Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 36 návštěvníků)

Háčkované ponožky pro miminka

0.0
Háčkované ponožky pro miminka

Postup

Ponožky pro miminka

Přeji všem hezký den,
návod na ponožečky pro naše maličké andílky měl úspěch, k mé radosti chodilo žádostí o něj více a více, a tak jsem si našla chvilinku, abych ho, jak jsem slíbila, vložila i sem na mimibazar.

Návod by měl být doufám srozumitelný - je popsaný slovně, obsahuje schémata i fotky – ale kdyby bylo přece jen něco nejasného, ráda odpovím na dotazy.

Ještě než přistoupím k návodu samotnému, chtěla bych vás požádat, abyste mi posílali fotečky vašich ponožeček na mail (kristyyy@seznam.cz), abychom se tu o ně mohli se všemi ostatními podělit.

Návod:

Háčkovala jsem z Glorie háčkem číslo 2, vzoreček jsem zvolila jednoduchý – střídání krátkých a dlouhých sloupků. Samozřejmě můžete použít i jiný vzoreček, ale asi by bylo třeba poupravit počet ok.
Předem se omlouvám za kvalitu fotek, pořizovala jsem je na mobilu, ale doufám, že Vám alespoň trošičku pomůžou se v návodu orientovat.


Vysvětlivky:
ŘO - řetízková oka
KS – krátký sloupek
DS – dlouhý sloupek
PO – pevné oko
PDS – polodlouhý sloupek


Špička
Začátek: 10 ŘO + 1 ŘO (jako náhrada prvního KS)

1. řada – Háčkujeme dokola do každého ŘO po jednom KS, pouze do prvního uháčkovaného ŘO uděláme 3 KS a do desátého ŘO uděláme 2 KS (viz obrázek číslo 1-schéma), řadu ukončíme PO

2. řada – 1 ŘO, řada KS - rozšiřujeme každé třetí oko tzn.: 1-1-2-1-1-2… (celkem bychom měli mít 31 KS)

3. řada – 1 ŘO, háčkujeme řadu KS bez rozšiřování (celkem 31 KS), ukončíme PO

4. řada – opakujeme 3. řadu

5. řada – 2 ŘO, háčkujeme řadu dlouhých sloupků bez rozšiřování (celkem 31 DS), ukončíme PO
( Obrázek číslo 2)

6.- 9. řada – 1 ŘO, řada KS bez rozšiřování (celkem 31 KS), ukončíme PO

10. řada – 2 ŘO, řada DS bez rozšiřování (celkem 31 DS), ukončíme PO

11.-14. Řada – 1 ŘO, řada KS bez rozšiřování (celkem 31 KS), ukončíme PO
Nyní máme hotovou špičku ponožky, její délka by měla sahat asi do 2/3 dětské nožičky (zakrýt celý nárt). V případě, že je špička stále krátká, pokračujeme v háčkování – střídáme čtyři řady KS a jednu řadu DS. (obrázek číslo 3)

Patička:

Patičku začínáme z poslední řady špičky ponožky. Uděláme 1ŘO, háčkujeme 7 KS a do 8. oka uděláme PO. (Je nutné, tuto řadu sedmi KS mít uprostřed, proto jestli máte stejně jako já „šev“ příliš vpravo, uděláte tolik PO, kolik je třeba, abyste se dostali k potřebnému očku. Já udělala celkem 3 PO.)
Nyní budeme háčkovat po řadách, takže po uháčkování první řady patičky, „úplet“ otočíme a háčkujeme zpět. (viz obrázek 4-schéma + obrázky 5 a 6)

2. řada – 1 ŘO, řada KS, zatím bez rozšíření (celkem 7 KS), 1 PO do nejbližšího očka poslední řady špičky.
(obrázek číslo 7)
3. řada – 1 ŘO, řada KS, rozšiřujeme každé třetí oko, tedy 1-1-2-1-1-2… (celkem uháčkujeme 9 KS), řadu ukončíme jedním PO do nejbližšího očka poslední řady špičky.

4. řada – 1 ŘO, řada KS, rozšiřujeme 1-1-2-1-1-2… (celkem tedy 12 KS), řadu ukončíme jedním PO do nejbližšího očka poslední řady špičky.

5. řada – 1 ŘO, řada KS, rozšiřujeme 1-1-2-1-1-2… (celkem 16 KS), řadu ukončíme jedním PO do nejbližšího očka poslední řady špičky.

6. řada – 1 ŘO, řada KS, rozšiřujeme 1-1-2-1-1-2… (celkem 21 KS), řadu ukončíme jedním PO do nejbližšího očka poslední řady špičky.

7. řada - 1 ŘO, řada KS, rozšiřujeme každé čtvrté očko, tedy 1-1-1-2-1-1-1-2… (celkem 26 KS), řadu ukončíme jedním PO do nejbližšího očka poslední řady špičky.

8. řada – 1 ŘO, řada KS bez rozšíření (celkem 26 KS), řadu ukončíme jedním PO do nejbližšího očka poslední řady špičky.

9. řada – 2 ŘO,řada DS bez rozšíření (celkem 26 DS), řadu ukončíme jedním PO do nejbližšího očka poslední řady špičky. – tato řada by při jiné vlně či velikosti háčku mohla dělat problém (dělat nevzhlednou „bouli“), proto ji můžeme nahradit řadou pouze KS (1 ŘO, řada KS, PO) nebo tuto řadu začít 1 ŘO, 1 KS, 1 PDS, řada DS, a poslední tři oka zase 1 DS, 1 PDS, 1KS a PO.
(obrázek číslo 8)

10. řada – Nyní budeme ujímat, aby se nám patička hezky „zakulatila“ takže uděláme: 1 ŘO, řada KS, uháčkujeme čtyři KS, páté a šesté oko sháčkujeme do jednoho,(háčkem píchneme do pátého oka, nabereme vlnu, protáhneme, píchneme do šestého oka, nabereme, protáhneme. Nyní máme na háčku tři očka, které všechny najednou protáhneme) a jedeme dál… další 4 KS a páté a šesté sháčkujeme. (celkem bychom měli počet ok zredukovat na 22 KS), řadu ukončíme jedním PO do nejbližšího očka poslední řady špičky.

11.-15. řada – 1 ŘO, řada KS bez rozšiřování a ujímání (celkem 22 KS), řadu ukončíme jedním PO do nejbližšího očka poslední řady špičky.
Nyní máme patičku hotovou, začínáme háčkovat opět do kruhu přes patičku a špičku (již se nevracíme). Ze špičky by Vám mělo zůstat 12 volných oček.

16. řada – 1 ŘO, řada KS, rozšíříme pouze v místě, kde jsme navazovali patičku na špičku tak, že uděláme v původně pevném oku 2 KS. Řadu ukončíme pevným okem. (obrázek číslo 9)

17. řada – 1 ŘO, řada KS, nerozšiřujeme, ukončíme PO.

18. řada – 2 ŘO, řada DS, nerozšiřujeme, ukončíme PO.
A pokračujeme tak dlouho, dokud nebudeme s délkou ponožky spokojeni (opět střídání čtyř řad KS a jedné řady DS). Je možné, že bude potřeba ještě rozšiřovat (záleží to na obvodu nožičky – lýtka – miminka) Já rozšiřovala každou druhou řadu KS a to tak, že jsem zdvojila každé desáté oko. Celkem jsem takto rozšířila třikrát. Zakončení ponožky je pouze na Vás, jestli ji uděláte delší, aby se dala ohrnout, nebo zakončíte ozdobnými vějířky.

Obrázek číslo 1: Schéma špičky ponožečky

Obrázek číslo 2:
Špička ponožečky po pěti řadách.

Obrázek číslo 3:
Špička ponožečky po všech čtrnácti řadách

Obrázek číslo 4- Schéma:
Schéma začátku patičky, plnou čarou je naznačena poslední řada špičky, tečkovaná čára naznačuje tvar patičky. Řady jsem se snažila barevně odlišit, snad se v něm vyznáte.

Obrázek číslo 5:
Tři pevná oka, která jsem musela udělat, abych se dostala k začátku první řady patičky.

Obrázek číslo 6:
Tady je první řada patičky.

Obrázek číslo 7:
Místa, kam budeme dělat pevná oka.

Obrázek číslo 8:
Takto vypadá ponožka po devíti řadách patičky.

Obrázek číslo 9:
Popis 16. řady: háčkujeme ve směru kruhu, šipky ukazují místa, kde rozšiřujeme (2 KS)

Vaše povedené výtvorky:
Ponožky od Evičky Danečkové (badzon). Jsou opravdu kouzelné a těším se, až mi příjde víc takových fotek vašich výrobků, protože na takové náherné výtvorky je opravdu radost se dívat :)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Verushka999 14. 1. 2013, 15:00
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak jsou ponožky velké potřebuju asi tak na 3měsiční miminko
lenka30x 10. 2. 2012, 8:43
Trošku nechápu začátek, udělám 10 řo + 1řo , takže mám 11řo a ty spojím do kruhu??? a pak pokračuju tím, že udělám na začátku 1řo a pak v prvním očku udělám 3řo a pokračuju KS? nebo vůbec začátek nespojuju do kruhu? pomůžete mi prosím, díky
Vlamira 27. 10. 2011, 17:04
ahoj, taky se pokouším uháčkovat ponožku, ale já nevím jestli jsem levá jak šavle, nebo nechápu návody, ale ať háčkuji bačkorku nebo ponožku tak to mám nějaké všechno moc velké 8o|
ilonka72 22. 10. 2011, 15:04
Už jsem taky podle vás jedny zvládla a to jsem si říkala,že tohle nikdy nedokážu |:o) Můžu se zeptat jak se dělá ten horní okraj u těch bílích?Ilona ccess@centrum.cz (F) (F) (F)
Kristyyy 19. 10. 2011, 18:22
Evi děkuji, na fotečky se těším, |:o) všimla jsem si, že jsem měla špatně napsaný mail, ale už by to mělo být v pořádku. Helčo, držím pěstičky ať se povedou (Y)
badzon 18. 10. 2011, 9:32
já už je mám :-)..návod je super!!díky..pak pošlu i foto (L) (L) (L)
norsy 17. 10. 2011, 20:16
(Y) (Y) (Y)jen co se dokopu určitě udělám,jen teda pro větší nožku (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie