Zobrazit přihlášovací formulář

Odšťavňovač nebo smoothie maker?

  • Publikováno:
Odšťavňovač nebo smoothie maker?

Čerstvé, domácí, levné, zdravé. To jsou vlastnosti všech nápojů, které připravíte pomocí odšťavňovače i smoothie makeru. Oba jsou to ideální pomocníci pro všechny, kteří se zajímají o zdravý životní styl, chtějí konzumovat více ovoce a zeleniny v atraktivnější formě a nechtějí utrácet za smoothie a džusy, u kterých není jisté, co vlastně obsahují.

Jaký je ale mezi těmito dvěma způsoby zpracování vitamínových bomb rozdíl? Jaké jsou výhody a nevýhody?

Odšťavňovač

Odšťavňovače využívají princip odstřeďování nebo tlaku. U odstředivých variant je samozřejmě klíčový počet otáček, čím vyšší, tím preciznější odšťavení. Nicméně se často přehřívají a teplotou může ovoce i zelenina přicházet o některé své důležité složky. Navíc se s nimi špatně zpracovává například listová zelenina, bylinky, ořechy nebo malé plody. Tlakové odšťavňovače zase jsou pro zpracování těchto potravin vhodnější. Zásadní otázku, kterou byste si tak před koupí odšťavňovače měli položit, je: Co budu nejčastěji odšťavňovat?

Výhody

  • Pomocí odšťavňovače připravujete džusy, tedy pití. Přesně víte, co v nich je, kolik tam toho je, kde jste to koupili nebo vypěstovali.

  • Jako vedlejší produkt odšťavení dostanete dužinu. Že vám to připadá spíš jako nevýhoda? Omyl! Ze získané dužiny můžete připravit vynikající sorbety, zmrzliny, použít je na pečení…a na cokoliv vás napadne.

Nevýhody

  • Upřímně, odšťavňovače se doopravdy špatně umývají. A umýt je musíte, protože zaschlé zbytky ovoce a zeleniny se umývají ještě hůř.

  • Pokud dužinu (případně slupky) dále nezpracováváte, ovoce a zelenina přichází o významný podíl vlákniny. Ale na druhou stranu – u džusů o ni tolik nejde.

Smoothie maker

Smoothie maker je vlastně mixér o velkém výkonu, jehož nádobu můžete sundat rovnou z ní pít nebo uchovávat připravené smoothie. Rozdíl mezi smoothie makerem a tyčovým mixérem je především v tom, že díky přirozené gravitaci a víření v nádobě se všechny složky samy přirozeně promíchají. Smoothie připravuje koktejly a vzhledem k tomu, že mixujeme kusy ovoce a zeleniny, ořechy, semínka atd., je nutné přidávat vodu nebo jinou tekutinu, aby nám nevznikla kaše.

Výhody

  • Vzhledem k hutnosti připravovaných nápojů nám může takové smoothie klidně nahradit jedno až dvě jídla denně. A to je super při shazování přebytečných kil!

  • Hustší smoothie = přesnídávka. Takže ideální pro děti!

  • Do smoothie se výborně hodí i různá semínka, oříšky, jogurty, vločky…

Nevýhody

  • Na rozdíl od odšťavňovače musíte všechny ingredience trošku zpracovat předem. A to nemluvíme o umytí, ale např. o odstranění slupek, jádřinců, pecek a všeho, co v koktejlu nechcete.

 

""

 

Tipy na závěr

Investice se vyplatí. Nevybírejte jen podle ceny, ale dívejte se také na recenze ostatních vitamínomilů.

Otáčky, výkon, tlak… to zdaleka nejsou jediná kritéria. Dívejte se také na bezpečnost, stabilitu, ovládání, údržbu, možnost omývání v myčce, hlučnost atd.

Experimentujte, hledejte nové kombinace chutí, využívejte oříšky, semínka, bylinky…

A jaké jsou vaše zkušenosti? Máte doma odšťavňovač nebo smootihie maker? Uvažujete, že si je pořídíte? A jaké máte tipy na recepty?

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

LadyEvita 17. 5. 2017, 23:02
Ahoj, pěkný článek, taky chci domů pořídit odšťavňovač, to mi přijde praktičtější ;-) Ale chci se předem zeptat, jestli má někdo zkušenost s modelem Catler JE4010? V recenzích se umísťuje pravidelně docela dobře, třeba tady https://vas-pomocnik.cz/odstavnovace/ je v kategorii nejlepší, ale přeci jenom, reálná zkušenost je důvěryhodnější než recenze ;-) Díky :-)
Labouche 25. 9. 2015, 18:55
ja mam nutribullet 600W a jsem teda moc spokojena (F) (F) (F)
zdeenik07 25. 9. 2015, 18:40
Já sama mám odšťavňovač značky Kuvings. Mě se tedy myje dobře. Jinak oceňuji multifunkčnost a také velký vkládací otvor. (Y)
Frei123 28. 10. 2015, 16:14
@zdeenik07 Taky mám Kuviňák je vážně suprovej. :-)
lplaminkova 9. 6. 2015, 12:30
já jsem si koupila od Vorwerk Thermomix. Stojí tedy 30tis., ale rozmixuje všechno, super juice, smothie, vaří, vaří v páře, dělá těsta, váží, seká, drtí. O koupi jsem přemýšlela snad měsíc. Je to fakt dražší, ale nedala bych ho. Určitě má svoje i svoje chyby (tř. neosmahne cibulku do křupava, dle mého je lepší sníh udělat bokem, leckdy mi nestačí - potřebovala bych dva,abych mohla rychleji vařit :)))), tz. v jednom dělat polévku a v druhém těsto :)))). Nejsem prodejce, ale pouze uživatel. Prodejce je známá, která mi to předvedla a i zapůjčila na zkoušku. Každopádně jsem vyřadila z používání v kuchyni ostatní přístroje.
jana + 2 28. 10. 2015, 20:41
@lplaminkova ten ma i matka, uz asi 20 let a je dobrej, ja jsem mela kenwood nez jsem ho nedopatrenim zrusila a ted mam andrew james ktery je smoothie maker a zaroven i odstavnovac podle toho co chcete a je taky super.
Klarte 3. 6. 2015, 12:28
maminky, s jakou značkou máte dobrou zkušenost, aby rozmixoval i mrkve, řepu? .. pořád váhám, co koupit :)
IriCreative 11. 6. 2015, 17:48
@Klarte já mám Bosch a je taky super, stál 2,5 tis. :-p
Veruuu28 3. 6. 2015, 13:44
@Klarte Já nedám dopustit na Kenwood ( http://mixery.heureka.cz/kenwood-sb-055/#utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Dynamicke-reklamy&utm_term=_inurl:mixery.heureka.cz/&gclid=CKyK_IS588UCFSrJtAodfQ0A0Q) Ale s mrkví má trošku problém,a le zase se tí nepřehřeje, tak když ti nevadí že to trvá dýl, pohoda (D)
Sis79 3. 6. 2015, 15:00
@Veruuu28 Mam Ketlera a jsem s nim moc spokojena. Repa, celer, petrzel, mrkev, zazvor....vse ok. :-)

Kategorie