jednoduchá roláda bez vážení, zvládne ji každý

Potřebné ingredience
Kolik vajec (5-6), tolik vrchovatých lžic moučkového cukru, o jednu lžíci míň polohrubé mouky
Postup přípravy

moučkový cukr sypeme přes síto do mísy, bílky oddělíme zvlášť, žloutky přidáme do cukru

první si vyšlehám bílky (abych nemusela mýt šlehací metly), potom ušlehám cukr se žloutky

přidáme mouku (lžíce už nedávám vrchovaté, jakoby je trochu po nabrání sklepnu),
pokud dělám ořechovou jako je na fotkách, dávám na 6 vajec 3 lžíce mouky a 3 lžíce mletých ořechů

pořádně mixuju, vzduch těsto prokypří

bílky už jen opatrně ručně vmíchám

takhle vypadá hotové těsto

vyliju a rozetřu na pečící papír

peče se ve vyhřáté troubě na cca 180°C, roládu jsem pekla nespočetněkrát, nikdy jsem nesledovala jak dlouho, tentokrát jsem to stopla a bylo to cca 15 minut, ale mám obyč. elektrickou troubu, v horkovzdušné to bude ještě míň,
upečený piškot jde lehce oddělit od papíru, když ho tam necháte trochu dýl, okraje ztvrdnou (ještě dýl ztvrdne celé těsto, ale už po čichu poznáte, že to začíná být hotové, takže konec není těžké pohlídat)

trouba mně peče nestejnoměrně, takže jedna strana je o malinko víc a druhá o fous míň, ale i tak je to celé jedlé,
upečený korpus nechám chvilku zchládnout, ještě teplý ho i s papírem smotám

za chvilku roládu oddělím od papíru, jde to lehce,
na míň upečené straně se piškot trochu držel, ještě přidám zkušenost s jiným papírem - koupila jsem nařezaný, víc bílý a ten se celkem hodně drží těsta, takže nezoufejte, chyba může být například v papíru, ale s opatrností a třeba za pomoci příborového nože to jde a po dokompletování sem tam nějaký nedostatek poznat nejde :)

při chladnutí rolády si můžete připravit krém třeba taky bez vážení (cca jedno máslo, žloutek a cukru podle chuti) žloutek si oddělím už na začátku do hrníčku a bílek přidám k ostatním na sníh (je ho tedy o malinko víc, ale nikdy to nevadilo),
komu vadí nevařený žloutek, může si krém udělat jakýkoliv jiný,
na fotu mám z mléka, kr. cukru, vanil. cukru, žloutku, hr. mouky, trochy solamylu, vaří se jako krupice, do zchládlého se rozmixuje máslo

téměř celý krém rozetřu na korpus, nechám si cca dvě velké lžíce, může být pod krémem i vrstva marmelády, na jednu stranu můžete dát ovoce (meruňka, kiwi, ..), roládu srolujte, aby ovoce zůstalo uprostřed

zbytkem krému pomažeme roládu

obsypu namletými ořechy, můžete také kokosem nebo jinak dle zvyku a fantazie,
všechno dělám na pečícím papíru, dám vychladit a až hotovou roládu předělám na tác

zase nestačila dostatečně ztuhnout a už se porcuje :)

pokud budete péct bez ořechů, piškot zůstane světlý a je lepší krém obarvit např. kakaem, u nás je nejoblíbenější varianta s ořechy (jak na fotu bez marmelády, v jednoduchosti chutí je možná větší požitek), pro st. syna by nemuselo být ani žádné ovoce (ale roládě neodolá, tak je to jeden z mála způsobů, jak to ovoce do něj dostat :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu



























































































































































