Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 73 návštěvníků)

Jak rychle "nechat změknout" perníčky

0.0
Jak rychle "nechat změknout" perníčky

Postup

Protože perníčky peču už několik let, ale ještě ani jednou nebyly měkké ani podle zaručených návodů zde na MMB, kterých jsem vyzkoušela hned několik, vymyslela jsem tento zlepšovák a už se netrápím trvdými perníčky.

Hotové perníčky ozdobené polevou nechám nějakou dobu zaschnout, třeba 1-2 dny, a pak jak vidíte na obrázku je naskládám na rošt a zasunu na horní příčku do trouby. Na dolní dám plech a vliju do něj vroucí vodu, tak odhaduju 1 litr a něco, prostě plnou konvici. Zavřu dvířka trouby, ale nijak ji nezapínám, slouží jen jako vlhčící komora :). Za pár minut (tak 5-10, podle tloušťky perníčků) rošt vyndám, nchám trošku oschnout (zase tak cca 5 min), poznáte samy, kdy už je možné perníčky naskládat do plechové krabice a zavřít víčkem. Hotovo, perníčky jsou rozležené a vydrží tak dlouho, dokud je nesníte. Nasáknou vlhkost a nemusím kontrolovat, jestli mi v nich neplesniví jablko a podobně.

Chuťově se mi nejlépe osvědčil recept zde z MMB, ale neuložila jsem si od koho je:
500 g hl. mouky, 200 g moučk. cukru, 180 g tekutého medu, 100 g hery, 2 velká neb 3 malá vejce, 2 navršené lžičky kakaa, 2 zarovnané lžičky kření do perníku - ne kypřicí prášek do perníku, 1 lžička sody). Těsto dobře vypracujeme a necháme min. do druhého dne odležet. Pečeme na 160-170 st. C, horké potřeme rozšlehaným vejcem a já je ještě na minutku vrazím "vajíčko dodělat" do trouby. A píše se tam :) Po upečení jsou tvrdé, ale jakmile vychladnou, jsou nejměkčí na světě :) No, ehm, tak to se mi nikdy právě nepodařilo, přesně naopak, po vytažení z trouby nádherně měkké a jakmile vychladly, mohla bych s nimi zavraždit i manžela :) hi hi

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

hhandulina 27. 11. 2014, 19:25
Se tady musím smát. Taky patřím mezi ty, co dělají pokaždé dle receptu "ihned měkké" a já je mám skoro ihned "tvrdé" jablko, chleba nepomáhá. Kdyžtak jedině dóóóbu nechat uležet *-) Sakra, dneska jsem se chystala udělat "vaše" těsto a nemám heru. Co takle máslo? To asi právě budou tvrdé co? No zkusím to, pak je nechám kdyžtak zvlhnout v té troubě (Y) Já si myslím, že aby byly hned měkké, musí být vyšší a méně nechat upéct, ale mě se ty vysoké nelíbí a málo upečené je mít prostě nechci :-@ no jdu na to těsto a zítra budeme péct. Děti se nemůžou dočkat na zítra
sedmikraska28 7. 12. 2013, 16:29
(witch)
Felixie 23. 12. 2011, 16:37
(Y) Úžasné, byla jsem šíleně naštvaná, že mi perníky neměknou ani po jablku či chlebu. Tohle fakt zabralo. Moc děkuji. :-)
Bromovka 23. 12. 2011, 22:38
@Felixie ,-) já letos opět "změkčovala" parou v troubě. Zas byly po upečení měkké a jak vychladly, tvrdé :-D Tomu se říká pech.
Hmorava 18. 6. 2011, 17:16
Zdravíčko. Já loni dělala ze tří receptů perníčky a nejlepší recept jsem našla v jednom časáku a součást těsta byl kulér.A mohu Vám říct,že 4dny v lednici a byly jak obláček měkounké a navíc opravdu výborné.Takže vím,že mohu letos péct týden před Vánocema perníčky a na štědrej den budou asi už i snězený :-) Ale jinak děkuji za tip.Určitě pokud někdy bude někdo z mého okolí potřebovat,poradím mu Váš tip (Y)
helička 14. 5. 2011, 23:18
Peču perníčky cca 5-7 minut, jenom do zčervenání a jsou vždy měkoučké :-)
Bromovka 19. 5. 2011, 11:19
@helička No já asi o něco déle, ale mám pocit, že po 5 min. je ještě prostředek mokrý a lepí se na peč. papír... no uvidíme, budu to sledvat ,-) díky Heli
tieli 14. 5. 2011, 18:59
Já přidávám 1x za 2 dny čerstvé rozčtvrcené jablko a zavřu k nim do krabice.Perníčky natáhnou tu jejich vlhkost a jsou krásně vláčné. :-)
KOFI 14. 5. 2011, 14:21
:-o týýýý jo, no to je nápad!!! (Y) (Y) (Y)
blanchez 14. 5. 2011, 12:37
No já vždy perníčky po upečení a vychladnutí vložím do boxíku a uzavřu a dokud se boxík zavírá,tak jsou stále měkké,bohužel nevím jak dlouho vydrží,mám maximální zkušenost 3týdny,protože je vždy hned ,,sežerou,,omlouvám se za ten výraz,ale peču je i přes rok a nikdy nevyzkouším tvrdnutí,protože mi příjdou i na těch pár ulitých na zkoušku :-( Každopádně dobrý nápad :-)děkuji
Bromovka 14. 5. 2011, 21:58
@blanchez No, tak ty moje jsou právě od začátku tvrdé a tvrdé zůstanou, ať se boxík zavírá nebo ne ,-) ,-) ,-)
Etoile 12. 5. 2011, 12:51
Super (clamp) (clamp) (clamp)Marti, díky za bezva tip, s perníčky jsem na tom úplně stejně, vždy dělám ty zaručeně měkké a přesně jak píšete, měkké po vytažení z trouby, následně tvrdé i při skladování na balkoně. Tento recept při nejbližší příležitosti, tedy před Vánoci :-) určitě vyzkouším (Y)
Bromovka 14. 5. 2011, 22:01
@Etoile Já bohužel balkon nemám, kdybych to dala před RD někam nasát vlhkost z venku, ze sněhu, tak mi to sežere nějaká havěť, kdo má balkon, tak má výhodu, tam se mu to v papírové krabici krásně rozleží samo. Alespoň ty perníčky, které dám "na jaro" na mlsání do mrazáku, jsou luxusní (zajic), a ostatní cukroví taky, ale mám jen 3 šuplíky... :^)
oasisek 12. 5. 2011, 12:18
to musím vyzkoušet. I když jsem letos dala kousek perníkového adventního věnce do zbytku - k suchému chlebu (který ještě nebyl až tak suchý - teprve se sušil) a jak jsem to chtěla věchno brát a odnést těm slepicím... ejhle, tvrdý perník byl měkoučký.... . Tak nevím, dělá to takhle někdo? Dát od krabice kousek měkkého chleba?
Simca K 12. 5. 2011, 13:50
@oasisek Super návod (Y) (Y) (Y) (Y)díky,vyzkouším (L) (L) (L) Soni já dávám právě ten chleba ,-)a perníčky jsou krásně měkoučké (L) (L) (hello)
Bromovka 14. 5. 2011, 22:02
@Simca K Zkusím i chleba, bude den dětí a zase budu péct (H) (H)
mmarch2712 12. 5. 2011, 8:35
my dáváme veškeré vánoční cukroví včetně perníčků do krabice na balkon a vždy nám perníčky i vše ostatní krásně změkne, navlhne a rozpouští se na jazyku... lednice nestačí, opravdu to musí být na balkoně a krabice vystlaná alobalem...ale kdo nemá balon tak váš způsob je určitě super
1987 12. 5. 2011, 7:15
zajímavý nápad, ale já dělám perníčky co jsou hned měkké a fakt jsou takže se s tímhle trápit nemusím
Bromovka 14. 5. 2011, 22:03
@1987 Hele, Jani, nedělejte si ze mně legraci (H), já taky dělám všechny ty zaručeně měkké a nejsem až takové nemehlo, ale prostě je mám tvrdé :^) :^)
Zrušený účet 14. 5. 2011, 23:16
@Bromovka já dělám perníčky jen občas, ale měkké je mám vždy a to je vždy dělám podle jiného receptu, než předchozí - páč ten původní vždy zapomenu ,-) Nikdy jsem je neměla tvrdé a to s nimi nedělám NIC ... tak to bude asi podobná záhada ,-) (F) (F)
Bromovka 19. 5. 2011, 11:20
@ No to mě podrž! :-p Tak opravdu závidim Vaše vlohy ,-) ,-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie