Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 24 návštěvníků)

PÉČE O KVĚTINY

0.0
PÉČE O KVĚTINY

Postup

Gerbera - začne se Vám ohýbat, postavte ji na chvilku do vařící vody, ona se zase narovná. Opravdu to funguje!!!
Chryzantéma - když uvadá, chce seříznout a čistou, pro změnu,ledovou vodu.
Růže - každý den zastřihávejte stonky a to nejlépe ostrými zahradnickými nůžkami a zastřihnutí proveďte našikmo, aby byl stonek zakončen ustřihnutou špičkou. Růže takto zastřihávejte každý den a ve stejném intervalu jim vyměňujte i vodu ve váze. Dobré je taky rosit hlavičky růží a v případě, že by přece jen začaly klopit příliš brzy hlavičky, přidejte do vody ve váze dva aspiriny. Růže Vám 100% déle vydrží.

- řezané květiny vydrží déle, jestliže do vody ve váze dáme kousek dřevěného uhlí. Dezinfikuje vodu a zabraňuje zahnívání stvolů
- květiny ve váze nám déle vydrží, když do vody přidáme stroužek česneku. Voda zůstane krásně čirá a nekazí se
- řezané květiny vydrží déle čerstvé, když je zastrkáme do syrové brambory, kterou položíme na dno vázy
- řezané květiny vydrží podstatně déle, jestliže do vody ve váze přidáme už použitý sáček černého nebo zeleného čaje
- u pokojových květin neodstraňujeme listy, které jsou jen částečně zažloutlé. Zelený zbytek listu stále dýchá a kdybychom ho odstřihli celý, připravili bychom rostlinu o část nezbytného kyslíku
- aby nám řezané květiny vydržely co nejdéle svěží, řežeme je vždy časně ráno. Přes ztrácejí hodně vody a rychle uvadají. Odlomíme zbytečné, zejména spodní listy a potom ostrým nožem obnovíme na stopkách řez, a to co nejšikměji. U zdřevnatělých stonků (šeřík, růže) odloupneme ještě kousek kůry nebo stonek rozdrtíme.
- řezané květiny dáme do čerstvé studené vody, kterou denně doléváme a po dvou až třech dnech vyměníme. Většina řezaných květin je citlivá na prudké slunce a průvan, naopak se jim dobře daří v polostínu a chladu. Mimořádně jim prospějeme tím, když je večer vyndáme z vázy, zabalíme do papíru a ponoříme do vody v chladné a tmavé místnosti. Někdy se dají zachránit i na první pohled zcela uvadlé květiny. V jejich případě můžeme použít i další způsob - namočit je na noc do vody ve vaně.

ODSTRANĚNÍ ŠKŮDCU U POKOJOVÝCH KVĚTIN

Bojujete často u pokojových květin se škůdci?
Zkuste dát ke květině na zem česnek a ten vám zaručeně škůdce odpudí, jen dejte pozor,aby česnek nezačal klíčit.
- zkušenost s levandulovými květy, které se rozdrobí a nasypou na hlínu v květináči. Časem se rozpadnou a slouží jako hnojivo.
Pokud Vás trápí černé mušky, které se rodí z hlíny u pokojových rostlin doporučuje se následující postup: Všechny květiny pečlivě prohlédnout, odstranit hnijící listy, nechat substrát u všech rostlin vyschnout až dokud se květiny nezačnou suchem ohýbat, pak zalévat jen do misky nebo obalu tak aby nahoře vůbec hlína nezvlhla.Jako podpůrný prostředek aplikovat celou skořici zabodnutou do hlíny (lze použít skořici, která už má své za sebou - tedy je vyluhovaná v jídle nebo víně a stejně by se vyhazovala).
- životnost řezaných květin lze prodloužit také přidáním živin do vody:
- astry - kostku cukru
- chryzantémy - tabletku acylpyrinu
- jiřiny - tabletku acylpyrinu
- kamélie - trochu soli
- karafiáty - trochu soli, nebo kostku cukru
- kosatce - kostku cukru
- mimóza - dáme ji do teplé vody
- narcisky - trochu soli, na noc je dáme do chladna
- petúnie - kostku cukru
- petrklíče - kostku cukru
- růže - tabletku acylpyrinu nebo trochu soli, některé druhy vyžadují kostku cukru
- sedmikrásky - dáme je do teplé vody
- šeřík - kostku cukru
- tulipán - kostku cukru
- řezané růže vylučují do vody látky, které jsou pro ostatní květiny jedovaté a proto předčasně vadnou. Nesnášejí se dokonce ani tmavě červené růže se žlutými čajovými hybridy.
- velmi nesnášenlivé jsou konvalinky, které ve svém sousedství nestrpí žádnou jinou květinu a zahubí ji. Podobně se chovají i karafiáty, narcisy a lilie. Tyto květiny dáváme do vázy vždy samostatně.
- na řezané květiny působí i další vlivy. Například karafiát nesnáší hluk. Postavíme -li ho blízko televizoru nebo rozhlasu, velmi brzy uvadne.
- hledíky, růže, karafiáty i většina ostatních řezaných květin nepoměrně rychleji uvadnou, vyskytuje-li se v jejich blízkosti plyn jménem etylén. Ten vyprchává ze zralého ovoce, větviček ovocných stromů, opadaných lupínků jmelí. Proto se nedoporučuje kombinovat vázy s řezanými květinami s mísami krásného a zralého ovoce.
- cyklámenu, který vadne již druhý, nejvýše třetí den, pomůže, když mu natrhneme stonek po celé délce špendlíkem nebo jehlou.
Chryzantémám každý den kousek odlomíme.
Gladioly potřebují velké množství vody a prospívá jím každodenní seřezání stonku.

Snažíte se upravit kytici ve váze, ale ať děláte, co děláte, dlouhé stonky s květy neustále padají do stran? Pomozte si kouskem králičího pletiva, který vložíte pod okraj vázy. Drátěná očka udrží "neposedné" květiny na svých místech.
Řezané květiny mohou dlouho vydržet
Přineseme-li řezané květiny,musíme je nejprve ostrým nožem seříznout,nejlépe pod vodou,aby se do kapilár stonků nedostal vzduch.Odstraníme všechny povadlé a přebytečné listy a necháme květiny odpočinout-až po hlavičky květů je ponoříme do odstáté vody a necháme je tam asi hodinu.Teprve pak je dáme do vázy s vodou.
Máme li vlastní zahrádku,řežeme květiny pouze časně ráno,dokud je rosa pak déle vydrží.Nikdy je nenecháváme ležet na slunci.
Téměř všem květinám musíme denně měnit vodu.Výjimku tvoří narcisy a hyacinty,které vylučují slizovitou šťávu,a také gerbery a konvalinky,kterým vyhovuje teplejší voda.
Když měníme vodu,odřezáváme u květin konce stonků.
Nesmíme stonek bramboříku při tom ale příliš stisknout,hůř by pak sál vodu.U růží odřezávání není nutné,odstraníme však trny.
Řezané květiny déle vydrží,přidáme-li do vody trochu cukru v množství asi půl lžičky na litr vody.Musíme však brát v úvahu, že ve sladké vodě se rychle množí bakterie a některé květiny,např. konvalinky a bramboříky,ho vůbec nesnášejí.Nemáme-li pro tento účel doma koupený speciální přípravek.můžeme si pomoci také tabletou acylpyrinu nebo špetkou soli.
Chceme-li,aby se květiny ve váze rychle rozvinuly,zkusíme přidat do vody kapku čpavku.
Jiřiny a astry řežeme rozkvetlé,ostatní květiny je lépe řezat v poupatech,která jsou však již vybarvená.
Na životnost květin ve váze mohou mít vliv i jiné věci v blízkosti kytice nebo sama kombinace květin v kytici.Například karafiáty rychle uvadají,jsou-li poblíž zralá jablka.Sousedství jiných květin nesnášejí orchideje,lilie,hrachor vonný nebo žluté primule,proto je nikdy nedáváme do kombinovaných kytic.Produkty ,které do vody vylučují růže,jsou pro jiné květiny jedovaté a urychlují jejich vadnutí.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie