Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 66 návštěvníků)

jednoduchá roláda bez vážení, zvládne ji každý

0.0
jednoduchá roláda bez vážení, zvládne ji každý

Potřebné ingredience

Kolik vajec (5-6), tolik vrchovatých lžic moučkového cukru, o jednu lžíci míň polohrubé mouky

Postup přípravy

viz popis u fotografií

moučkový cukr sypeme přes síto do mísy, bílky oddělíme zvlášť, žloutky přidáme do cukru

první si vyšlehám bílky (abych nemusela mýt šlehací metly), potom ušlehám cukr se žloutky

přidáme mouku (lžíce už nedávám vrchovaté, jakoby je trochu po nabrání sklepnu),
pokud dělám ořechovou jako je na fotkách, dávám na 6 vajec 3 lžíce mouky a 3 lžíce mletých ořechů

pořádně mixuju, vzduch těsto prokypří

bílky už jen opatrně ručně vmíchám

takhle vypadá hotové těsto

vyliju a rozetřu na pečící papír

peče se ve vyhřáté troubě na cca 180°C, roládu jsem pekla nespočetněkrát, nikdy jsem nesledovala jak dlouho, tentokrát jsem to stopla a bylo to cca 15 minut, ale mám obyč. elektrickou troubu, v horkovzdušné to bude ještě míň,
upečený piškot jde lehce oddělit od papíru, když ho tam necháte trochu dýl, okraje ztvrdnou (ještě dýl ztvrdne celé těsto, ale už po čichu poznáte, že to začíná být hotové, takže konec není těžké pohlídat)

trouba mně peče nestejnoměrně, takže jedna strana je o malinko víc a druhá o fous míň, ale i tak je to celé jedlé,
upečený korpus nechám chvilku zchládnout, ještě teplý ho i s papírem smotám

za chvilku roládu oddělím od papíru, jde to lehce,
na míň upečené straně se piškot trochu držel, ještě přidám zkušenost s jiným papírem - koupila jsem nařezaný, víc bílý a ten se celkem hodně drží těsta, takže nezoufejte, chyba může být například v papíru, ale s opatrností a třeba za pomoci příborového nože to jde a po dokompletování sem tam nějaký nedostatek poznat nejde :)

při chladnutí rolády si můžete připravit krém třeba taky bez vážení (cca jedno máslo, žloutek a cukru podle chuti) žloutek si oddělím už na začátku do hrníčku a bílek přidám k ostatním na sníh (je ho tedy o malinko víc, ale nikdy to nevadilo),
komu vadí nevařený žloutek, může si krém udělat jakýkoliv jiný,
na fotu mám z mléka, kr. cukru, vanil. cukru, žloutku, hr. mouky, trochy solamylu, vaří se jako krupice, do zchládlého se rozmixuje máslo

téměř celý krém rozetřu na korpus, nechám si cca dvě velké lžíce, může být pod krémem i vrstva marmelády, na jednu stranu můžete dát ovoce (meruňka, kiwi, ..), roládu srolujte, aby ovoce zůstalo uprostřed

zbytkem krému pomažeme roládu

obsypu namletými ořechy, můžete také kokosem nebo jinak dle zvyku a fantazie,
všechno dělám na pečícím papíru, dám vychladit a až hotovou roládu předělám na tác

zase nestačila dostatečně ztuhnout a už se porcuje :)

pokud budete péct bez ořechů, piškot zůstane světlý a je lepší krém obarvit např. kakaem, u nás je nejoblíbenější varianta s ořechy (jak na fotu bez marmelády, v jednoduchosti chutí je možná větší požitek), pro st. syna by nemuselo být ani žádné ovoce (ale roládě neodolá, tak je to jeden z mála způsobů, jak to ovoce do něj dostat :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jeremy 22. 11. 2012, 10:58
(clamp) (clamp) (clamp) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (Y)
martism 6. 8. 2011, 20:42
Moooc dobré (Y) (Y) (Y), před chvílí jsem dopekla dvě rolády a jen se po nich zaprášilo ,-) ,-) ,-). Opravdu super receptík, děkuji za celou naší rodinku (L). Martina (zajic)
GabkaJ 31. 8. 2011, 19:47
@martism Marti, jsem ráda, že se Vám roláda dobře pekla a chutnala (zajic). Hezký zbytek léta (kytara). Gabka
Nikuška13 14. 3. 2010, 15:49
tak jsem dopekla, dělala jsem jí prvně v životě a myslím že se povedla, jen krém jsem uděla jiný http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=76121&user=111116 je oprvadu výborná a lehce se s piškotem pracovalo (K) (L) (L) (L) (clamp) (clamp) (clamp). mějte se krásně Nika
GabkaJ 14. 3. 2010, 20:21
@Nikuška13 Niki, jsem ráda, že i Vy jste s receptem spokojená (Y). Klidně napište Váš recept na krém, třeba si ho v kombinaci s roládou taky někdo oblíbí :-).
guzik 4. 3. 2010, 8:23
Gabi dnes chci vaši roládku vyskoušet,snád se povede,vypadá krásne.Možná budu experimentovat,a přidám k plnke aj margot čokoládku.Pak napíšu jak to dopadlo.Receptík se mi moc líbí.Zuzka (Y) (Y)
GabkaJ 4. 3. 2010, 9:11
@guzik Zuzi, taky se už těším na výsledek (Y).
jarmil71 3. 3. 2010, 12:54
Perfektní postup na výbornou roládu. (Y) Moc děkuju. Já ji zkoušela už několikrát, ale ani jednou se takhle nepodařila a to jen díky skvělému postupu. Určitě budu dělat častěji. |:o)
GabkaJ (upraveno) 4. 3. 2010, 9:31
@jarmil71 Jari, teď nevím jestli se roláda podle mého receptu povedla nebo ne *-).
jarmil71 4. 3. 2010, 13:43
@GabkaJ Ahoj Gábinko, promiňte, možná jsem to napsala nesrozumitelně. Dělala jsem ji již dříve, ale podle jiných receptů a nedařilo se. Pak jsem našla váš recept a konečně jsem pochopila co jsem dělala špatně díky vašemu skvělému postupu. Opravdu měla moc velký úspěch!! Takže děkuju (F) Lucie (registrace je na mého manžílka Jarka)
GabkaJ 4. 3. 2010, 15:31
@jarmil71 Luci (hello), jsem ráda, že jste spokojená a ještě větší radost budu mít, když tento recept zůstane Vaším stále oblíbeným a budete s roládkama, třeba v různých obměnách, mít stále úspěch (Y).
jarmil71 5. 3. 2010, 10:48
@GabkaJ To nepochybujte, určitě jej budu využívat maximálně. Jenom manželovi tak zachutnala, že by ji snědl celou na posezení :-)
GabkaJ 10. 2. 2010, 18:56
Hezký den Petro, jsem ráda, že i Vám se roláda povedla a byli jste s ní všichni spokojení (Y) (Y) (Y). O to mi při vkládání tohoto receptu šlo (zajic). Omlouvám se, omylem jsem nenapsala odpověď, ale vytvořila nový komentář.
Petra+3Lumpici 10. 2. 2010, 16:42
Milá (F)Gábino.Dělala jsem Vaši roládu tento víkend (clamp) (clamp)a měla velký úspěch. (Y) (Y)Rychlá,jednoduchá a moc moc moc DOBRÁÁÁ!!!! (jidlo) (jidlo) (jidlo).Děkuji za recept (clamp) (clamp). (hello) (hello)Petra
Jia 6. 2. 2010, 21:53
Perfektní popis i pro začátečníky, stejně tak fotky a krásný (a určitě výborný) výsledek (Y) (Y) (Y). Díky Gábi, určitě vyzkouším (hello)
GabkaJ (upraveno) 8. 2. 2010, 20:23
@Jia Jiti, děkuji za pochvalu. Myslela jsem hlavně na ty začátečníky :-). Zkušené "roládnice" to můžou brát jako zbytečné, ale vím, že si hodně lidí myslí, že roláda je něco těžkého. Tak aby viděli, že se není čeho bát. Tento recept mám od svojí tchýně. Do té doby jsem vědomě domácí roládu nejedla a taky jsem si myslela, že to vzládne jedině zkušená cukrářka ;-)
kryspin1 6. 2. 2010, 12:52
Roláda,vypadá krásně!Mám chuť ji zkusit,ale..... několikrát jsem zkoušela rúzné recepty placka se upekla a pak nastala kalamita při rolování roláda mi praskla,nebo se polámala.Asi to bude ručičkama *-)Ivana
GabkaJ 6. 2. 2010, 13:29
@kryspin1 Ivi, když se mně někdy stane, že piškot je už tvrdý - přepečený, tak taky "praskne". Většinou se mi to stane někde na kraji, kde mi ta moje trouba víc peče. Zkuste roládu péct kratší dobu než obvykle. Těsto je tenké, opravdu stačí, když jakoby zezlátne a jde od papíru. Pak není problém piškot srolovat (nechám piškot po vytažení z trouby chvilku "vydýchnout" /taky by pálely ruce při rolování/), za chvilku sloupnout z papíru a zase zpět rolovat.
kryspin1 6. 2. 2010, 21:35
@GabkaJ (radost) Super,odpoledne jsem do toho dala.Výsledek ... moje první roláda s krémem a ve prostřed je jahoda je na světě.Šlo to krásně srolovat a vypadá nádherně a chutná super díky za recept a radu.Ivana (zajic)
GabkaJ 7. 2. 2010, 18:00
@kryspin1 Ivi, tak to jsem moc ráda, že se roláda povedla a chutnala (Y). Jestli máte fotečku, tak ji ráda uvidím, třeba tady v odkazu :-)
kryspin1 13. 2. 2010, 11:47
@GabkaJ Vyfotit mě to nenapadlo,škoda.Tak snad příště :-)
tuaj 3. 2. 2010, 13:38
(Y) (Y) (Y) určitě vyzkouším :-)
GabkaJ 3. 2. 2010, 20:19
@tuaj Jani, přeju výborný výsledek a budu ráda, když mi dáte vědět, jak se Vám povedla :-)
darinka30 3. 2. 2010, 11:50
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Ilonáček 3. 2. 2010, 11:40
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
tyleka 2. 2. 2010, 21:37
Po přečtení "diskuse" oceňuji kromě rolády taky vaši svatou trpělivost. :-o
GabkaJ 2. 2. 2010, 21:45
@tyleka Karolíno, děkuji, to je trénink od dětí :-D. Právě projektuju v PC a s chutí od toho utíkám sem k receptům. Občas zabrousím k opravdovým mňamkám ;-). Zítra se chystám na marlenku http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=54944 . Onehdá jsem ji zkusila a bylo to něco výtečného. Přijede návštěva, tak snad se zase povede (C)
Hyzule 2. 2. 2010, 20:35
Tak ta roládka vypadá bááječně.Určitě vyzkouším (Y) (Y) (Y) (clamp) (L) |:o) (F)
GabkaJ 2. 2. 2010, 20:40
@Hyzule Marci, báječně i chutná. Mojí sestře nějak nejde (nebo se jí nechce *-) ), tak ji upekl můj starší syn s bratrancem, když byli u nich na prázkách (Y) a měli velkou pochvalu (clamp).
Hyzule 2. 2. 2010, 21:00
@GabkaJ No vidíte,že bych zítra pošťouchla moji 12letou dcerunku ať se ukáže? ;-) ;-) ;-)Máme teď volno tak ji určo spácháme.Akorát mam zatím plynovou troubu tak snad se zdaří. (Y)
GabkaJ 2. 2. 2010, 21:12
@Hyzule S plynovou se to musí umět. A někdy i s elekrickou. Moje babička měla roky a nechtěla ji dát pryč. Pekla úplně všechno a báječně. Když se trouba zapalovala, musela se chvíli nechat "naplnit" plynem a teprve pak zapálit. Když to poprvé viděl můj manžel, dost se toho "výbuchu" vylekal :-D Přeju hodně úspěchů při pečení (Y).
žingi 2. 2. 2010, 19:53
je zbytečné šlehat sníh zvlášť (Y) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=43124&user=34593
GabkaJ 2. 2. 2010, 19:57
@žingi Jani, ještě pořádně mrknu na Váš recept. Původně jsem to tak udělala taky, ale měla jsem z toho tenkou placičku, tak raději dělám sníh.
žingi 2. 2. 2010, 19:59
@GabkaJ ale já šlehám v robotu dýl a je to pěkně nadýcháné (Y) (Y) (Y)
GabkaJ 2. 2. 2010, 20:06
@žingi Jani, koukám, že rolády vypadají na první pohled stejně, ale dáváme každá jiný cukr a jinou mouku, možná je to i tím. Piškoty jen z hladké nepeču. Buď dávám polohrubou nebo půl polohrubé a půl hladké. Jen z hladké se mi to zdá tuhé.
žingi 2. 2. 2010, 20:10
@GabkaJ :-o :-o :-ojestli to nebude šleháním,vy šleháte ručním a nevím jak dlouho to udržíte v ruce :-opiškot se dělá z hladké mouky (Y) polohrubou+hladkou dávám do kynutého těsta (F) (F) (F).Právě proto že dávám krupicový tak robot to šlehá asi dýl a mouku nemáte uvedenou
GabkaJ 2. 2. 2010, 20:23
@žingi Jj receptů a variant je opravdu hodně a každý si najde ten svůj oblíbený :-). Mouku jsem psala hned na začátku v potřebných surovinách. Já nejraději v ručním šlehači. Nějak se mně nechce krámovat. Snažím se dost dlouho mixovat, není to těžké těsto, takže není problém. Vím, že někdo sníh nedělá, ale já raději se sněhem ;-). Koukala jsem i na ostatní Vaše recepty a u jiné rolády máte taky polohrubou http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=20476&user=34593 Naopak já dávám do krému hrubou mouku nebo dětskou krupičku (Vy píšete hladkou), hlavně, když to ve výsledku všem chutná (Y).
žingi 2. 2. 2010, 20:27
@GabkaJ :-o :-o :-o už se dívám a budu se snažit opravit,mám v receptech opravdu polohrubou :-o :-o :-ojsem se asi upsala (Y) (Y) (Y) ;-)
GabkaJ 2. 2. 2010, 19:34
.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie