Sváteční česnečka
Potřebné ingredience
1 l hovězího vývaru ( z kostí ),,asi 4 stroužky česneku ( podle chuti ),8 dkg toustové šunky,8 dkg eidamu,pepř,sůl,majoránku,2 krajíčky chleba ,sádlo na osmažení chleba,zelená petrželka
Postup přípravy
Chleba nakrájíme na malé kostičky a osmažíme do zlatova.Do vývaru přidáme utřený česnek,nasypeme drcenou majoránku,dochutíme solí a pepřem,přidáme nasekanou zelenou petrželku…
Polévka z kysaného zelí
Potřebné ingredience
1/2 sáčku kysaného zelí,10dkg slaniny,1 cibule , sádlo ,vrchovatou lžíci hladké mouky,1 lžíce sladké papriky, 1 kelímek sladké smetany,1 kostka bujonu (bez konzervantů ),sůl.pepř,1 brambora
Postup přípravy
Zelí ze sáčku dáme vařit do 1/2 litru vody. Na sádle osmažíme kostičky slaniny a cibuli nakrájenou najemno ,zasypeme hladkou moukou-rozmícháme ,vsypeme červenou papriku ,zalijeme…
Celerová polévka se sýrem
Potřebné ingredience
1 středně velký celer,1 pórek,1,5 l vývaru z kostky,2 dl mléka,1 cibule,pepř,sůl,10 dkg sýra,celerová nať,máslo
Postup přípravy
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na másle,přidáme na menší kousky očištěný a nkrájený celer a plátky pórku a asi 5 minut opékáme.Zalijeme vývarem a vaříme do měkka.Pak vše…
Rychlá jitrnicová polévka
Potřebné ingredience
2 jitrnice,1 a 1/4 l vody,asi 100g kořenové zeleniny( kousek mrkve,petržrlr,celeru),1 masox ( bez glutamátu),peř,sůl,majoránku,česnek na dochucení
Postup přípravy
Obsah jitrnic vytlačíme do hrnce,zalijeme vodou a rozšleháme.přidáme zeleninu nahrubo nastrouhanou,masox a vaříme do změknutí zeleniny.Dochutíme,solí,pepřem,majoránkou a česnekem.
Špenátová polévka s vejcem
Potřebné ingredience
2 lžíce másla, mražený listový špenát,1 cibule,sůl,pepř,1 kostka bujonu bez glutamátu,asi 3 lžíce hladké mouky, 1 vejce,1 smetana na vaření
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle.Přidáme hladkou mouku a připravíme si světlou jíšku .kterou zalijeme asi 3/4 litru vody a dobře rozšleháme ,přidáme masox a špent…
Zimní minestrone
Potřebné ingredience
1 konzerva bílých fazolí v tomatě,1 větší cibule,1 větší mrkev,2 řapíky celeru,1 větší bramboru,několik růžičkových kapustiček( použila jsem mražené)olivový olej,česnek,sůl, asi 1 l zeleninového vývaru
Postup přípravy
V hrnci rozpálíme olivový olej , orestujeme na něm cibuli nakrájenou na drobno.Přidáme nakrájenou mrkev na kostičky,nakrájený řapíkatý celer,bramboru na kostičky,kapustičky…
Bramborová polévka s nočky, zahuštěná strouhanou…
Potřebné ingredience
500g brambor,100g mrkve,100g celeru,100g petržele,30g sušených hub,50g pórku,50g brokolice,sůl,zelená petrželka,cibule,kmín,1 bílek,hrubá mouka
Postup přípravy
Brambory a zeleninu očistíme a omyjeme.Jednu větší bramboru dáme stranou,ostatní nakrájíme na kostičky,zalijeme studenou vodou,osolíme ,přidáme kmín a přivedeme k varu.Houby si…
Kuřecí kaldoun
Potřebné ingredience
drůbky z kuřete,100 g kořenové zeleniny,široké nudle,100 ml smetany na vaření,2 lžíce hladké mouky,2 lžíce másla,.sůl,pepř ,zelená petrželka
Postup přípravy
Drůbky uvaříme v osolené vodě do měkka.( vaříme nejméně 1 hodinu)V kastrolu si rozpustíme máslo,přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku.,zalijeme zcezeným vývarem …
Brokolicová polévka se smetanou
Potřebné ingredience
1 brokolice,1 mrkev,1/4 celeru,3 stroužky česneku,1 šlehačka,1 lžíce másla,zeleninový vývar ,pepř,sůl
Postup přípravy
Brokolici si rozdělíme na malé růžičky a několik jich odložíme stranou.Na másle osmahneme zbytek růžiček brokolice,nadrobno nakrájenou mrkev a celer,čenek ,podlijeme vodou a…
Podmáslová polévka
Potřebné ingredience
půl litru podmáslí,půl litru vody,sůl,, pepř,kmín,3 vejce,2 lžíce másla,2 lžíce hladké mouky,1 lžíce krupice,polévkové koření,petrželka
Postup přípravy
Dáme vařit vodu.V podmáslí rozšleháme 2 lžíce hl.mouky a lžíci krupice a zašleháme do vroucí vody.Povaříme 20 minut,přidáme máslo,sůl,pepř,kmín ,polévkové koření ,nakonec…