Zobrazit přihlášovací formulář

Jak naplánovat dovolenou snů?

  • Publikováno:
Jak naplánovat dovolenou snů?

Všimli jste si, že období dovolených (a Vánoc), která by měla být ta nejpohotovější, jsou skoro vždycky ve znamení stresu, hádek, neshod a nesplněných očekávání? Od pomoci v domácnosti, balení nebo otázku financí. Nenechte se dovolenou otrávit, zkuste plánovat a předcházet věcem, které by vám i celé vaší rodině mohly vytoužené chvíle odpočinku překazit.

Destinace

Výběr místa, kam se vlastně pojede, je samozřejmě začátkem každého plánování dovolené. Ať už jsou vaše preference jakékoliv, měli byste zohlednit tyto věci:

  • Rozpočet. Jak daleko a na jak dlouho můžete odjet, se bez debat odvíjí od toho, kolik vás jede a kolik můžete/chcete investovat. Pokud zvažujete, že si budete na dovolenou půjčovat, dá se říct jenom tolik – finanční zodpovědnost je vždycky na prvním místě.
  • Počasí. Pokud chcete vyrazit do nějaké exotičtější destinace, ujistěte se, že v plánovaném termínu nehrozí třeba období dešťů nebo riziko živelních pohrom. Ale nemusíme být tak tragičtí, stačí si zjistit, jestli tam má být hezky.
  • Jazyková bariéra. Ovládáte místní jazyk? Ovládáte nějaký světový jazyk? Je na místě k dispozici český delegát, poblíž ambasáda a podobně? Nejde jen o komfort při cestování, ale především o řešení potenciálních problémů. A určitě neuškodí, když se před cestou naučíte nejpoužívanější fráze v místním jazyce.

Zabalte si chytře

Čím méně si toho zabalíte, tím méně toho ponesete/můžete ztratit/můžou vám ukrást. Zvažte, co je doopravdy třeba, balte podle místního počasí a věci, které se vám můžou hodit v případě nouze, jako jsou například náhradní baterie do mobilního telefonu a podobně. Od věci není mít s sebou lékárničku, kterou přizpůsobíte místním hrozbám – od nemocí po potenciální úrazy. Pokud máte s sebou člena výpravy alespoň trošku vzdělaného v oboru, vezměte si i antibiotika a případné léky na předpis, o kterých přesně víte, kdy a jak je nasadit. Zdravotní péče v zahraničí se může velmi prodražit.

Pojistěte se

Cestovní pojištění má samozřejmě různý rozsah krytí, ale jedna věc je jistá – řešit zdravotní problémy v zahraničí může být velmi, velmi drahé. Nechceme nic přivolávat, ale stát se může doopravdy cokoliv. Dobré je také připravit se na to, že v některých zemích po vás budou chtít zaplatit léčebné výlohy i v případě, že jste pojištění, a vy musíte následně částku poptávat po pojišťovně u nás. Takže je dobré mít s sebou také dostatečnou finanční rezervu, kreditní kartu nebo na telefonu spolehlivého člověka, který v případě potřeby vloží na váš účet dostatečnou sumu. Peníze zpět dostanete, ale může to trvat.

Jak zabavit děti

Pro některé rodiče je dovolená vlastně jedinou příležitostí, jak strávit s dětmi celé dny. Žádná škola, práce, školka ani povinnosti (teoreticky). A tak stojíte v hotelovém pokoji, v bungalovu, stanu nebo na cestách, a najednou si uvědomíte, že vaše dovolená je vlastně především o dohledu nad dětmi. Tomu je třeba předejít – nejedete na dovolenou jen tak pro nic za nic, měli byste si také odpočinout. A k tomu patří čas pro sebe. Zkuste si dopředu naplánovat, jak budete moct děti na chvíli zabavit, jestli jsou k dispozici animační programy, jestli to děti bude bavit a podobně. Dobrá věc je samozřejmě jet na dovolenou s přáteli či známými, kdy se dohled nad dětmi může střídat a vy si klidně dopřejete kompletní relaxaci buď sami, s partnerem nebo přáteli.

Odpojte se. Doopravdy

Na dovolené máte šanci doopravdy se oprostit od každodenního života, jeho povinností, ale i událostí. Odpočinek by měl zahrnovat také určitou psychohygienu, která zahrnuje i informační útlum. Nejlepší na desetidenním detoxu je to, že zjistíte, že se po dobu vaší nepřítomnosti vlastně zas až tak nic zásadního nestalo. Nechcete promeškat narozeniny přátel? Zkontrolujte si je dopředu, napište si je do notýsku a popřejte esemeskou. A kdykoliv ucítíte potřebu opublikovat fotku z pláže, zkontrolovat emaily nebo jen tak pobrouzdat, vzpomeňte si, proč jste vlastně na dovolenou vůbec jeli. A zkuste jít příkladem i svým dětem. Kdy jindy budete mít zase příležitost prostě jen být spolu?

Definujte si očekávání cíle

Zní vám to jako položka do byznysplánu? Ano, máte pravdu, ale někdy není špatné vědět, co od dovolené očekávají všichni, kteří se jí účastní. Zeptejte se dětí, co by na dovolené chtěly dělat, partnera, přátel. A řekněte si to navzájem ještě předtím, než se vydáte na cestu. A možná ještě předtím, než vyberete destinaci. A snažte se vymyslet program tak, aby z dovolené přijeli všichni naplnění, ne zklamaní.

Všechno překontrolujte. Aspoň dvakrát!  

S jakoukoliv dovolenou je hodně „papírování“, i když ji vyřizujete online. A všichni známe potíže s vyřizováním různých náležitostí na domácí půdě – v zahraničí něco takového prostě řešit nechceme. Co se hodí kontrolovat neustále a pořád dokola?

  • Pasy, občanské průkazy, kartičky pojišťovny, víza a všechny doklady. Udělejte si jejich kopie a ty si schovejte na jiné místo než originály. V kolika kopiích jenom uznáte za vhodné.
  • Není od věci ještě před cestou zavolat do cílového místa a zkontrolovat, jestli doopravdy mají a počítají s vaší rezervací.
  • Nechte doma lidem, kterým věříte, budou se vám starat o byt, hlídat domácího mazlíčka, rodině a třeba i přátelům itinerář vaší cesty, čísla letů, časy příjezdů, adresy hotelů, kempů nebo jiného ubytování, údaje o vašem autě (pokud jím jedete) – klidně okopírujte osvědčení o technickém stavu vozidla, telefonní kontakty na vás a recepce a podobně. Zní to možná trošku paranoidně, ale lepší být připraven než překvapen!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie