Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 104 návštěvníků)

RADY A TRIKY NA VŠEMOŽNÉ SKVRNY..JÁ UŽ JSEM SI TAM NAŠLA SVOJE....TAK TŘEBA VÁM TO TAKY POMŮŽE:-)

0.0
RADY A TRIKY NA VŠEMOŽNÉ SKVRNY..JÁ UŽ JSEM SI TAM NAŠLA SVOJE....TAK TŘEBA VÁM TO TAKY POMŮŽE:-)

Postup

Pokud máte doma malé děti, tak se asi se skvrnami, které nejdou pracím práškem nebo mýdlem odstranit, potýkáte často. A po veselých večírcích zůstane i nějaká ta skvrna jistě po vás...

Skvrny a skvrnky, rozlité víno, káva, šťáva nebo čaj, přilepená žvýkačka, mastný vosk, stopy od fixu, inkoustu či propisky po výtvarné činnosti vašich drobečků, skvrny od trávy, borůvek, mrkve atd. - s tím vším se v domácnosti snažíme poradit, leckdy ale marně. Možná už jste ten boj vzdali, ale jestli ne, tady naleznete pár triků a rad. Zkuste se skvrnami zatočit. Nezapomeňte však po čištění prádlo pořádně vyprat.

Zelená je tráva - odstranit jí však není hračka. Zkuste namočit hadřík do benzínu nebo metylalkoholu. Je-li skvrna na bílém prádle, použijte citrónovou šťávu, ovocný ocet, prostě něco kyselého. U barevných látek hrozí, že flek sice zmizí, s ním ale i barva kolem. Podle »babských rad« může pomoci i namočit přes noc do mléka a potom vyprat.

**Špenát **- Pepek námořník by se divil! Stačí vzít rozkrojenou bramboru a potírat místo, dokud není čisté.

Mrkvička je zdravá - flíček na dětské košilce však vábně nevypadá. Nemusíte vše hned přebarvovat na červeno, pomůže vám obyčejný dětský olejíček. Když s ním flíček pořádně potřete, zmizí. A že teď máte pro změnu mastnou skvrnu! Stačí dočistit benzínem a vyprat.

Borůvky - nejlepší je okamžité vyprání pod tekoucí vodou. Jenže snadno se řekne, ale kde vzít uprostřed toho největšího mlsání v lese vodu? V boji se zaschlými borůvkami vám pomůže nízko koncentrovaný peroxid vodíku.

Kakao - s tím by si mohl poradit čpavek. Vyzkoušejte!

Červené víno a pivo - po divokém večírku jistě naleznete řadu stop. Na červené víno platí starý trik - posypte postižené místo solí, nechte chvíli působit a nakonec přeperte v teplé vodě. U piva přebijete alkohol alkoholem. Stačí trocha pálenky zředěné vodou a pochvíli tření a vyprání bude oblečení zachráněné.

A co jiné tekutiny?Káva, čaj, ovocné šťávy... - neuvěříte, co dokáže »mýdlo s jelenem«. Nejprve použijte studenou vodu a obyčejné mýdlo na praní. Skvrna sice úplně nezmizí, ale stačí si připravit roztok kávové lžičky boraxu (vodnatý tetraboritan sodný) a čtvrt litru teplé vody. Postiženou látku do něj na 10-15 minut namočit a ve finále pak samozřejmě vyprat.

Žvýkačka - už se zase někde přilepila! To snad není pravda! Existují dvě finty. V prvním případě ji stačí zchladit kostkou ledu a pak jen odloupnout. V druhém nám s odstraněním pomůže odlakovač na nehty.

Inkoust, fixy, propiska - vaše děti se zase činily, ale jak to teď dostat dolů. Zkuste položit na skvrnu savý papír, z rubové strany navlhčit technickým nebo čistým lihem. Inkoust se do papíru vpije, jen s ním nesmíte zapomenout posouvat. Na fix stačí nastříkat lak na vlasy. Po čtvrt hodince působení vyperte.

Vosk - nejprve seškrábněte tupou stranou nože. Látku vloženou mezi dva savé papíry přežehlíme. Teplotu nastavte co nejnižší, vosk se rozpouští už při 50-65°C. Terpentýn nebo technický benzín si poradí se zbytkem práce.

Lak na nehty - starý dobrý savý papír položený na skvrnu a látka z rubu pokapaná odlakovačem - to dokáže zázraky. Papírem opět posouváme.

Krev - studená voda, kuchyňská sůl - tento zaručený recept zná snad každý. Je-li krev zaschlá, zkuste směs zředěného peroxidu vodíku a trošky amoniaku (vynechejte u silonových a barevných látek).

I skvrna od rzi zmizí - jednoduchý návod: položte na rezavou skvrnu bílý savý hadřík, pokapejte citrónovou šťávou, posypte solí, po půlhodině opláchněte a vyperte.

Asfalt, dehet, tér - ty jdou dolů snad nejhůř. Zvládnout by to mohl terpentýn (hned pereme). »Babská rada« říká, že vám pomůže máslo. Skvrnu od něj pak odmastěte jarem nebo prostředkem na odstraňování skvrn.

Jak vítězíte nad skvrnami vy?

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

pett* 27. 9. 2011, 0:44
pokud jsou zde povoleny i moderní prací prostředky :) tak na skrvny od trávy a krve naprosto zaručeně Vanish, používám tekutý, ale snad sypký funguje též. Pomohl i na borůvky. na asfalt potvrzuji máslo rez - potvrzuji citron (nikoli citronka) a sůl a ještě lze dobře podpořit sluníčkem, funguje to skvěle co jsem ale neodhalila čím vyprat skvrny od banánu a od některých bublifuků :((
háčkarka 26. 3. 2012, 11:38
@pett* Pani Petra Vám už to asi nepomôže, ale vložím sem moju radu pre druhé maminy. Na všetko ovocie používam kyselinu citrónovú a všetky fľaky sú nenávratne preč. (K)
Boerin 25. 9. 2011, 15:09
skoda ze jsem nektere tyhle rady nevedela drive,nemusela jsem tak vyhodit 2 krasne halenky :)
Myšule 23. 9. 2011, 22:37
Máslo na asfalt funguje, vyprávěla mi mamka, že jako malá posadila jednu blbku do sudu s asfaltem a její máma za ní pak běhala a řvala ty krááá@o, já jsem jí musela drhnout pr@el másleeeem (Y) ,-)
bjetulka 23. 9. 2011, 18:04
Já bych ještě doplnila, že borůvky pustí namočením do mlíka. A smůlu ze stromů jsme odstranili odkalovačem, propisku zas lakem na vlasy.... (Y)
kopretin.a 24. 9. 2011, 8:36
@bjetulka na borůvky jednoznačně citron...
natalinka133 24. 9. 2011, 15:50
@kopretin.a nebo čerstvě uvařenou vodu (L)..polejvat pokud ne zmizi!
lucikRMS 23. 9. 2011, 20:41
@bjetulka tak já na zdejší rady odstraňovala propisku z koženýho taburetu vínové barvy lakem na vlasy a zůstala tam nejen propiska,ale po laku na vlasy taky bílej flek a nejde ničím dolů (N) +o(
bjetulka 23. 9. 2011, 22:02
@lucikRMS Tak to mě mrzí, ale na kůži bych to asi taky nezkoušela.... My máme odzkoušeno na oblečení i na sedačce (ale máme látkovou)
marjanka1 23. 9. 2011, 21:13
@lucikRMS na kůži bych asi zkoušela speciální přípravky.....pokud je to dražší záležitost neřídila bych domácími postupy (F)
háčkarka 26. 3. 2012, 11:36
@marjanka1 Bude to znieť veľmi vtipne, ale ak máte bledšiu kožu potrite ju celú vaječným bielkom a nechajte zaschnúť. Umyte a úspech je zaručený. Mne sa podarilo kvapnúť na koženú stoličku bielok a než som nachystala na zákusok zostala mi tam škvrna. Tak som si povedala, keď už je zničená nemôžem ju zničiť viac a naptrela som ju celú a potom aj ostatné a sú ako nové!!! |:o) |:o) |:o)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie