Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 89 návštěvníků)

Pletené pončo s kapuckou

0.0
Pletené pončo s kapuckou

Postup

Na časté přání maminek vkládám návod na tohle pončo, které je sice koupené a já se pokusím vytvořit a něj návod :-)
Velikost 92 (12 měsíců)
Možno použít vlnu jako je Elian klasik pletená na jehlicích č. 3,5 , nebo Lada Luxus jehlice č.4
Barevné odstíny: světle starorůžová, tmavě starorůžová, sytá růžová, zelenkavá, bordó červená, modrá

Snad jsem to napsala srozumitelně :-) , celé je to odpočítené z koupeného ponča.

Celé pončo je pletené na jedné velikosti jehlic, podle zvolené vlny.
Zadní díl - lem: nahodíme si 128 ok ... 1 řada: krajové oko, 2hl, 2obr....střídá se až do konce řady a na konci kr. oko. Pleteme celkem 16 řad pružného lemu v barevném odstínu světle starorůžová.
Dále pokračujeme v pletení ZD kde lícové řady se pletou hladce a rubové řady obratce a postupně v jednotlivých barevných pruzích se ujímá a tvarují záda.
Pruh tmavě starorůžový: celkem se uplete 10 řad (zde se neujímá).
Pruh sytě růžový: pleteme 4 řady , kde ve 4 řadě dochází k ujímání a plete se takto(rubová strana): kraj. oko, 5 ok obratce, 6 a 7 oko splést obr. v jedno, 5 ok obr, 6 a 7 splést ....až do konce řady .
Pruh zelenkavý: pletem 9 řad, kde v 9 řadě dochází k ujímání (lícová strana): kraj. oko, 4 oka hladce, 5 a 6 oko splést hladce v jedno, 4 oka hl, 5 a 6 hl. splést... až do konce řady.
Pruh bordo červený: pletem 7 řad, kde v 7 řadě ujímáme (rubová strana): kraj. oko, 2 oka obr, 3 a 4 plést obr v jedno, 2 oka obr, 3 a 4 plést obr ....až do konce řady.
Pruh světle starorůžový: pletem 8 řad a zde se neujímá.
Pruh modrý: pleteme 5 řad, a zde se ujímá v 2 řadě (rubová strana): kr. oko, 3 oka obr, 4 a 5 splést obr v jedno, 3 oka obr, 4 a 5 plést obr...až do kmonce řady.
Pruh zelenkavý: pleteme 7 řad, a zde ujímáme ve 3 řadě (rubová strana): kr. oko, 3 oka obr, 4 a 5 splést obr v jedno, 3 oka obr, 4 a 5 splést obr v jedno...až do konce řady.
Pruh sytě růžový: pleteme 4 řady, ve 2 řadě ujímáme (rubová strana): kr. oko, 1 oko obr, 2 a 3 obr splést, 1 oko obr, 2 a 3 splést obr...až do konce řady. Po upletení 4 řad oka uzavřeme.

Přední díl pravý - lem: nahodíme si 64 ok ... 1 řada: krajové oko, 2hl, 2obr....střídá se až do konce řady a na konci kr. oko. Pleteme celkem 16 řad pružného lemu v barevném odstínu světle starorůžová
Dále pokračujeme v pletení PD kde lícové řady se pletou hladce a rubové řady obratce a postupně v jednotlivých barevných pruzích se ujímá a tvaruje.
Pruh tmavě starorůžový: celkem se uplete 10 řad (zde se neujímá).
Pruh sytě růžový: pleteme 4 řady , kde ve 4 řadě dochází k ujímání a plete se takto(rubová strana): kraj. oko, 3 oka obratce, 4 a 5 oko splést obr. v jedno, 3 oka obr, 4 a 5 splést ....až do konce řady.
Pruh zelenkavý: pletem 9 řad, kde v 9 řadě dochází k ujímání (lícová strana): kraj. oko, 3 oka hladce, 4 a 5 oko splést hladce v jedno, 3 oka hl, 4 a 5 hl. splést... až do konce řady.
Pruh bordo červený: pletem 7 řad, zde se neujímá .
Pruh světle starorůžový: pletem 8 řad a zde se také neujímá.
Pruh modrý: pleteme 5 řad, a zde se ujímá v 2 řadě (rubová strana): kr. oko, 2 oka obr, 3 a 4 splést obr v jedno, 2 oka obr, 3 a 4 plést obr...až do kmonce řady.
Pruh zelenkavý: pleteme 7 řad, a zde ujímáme ve 3 řadě (rubová strana): kr. oko, 1 oko obr, 2 a 3 splést obr v jedno, 1 oko obr, 2 a 3 splést obr v jedno...až do konce řady. Ve 4 řadě začínáme tvarovat průkrčník: kr. oko, 4 oka splést, pokračovat hl.... Na konci 5 řady spleteme 2x2 oka, kraj. oko.... v 6 řadě spleteme oka...a v 7 řadě nám na jehlici zůstane celkem 8 oček (včetně krajových ok)
Pruh sytě růžový: pleteme 4 řady, a postupně vždy ujímáme očka v průkrřníku až nám po upletení 4 řady na jehlici zůstane jedno očko, které zakončíme.
Přední díl levý, pleteme stejně, ale zrcadlově

přední a zadní díl sešijeme dle nákresu a vznikne nám tak otvor na ručičku, který obháčkujeme krátkými sloupky kolem dokola

Kapuce se může plést buď samostatně a poté ji k hlavnímu dílu přišít a nebo nadplést tak jak to dělávám já.
Začínáme světle starorůžovou barvou a nahodíme si 4 oka z pravého předního dílu a upleteme řadu hladce. V další řadě nahodíme další 2 oka z PD a pleteme obratce....takhle pokračujeme až máme postupně nahozené oka z PD a dostaneme se k zakončené špičce PD...a na jehlici máme 16ok a upleteno 10řad.
Následuje barva tmavě starorůžová, kde v téhle 1řadě nahodíme na jehlici zbylé oka z 1/2 zadního dílu a dohromady máme na jehlici 28ok. Touhle barvou pleteme celkem 12 řad.
Následuje barva sytě růžová, kterou pleteme 4 řady, kde v 2řadě (rubová strana) rozpleteme druhé oko na dvě.
Následuje barva zelenkavá, pleteme celkem 8řad, kde v 2řadě (rubová strana) rozpleteme druhé oko na dvě.
Následuje barva bordo červená, pleteme 7 řad, zde opět ve druhé řadě (rubová strana) ropleteme druhé oko na dvě.
Následuje barva světle starorůžová, pleteme 7 řad a zde nerozplétáme žádné oko. Naopak v poslední 7 řadě (rubová strana) spleteme 2 a 3 oko v jedno.
Následuje modrá barva, kterou pleteme 5 řad: kde v 1 řadě spleteme poslední dvě oka, v 2 řadě spleteme první dvě oka, ve 3 řadě spleteme poslední dvě oka, ve 4 řadě spleteme první dvě oka a v 5 řadě spleteme poslední dvě oka v jedno.
Následuje poslední barva a to zelenkavá, pleteme 4 řady, a ujímání je stejné jako u barvy modré v předešlém pruhu. Nakonec uzavřeme zbylá oka na jehlici.
.... a máme upletenou 1/2 kapuce. Druhou půlku upleteme stejně, ale zrcadlově. Nakonec kapuci sešijeme v zadní a vrchní části.
............ Nakonec na kruhovou jehlici (stejná velikost jako klasické jehlice, kterými jsme pletli celé pončo) si nahodíme krajové oka pravého a levého PD a kapucky a upleteme pružný lem kolem dokola .... 2 oka hl a 2 oka obr stále střídat......nesmíme zapomenou na vypletení dírek na knoflíky.

Závěrečné dohotovení: přišít knoflíky, vyšít zdobení na PD a připevnit střapce po celé spodní délce a na špičku kapucky

krásné pončo od paní Lucie

další parádní pončo od paní Zuzanky

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

cananousek 3. 2. 2014, 11:10
dobry den budu plect jako zacatecni a potrebovala bych poradit kolik potrebuju vlny na cele ponco.a kdybych chtěla plest s jiné vlny tak jak mam zjistit na jakých jehlicich plest aby velikost byla takova jakou mate na navodu.dekuji moc za radu a za pomoc
mavete 8. 2. 2014, 17:14
@cananousek Dobré večer, omlouvám se, že píši až teďko, ale všimla jsem si vašeho dotazu až nyní. Tak jak je udělaný ten návod tak na to je potřeba od každé barvy po jednom klubíčku (po 50g) a v té starorůžové světlé je zapotřebí 4 klubíčka. V případě, že budete dělat větší velikost z hrubší vlny tak bych si vzala od každé barvy po 2 klubíčkách 50g (pokud 10dkg tak po jednom) a v té starorůžové bych si vzala 5-6klubíček. Pokud velikost bude stejná jaká je u návodu tak bych si vzala taktéž po jednom klibíčku od každé barvy a v té starorůžové ty 4 klubíčka. Určitě budete pléct méně řad v jednotlibých barvách, jelikož vám to při hrubší vlně bude rychleji přibývat. Udělejte si zkušební pleteninu na 10cm kolik je oček a pak si to přepočítejte na potřebnou velikost (potřebný rozměr na pončo). .....Pleťte na velikosti jehlic takové jaká je uvedena u vlny a pak ten potřebný počet oček si napočítejte podle rozměrů jaké mám uvedené u ponča. Snad jsem pomohla, kdyžtak písněte, Gabka
neldusa 21. 7. 2013, 14:15
Dobrý den paní Gabčo, pletu teď pončo podle vašeho návodu, ale mám s tím problém. Jsem úplnej začátečník, tak se na mě nezlobte, že si nevím rady. Jde mi o přední díl: mám problém u šesté řady, nevím po kolika očkách mám ujímat. Máte tam napsáno ujmout řadu až zbyde na jehlici 8 oček. A pak nevím, jak zbylé 4 řady. Nevím, jak napojit kapuci, jak uplést těch 10 řad ,abych měla 16 oček a když napojuji tu pulku ZD kapuce, tak mám více oček než vy píšete. Prosím o vysvětlení. Děkuji mnohokrát za odpověď Novotná
mavete 31. 7. 2013, 23:56
@neldusa Dobrý večer Renčo, omlouvám se že píši až teďkom, ale byli jsme na dovolené....jestli to chápu tak se jedná u PD ta vrchní část v zelené a sytě rúžové barvy.. ....zelený vrchní pruh: 1. řada: rubová strana - plete se celá obratce 2. řada: lícová strana - plete se celá hladce 3. řada: rubová strana - celá obratce ( a zde ujímáme)...pleteme takto: kr. oko, 1 oko obr, 2 a 3 oko spleteme obr. v jedno, 1 oko obr, 2 a 3 spleteme obr. v jedno...stále opakujeme až do konce řady 4. řada: lícová strana - tvarujeme průkrčník a to tak - kr. oko, a následující 4 oka spleteme-jako kdyby se uzavírala řada, a pak pokračovat hladce až do konce 5. řada: rubová strana - celou ji přepleteme obratce a na konci řady se ujímá 2x2 oka a pak sejmeme krajové oko 6. řada: lícová strana - zde je ujímání na každé z nás kolikáte oko chce ujmout vždy dvě oka v jedno....musí vám zůstat na jehlici těch 8 oček i s krajovými oky 7. řady: rubová strana - ta se jen přeplete obr. ...sytě růžový pruh: 1. řada - líc - kr. oko, dvě oka spést v jedno, další dvě oka spést v jedno, další dvě oka splést v jedno, kr. oko .... po upletení této řady máme na jehlice celkem 5 oček 2. řada - rub - kr. oko, dvě oka splést v jedno, ob, kr. oko ... na konci této řady máme na jehlici 4 oka 3. řada - líc - kr. oko, dvě oka splést v jedno, kr. oko ... po upletení této řady máme na jehlici 3 oka 4. řada - rub - všechny tři oka splést v jedno ... zůstalo nám 1 oko a to ukončíme Kapuce: 1. řada - nahodit z PD ty 4. oka která byly ukončena najednou pro tvarování průkrčníku ... pleteno hl. 2. řada - na začátku nahodíme z PD dvě oka a přepleteme obr. 3. řada - pleteme hl a na konci řady nahodíme z PD další dvě oka 4. řada - nahodíme dvě oka z PD a přepleteme obr. 5. řada - pleteme hl a na konci řady nahodíme z PD jedno oko 6. řada - nahodíme jedno oko z PD a přepleteme obr. 7. řada - pleteme hl a na konci řady nahodíme z PD jedno oko 8. řada - nahodíme jedno oko z PD a přepleteme obr. 9. řada - pleteme hl a na konci řady nahodíme z PD jedno oko 10. řada - nahodíme jedno oko z PD a přepleteme obr. Snad jsem pomohla, Gabka
neldusa 4. 8. 2013, 13:40
@mavete Dobrý den Gabi, Teprve dneska jsem na netu, tak čtu až teď odpověd. Díky moc za ni. Dnes večer, až malá usne, tak se na to dodělání ponča vrhnu. Pak dám vědět, jak to dopadlo. Ještě jednou moc děkuje a zdraví Renata
qviz 28. 6. 2013, 9:01
Tak mám taky konečně hotovo, přidávám fotku :-) :-) :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4411942
mavete 3. 7. 2013, 22:26
@qviz (F)Zuzi vyšlo Vám to parádně (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
qviz 4. 7. 2013, 9:40
@mavete Děkuji, já jsem to pletla na větší dítko, takže jsem to trochu upravila, šířka zůstala stejná, jen na výšku jsem to zvětšila :-)
potockovalucie 23. 10. 2012, 17:42
:-) :-) :-) hurá tak mám hotovo myslím, že se povedlo. moc děkuji za tento návod dělalo se to podle něj super (L) (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4209846
mavete 24. 10. 2012, 18:29
@potockovalucie (F)Luci vypadá parádně, moc se vám povedlo....dovolila jsem si ho vložit pro další inspirace (L)
potockovalucie 26. 10. 2012, 20:17
@mavete (L) jj děkuji
janaboro 15. 9. 2012, 22:59
Moc se mi líbí čepička.... prosím o popis. děkuji Jana
mavete 18. 9. 2012, 0:05
@janaboro (F)Jani děkuji (F), popis bohužel nemám, háčkovala jsem ji z hlavy ... ale začátek po přidávání zkuste podle tohodle http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=81 a potom už je to jenom střídání dlouhého sloupku a řetízkového očka v té části dírkované v kombinaci s dlouhými sloupky v nadcházející řadě bez dírek http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4074818 a barevný lem je střídání řad: první řada polodlouhý sloupek, druhá ř. dlouhý sl, třetí ř. polodlouhý sl, a čtvrtá ř. dlouhý sl. A návod ny kytku: http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=4203 Tak snad jsem pomohla (hello)
Dede :)) 25. 8. 2012, 18:45
(Y) (Y) Tak se do toho dnes pouštím !!!! |:o) |:o)
mavete 26. 8. 2012, 22:52
@Dede :)) Ali budu moc ráda za (P) (L)
Dede :)) 13. 9. 2012, 19:57
@mavete Nebyl teď vůbec čas *-) Ale dnes večer jsem se do toho pomaličku pustila. Tak snad bude co nejdřív hotovo (flower)
mavete 17. 9. 2012, 23:56
@Dede :)) To z nám ,-), hlava plna nápadů, člověk má jen dvě ruce a někdy toho času moc není (L)
potockovalucie 9. 8. 2012, 21:52
krásné a super popsan návod máte představu jaká bude spotřeba, kedy to bylo z elianu? nebo pokud ho máte doma jaká je jeho váha? děkuji Lucka (Y) (Y) (Y)
mavete 13. 8. 2012, 23:00
@potockovalucie Luci to pončo doma bohužel nemám, měla jsem ho zapůjčené jen pro barevnou kombinaci k uháčkování čepičky. Z toho elianu bych si koupila po 5dkg klubíčkách v jednotliných barevných odstínechi a v té světle starorůžové tak 3 klubíčka pěti dekové, a v tmavě starorůžové 2 klubíčka pěti dekové. Je to můj odkad podle toho jak pletu svetříky, nehledě na to že je to velikost 92. Snad jsem pomohla. Gabka (L)
potockovalucie 19. 8. 2012, 13:39
@mavete děkuji moc. jak budu mít hotovo napíšu co a jak :)
dagvi 9. 8. 2012, 13:20
Dobrý den chtěla bych si pončo uplést pro dvouletou dceru,nemohla byste mě ho přeměřit délku a šířku, abych zhruba věděla jak je veliké, abych si ho mohla případně upravit dcera teď nosí velikost 89 -92 Děkuji
mavete 13. 8. 2012, 22:52
@dagvi Dáši to pončo bohužel nemám doma, paní mě ho poslala abych podle barevné kombinavce uháčkovala čepičku k němu. A než jsem ho vrátila tak mě maminky žádaly i o návod na něj. Ale to pončo mělo velikost 92, nosí ho holčička, která měla v srpnu dva roky. (L)
rea.sip 10. 6. 2012, 18:00
jeeee tohle pončo máme doma :-) je ve velikosti na 6-12 měsíců a skutečně nám bude mnohem déle :-) teď je nám necelých 11 měsíců a zdá se mi větší :-)
mavete 12. 6. 2012, 13:21
@rea.sip (F)Andrej, paní mě ho poslala abych podle něj udělala čepičku a musím říc, že to pončo je fak supr a dost dlouho se vynosí, jelikož je opravdu větší než se zdá (hello)
HANĎA1303 9. 6. 2012, 20:39
(Y) (Y) (Y) je parádníííííííííííí |:o) |:o) |:o)
mavete 12. 6. 2012, 13:19
@HANĎA1303 (F)děkuji moc (F) (L)
tochter 9. 6. 2012, 20:12
Dobry den,nevite,kde bych nasla postup na trasne a jak je umistit,nemam zadne zkusenosti,predem dekuji Krista
mavete 12. 6. 2012, 13:46
@tochter Kristý návod na ty třásně nemám, já je dělám jednoduše a na tom ponču byly taky tak dělané, že si vlnu nastříháte na stejnou délku, přeložím na půl a provleče se to(tím místem kde má být) jen do půlky nastříhané velikosti a jako tou smyškou která zůstane trčet z jedné strany to provlečete zpátky a utáhnete. No nevím jestli jsem se do toho nějak nezapletla :-$ , dělám to i na šálky http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3280226 (hello)
tochter 17. 6. 2012, 14:08
@mavete Dekuji moc za Vas cas,az bude vice casu,pokusim se to vyzkouset.Krista [A] [A]
Jolom 9. 6. 2012, 8:28
Je to moc krásné a popis excelentní.Děkuji za propočítání na větší velikost, za váš čas.Naše Jolanka má 21/2 roku a velikost 104-110,takže se to nedá přesně určit.Zdravím a hezké dny
mavete 12. 6. 2012, 13:19
@Jolom (F)děkuji moc (F), Jiřinko tak jsem to zkusila nějak přepočítat na tu větší velikost,... na ZD přidat 36 ok, na každém předním tudíž 18 ok. Na výšku délkově přidat cca 20cm a udělala bych to tak, aby se to zvětšovala rovnoměrně,jak na šířku tak na výšku vůči původnímu střihu (velikosti) přidat v každém barevném pruhu i v pružném lemu 4 až 5 řad navíc. U kapuce přidat v každém barevném pruhu 2 řady navíc. Plete se stejně, jen se musí víc oček nahodit na začátku - podle ujmut (průkrčníku)jak ho vytvarujete. (L)
violina 8. 6. 2012, 14:03
(Y) (Y) (Y)krásné kolik bych potřebovala přidat na velikost 110??? Co myslíte (F) (F) (F) (F) (F)
mavete 12. 6. 2012, 13:24
@violina (F)Markét zkusila jsem to nějak přepočítat na tu větší velikost,... na ZD přidat 36 (40) ok, na každém předním tudíž 18 (20) ok. Na výšku délkově přidat cca 20(22) cm a udělala bych to tak, aby se to zvětšovala rovnoměrně,jak na šířku tak na výšku vůči původnímu střihu (velikosti) přidat v každém barevném pruhu i v pružném lemu 5 až 6 řad navíc. U kapuce přidat v každém barevném pruhu 2 - 3 řady navíc (někde 2 řady a někde 3 řady ... aby to zak pěkně barevně ladilo). Plete se stejně, jen se musí víc oček nahodit na začátku - podle ujmut (průkrčníku)jak ho vytvarujete (hello)
mavete 8. 6. 2012, 23:14
@violina (F)Markét děkuji (F), a věkově je to na jak velkou holčičku, jelikož vel. 110 nosí i má 5-letá dcerka (hello)
tochter 8. 6. 2012, 11:08
Dekuji za odpoved,ponco se mi moc libi,skoda,ze pro tu moji ratolest je uz male,bohuzel nejsem nejak zrucna pletarka a neumim si navod zvetsit na velikost 4-5.let.Zatim Krista :´( :´( :´( :-S
mavete 12. 6. 2012, 13:36
@tochter (F)Kristý tak jsem to nějak přepočítala na tu větší velikost, přiměřovala jsem to na naší Terezce, které je 5let... u téhle velikosti bych nějak extrémně nezvětšovala už šířku, ať to nějak moc neplandá a netáhne zespodu: na ZD přidat 50 (55) ok, na každém předním tudíž 25 (27) ok. Na výšku délkově přidat cca 30cm (celková délka ZD aby byla cca 60cm)a udělala bych to tak, aby se to zvětšovala rovnoměrně,jak na šířku tak na výšku vůči původnímu střihu (velikosti) přidat v každém barevném pruhu i v pružném lemu 8 až 9 řad navíc...pruhy se vzhledově zvětší, ale to snad nebude vydit, a nebo přidat ještě další barvy. U kapuce přidat v každém barevném pruhu 4 řady navíc. Plete se stejně, jen se musí víc oček nahodit na začátku - podle ujmut (průkrčníku)jak ho vytvarujete...je to jen přepočítané, tak snad to bude sedět :-$ (hello)
mavete 8. 6. 2012, 23:12
@tochter Kristi, jak budu mít chvilku, tak vám to zkusím nějak přepočítat, ale bude to cca orientační (L)
babi Irča 8. 6. 2012, 10:41
Parádní! Je úžasné, jakou jste si dala práci s vytvořením popisu. Děkujuuuu. (F) (F) (F) (F) (F) (F) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
mavete 8. 6. 2012, 23:10
@babi Irča (F)Irčo děkuji (F), snažila jsem se to napsat tak, abych se v tom pak sama vyznal :-), jelikož jsem už pončo musela odeslat paní zpátky a aby to bylo srozumitelné i pro maminky začátečnice v pletení (L)
smahelka2 8. 6. 2012, 7:10
děkuji za návod |:o) |:o) |:o)
mavete 8. 6. 2012, 7:38
@smahelka2 (F)Ali není zač (F)příjemné pletení (L)
HHaannuullee 7. 6. 2012, 23:05
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)nádherné
mavete 7. 6. 2012, 23:07
@HHaannuullee (F)Hani děkuji (F) (L)
tochter 7. 6. 2012, 21:25
Dobry de,chtela bych se zeptat,jake vekove hranici opdovida velikost ponca,dekuji Krista *-) *-)
mavete (upraveno) 7. 6. 2012, 23:46
@tochter Kristy, na ponču je uvedena velikost 1 rok, paní to má koupené pro holčičku, která bude mít v srpnu jeden rok a já bych tak řekla , že to velikostně bude až do 2 let (L)
cervonka 7. 6. 2012, 20:15
|:o) |:o) |:o)
mavete 7. 6. 2012, 22:57
@cervonka (F) (L) (F)
NaNeBe 7. 6. 2012, 19:01
krásné, jste šikulka !! P.
mavete 7. 6. 2012, 22:57
@NaNeBe (F)děkuji moc (F). pončo je koupené, já podle něj udělala návod (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie