Rebarbora – tradiční i moderní, ale hlavně zdravá
- Autor: Obecný autor
- Publikováno:
Výrazná rostlinka vyráží na jaře nesměle zelenými výhonky, ale koncem dubna už na sebe upozorňuje velkými listy a tlustými, nádherně rudě zbarvenými řapíky. Další z řady sezonních potravin, která nám přináší potřebné jarní vitamíny až pod nos. I když se používá jako ovoce, jedná se o zeleninu jménem rebarbora.
Proč se zaměřit na sezónní potraviny
Zde je několik důvodů, proč si hlídat termíny dozrávání tradičních i znovuobjevených druhů ovoce a zeleniny, a při běžném nakupování zbystřit pozornost a zaměřit se na to, co se právě urodilo.
- Jíst plodiny našeho podnebného pásu v době, kdy zrovna dozrávají, je to nejpřirozenější, co můžeme pro tělo udělat. Učí to například známá makrobiotika, ale shoduje se na tom většina výživových poradců.
- Produkty jsou čerstvé a neztrácejí dlouhým transportem cenné vitamíny, které vaše tělo v tomto období potřebuje.
- Potravin bývá nadbytek a tak klesá jejich cena.
- Nákupem místních potravin podporujete drobné pěstitele ve vašem okolí. A ty si hýčkejte, dlouhodobě se to vyplatí. Ať už na ceně, nebo kvalitě ovoce a zeleniny.
- Tradiční druhy sezonní zeleniny si můžete také sami vypěstovat.
Zkuste rebarboru
Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum), lidově nazývaná rebarbora. Dorůstá výšky až 2 metrů, listy měří 50 - 60 cm. Naše babičky ji běžně pěstovaly na svých zahrádkách, kde ovšem vyžaduje dobře pohnojenou a zkypřenou půdu.
Ke konzumaci používejte pouze řapíky listů a to jen tepelně upravené. Syrové totiž mají velmi kyselou chuť díky vysokému obsahu kyseliny šťavelové, podobně jako třeba ve šťovíku. Kyselina se tepelnou úpravou rozloží a kyselá příchuť rebarbory se zmírní. Při vaření také nezapomeňte přidat cukr. Pokud se vám rebarbora urodí ve větším množství, které nemůžete hned sníst, snadno ji uchováte v mrazáku.
Cenné látky, obsažené v rebarboře
- vitamíny skupiny B
- vápník
- draslík
- niacin
- kyselina listová a pantotenová
- vláknina
Receptů na využití rebarbory v kuchyni je spousta, určitě ale vyzkoušejte rebarborový koláč, muffiny nebo štrúdl. Absolutní jednička v rebarborových receptech je reveňová marmeláda. Tu oceníte v případě, že běžné marmelády vám připadají příliš přeslazené. Tahle vás potěší svou pikantní kyselou chutí. Pokud se vám ale nechce zavařovat a péct, ale chcete si pochutnat hned teď, uvařte si rebarborový kompot.
Jak na to?
- omyjte a oloupejte řapíky rebarbory - loupejte pouze jemnou svrchní kůžičku
- pokrájejte ji na malé špalíčky do kastrůlku (pozor, nesmí být hliníkový)
- přidejte cukr, hřebíček a kousek celé skořice
- podlijte malým množstvím vody (nebo přidejte, pokud máte rádi hodně šťávy)
- vařte do mírného změknutí, ale nerozvařte
- Dochutit můžete podle libosti například smetanou a zbývá už jen vychutnat!
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé