PERNÍČKY OD NAŠÍ LUCKY
Potřebné ingredience
65 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru moučky, 25 dkg ztuženého tuku, 1/4 lžíce perníkové koření, 3/4 lžíce skořice, 1,5 dkg jedlé sody, zakápnout kapkou octa, 4 celá vejce, 13 dkg medu
Postup přípravy
smíchat všechny přísady a udělat těsto, nechat chvilku v chladu, potřít vajíčkem. Bílá poleva: 2 bílky, 26 dkg cukr moučka 3x prosít, 1 lžíce citronové šťávy, v misce třít až se…
PERNÍKY OD BERNASŮ
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 25 dkg cukr moučka, 10 dkg másla, 2 vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1/2 lžičky sody a perníkové koření dle chuti
KRÉM DO VÁNOČNÍHO CUKROVÍ
Potřebné ingredience
250 g másla, 6 lžic pískového cukru, 1 vejce, kakao nebo instantní káva, ořechy,
Postup přípravy
Vejce a cukr šleháme dohusta v horké lázni. Mírně změklé máslo ušleháme do napěnění a postupně do něj přišleháváme vaječnou hmotu. Tento základní krém můžeme dochutit podle…
ISCHELSKÉ DORTÍČKY
Potřebné ingredience
350 g hladké mouky, 120 g práškového cukru, 100 g mletých ořechů, 2 PL kakaa, 1/2 lžička mleté skořice, 1 žloutek, 220 g másla Náplň: 100 g másla, 100 g mletých ořechů, 120 g práškového cukru, 2-3 PL meruňkové marmelády ( jemná, bez kousků ovoce), rum nebo esence (čokoládová poleva), 150 - 200 g čokolády, 1-2 lžička oleje
Postup přípravy
Ze surovin vypracujeme těsto, zabalíme do folie a necháme v ledničce odpočinout aspoň 1/2 hodiny. Potom rozválíme na výšku 2-3 mm a vykrajovátkem o průměru 3-4 cm vykrajujeme malé…
PAŘÍŽSKÉ ROHLÍČKY
Potřebné ingredience
Suroviny – těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 žloutky, 30 g kakaa, vanilka, Citronová kůra Krém: 300 ml smetany ke šlehání, 150 g kvalitní čokolády, 30 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 250 g másla
Postup přípravy
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a…
KOKOSKY HNED MĚKKÉ A VLÁČNÉ
Potřebné ingredience
4 bílky, špetka soli, 150 krupicového cukru, 1 vanilinový cukr, 70 g měkkého tvarohu ( z kostky, ne z vaničky), 200 g kokosu
Postup přípravy
Bílky se špetkou soli ušleháme skoro do tuha, pak přidáme cukry a ušleháme lesklý tuhý sníh. Pak opatrně vmícháme kokos a tvaroh. Lžičkou klademe na plech ( pokrytý papírem na…
BABIČČINY KORNOUTKY
Potřebné ingredience
OŘECHOVÁ HMOTA: 4 bílky, 150 g moučkového cukru, 100 g jemně mletých ořechů, 100g hladké mouky (prosáté), špetka soli
Postup přípravy
Těsto: Z Bílků, cukru a soli vyšleháme pevný sníh, do kterého pozvolna vmícháme ořechy a mouku. Z hmoty pak na plech s pečícím papírem tvoříme kolečka/oválky o průměru cca 10 cm …
MEDOVÉ PERNÍČKY Z CELOZRNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
Potřebné ingredience
Suroviny: 380 g celozrnné špaldové mouky, 130 g moučkového cukru, 3 lžíce medu, 1 lžička sody, 60 g rozpuštěného másla, 2 vejce, lžíce mletého koření: hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek (nebo hotového perníkového koření), lžíce holandského kakaa, asi 50 ml mléka
Postup přípravy
Postup: Smíchejte mouku, sodu, cukr, koření a kakao. V jiné nádobě vyšlehejte máslo s medem a vejci. Propracujte obě části dohromady, pokud nebude těsto dostatečně vláčné,…
LINECKÉ ZE ŠPALDOVÉ MOUKY
Potřebné ingredience
Suroviny: 250 g špaldové mouky, 125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 1 vejce, lžička strouhané citrónové kůry, lžička vanilkového extraktu, marmeláda na slepování
Postup přípravy
Postup: Mouku smíchejte s citrónovou kůrou. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne vám hladké těsto.…
ŠPALDOVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Potřebné ingredience
Suroviny: 175 g másla, 50 g moučkového cukru, 215 g hladké špaldové mouky, 75 g mletých vlašských ořechů, špetka soli Směs na obalení: 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Postup: Do mísy nasypte mouku, cukr, ořechy a přidejte špetku soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do…