Zobrazit přihlášovací formulář

Opalování v soláriu od A do Z I.

  • Publikováno:
Opalování v soláriu od A do Z I.

Trendy se ve společnosti mění, ať už jde o módu, účesy, líčení, ale také například o barvu kůže. V dřívějších dobách patřilo opálení k nižším vrstvám, které musely pracovat venku na polích, zatímco příslušníci šlechtického stavu se před slunečními paprsky kryli uvnitř, v kočárech nebo alespoň slunečníky. Vzhledem k tomu, že pobyt venku na slunci a čerstvém vzduchu už dnes nikdo za nezdravý nepovažuje, stala se opálená pleť symbolem (respektive vedlejším produktem) zdravého životního stylu. Ale všeho moc škodí.

I dnes se setkáme s názorem, že bledá pleť = zdravá pleť. Což je bezesporu pravda. Při pobytu na slunci se chráníme krémy s ochrannými faktory, rizika opalování všichni známe. Kromě akutního zarudnutí a napnutí kůže, spálení a alergické reakce nám hrozí také zvýšené riziko vzniku kožních melanomů. A docílit bronzové pokožky modelek z časopisů občas ani za jedno léto nestihneme. Jak „zdravou“ barvu získat a jak si ji udržet? A chtít ji vůbec? Častým řešením bývají návštěvy solárií. A takové opalování není pro každého.

Přírodní a umělé slunce

Hlavní rozdíl mezi opalováním pod přírodními a umělými paprsky slunečními je možnost regulace jejich složení a intenzity. V solárních studiích se vystavujeme především UV-A záření, které stimuluje pigmentaci kůže. UV-B záření (které může za komplikace spojené s opalováním) je oproti slunečním paprskům potlačeno, odpovídá zhruba intenzitě ranního slunce. A UV-C, nejagresivnější záření, které proniká nejen do svrchních vrstev pokožky, ale až k tkáním a orgánům, není v soláriích zastoupeno vůbec. Nicméně opalování v soláriích je intenzivnější než pobyt na slunci (v našich podmínkách).

Opalování v soláriích je opředeno mnoha mýty, které se již dávno nezakládají na pravdě. Doba neregulovaného provozu solárních studií je pryč a dnes je provozování takovýchto salónů vázanou živností – nedostane ji každý, je pro ni třeba prokázat znalosti. Ze zhruba 400 solárních studií v naší republice je každoročně hygienou zkontrolováno kolem 300 z nich.

Jak poznat dobré solární studio

Ideální je dát na doporučení přátel nebo známých. Pokud si ovšem vybíráte sami, je dobré se řídit následujícím kritériem. Hygieničtí kontroloři většinou nenacházejí pochybení u velkých studií nebo řetězců, naopak, proti pravidlům nejčastěji hřeší malá studia.

Provoz solárií se řídí několika jasnými pravidly. Kromě hygieny, která by měla být automatikou (každý stroj je po použití dezinfikován, jsou k dispozici brýle, odličovací přípravky atd.), je třeba dbát také na životnost opalovacích trubic. Ty mají od výrobce danou životnost – většinou kolem 500 – 800 hodin. Do solárií jsou montovány trubice o výkonu 100 – 160 wattů a obsluha by vás měla upozornit, pokud došlo nedávno k výměně. Nové trubice jsou totiž silnější a čas opalování byste si měli zkrátit.

Obsluha je vůbec klíčový prvek kvality solárií. Každý, kdo služeb solárních studií využívá, potřebuje poradit, nasměrovat, občas také trošku krotit. Obsluha by měla být řádně vyškolena, měla by vám umět doporučit typ stroje, délku opalování, vhodnou kosmetiku. Měla by se vás při první návštěvě také zeptat, jestli nespadáte do některé rizikové skupiny, pro které se pobyt v soláriích příliš nedoporučuje. Také by měla umět (po pár doplňujících otázkách) rozpoznat váš fototyp:

1. Keltský fototyp (cca 2 % naší populace): Světlá pokožka, blond až zrzavé vlasy, pihy, většinou modré oči. Na sluníčku se rychle spálí, dohněda se téměř neopaluje. Takovému typu se pobyt v soláriu vůbec nedoporučuje (řadíme k němu i děti).

2. Světlý Evropan (cca 12 % naší populace): Světlá pleť, zelené až hnědé oči. Opaluje se dočervena, často se spálí.

3. Tmavý Evropan (cca 78 % naší populace): Tmavě plavé až hnědé vlasy, hnědé, někdy zelené oči. Opaluje se dohněda, červená minimálně.

4. Středomořský fototyp (cca 8 % naší populace): Tmavá pleť, tmavé vlasy, tmavé oči. Během opalování nečervená, opaluje se rovnou dohněda.

Opalování v soláriu by mělo být povoleno až od fototypu 2. dále. Každý živnostník má právo vyhradit si někoho neobsloužit a extrémní kvalitu personálu poznáte podle toho, že pokud máte fototyp 1., opalování vám vymluví.

Dále by vám měla obsluha vysvětlit pokyny pro opalování a zhodnotit váš zdravotní stav. Stejně tak by měla umět odpovědět na otázky:

  • Je vaše studio schváleno inspekcí okresního hygienika?
  • Mohu se podívat na stav trubic (jejich stáří, počítadlo hodin atd.)?
  • Jaká je maximální doba opalování na tomto typu stroje? Kolik minut a kde byste mi doporučil/a?

Co a kolik stojí?

V soláriu vyjde opalování levněji než dovolená, ale teoreticky ne o moc. Ceny se samozřejmě liší podle regionu, typu studia, zařízení atd., ale průměrně vás opalování v soláriu vyjde na několik tisícovek. A za co je dáte?

               Samotné opalování

Jedna opalovací kúra vás přijde na něco málo přes stokorunu. Solária si často účtují cenu za minutu, která se pohybuje okolo 7 – 20 Kč. Samozřejmostí jsou zvýhodněné permanentky a speciální akce, na které je využívání služeb výhodnější. Pozor ale na omezenou platnost.

               Solární kosmetika

Jako při běžném opalování je výrazně doporučeno také v soláriích používat speciální kosmetiku. Ta, na rozdíl od kosmetiky pro běžné opalování, neblokuje UV záření, ale pleť vyživuje a urychluje opálení. Některá kosmetika je i tzv. prohřívací, která stimuluje krevní oběh a tím i rychlost opálení. Solární kosmetiku běžně v obchodech neseženete (na internetu ale ano). Měla by být k dispozici přímo ve studiu, a to jak velké krémy, tak jednorázové testery – je vhodné si před zakoupením většího balení krém nejdříve vyzkoušet. Obsluha by vám s jejím výběrem měla samozřejmě pomoct.

Jednorázové testery se pohybují v cenových hladinách od 50 do 300 Kč, velké krémy pak od nejlevnějších variant za pár set korun po luxusní krémy za tisíce. Obsluha solária s vámi probere vaše potřeby, alergie a požadavky a na základě zjištěných informací (a v zájmu zisku studia) by vám měla krém doporučit. Zkuste tomu dát trošku času a zapátrat na internetu, třeba pro sebe najdete vhodný krém mnohem levněji.

Stejně tak jako kůže vyžaduje speciální péči po běžném opalování, vyžaduje ji také po opalování v soláriu. I tady je třeba ovšem sáhnout po speciálním přípravku. Ty už bývají levnější než ty na opalování a bez potíží je pořídíte do pětistovky.

Už teď se můžete těšit na další díl článku o opalování v soláriu! Příště si přečtete, pro koho slunění rozhodně není určeno a 10 zlatých pravidel pro zdravé opalování v soláriu. Připojíme i zajímavost o tom, jak může solárium ovlivňovat naši psychiku! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Aja10 5. 8. 2015, 11:05
Tak pro mně tedy opravdu bledá pleť = zdravá pleť, jsem světlejší typ, po opalování se mi vždy vyrazily všude pihy nebo jsem se osypala a v horším případě mi bylo i špatně od žaludku. Navíc mám pocit, že neopálený obličej bez vrásek vypadá i mladší a zdravější.

Kategorie