(návod
si oblíbilo 73 návštěvníků)
Jak rychle "nechat změknout" perníčky

Postup
Protože perníčky peču už několik let, ale ještě ani jednou nebyly měkké ani podle zaručených návodů zde na MMB, kterých jsem vyzkoušela hned několik, vymyslela jsem tento zlepšovák a už se netrápím trvdými perníčky.
Hotové perníčky ozdobené polevou nechám nějakou dobu zaschnout, třeba 1-2 dny, a pak jak vidíte na obrázku je naskládám na rošt a zasunu na horní příčku do trouby. Na dolní dám plech a vliju do něj vroucí vodu, tak odhaduju 1 litr a něco, prostě plnou konvici. Zavřu dvířka trouby, ale nijak ji nezapínám, slouží jen jako vlhčící komora :). Za pár minut (tak 5-10, podle tloušťky perníčků) rošt vyndám, nchám trošku oschnout (zase tak cca 5 min), poznáte samy, kdy už je možné perníčky naskládat do plechové krabice a zavřít víčkem. Hotovo, perníčky jsou rozležené a vydrží tak dlouho, dokud je nesníte. Nasáknou vlhkost a nemusím kontrolovat, jestli mi v nich neplesniví jablko a podobně.
Chuťově se mi nejlépe osvědčil recept zde z MMB, ale neuložila jsem si od koho je:
500 g hl. mouky, 200 g moučk. cukru, 180 g tekutého medu, 100 g hery, 2 velká neb 3 malá vejce, 2 navršené lžičky kakaa, 2 zarovnané lžičky kření do perníku - ne kypřicí prášek do perníku, 1 lžička sody). Těsto dobře vypracujeme a necháme min. do druhého dne odležet. Pečeme na 160-170 st. C, horké potřeme rozšlehaným vejcem a já je ještě na minutku vrazím "vajíčko dodělat" do trouby. A píše se tam :) Po upečení jsou tvrdé, ale jakmile vychladnou, jsou nejměkčí na světě :) No, ehm, tak to se mi nikdy právě nepodařilo, přesně naopak, po vytažení z trouby nádherně měkké a jakmile vychladly, mohla bych s nimi zavraždit i manžela :) hi hi
Hotové perníčky ozdobené polevou nechám nějakou dobu zaschnout, třeba 1-2 dny, a pak jak vidíte na obrázku je naskládám na rošt a zasunu na horní příčku do trouby. Na dolní dám plech a vliju do něj vroucí vodu, tak odhaduju 1 litr a něco, prostě plnou konvici. Zavřu dvířka trouby, ale nijak ji nezapínám, slouží jen jako vlhčící komora :). Za pár minut (tak 5-10, podle tloušťky perníčků) rošt vyndám, nchám trošku oschnout (zase tak cca 5 min), poznáte samy, kdy už je možné perníčky naskládat do plechové krabice a zavřít víčkem. Hotovo, perníčky jsou rozležené a vydrží tak dlouho, dokud je nesníte. Nasáknou vlhkost a nemusím kontrolovat, jestli mi v nich neplesniví jablko a podobně.
Chuťově se mi nejlépe osvědčil recept zde z MMB, ale neuložila jsem si od koho je:
500 g hl. mouky, 200 g moučk. cukru, 180 g tekutého medu, 100 g hery, 2 velká neb 3 malá vejce, 2 navršené lžičky kakaa, 2 zarovnané lžičky kření do perníku - ne kypřicí prášek do perníku, 1 lžička sody). Těsto dobře vypracujeme a necháme min. do druhého dne odležet. Pečeme na 160-170 st. C, horké potřeme rozšlehaným vejcem a já je ještě na minutku vrazím "vajíčko dodělat" do trouby. A píše se tam :) Po upečení jsou tvrdé, ale jakmile vychladnou, jsou nejměkčí na světě :) No, ehm, tak to se mi nikdy právě nepodařilo, přesně naopak, po vytažení z trouby nádherně měkké a jakmile vychladly, mohla bych s nimi zavraždit i manžela :) hi hi
Líbil se vám návod? Podělte se o něj s přáteli
Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k návodu
hhandulina
(upraveno)
27. 11. 2014, 19:25
Se tady musím smát. Taky patřím mezi ty, co dělají pokaždé dle receptu "ihned měkké" a já je mám skoro ihned "tvrdé" jablko, chleba nepomáhá. Kdyžtak jedině dóóóbu nechat uležet
Sakra, dneska jsem se chystala udělat "vaše" těsto a nemám heru. Co takle máslo? To asi právě budou tvrdé co? No zkusím to, pak je nechám kdyžtak zvlhnout v té troubě
Já si myslím, že aby byly hned měkké, musí být vyšší a méně nechat upéct, ale mě se ty vysoké nelíbí a málo upečené je mít prostě nechci
no jdu na to těsto a zítra budeme péct. Děti se nemůžou dočkat na zítra



nahlásit
sedmikraska28
(upraveno)
7. 12. 2013, 16:29

nahlásit
Felixie
(upraveno)
23. 12. 2011, 16:37


nahlásit

Bromovka
(upraveno)
23. 12. 2011, 22:38
@Felixie
já letos opět "změkčovala" parou v troubě. Zas byly po upečení měkké a jak vychladly, tvrdé
Tomu se říká pech.


nahlásit

Hmorava
(upraveno)
18. 6. 2011, 17:16
Zdravíčko. Já loni dělala ze tří receptů perníčky a nejlepší recept jsem našla v jednom časáku a součást těsta byl kulér.A mohu Vám říct,že 4dny v lednici a byly jak obláček měkounké a navíc opravdu výborné.Takže vím,že mohu letos péct týden před Vánocema perníčky a na štědrej den budou asi už i snězený
Ale jinak děkuji za tip.Určitě pokud někdy bude někdo z mého okolí potřebovat,poradím mu Váš tip


nahlásit

helička
(upraveno)
14. 5. 2011, 23:18
Peču perníčky cca 5-7 minut, jenom do zčervenání a jsou vždy měkoučké

nahlásit

Bromovka
(upraveno)
19. 5. 2011, 11:19
@helička
No já asi o něco déle, ale mám pocit, že po 5 min. je ještě prostředek mokrý a lepí se na peč. papír... no uvidíme, budu to sledvat
díky Heli

nahlásit

tieli
(upraveno)
14. 5. 2011, 18:59
Já přidávám 1x za 2 dny čerstvé rozčtvrcené jablko a zavřu k nim do krabice.Perníčky natáhnou tu jejich vlhkost a jsou krásně vláčné.

nahlásit

KOFI
(upraveno)
14. 5. 2011, 14:21




nahlásit

blanchez
(upraveno)
14. 5. 2011, 12:37
No já vždy perníčky po upečení a vychladnutí vložím do boxíku a uzavřu a dokud se boxík zavírá,tak jsou stále měkké,bohužel nevím jak dlouho vydrží,mám maximální zkušenost 3týdny,protože je vždy hned ,,sežerou,,omlouvám se za ten výraz,ale peču je i přes rok a nikdy nevyzkouším tvrdnutí,protože mi příjdou i na těch pár ulitých na zkoušku
Každopádně dobrý nápad
děkuji


nahlásit

Bromovka
(upraveno)
14. 5. 2011, 21:58
@blanchez
No, tak ty moje jsou právě od začátku tvrdé a tvrdé zůstanou, ať se boxík zavírá nebo ne



nahlásit
Etoile
(upraveno)
12. 5. 2011, 12:51
Super
Marti, díky za bezva tip, s perníčky jsem na tom úplně stejně, vždy dělám ty zaručeně měkké a přesně jak píšete, měkké po vytažení z trouby, následně tvrdé i při skladování na balkoně. Tento recept při nejbližší příležitosti, tedy před Vánoci
určitě vyzkouším





nahlásit

Bromovka
(upraveno)
14. 5. 2011, 22:01
@Etoile
Já bohužel balkon nemám, kdybych to dala před RD někam nasát vlhkost z venku, ze sněhu, tak mi to sežere nějaká havěť, kdo má balkon, tak má výhodu, tam se mu to v papírové krabici krásně rozleží samo. Alespoň ty perníčky, které dám "na jaro" na mlsání do mrazáku, jsou luxusní
, a ostatní cukroví taky, ale mám jen 3 šuplíky...


nahlásit

oasisek
(upraveno)
12. 5. 2011, 12:18
to musím vyzkoušet. I když jsem letos dala kousek perníkového adventního věnce do zbytku - k suchému chlebu (který ještě nebyl až tak suchý - teprve se sušil) a jak jsem to chtěla věchno brát a odnést těm slepicím... ejhle, tvrdý perník byl měkoučký.... . Tak nevím, dělá to takhle někdo? Dát od krabice kousek měkkého chleba?
nahlásit

Simca K
(upraveno)
12. 5. 2011, 13:50
@oasisek
Super návod
díky,vyzkouším
Soni já dávám právě ten chleba
a perníčky jsou krásně měkoučké











nahlásit

Bromovka
(upraveno)
14. 5. 2011, 22:02
@Simca K
Zkusím i chleba, bude den dětí a zase budu péct


nahlásit

mmarch2712
(upraveno)
12. 5. 2011, 8:35
my dáváme veškeré vánoční cukroví včetně perníčků do krabice na balkon a vždy nám perníčky i vše ostatní krásně změkne, navlhne a rozpouští se na jazyku... lednice nestačí, opravdu to musí být na balkoně a krabice vystlaná alobalem...ale kdo nemá balon tak váš způsob je určitě super
nahlásit
1987
(upraveno)
12. 5. 2011, 7:15
zajímavý nápad, ale já dělám perníčky co jsou hned měkké a fakt jsou takže se s tímhle trápit nemusím
nahlásit

Bromovka
(upraveno)
14. 5. 2011, 22:03
@1987
Hele, Jani, nedělejte si ze mně legraci
, já taky dělám všechny ty zaručeně měkké a nejsem až takové nemehlo, ale prostě je mám tvrdé



nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
14. 5. 2011, 23:16
@Bromovka
já dělám perníčky jen občas, ale měkké je mám vždy a to je vždy dělám podle jiného receptu, než předchozí - páč ten původní vždy zapomenu
Nikdy jsem je neměla tvrdé a to s nimi nedělám NIC ... tak to bude asi podobná záhada




nahlásit

Bromovka
(upraveno)
19. 5. 2011, 11:20
@
No to mě podrž!
Tak opravdu závidim Vaše vlohy



nahlásit