Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 26 návštěvníků)

Košíček a obloučky u háčkovaného mufinka

0.0
Košíček a obloučky u háčkovaného mufinka

Postup

Na žádost mnoha z vás tvořilek vkládám návod na košíček a obloučky u podložky pod kafíčko Mufinek. Návod na celý mufinek už sem vložila Rybízek, s jejím dovolením (snad se nebude zlobit, díky, Evičko) odkazuji se zbytkem mufinku na její návod.

Košíček je háčkovaný POLODLOUHÝMI RELIÉFNÍMI SLOUPKY, střídá se jeden přední a jeden zadní reliéfní polosloupek.

Já jsem mufinka začínala na 31 řet. ok. 1.ř.: tmavěhnědá příze - 1 řetízkové oko (ŘO) + 30 KS. 2. ř.: stejná. 3.ř.: 10 KS hnědou přízí - napojíme přízi barvy košíčku u mě béžová) a uháčkujeme 11 KS béžovou - napojíme znovu hnědou a uháčkujeme 10 KS. Práci otočíme.

Uháčkujeme 10 KS hnědou a vyměníme příze.

V této RUBOVÉ řadě již začneme košíček háčkovat polodlouhými reliéfními sloupky. Začínám ZADNÍM reliéfním polodlouhým sloupkem: nahodíme přízi, práci si mírně natočíme lícem k sobě a podebereme horní smyčky prvního KS zlícu do rubu a zpět z rubu do lícu (viz foto). V této řadě se reliéfní sloupky háčkují trošku obtížně, protože KS skýtá jen málo prostoru pro reliéfní háčkování, proto buďte opatrné a hlavně trpělivé, jde to, ale chce to trošku cviku.

Nahodíme přízi a protáhneme okolo podebraného KS. Na háčku máme tři smyčky.

Znovu nahodíme přízi a protáhneme jí všechny tři smyčky na háčku. Uháčkovali jsem první ZADNÍ reliéfní polodlouhý sloupek.

Pohled na první uháčkovaný zadní reliéfní polodlouhý sloupek z lícu, kde se nám jeví jako přední reliéfní sloupek.

Jako druhý uháčkujeme PŘEDNÍ reliéfní polodlouhý sloupek: nahodíme přízi, vpíchneme pod horní smyčky KS z před.řady z rubu do lícu a okolo tohoto KS zpět z lícu do rubu.

Nahodíme přízi a protáhneme okolo KS, na háčku máme opět tři smyčky.

Znovu nahodíme přízi a protáhneme jí všechny tři smyčky na háčku. Uháčkovali jsme PŘEDNÍ reliéfní polodlouhý sloupek.

Pohled na oba uháčkované sloupky zlícu.

Stejným způsobem pokračujeme u všech dalších BÉŽOVÝCH KS košíčku.

Na konci opět vyměníme příze (tři béžové smyčky na háčku posledního reliéfní polodlouhé sloupku protáhneme hnědou přízí) a řadu doháčkujeme hnědou přízí krátkými sloupky.

Pohled na řadu uháčkovanou na střídačku ze zadních a předních reliéfních polodlouhých sloupků z lícu.

V další řadě začneme košíček rozšiřovat: hnědou přízí uháčkujeme 8 KS, 9. KS nedoháčkujeme celý, na háčku z něj máme dvě smyčky...

...vyměníme a zrubu zkřížíme příze a tento KS doháčkujeme béžovou přízí košíčku.

10. hnědý KS uháčkujeme v této řadě béžovou přízí jako normální polodlouhý sloupek: nahodíme přízi, vpíchneme do KS z před.řady, opět nahodíme,protáhneme zpět, na háčku máme tři smyčky, znovu nahodíme přízi a protáhneme jí všechny tři smyčky na háčku.

A dále pokračujeme tak, jak se nám oka jeví, tj: PŘEDNÍ reliéfní PDS (polodlouhý sloupek), ZADNÍ reliéfní PDS atd. až do konce košíčku. Nyní podebíráme celý polodlouhý sloupek (tvoří ho nad sebou jakoby tři nitky).

Zadní reliéfní PDS

Na druhé straně košíčku rovněž přidáme jeden sloupek a to tak, že první hnědý KS zde uháčkujeme béžovou přízí košíčku jako obyčejný PDS (viz začátek košíčku v této řadě).

Překřížíme příze, vyměníme barvy a řadu doháčkujeme hnědou přízí a KS.

Doháčkovaná třetí řada košíčku, druhá řada s reliéfními PDS (střídáme jeden zadní a jeden přední!) - pohled zrubu.

A pohled zlícu.

Pro rozšíření košíčku přidáváme sloupky vždy v LÍCOVÉ řadě, rubové řady přeháčkujeme tak, jak se nám jeví. Přidané sloupky háčkujeme podle vzoru,tj. střídáme přední a zadní PDS. Takto pokračujeme až do požadované výšky košíčku, u mě 12 řad, přidala jsem na každé straně košíčku 5 sloupků, tj. na každé straně košíčku mi zbylo 5 hnědých KS. Pozor, hlídejte si průběžně počet sloupků, aby se vám některý neztratil, stává se to! Na fotce je uháčkovaný celý košíček.

Košíček máme hotový a vrhneme se na samotný mufinek: uháčkujeme 5 KS hnědou přízí a příze vyměníme (u mě bude mufinek oranžový) a uháčkujeme 21 KS oranžovou. Mufinek se háčkujeme pouze jednoduchými KS. Konec béžové a oranžové příze rovnou zaháčkujeme do první řady KS, aby nám nepřekážely.

Příze vyměníme a překřížíme a uháčkujeme opět 5 KS hnědou. Zde je uháčkovaná první řada horní části mufinku.

V další řadě, u mě RUBOVÉ, si připravíme "místo" pro závěrečné naháčkování ozdobných obloučků: tuto řadu krátkých sloupků budeme háčkovat ZA PŘEDNÍ NIT oka z před.řady. Tím nám v lícu vznikne řada volných nitek, za které pak naháčkujeme obloučky.

Pohled z lícu na KS háčkované zrubu za přední rubovou nit. Vidíte, jak se krásně tvoří volné nitky pro naháčkování obloučků. Vršek mufinku doháčkujeme podle návodu Rybízka73, které tímto moc děkuji za všechnu inspiraci a počáteční nakopnutí, jak vlastně na to :D.

Uháčkovaná řad KS za přední rubovou nit (zlícu tedy zadní nit) s volnými nitkami připravenými pro naháčkování obloučků

Po uháčkování celého mufinku doháčkujeme za ty volné nitky na začátku mufinku ozdobné obloučky. V místě volných nitek si práci přehneme na půl.

Háčkem vpíchneme pod první volnou nitku zprava...

...nahodíme přízi, protáhneme...

...a uháčkujeme 1 ŘO.

Jednu volnou nitku vynecháme a do další vháčkujeme první oblouček z 5 dlouhých sloupků.

Poté opět jednu volnou nitku vynecháme a do další vháčkujeme 1 KS. Tímto způsobem pokračujeme až do konce řady, uháčkujeme celkem 5 obloučků s KS mezi nimi, končíme pevným okem do poslední volné nitky za pátým obloučkem.

Zapravíme konce přízí, obloučky přimáčkneme směrem dolů ke košíčku a žehličkou mírně napaříme a přižehlíme. Doporučuji mírně napařit a přežehlit celý mufinek, vyrovnat a vytáhnout do finální podoby a to před zdobením korálky apod., poté už žehlit jen zrubu, aby se korálky nepřipekly :D (osobní neblahá zkušenost). No a máte v podstatě hotovo. Kdyby vám nebylo něco jasné, potřebovali jste s něčím pomoct nebo poradit, neváhejte a klidně pište v kteroukoliv denní či noční dobu. Pokud budu moct a vědět, ráda všem poradím. HÁČKU ZDAR A HODNĚ ŠTĚSTÍ PŘI TVOŘENÍ!!! JO, A NEZAPOMÍNEJTE SE CHLUBIT SVÝMI DÍLY!!!

A TADY UŽ JE PŘEHLÍDKA MUFINKŮ: tohle je můj první mufinek, asi padesátkrát páraný, ale o to nyní milovanější :D

Můj druhý mufinek, to už si začínám hrát i s ozdobnými lemy. Tenhle je pro mojí malou princeznu, přála si hodně barevných korálků. Tahá ho všude s sebou, asi bude za chvíli spíš jak hadr na podlahu, než jako podložka pod hrníček na stoleček...

Můj třetí mufinek, tentokrát světlý na tmavém pozadí, bez ouška na zavěšení, zato s bambulkou a vyšitý flitry. A zkouška jiného lemování :D

A čtvrtý mufinek, tentokrát s borůvkami a třešinkou navrch :D pro mého staršího syna

A jeden dárečkový pro milou Mirku P. tady z MMB...

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

market123 11. 3. 2012, 12:43
Leni,super (Y) (Y)taky se dám asi večer na pečení,jsou krásné a dokonalé,i z rubu je máte krásné,ten můj první asi poletí ,-)Moc díky za návod (L) (L) (L) (L)
LenHav 11. 3. 2012, 21:42
@market123 (L)za málo |:o) už se těším, až se pochlubíte (P)
Fotbal sport 11. 3. 2012, 11:38
Leni vaše návody jsou více než luxusní...vše je tak skvěle nafocené,že snad i kdo nedržel nikdy háček v ruce to s vámi zaručeně zvládne......... jednou snad zkusím i muffinek jelikož je opravdu povedený,ale za ty návody moooc děkuji...navazování příze je skvělé...... Přeji krásný den Hanka (L) (L) (L) (L) (L) (L)
LenHav 11. 3. 2012, 12:34
@Fotbal sport (L)díky, Hani (F) určite to zkuste, není tak složité, jak se na začátku může zdát (Y)
Denčík 11. 3. 2012, 11:11
,-) ,-) tak to je super ... o ty reliéfní sloupky jsem tě chtěla poprosit ... (Y) (Y) ... večer se do toho pustím ... díky (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello)
LenHav 11. 3. 2012, 11:19
@Denčík (L) (L) (L)za málo (F) pak nezapomeňte hodit (P) (Y)
teta Evílie 11. 3. 2012, 11:00
Leni,vůbec se nezlobím 8o| 8o| 8o| :-D :-D :-Djá to měla takové honem honem,ty to máš krásně pečlivé a detailní (hello) (hello) (hello)
LenHav 11. 3. 2012, 11:07
@teta Evílie Děkuju, jsi zlatíčko (L) mě se tak začaly množit dotazy, jak na ten košíček, že bych se upsala,kdybych to měla každému psát zvlášť, že jsem to pořešila tímto způsobem :-$ doufám,že to podle návodu zkusíš taky (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie