(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Šťouchané brambory (základní varianta)

Potřebné ingredience
1 kg brambor (typ B), mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce másla, 1 velká cibule, 200 ml smetany
Postup přípravy
Šťouchané brambory jsou příloha nesmírně jednoduchá a přitom na talíři velmi efektní. Škoda ji opomíjet.
1/ Brambory oloupat, nakrájet na menší kusy a vařit v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Potom slít.
2/ Cibuli nakrájet na čtvrtky a ty pak na plátky.
3/ V pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli a opékat asi 5 minut dozlatova. Zalít smetanou, osolit a opepřit, nechat krátce provařit.
4/ Slité uvařené brambory zlehka zpracovat šťouchadlem a přilít do nich cibulovou směs. Promíchat.
Pozn.
Brambory si nakrájejte na kousky takové velikosti, jaké chcete v "nejhorším" případě ve šťouchačkách potkat.
Základní recept se dá rozšířit např. o to, že cibuli opečete na másle a rozškvařené slanině pokrájené na nudličky (cca 80g) nebo s cibulí orestujete na plátky nakrájené žampiony nebo třeba s cibulí orestujete trochu strouhané mrkve. Nebo zkuste třeba přidat trochu rozmarýnu. Fantazii se meze nekladou. :)
1/ Brambory oloupat, nakrájet na menší kusy a vařit v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Potom slít.
2/ Cibuli nakrájet na čtvrtky a ty pak na plátky.
3/ V pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli a opékat asi 5 minut dozlatova. Zalít smetanou, osolit a opepřit, nechat krátce provařit.
4/ Slité uvařené brambory zlehka zpracovat šťouchadlem a přilít do nich cibulovou směs. Promíchat.
Pozn.
Brambory si nakrájejte na kousky takové velikosti, jaké chcete v "nejhorším" případě ve šťouchačkách potkat.
Základní recept se dá rozšířit např. o to, že cibuli opečete na másle a rozškvařené slanině pokrájené na nudličky (cca 80g) nebo s cibulí orestujete na plátky nakrájené žampiony nebo třeba s cibulí orestujete trochu strouhané mrkve. Nebo zkuste třeba přidat trochu rozmarýnu. Fantazii se meze nekladou. :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
KABELKAK
(upraveno)
15. 4. 2011, 9:09




nahlásit
horama
(upraveno)
15. 4. 2011, 10:21
@KABELKAK
Je myšlena smetana ke šlehání, ale i ze smetany na vaření je to velmi dobré a zase o kousek méně tučné.
nahlásit

lidare
(upraveno)
14. 4. 2011, 20:10



nahlásit
horama
(upraveno)
14. 4. 2011, 21:11
@lidare
Taky si myslím.

nahlásit
MajkaMus
(upraveno)
14. 4. 2011, 13:30
My děláme šťouchané brambory z brambor, které vaříme ve slupce, horké oloupeme, přidáme máslo a sůl a našťoucháme. Potom přidáme bylinky dle chuti - pažitku, petržel, jarní cibulku. Loupané brambory používáme na bramborovou kaši. Ty po uvaření a slití přebytečné vody ušlecháme se solí a máslem a postupně přidáváme horké mléko. Do hotové zamícháme opět bylinky. S tou smetanou to nemusí být špatné, ale na nás dost tučné.
nahlásit
horama
(upraveno)
14. 4. 2011, 14:33
@MajkaMus
My brambory vařené ve slupce používáme jen na saláty nebo je opékáme. Šťouchačky jsem z nich ještě nezkoušela - ale testnu to.

nahlásit