Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 238 návštěvníků)

SLUNEČNÍ KLOBOUČEK - jednoduchý, rychlý a hezký

0.0
SLUNEČNÍ KLOBOUČEK - jednoduchý, rychlý a hezký

Postup

KLOBOUČKŮ NENÍ NIKDY DOST! Ráda bych se s vámi podělila o vychytaný druh kloboučku: určitě to zvládne i méně zkušená šikulka, vypadá pěkně jemně, je dostatečně pružný a přitom drží tvar. Pokusím se vysvětlit tak, abyste nemuseli striktně dodržovat můj konkrétní postup, ale abyste ho mohli použít např. i pro rozdílný obvod hlavy, pro jinou jemnost příze či háčku apod.

Klobouček jsem dělala pro obvod hlavy 48cm. Utahuji docela silně.
Na tmavší klobouček jsem použila příziHELA (100% ba, 50g = 125m, trochu krepatý efekt a hlavně krásné jasné barvy), háček č. 3.
Světlejší klobouček je z mnohem jemnější příze – Daniela (98% viskóza + 2% PAD, 75g = 250m).
Následující postup popisuje výrobu toho tmavšího kloboučku, předpokládám, že raději vyzkoušíte to, co přibývá opravdu rychle. Postup na výrobu kloboučku z jemné příze pak naleznete úplně na konci.

Používám zaběhnuté názvosloví:
ŘO = řetízkové oko
DS = dlouhý sloupek
KS = krátký sloupek
PO = pevné oko

Jediná věc, která zaslouží vysvětlení je SDS = sháčkovaný dlouhý sloupek, kdy sháčkujeme dva dlouhé sloupky do jednoho.
Začneme dlouhý sloupek, ale bez posledního protažení

Do následujícího DS uděláme totéž = dlouhý sloupek jen s tím, že posledním protažením spojíme oba DS.
u tohoto kloboučku je SDS používá od 8. řady.

A ještě bych měla upřesnit ještě jednu věc – na úplném začátku některých řad se budeme muset kousíček posunout – pod nejbližší ŘO z minulé řady. Princip je vyobrazen na těchto fotkách: (1) zapíchneme háček pod ŘO, (2)nabereme přízi, (3) protáhneme nahozenou přízi a (4) ihned ji protáhneme i očkem na háčku. Tím jsme se posunuli o potřebný kousíček vpřed.
Neznám oficiální název, proto budu tento posun označovat jako „posun o slepičí krok“.

Zahájení kloboučku je v podstatě stejné, jako u čepiček, doufám, že následující vysvětlení bude dostačující.
1.ř.: 6 řetízkových ok spojit pevným okem (případně pružné oko)
2.ř.: 12 DS (v detailu: 2x ŘO jako náhrada 1 DS, 11x DS, spojit pevným okem)
3.ř.: 2DS do každého DS předchozí řady (v detailu: do každého sloupku předchozí řady uděláme 2x DS, tedy: 2x ŘO jako náhrada 1 DS, do stejného místa 1 DS, do každého dalšího sloupku předchozí řady děláme po dvou DS, na konci spojíme pevným okem)

4.ř.: stále opakujeme: 2x DS + 1 ŘO (v detailu: 2x ŘO jako náhrada 1 DS, 1x DS, 1x ŘO a pak 11x opakujeme 2xDS, 1x ŘO. Na konci spojíme pevným okem. Každý DS děláme do jiného DS předchozí řady, nikoli do jednoho)

5.ř.: do každého DS předchozí řady háčkujeme 1DS, pod každé ŘO minulé řady děláme po 2DS (v detailu: 2x ŘO jako náhrada 1 DS, 2DS pod ŘO z minulé řady, 2x DS do 2DS předchozí řady, 2x. DS pod ŘO, a stále opakovat, na konci spojíme pevným okem. I v této řadě děláme každý DS do jiného DS předchozí řady, rozšiřujeme díky přidání pod ŘO)

6.ř. je stejná jako 4.ř. (pouze pracujeme s větším počtem sloupků) = 2DS + 1 ŘO

7.ř. je podobná řadě č. 5, pouze pod řetízková oka střídavě háčkujeme 1 a 2 DS. (v detailu: 2x ŘO jako náhrada 1 DS, 1x DS pod ŘO z minulé řady, 2DS do 2 DS předchozí řady, 2x DS pod ŘO z minulé řady, 2x DS do následujících 2 DS předchozí řady, 1x DS pod ŘO… toto opakujeme až do konce, pak řadu zakončíme pevným okem)

Výrobek se vám možná začíná tvarovat, ale pořád by měl být víceméně placatý.

Detailní pohled (snad je to vidět) – pod ŘO děláme střídavě 1 a 2 DS.

8.ř.: stále opakujeme 1x SDS + 1 ŘO, (v detailu: 2x ŘO jako náhrada 1 DS, 1x DS, 1x ŘO a pak stále opakujeme 1x DS + 1x ŘO. Na konci spojíme pevným okem).

Teď už výrobek přestává být placatý, začíná se vám formovat do 3D.

9.ř. je určující pro finální obvod kloboučku. V podstatě budeme dělat vždy 2 DS pod ŘO předchozí řady, pouze musíme přidat několik sloupků tak, abychom se dostali na potřebný obvod hlavy. Přidáme rovnoměrně po celém obvodu.
Změřte si obvod dosavadního díla o 8mi řadách. Já to raději počítám z průměru, na převod používám tuto tabulku (dávám jako další foto) - průměr se totiž měří daleko lépe než obvod. Nyní si spočítejte, o kolik cm potřebujete rozšiřovat a přepočtěte, o kolik sloupků budete muset dosavadní dílo rozšířit. Příklad: já potřebovala rozšířit ze 44 na 48 cm, tedy o 4 cm. Krejčovským metrem jsem si změřila, že 4 cm cca odpovídají 6ti sloupkům. V deváté řadě tedy budu rozšiřovat o 6 sloupků. Doporučuji vždy zaokrouhlit na sudý počet, raději více než méně. Jelikož obvod dosavadního díla tvoří 42 zdvojených dlouhých sloupků budu přidávat pod každé sedmé řetízkové oko (42 děleno 6ti je 7) jeden DS = místo dvou DS tam udělám 3DS.
Pokud byste potřebovali rozšířit více než 21 sloupků (např. pokud použijete hodně jemnou přízi na větší obvod hlavy), pak postupujte podle pokynů pro klobouček č. 2 - popsáno na konci tohoto návodu.
(v detailu: „o slepičí krok“, 2ŘO jako náhrada DS pod ŘO z minulé řady, 1 DS pod to stejné ŘO z minulé řady, 2DS do pod další ŘO z minulé řady. Několikrát bude třeba místo 2 DS udělat 3 DS – spočítejte si dle uvedeného návodu!! Ukončit PO)

tabulka na převod průměru na obvod hlavičky (počítáno dle vzorekčku pro výpočet obvodu kruhu :o)

10.ř. stále opakujeme SDS + 1ŘO
11.ř. poskočíme „o slepičí krok“ a pak vždy po 2 DS pod ŘO z minulé řady.
Na uvedeném kloboučku jsou řady 12 a 14 a 16 totožné s řadou č. 10 a řady č. 13 a 15 totožné s řadou č. 11. Opět se může stát (pokud např. použijete slabší přízi), že bude třeba ř. 10 a 11 zopakovat – více v postupu na klobouček č. 2 na konci návodu.
Potřebná délka záleží na vašem vkusu. Já to dělám v místě, kdy už se začínají schovávat uši.

Doteď jsme pracovali stejně, jako kdybychom dělali čepičku. V místě, kde byste čepičku ukončovali, začneme klobouček rozšiřovat.
V 17.ř. jsem postupovala takto: „o slepičí krok“ a pak střídavě háčkujeme 2DS, 2DS a 3 DS pod ŘO z minulé řady (v detailu: „slepičí krok“, 2x ŘO jako náhrada 1 DS, 1 DS pod stejné ŘO, 2x DS pod další ŘO z minulé řady, 3x DS pod další ŘO z minulé řady, a pak pořád opakujeme 2x DS, 2xDS, 3x DS …. až do konce řady, ukončíme pevným okem)
18.ř. děláme stejně jako ř. 10 = opakujeme SDS + 1ŘO.

19.ř. jsem dělala podobně jako řadu 17, jen háčkujeme střídavě 2 a 3 DS, tedy opět se bude značně rozšiřovat.
20.ř. = řada č. 18 = SDS + 1ŘO

21.ř. : „o slepičí krok“ a pak opakujeme SDS + 1ŘO, přičemž nezapichujeme do DS předchozí řady ale pod ŘO.
Poslední, 22. řada je začištěním: pod každé ŘO minulé řady děláme 3 KS. Hooodně utahujte, vytvoří se vám tak poměrně pevný rantl, který pak drží výsledný tvar kloboučku = bude držet hezky nahoře, nebude padat (v detailu: opět začneme „slepičím krokem, pak pod každé ŘO děláme po třech KS, které musíme hodně utahovat, zakončíme PO).

Pokud by se vám okraj kloboučku příliš kroutil (jako na obrázku), znamená to, že přidávání bylo nadbytečné. Pokud chcete dosáhnout plynulého a hladkého ukončení, pak v řadě č. 19 háčkujte střídavě 2, 2, 2 a 3 dlouhé sloupky (ne 2, 2 a 3). Neberte tyto počty úplně jako zákon, spíš se řiďte citem. A taky je možné, že se vám pokroucený okraj bude líbit – opět záleží na vašem vkusu. Nicméně pokroucený okraj nejspíš nebude držet vztyčený a bude padat dolů.

Práci začistěte obvyklým způsobem. Dozdobte dle fantazie. Samozřejmě je možné použít různě barevné příze a tvořit proužky. ... a možná ani zdobení nebude nutné...

Postup pro klobouček z jemné příze:
Začátek je úplně stejný jako u prvního kloboučku.

V 9. řadě budete potřebovat rozšířit více než 21 sloupků - rozšiřování rozdělíte na dvě fáze. V 9 řadě přidáte cca polovinu, pak zopakujete 8. Řadu (SDS + 1 ŘO) a pak zopakujte 9. řadu, ve které přidáte potřebný počet sloupků (druhá polovina). Aby vám vzor dobře vycházel, přidávejte vždy sudý počet sloupků!
Další postup je stejný, jen si pohlídejte počítání řad – vy jich máte o 2 více.

U kloboučku č. 2 jsem v 9. řadě háčkovala 2,2 a 3 DS pod řetízková oka. Při druhém přidávání jsem háčkovala střídavě 2 a 3 DS pod řetízková oka.

Od tohoto místa jsem u kloboučku č. 2 háčkovala řadu číslo 10 pětkrát, řadu č. 11 šestkrát.

Rozšiřování krempy (u prvního kloboučku odpovídá popisu řad č. 17 a19) jsem dělala v obou případech střídavě 2 a 3 DS do ŘO.
Práce z jemné příze je opravdová piplačka, ale výtvor stojí za to!

No a pokud budete dělat klobouček pro něčí princeznu, možná se vám hodí i tato tabulka velikostí – opět berte cca.
Já ji používám i v případě, že se netrefím do rozměru, pak se podívám, pro jak staré dítě by to tak mohlo být a on se v okolí vždy někdo najde, komu to udělá radost….

Postup opravdu není složitý, jen se to těžko popisuje, takže jakékoli dotazy mi pište, ráda zodpovím a postup poupravím tak, aby byl každému co nejsrozumitelnější. Držím vám palečky a těším se na vaše výtvory!!

tady bych ráda ukázala, jak krásně jste se nechaly inspirovat tímto návodem. Vaše výtvory jsou úžasné a kreativní, když to vidím, hned se musím pustit do dalšího tvoření a hlavně zdobení!!! Jste šikulky, mám z vás velkou radost. pokud se chcete také pochlubit a v této sbírce nejste, pošlete mi zprávičku, já to se s radostí vložím.

Tento krásný a pestrý klobouček je dílem paní Sylvy (ID 10878)

a tenhle krasavec vznikl rukama paní Hely (ID 198441)

... a do třetice fešák of paní Jany Z. :o)

a další je od paní Jany S. (ID 19088) - no já zírám, asi se pustím do dalšího. a nejvíc se mi líbí, jak umíte zdobit. :o)))
ZR

... a ještě jednou Jana S. - nááádhera!

... paní Martina J. (ID 103061) se nechala inspirovat ...

Hedvika Š. (hpytlik) ID 19070

Pavla H. (paja8157) ID 276101
holky - opravdu krásné kloboučky, až se mi tají dech!

a další krasavec! tentokráte tvořila p. Kateřina T. (LadyToTy) ID 303738

Zuzana P. (zuzip) ID 26854 poprvé

Zuzana P. (zuzip) ID 26854 podruhé

Markéta H. (leeloo2) ID 246702

Michaela K. (kakousek) ID 57290 - nááádhera, děkuji za foto :o)))

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

babkamt 14. 3. 2014, 19:57
Krásny klobúčik , perfektne zdokumentovaný. Už sa teším , že ho vnučke spravím :-) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
Terinka84 14. 3. 2014, 15:35
Díky za super jednoduchý návod, taky jsem jeden "spáchala" http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4554799
LuTre 6. 6. 2013, 20:32
PROSÍM CO ZNAMENÁ V 9. ODSTAVCI ZKRATKA SDS???DEKUJI.
ZdeniR 6. 6. 2013, 20:59
@LuTre dobrý den, jedná se o překlep, správně má být DS = dlouhý sloupek. děkuji za upozornění, již opraveno hezký, snad i tvořivý, večer,
vandovka 3. 6. 2013, 21:47
Dobrý den Zdeni, jsem nadšená z vašich kloboučků (Y) (clamp) jen jsem trošku v koncích. Poradila by jste mi, jak mám pokračovat v 9. řadě? Dcerka má obvod hlavy 48 cm, ale já mám po 8. řadě průměr placky jen 10,5 cm, po obvodu cca 33,5 cm. Vůbec netuším, jak mám háčkovat dál, kolik a kde přidávat *-) :-S. Poradíte mi prosím :-$ Háčkuju z Camilly háčkem č.3. Díky moc Jana (L)
rohlíčková 26. 9. 2012, 20:34
ten recept je parádní u termínu slepičí krok umírám smíchy :-) :-) :-) diky za něj je krásnej (Y) (clamp)
luna33 2. 5. 2012, 23:29
Díky za návod, perfektně vypracovaný a konečné dílo, nádherný klobouček. (clamp)
ZdeniR 20. 5. 2012, 19:40
@luna33 Jiřinko, teprve teď jsem si všimla Vaší fotky, moc děkuji za zaslání, kloboučky jsou nádherné, s nadšením přidávám do galerie a přeji hezký večer ZR
halbmark 2. 5. 2012, 20:46
super!!!!! (Y)
kakousek 21. 7. 2011, 20:37
(L) (L) (L) Milá Zdeňko, i já bych Vám chtěla moc poděkovat za opravdu perfektně zpracovaný návod na parádní klobouček (Y) (Y) |:o) háčkování jde podle něj skoro samo a výsledek je úžasný jsem z něj nadšená http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3676088 d :-)ě :-)k :-) u :-)j :-)i (hello) (hello)
Zuzana Piták 13. 6. 2011, 14:08
ZdeniR (upraveno) 24. 6. 2011, 19:43
@Zuzana Piták nádrhera! děkuji za fotografie, přidávám do galerie
LadyToTy 12. 5. 2011, 8:47
Zdeni moc dekuji za super navod, krasne se podle nej pracuje (Y) (Y) (Y) Super. Dekuji a tady posilam ukazku meho vytvoru ,-) :-$ http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3572024
paja8157 4. 5. 2011, 9:24
Dobrý den Zdeni, moc děkuji za perfektní návod (Y) (Y) (Y), klobouček byl opravdu velice rychle hotový a teď už jen čekáme až se zase vrátí teplo (plaz) Tady je výsledek http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3560015 :-) :-) :-)
Detron 3. 10. 2010, 21:22
Díky za návod a za tabulky velikostí, přesně to jsem potřebovala!Díky (Y) (flower) (child1)
hpytlik 25. 8. 2010, 14:21
Dobrý den Zdeni, děkuji za prima návod (Y) (clamp) (clamp), trošku jsem si ho poupravila a už celé léto děláme parádu v tomto : http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3100980. Skvělý návod, jednoduchý a srozumitelný |:o) |:o) |:o), takových jen houšť :-) (flower) (flower) Hedvika
Kvetoslava 15. 7. 2010, 15:00
Dobrý deň, o klobúčik sa práve pokúšam, som na 8. riadku a už od 4. riadku sa mi placka začala vlniť. Už som to aj odpárala a preháčkovala s pevnejším uťahovaním, no placka je zvlnená stále. V čom môže byť problém?
ZdeniR 15. 7. 2010, 16:26
@Kvetoslava dobrý den, více či méně se bude vlnit asi vždy. Pokud postupujete podle mého popisu, pak si myslím, že můžete klidně pokračovat až do doby, než se dostanete na potřebný obvod hlavičky, finální dílko bude mít maličko zvlněný vršek, což ale nemusí být na škodu věci, naopak to může působit i hezky zdobně - jen se podívejte na hotová díla, téměř každý klobouček to má maličko navlněné a vůbec to nevypadá zle! každopádně - jestli to chcete mít precizně rovné a nezvlněné, pak zkuste přidávat o něco méně, než uvádím v postupu (např. v 7. řadě dělejte pod ŘO děláme střídavě 1, 1 a 2 DS). horší by byl dle mého názoru opak - pokud bude přidávání pomalejší, udělá se vám jakási špička, která nevypadá nic moc - ale zase je to věc názoru... držím palce, ať se dílko vydaří a dělá Vám i holčičce radost! ZR
Kvetoslava 16. 7. 2010, 11:07
@ZdeniR Ďakujem za odpoveď. Zistila som, že som niekde dala viac DS, než bolo potrebné, tak tam bol asi pes zakopaný. Takže skúšam od začiatku, keď sa dielko podarí, pošlem foto :-) Pekné leto! qta
ZdeniR 16. 7. 2010, 21:55
@Kvetoslava držím palečky a těším se na vaše dílko ZR
Siťa. 15. 5. 2010, 19:06
Siťa. (upraveno) 13. 5. 2010, 13:03
super návod, všem doporučuji, moje údaje: foto: http://i299.photobucket.com/albums/mm296/sitaslovackova/DSC_2583mmb.jpg denní světlo: http://i299.photobucket.com/albums/mm296/sitaslovackova/DSC_2587.jpg materiál malinová camilla 1 a 1/3 klubka, zbytky merunkové a zeleného melíru (taky camilla) háček - 3,5 hlava: 3,5letý Kubíček :-) :-) obvod 52 cm jinak až na jednu řadu dvakrát nahozeného DS pro protažení stužky (tady díky za inspiraci paní sylvě s pestrým kloboučkem) jsem přesně dodržela návod a rozšiřování bylo naprosto akorát, nebylo třeba nic párat, povedlo se napoprvé. V deváté řadě jsem přidávala 6 sloupků. Moc děkuji autorce (L) (L) (L)
mufuma 2. 5. 2010, 9:45
Tak hlásím že já mám hotovo (hello),díky za návod (flower) a zde můj výtvor http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2859993
@Pavla (upraveno) 2. 5. 2010, 9:36
Mě to neejdééé 8o| Už jsem dvakrát párala :-S V 9.řadě jsem přidala 9ok (klobouček je na 4letou dcerku) a teď jsem u 14řady a nemám klobouček ale placku. Moc neutahuji, tak nevím, jestli to není tím :-( A v 10.řadě se píchá kam? Já píchám pěkně vedle sebe.
ZdeniR 2. 5. 2010, 15:03
@@Pavla dobrý den Pavlo, pokusím se najít zakopaného psa: (1) v 9. radě přidávejte sudý počet ok = doporučuji 10. Poté už by měla "placka" nabýt dostatečný obvod, v dalších několika řadách už se nepřidává. (2) v 10. řadě se dělají DS pod ŘO z minulé řady = nepíchejte nikam do ok, ale provlékněte pod okem vytvořeným v minulé řadě. pod každé takové oko se dělá DS 2x. tím pádem zůstává počet obvodových sloupků stále stejný a klobouček se už nerozšiřuje, jen se dělá takový vzdušný vzor. docela dobře by mohlo být vidět obrázku, který vám pošlu mailem, nevím, jak ho sem vložit. držím palce a nevzdávejte to, pokud to nepůjde, klidně háčkujte obyčejné DS klasicky vedle sebe, každý klobouček je originál a nejde na tom nic zkazit. ZR
@Pavla 3. 5. 2010, 13:38
@ZdeniR Tak už to chápu. Pod ŘO a ne do ŘO ,-)
petra21H 24. 4. 2010, 9:57
Super, hlavně ta tabulka měr...hodně pomůže (Y)
sylva33 23. 4. 2010, 19:22
Děkuju Zdení za návod, klobouček je hotový.............. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2841879
ZdeniR 24. 4. 2010, 19:14
@sylva33 jééé Sylvi, jste šikulka, krásné barvy a opravdu pěkně vyzdobený, smekám!!! ZR

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie