Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 18 návštěvníků)

samotvrdnoucí hmoty

0.0
samotvrdnoucí hmoty

Postup

Nikdy jsem nebyla modelovací typ. Modelína mě nebavila. Asi proto, že se musela uklidit, roztřídit a napěchovat zpátky do krabičky. Vždycky mě ale přitahoval modurit. Několikrát jsem si ho koupila, ale se špatným výsledkem. Nepracovalo se mi s ním dobře. Praskal, díly ve spojích nedržely a vždycky mi tak rychle vyschnul, že to vlastně byly vyhozené peníze. Mé sochařsko-modelovací choutky byly zapomenuty. Až do chvíle, než jsem začala, chodit do keramického kroužku. Byla jsem ztracena. Modelovala jsem i ve spaní. Pak jsem objevila kouzlo samotvrdnoucích hmot, které s původním moduritem nemají vůbec ale vůbec nic společného.Zkusila jsem některé z nich a vyrobila pár dárečků.
Děti nechtěly zůstat stranou, tak jsem se musela podělit.
Pokud jakoukoliv hmotu otevřete, nepanikařte při pomyšlení, že vám rychle vyschne. My jsme ji měli otevřenou vždy tak tři hodiny a zůstala pěkně vláčná a měkká.
Tip: Pokud máte přece jen obavy, namočte hadr, pořádně vyždímejte a hmotu do něj zabalte. Když vám kousek zbude, udělejte to samé. A ještě to vše dejte do igelitu.
Hmoty nebarví a jdou dobře odstranit. Pokud válíte válečkem, nepoužívejte noviny. Hmota se na novinách vysušuje a tím se k nim přilepuje a trhá.Půjčila jsem si podložku na malování od dětí a šlo to perfektně. Válejte vždy tahem, jinak se v hmotě budou tvořit vlnky
Použitý materiál:Samotvrdnoucí hmota Creall, Jovi, Kera, sada Akrylových barev, lepidlo Bastel – Kleber, mozaikové kamínky, Sada nástrojů - dokončovací očka s drátkem a dřevěné špachtle.Vše jsem si objednávala na stránkách Sevtu, mají opravdu velký výběr, ceny jsou v pohodě a komunikace s nimi perfektně funguje.

A tady je pár dárečků, které jsme vytvořili

Svícínky
Do vyválené hmoty párátkem jemně naznačte obrys, který následně vykrojíte ostrým nožem. Svíčku, kterou chcete použít vytlačte do motivu. Místo pro svíčku pak udělejte o něco větší. Při schnutí se voda vypaří a vše se o pár procent zmenší. Párátkem dokreslete a po zaschnutí použijte akrylové barvy. Akrylové barvy dlouho vydrží a neztratí nic na své jasnosti.
Tip : Při schnutí již na nic nesahejte. Pokud ještě není vše dostatečně vyschlé, stačí málo a váš výtvor se prohne nebo ohne a v nejhorším případě i zlomí. Hladká vyválená placka je velice inspirativní.

Hodiny
Úplně jednoduché a velice efektní. Stačí si koupit levné hodiny nebo jen strojek. Popustit uzdu fantazii a je hotovo. Můžeme jen vyválet placku a pak teprve malovat. Tloušťka placky by vždy měla být minimálně 5 mm. Uprostřed nezapomeňte udělat otvor na ručičky strojku a nahoře dírku na hřebík. Já jsem použila víčko od fixy a brčko

Tužkovník
Trochu složitější. Vyválíme si placku a vykrojíme kolečko.Pak vyválíme další placku a vykrojíme z ní obdélník, který má délku obvodu kolečka. Po okraji kolečka naneseme rozměklou hmotu a opatrně přikládáme obdélník. Oba díly k sobě přilepíme a pomocí nějakého neostrého hrotu spáru uhladíme. Můžeme si namočit prsty, voda nám pomůže vyhladit i drobné oděrky, které vznikly během tvoření. A pak už jen počkáme, až vše bude suché a malujeme.
Tip : Když slepujete dvě věci dohromady, dejte si kousek hmoty do vody. Vytvoří se takové patlavé lepidlo, kterým vše krásně spojíte. Pokud vám to přesto nedrží, nic není ztraceno, po uschnutí se dá vše přilepit

Krabička
Nejdříve vykrojíme obdélníkový půdorys a pak si vyválíme dlouhou obvodovou stranu a přilepíme k základu. Je pěkné na krabičku třeba i něco nalepit. Já jsem použila mozaikové kamínky, ale pěkné by byly i mušličky, nebo kamínky. K lepení je výhodou mít tavnou pistoli, nebo lepidlo. Dobré je třeba Bastel – Kleber na mozaiky, kterým slepíte téměř vše a které velmi dobře drží

Otisk
Milým dárkem pro babičky a pěknou vzpomínkou pro vás jsou otisky. Vyválejte silnější placku, zavolejte děťátko-tiskátko a vmáčkněte mu ručičku, nebo nožičku do hmoty. Trochu mu pomožte, ať je otisk dobře zřetelný. Nezapomeňte napsat datum, až vás za dvacet let poplácá po ramenou, aby jste mu mohli připomenout, že ta velká pracka byla taková malá sladká ručička.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

LEILI 8. 11. 2011, 13:04
díky za hezky zpracovaný návod.. taky ráda dělám se samotvrdnoucí hmotou ale takové větší kousky zatím ne.. ráda zkusím (F) (F)
zanetkaR 8. 11. 2011, 8:50
ahoj Jani,moc pěkný návod na tvoření s dětmi...taky něco vyzkoušíme,malá tedˇobjevila modelínu a tohle se jí určitě bude líbit víc..Moc díky (L)
supererinka 8. 11. 2011, 8:30
ahoj Janka...ďakujem .......ten návod prišiel ako na zavolanie.Chcem si objednať samotvrd. hmotu,majú ľahčenú a obyčajnú,1kg,alebo 300 g a ja som s tým ešte nikdy nerobila,ale teraz by som chcela vyrábbať s deťmi niečo pekné na vianoce,možno aj darčeky a tak.Poradíš,ktorú mám objednať a ak máš nejaké inšpirácie,tak na email supererinka@gmail.com by si mi poslala?Dal by si urobiť hrnčeky na pitie z tej samotvrd. hmotýýý?Páčili by sa mi také,niečo podobné ako tužkovníky a tak detsky neforemné,pomaľované.Ahoj (G)
Pijataja 8. 11. 2011, 14:14
@supererinka Hrneček na pití by nešel, zkus si najít někde poblíž keramický kroužek, většinou funguje třeba u mateřského centra. Můžeš si udělat krásné hrnečky, samotvrdnoucí hmota by to nevydržela. Moc dobře se mi dělalo s Creall, je krásně bílá a tvárná. Děti ještě nedobarvily svoje věci, Vojta (3roky) dělal lodičku a maloval do vyválený placky, pak jsme okolo dali mušličky, babička bude nadšená.Když ti něco upadne, to nevadí, až to uschne, tak se to dá krásně přilepit. Pozor nic neschne 24 hodin jak píší, je lepší to nechat schnout aspoń tři dny, pak to krásně chytí barvy. Jinak to trochu tu barvu pohltí, když se maluje na nevyschlou hmotu. Tak modelování zdar, a´t se ti daří!

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie