Zobrazit přihlášovací formulář

Jak na krásné, zdravé, dlouhé vlasy

  • Publikováno:
Jak na krásné, zdravé, dlouhé vlasy

Vypěstovat si zdravé dlouhé vlasy není nic jednoduchého a je to běh na dlouhou trať. Pokud máte vlasy krátké a chcete si je nechat dorůst, máte velkou šanci na to, že se vám to podaří. Pokud ale už vlasy dlouhé máte a chcete je ozdravit, budete se muset smířit s tím, že to nějakou dobu potrvá. V každém případě vám ale přinášíme několik dobrých tipů, jak o dlouhé vlasy pečovat, čemu se vyhýbat a jak postupovat při běžné péči a úpravě.

Čím déle vlasy rostou, tím jsou konečky starší – logicky. Ale tím víc jsou také náchylnější k poškození. Také máte pocit, že vaše vlasy dorostou pouze do určité délky, a pak už kvůli zastřihávání konečků prostě delší nebudou? Nebojte se, s následujícími triky dosáhnete nejen maximální délky, ale taky maximální kvality vlasů.

Šampony zabíjí konečky…

Šampóny jsou určené především k tomu, aby naše vlasy zbavily nečistot a mastnoty. Pokud si nanášíte velké množství šampónu rovnoměrně od kořínků ke konečkům, přestaňte. Naprosto vám bude stačit malé množství, které pečlivě vmasírujete do pokožky hlavy – šampón, který se dostane na konečky při oplachu, jim bohatě stačí.  Konečky vlasů jsou mnohem sušší než kořínky, a čím delší vlasy, tím víc to platí. Proto je šampónem nezbavujete mastnoty, ale vysušujete.

…a kondicionér není na pokožku hlavy

K obřadu umývání vlasů patří také kondicionér nebo maska. Na rozdíl od šampónů jsou tyto přípravky určené k péči poškozené vlasy, tedy je vhodné je na vlasy nanášet zhruba od uší dolů. Vlasy u pokožky nejsou tolik zničené, proto neabsorbují tolik pečujícího přípravku – vlasy se vám budou rychleji mastit. Nepodceňujte ani délku působení, pokud je psáno 2 minuty, neoplachujte po 30 vteřinách, byť se vám zdá, že vlasy už jsou jemné dostatečně.

Vyhýbejte se teplu

""

Je to trošku začarovaný kruh. Žehlíme si ty nejvíc poškozené vlasy, protože vypadají nejhůř. A ty vypadají nejhůř, protože si je nejvíc žehlíme. V zájmu zdraví svých vlasů se zkuste úpravě za pomoci vysokých teplot vyhýbat. Omezte žehlení nebo kulmování na minimum a nespěchejte ani s vysoušením, fén si nastavte na minimální teplotu.

Tip Mimibazaru: Nejnáchylnější na poškození (nejjemnější) jsou vlasy kolem obličeje. Dávejte si pozor i třeba u kadeřníka – tyto vlasy by se měly barvit naposled a barva na nich nechávat nejkratší dobu!

Vysoušení ručníkem

Nezapomínejte, vlasy chcete vysušit, ne zabít. Při nesprávném zacházení může být vysoušení ručníkem pro vlasy stejně škodlivé jako používání horkého fénu. Ideálním způsobem je použít ručník k vysoušení vlasů masáží hlavy, čímž si stimulujete a nadzvednete vlasové kořínky. Pokud máte čas, nechte vlasy obyčejně uschnout na vzduchu. Pozor na „turban“ – vlasy se v turbanu často lámou.

Rozčesávání a kartáčování

Když už ne jinde, tak právě tady je čas na jednu větší investici. Vlasy může poškodit cokoliv, především když je to syntetické. To platí i pro hřebeny a kartáče. Pořiďte si hřeben a kartáč z přírodních materiálů, ideální jsou dřevo a kančí štětiny.

Vlasy byste si nikdy neměli rozčesávat, když jsou mokré – to jsou nejnáchylnější k vypadnutí. Ideální je pročesat si vlasy jen prsty nebo hřebenem s řídkými zuby v momentě, kdy si splachujete kondicionér, pak až po uschnutí.

Natáčení

Pokud máte přirozeně vlnité vlasy a dotáčíte si je kulmou, kartáčem nebo natáčkami, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Pro přirozené vlny si vezměte velké bavlněné tričko, smotejte ho (jako byste ho ždímali) a jeho konce svažte gumičkou. Vznikne vám jakási koruna, kterou si nasaďte na hlavu a obtočte kolem ní vlasy, jako by to byla jedna velká natáčka. Vlasy připevněte pinetkami a s takovou konstrukcí běžte spát. Ráno budete mít přirozené, nepolámané a zdravé vlny.

Péče o dlouhé vlasy vyžaduje systém a co nejvíc přirozenosti. Uživatelka Mimibazaru a naše čtenářka Bára se nám svěřila, jak pečuje o své dlouhé vlasy:

„V 17 letech jsem se začala barvit na blond. Vždycky jsem měla jemné vlasy, ale postupně mi barvením a hormonálními změnami zhrubly a byly absolutně bez života. Zkoušela jsem všechno, od kosmetiky za tisíce po masky z droždí, ale nic mi extra nepomohlo (nebo jsem u toho nevydržela dost dlouho). Nedávno jste psali o kokosovém oleji a já jsem zatleskala, protože to byl právě on, který moje vlasy zase ozdravil. Vážně – už tři měsíce ho jednou týdně na vlasy nanáším a nechávám přes noc působit, ráno umyju a hotovo. Vlasy jsou jako vyměněné, nejen, že zhruba po měsíci byly zase jemné a je to s nimi čím dál lepší, ale začaly o poznání rychleji růst! Navíc kokosový olej nádherně voní, což je asi důvod, proč jsem ho začala a nepřestala používat. Vážně, všem doporučuju.“

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie