Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí sprchový gel

  • Publikováno:
Domácí sprchový gel

Už jsme se naučili číst etikety a hodnotit složení potravin, na řadě je kosmetika. Ovšem narážíme na problém – kvůli množství ingrediencí, latinským nebo anglickým názvům a zmateným informacím škodlivosti jednotlivých látek nás štítky se složením kosmetiky vlastně spíš matou, než podávají informace potřebné pro správnou volbu. Jedním z produktů, kterého má snad každá domácnost nejvyšší spotřebu, je sprchový gel. A ten si můžete vyrobit doma až překvapivě snadno.

Ano, sprchové gely krásně voní a příjemně pění, nemáte ale někdy pocit, že vlastně moc nečistí? Výrobci většiny sprchových gelů se soustředí právě především na náš příjemný pocit z vůně a na to, abychom neměli alergické reakce. To je ovšem trošku málo. Také u tak obyčejné věci, jako je sprchový gel, bychom měli zohledňovat třeba šetrnost k životnímu prostředí, škodlivost dlouhodobého používání například pro pokožku apod. A když už vím, jak vyrobit domácí prací gel nebo aviváž, proč nepokračovat i s péčí o tělo?

Ingredience

  • 4 šálky destilované voda. Pokud vyrábíte domácí přípravky pro péči o tělo, vždy byste měli použít destilovanou vodu. Ta z kohoutku totiž obsahuje bakterie, které by významně zkrátily životnost výsledného produktu.
  • 1 kostka mýdla (ideálně kastilského). Nebo jakékoliv vaše oblíbené. Kastilské mýdlo je většinou bez vůně, vyrobeno z čistě přírodních surovin (směsi rostlinných olejů). Pokud už byste koupili nebo vyráběli kastilské mýdlo, vyhněte se použití máty, ta může citlivou pokožku dráždit.
  • 2 lžíce rostlinného glycerolu. Používá se běžně jako přísada do hydratačních krémů, zubních past apod. Prostě působí jako zvlhčovalo. Zároveň dodá tělovému gelu hustší konzistenci a prodlouží jeho trvanlivost.     
  • 2 kapsle vitaminu E. Působí jako antioxidant, ochrání vaši pokožku před působením volných radikálů. Budete ho potřebovat ve formě kapslí, které byste normálně užívali jako doplněk stravy. Jen se ujistěte, že je označený jako „d-alfa-tokoferol“ a ne „dl-tokoferol-acetát“. Ten první je přírodní, ten druhý syntetický.  
  • Vonné přísady. Vysoce kvalitní esenciální oleje mohou sprchovému gelu dodat přesně ten účinek, jaký si přejete. Pro relaxaci zkuste levanduli nebo heřmánek, pro povzbuzení například citrusy. 20 kapek by mělo stačit.

Tip Mimibazaru: ne všichni souhlasí s přidáváním esenciálních olejů do domácího sprchového gelu. Jako alternativu můžete využít doopravdy čistě přírodní věci, jako jsou například sušené bylinky (levandule, rozmarýn), sušené ovoce, koření (skořice, badyán, zázvor) nebo extrakty (vanilkový, mandlový) atd.

Postup

  • Nastrouhejte mýdlo.
  • V nerezovém hrnci přiveďte k varu destilovanou vodu.  
  • Ztlumte plamen a vmíchejte nastrouhané mýdlo, míchejte, dokud se nerozpustí. Poté odstavte.
  • Přidejte glycerol, esenciální oleje a vitamin E.
  • Promíchejte, přikryjte a nechte odstát 12 – 24 hodin, dokud směs úplně nevychladne (toto je velmi důležité, manipulací se může změnit konzistence na nepříjemně hrubou).
  • Jakmile směs úplně vychladne, přelijte ji do maximálně čistých nádob ideálně s pumpičkou.

Tip Mimibazaru: jakékoliv cizorodé látky významně zkracují životnost gelu, proto se maximálně vyvarujte kontaktu obsahu lahvičky například s rukama (proto lahve s dávkovačem).

  • Trvanlivost je zhruba jeden týden – když budete skladovat gel v koupelně. Zbytek gelu (nebo pokud si děláte zásoby) skladujte pro větší trvanlivost v uzavřených skleněných lahvích v ledničce. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie