Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 12 návštěvníků)

Letní souprava

0.0
Letní souprava

Postup

Milé tvořilky, vkládám pro inspiraci letní soupravu pro malé parádnice.

Souprava se skládá z tílka, čelenky a kraťasů se sukní ( 2v 1).
Kraťasy jsou pletené, jinak vše ostatní je háčkované.

Spotřeba: 5 klubíček příze Katka, háček č. 3, jehlice č. 3,5

Velikost cca 122-128

Kraťasy se sukní:
začneme nohavicí - nahodíme 70+2 krajová oka a upleteme 6 řad líc i rub hladce. Dále pleteme lícovým žerzejem ( lícové řady hladce, rubové obrace). Přitom v každé 4. řadě přidáváme oboustranně 1 oko pro rozšíření nohavic. Takto přidáme 8x, máme celkem 86 ok. Záleží na vás, jak dlouhé nohavičky budete chtít. Já jsem pletla do výšky 15 cm. Po 15 cm začneme ujímat v každé lícové řadě oboustranně 1x3 oka, 1x2 oka a 1x1 oko ( máme 74 ok) pro vytvarování rozkroku. Dále pleteme rovně 20 řad. Od 21. řady pleteme žebrový vzor 1/1 (1 oko hladce, 1 oko obrace) lem pasu. Takto pleteme 8 řad, 9. řadu pleteme dírkový vzor ( 2 oka spleteme hladce, 1 oko nahodíme), rubovou 10. řadu pleteme jak se oka jeví. Dírková řada nám pomůže, že se rantl lépe zahne a je i ozdobný. Dále pleteme opět 8 řad žebrový vzor, díl ukončíme. Máme první nohavici.

Upleteme stejně druhou nohavici, sešijeme nohavicové a krokové švy, rantl v pase zahneme do rubu a přišijeme. Malý kousek necháme nepřišitý pro navlečení gumy.

Pod pasem naháčkujeme kolem celého pasu řetízek - do každého upleteného oka uháčkujeme 1 řetízkové. Do tohoto řetízku budeme následně háčkovat sukni podle vzoru.

Vzor pro sukýnku - háčkováno podle popisu háčkování č. 2


U této fotky se omlouvám, ne a ne nafotit vzor bez nežádoucích odlesků, křídový papír je nezdolný. A protože nevlastním scener, nezbývá mi nic jiného než bojovat s foťákem. V podstatě v každé řadě je vždy ve "VV" o 1 oblouček (5 řo) více než v té předchozí. V poslední řadě jsou obloučky obháčkované 5 DS do 1 obloučku z 5ti řetízkových ok - mě se to zdálo málo, proto jsem obháčkovala 10DS do každého obloučku.

Pokud budou nejasnosti, ráda pomohu.

Zde jsou hotové kraťasy se sukýnkou.

Tílko:
Háčkujeme horní díl řadami dlouhých a polodlouhých sloupků. Uháčkujeme řetízek ze 64 ok + 3 ŘO na otočení.
1. řada - PDS
2. řada - DS
3. řada - PDS
4. řada - DS
5. řada - PDS
6. řada - DS
7. řada - PDS
8. řada - DS
9. řada - PDS
10. řada - DS
11. řada - PDS - rozděleně přidáme 8 ok = 72 ok celkem

Ve 12. řadě začínáme háčkovat dle popisu. Háčkujeme do požadované délky, končíme řadou s obloučky, můžeme obháčkovat kontrastní barvou řadou KS.

Stejně uháčkujeme i druhý díl. Díly sháčkujeme, naměříme si ramínka a háčkujeme DS do požadované délky. Na zadní straně je přiháčkujeme. Průramky a výstřih obháčkujeme - podle chuti a vkusu - pouze KS, nebo jako já průramky prvními 3 řadami ze vzoru a průkrčník 1. řadou obloučků ze vzoru. Opět můžeme obháčkovat KS kontrastní barvou, stejně tak i spodní okraj.

Čelenka:
Háčkujeme z 10 Řo + 3 oka na otočení.
1. řada - 10ok DS.
2. řada a ostatní - střídame PRS a ZRS ( PRS = přední reliéfní sloupek, ZRS = zadní reliéfní sloupek. Háčkujeme pruh ( lícové a rubové řady) do požadované délky tak, aby pevně obepnul hlavinku a nesjížděl. Sháčkujeme dohromady. Šev zakryjeme jakoukoliv aplikací - já jsem si s dovolením zapůjčila popis na motýlka zde z návodů - tímto mnohokrát děkuji autorce.

A můžeme vyrazit :)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

carodejkapetra 22. 5. 2012, 20:51
Jeee to je nádherné!!!! (Y) (Y) Mohla by jste poradit, jak to "zmenšit " pro cca roční holčičku? (child6) Děkuji
Míra75 (upraveno) 23. 5. 2012, 9:26
@carodejkapetra Dobrý den, díky za pochvalu :-$ Na roční holčičku - přesné rozměry vám asi nedokážu udat, záleží na velikosti dítka. Ale obecně počítám, že na kraťásky bude stačit, když u kraťásků nahodíte nohavičky tak na 40 + 2 krajová oka, pak přidáváte jak je uvedeno v návodu. Při ujímání pro rozkrok také stejně. Co se týká výšky sedu, ten bych možná nechala tak jak je uvedeno v popisu kvůli plenkám, aby to nesjíždělo. Řetízek, který se háčkuje pod pas a na který se pak háčkuje sukýnka, bude tím pádem kratší, raději si oka ale rozpočítejte aspoň přibližně pro vzor na sukýnku, ať se vyhnete párání. Délku sukýnky si také uzpůsobíte podle potřeby, nemusíte háčkovat vzor celý, až dojdete do potřebné délky, tak ukončíte obháčkováním obloučků dlouhými sloupky. Tílko - taktéž - uháčkujete řetízek na horní část z dlouhých sloupků a poměříte s oblíbeným tričkem nebo přímo na mimi. Raději volnější - bavlna moc nepruží. Ovšem zase po vyprání trochu povolí, takže přiměřeně. Při háčkování vzoru opět rozpočítáme potřebná oka pro vzor - plus přidáme jeden vzor navíc (8 ok) tak jak je psáno v návodu. Umístění ramínek naměříme podle dítka, stejně tak i jejich délku. Čelenka - tam stačí nahodit 6 - 8 ok a délku opět odměřit. Závěrem - já pokud nemám úplně přesný návod s počtem ok a řad, tak stále poměřuji - nejlépe s oblečením, které dítěti dobře sedí. Takže vezměte si k ruce kraťásky a tričko a v průběhu práce poměřujte . :-) Doufám, že je to aspoň trochu srozumitelné, kdyby něco, určitě se ptejte. Hodně zdaru.
carodejkapetra 23. 5. 2012, 14:29
@Míra75 Děkuju moc. Určitě vyzkouším. V nejhorším budu párat (smich) Ono to bude takhle malé myslím rychle přibývat (Y)
Míra75 23. 5. 2012, 17:18
@carodejkapetra Klidně se ptejte, když budu vědět, určitě poradím. A určitě se nezapomeňte pochlubit hotovým dílkem (clamp)
Sidonika 11 22. 5. 2012, 9:43
obleček je nádherný a modelce moc sluší
Anina52 22. 5. 2012, 7:57
(Y) (Y) (Y)moc hezké a krásná modelka (F) (F)
Míra75 22. 5. 2012, 8:56
@Anina52 :-$ :-$ :-$ Děkuji :-$ :-$ :-$
barus2011 21. 5. 2012, 21:25
Téééda ja se picnu.To je nádherný a jak to modelce sluší.Obdivuji vaši trpělivost a odhodlání dílo dokončit. (clamp) (clamp) (clamp) Vy máte teda šikovný ručičky .NÁÁÁDHERA (Y) (Y) (Y)
Míra75 21. 5. 2012, 21:32
@barus2011 (F) (F) (F) (F) DÍKY MOC :-$
zdenka79 21. 5. 2012, 20:52
Super (Y) (Y) (Y) úžasný nápad i návod (clamp) (clamp) Díky (F)
Míra75 21. 5. 2012, 20:57
@zdenka79 Díky (K), ale ještě se mi nepodařilo vložit celé, chviličku strpení, snad to dotáhnu do zdárného konce :-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie