(recept
si oblíbilo 33 návštěvníků)
Bienenstich - včelí píchnutí
Potřebné ingredience
Těsto: 400g polohrubé mouky, 30g droždí, 3 lžíce teplého mléka, 1 lžíce cukru, 2 vejce, 40g cukru, 120g měkkého másla, 125ml teplého mléka, špetka soli. Povrch: 100g másla, 1 lžíce medu, 150g cukru, 3 lžíce mléka, 150g mandlových lupínků. Náplň: Vanilkový pudink-prášek, 50g cukru, 4 lžíce mléka, 500g smetany, 6 plátků rozpuštěné želatiny nebo lze nahradit Maizenou(cca 30g), 500ml mléka
Postup přípravy
Musím se s vámi podělit o jeden recept na výbornou buchtu kterou dělá moje perská tchýně, žijeme ve Vídni a ona tento recept našla na internetu. Je to myslím rakouský nebo německý recept a dlouho už jsem nejedla něco tak dobrého:-)
Těsto: Do mouky uděláme důlek, přidáme rozdrobené droždí, 3 lžíce mléka a lžíci cukru. Vidličkou lehce promíchneme, zasypeme lehce moukou a necháme 15 minut odpočinout. Pak přidáme 40 g cukru, 2 vejce, 120g změklého másla, 125ml teplého mléka a špetku soli. Vypracujeme těsto které necháme 30m. kynout
Mezitím si v hrnci na plotně připravíme směs na vršek. Rozpustíme si 100g másla, lžíci medu, 150g cukru a 3 lžíce mléka. Přivedeme k varu, odstavíme a přimícháme 150g mandlových lupínků.
Na pomoučněném vále propracujeme těsto a vyválíme z něj placku kterou dáme na máslem vymazaný plech nebo velkou dortovou formu. propícháme vidličkou a dáme mandlovou směs. Pečeme asi 35 minut na 190st.
Náplň: van. pudink smícháme s 50g cukru a 4 lžícemi mléka. Na plotně přivedeme k varu 500ml mléka, odstavíme, přimícháme pudinkovou směs, želatinu či Mazeinu a ušlehanou smetanu
Korpus rozřízneme na polovinu, spodní část vratíme do formy a tu vrchní si nakrájíme na díly, spodek potřeme náplní, dáme vrchní částa a necháme pár hodin v lednici
Já ho ještě nedělala, mam ráda spíše jednodušší zákusky ale jíst bych ho mohla každý den, ještě že mam tu šikovnou tchýni:-)
Těsto: Do mouky uděláme důlek, přidáme rozdrobené droždí, 3 lžíce mléka a lžíci cukru. Vidličkou lehce promíchneme, zasypeme lehce moukou a necháme 15 minut odpočinout. Pak přidáme 40 g cukru, 2 vejce, 120g změklého másla, 125ml teplého mléka a špetku soli. Vypracujeme těsto které necháme 30m. kynout
Mezitím si v hrnci na plotně připravíme směs na vršek. Rozpustíme si 100g másla, lžíci medu, 150g cukru a 3 lžíce mléka. Přivedeme k varu, odstavíme a přimícháme 150g mandlových lupínků.
Na pomoučněném vále propracujeme těsto a vyválíme z něj placku kterou dáme na máslem vymazaný plech nebo velkou dortovou formu. propícháme vidličkou a dáme mandlovou směs. Pečeme asi 35 minut na 190st.
Náplň: van. pudink smícháme s 50g cukru a 4 lžícemi mléka. Na plotně přivedeme k varu 500ml mléka, odstavíme, přimícháme pudinkovou směs, želatinu či Mazeinu a ušlehanou smetanu
Korpus rozřízneme na polovinu, spodní část vratíme do formy a tu vrchní si nakrájíme na díly, spodek potřeme náplní, dáme vrchní částa a necháme pár hodin v lednici
Já ho ještě nedělala, mam ráda spíše jednodušší zákusky ale jíst bych ho mohla každý den, ještě že mam tu šikovnou tchýni:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
zaneta80
(upraveno)
15. 5. 2014, 11:54
Vypadá úžasně , chci vyzkoušet . Jen se asi trošku blbě zeptám - ta ušlehaná smetana se dá to vychladlého pudinku , aby se neroztekla ? Nebo se zašlehá ještě do teplého ? Když zašlehám do zchladlého pudinku , neudělá to zas hrudky ?
prokuli
(upraveno)
12. 5. 2014, 12:54
Chci se zeptat, píšete dát na vymazaný plech nebo velkou dortovou formu. Pokud budu dávat na plech, byl myšleno kladicky plech 30x40? Nejak mi nesedí velikost forem, protože pokud je to na klasicky plech, pak do dortové formy bude těsta hodně, ne??? Diky za radu ...
juice.girl
(upraveno)
14. 5. 2014, 9:55
@prokuli
No já pak trochu pátrala a zjistila jsem že tato dobrota se dělá i z piškotového těsta a pak se to dává do dortové formy, když se to dělá z kynutého tak na plech a přímo ve videu, podle kterého to dělá má tchýně, dávají na plech ještě, no nevím jak to nazvat. přikládám tedy video, to bude lepší, tam je celý postup krásně vidět. je to tedy v NJ a AJ ale na koukání jazyk neni potřeba http://www.youtube.com/watch?v=PdCudkfAbPg
bakyka
(upraveno)
14. 5. 2014, 20:04
@juice.girl
video jsem zkoukla, perfektní jen bych potřebovala vědět jestli se dá u nás koupit ten posunovací rámeček?
prokuli
(upraveno)
14. 5. 2014, 22:30
@bakyka
Ano, jde. Mrkněte na video: http://eshop.tescoma.cz/peceni/formy-a-plechy/delicia/623382-nastavitelna-forma-na-dort-obdelnikova-delicia
bakyka
(upraveno)
15. 5. 2014, 13:40
@prokuli
děkuji
prokuli
(upraveno)
14. 5. 2014, 16:44
@juice.girl
Super, diky za radu a video vyzkouším....
nelinka.micinka
(upraveno)
11. 5. 2014, 10:11
V Německu se prodává v cukrárnách a je moc dobrý!
juice.girl
(upraveno)
14. 5. 2014, 9:50
@nelinka.micinka
jj vím o tom, tady ve Vídni prý taky ale já do cukráren nechodím, peču furt něco doma takže sladkého máme dost
Kalamari
(upraveno)
8. 5. 2014, 20:43
Manželova babička z Německa ho dělávala velmi často. Je opravdu luxusní. Mě se bohužel nikdy nepovedl, dala mi recept, který prý zná vzpaměti. Moc za něj děkuji.
juice.girl
(upraveno)
10. 5. 2014, 11:09
@Kalamari
No já ho ještě nedělala ale budu se ho muset taky naučit protože na něm začínám být závislá a ke tchýni nechodím tak často