Zobrazit přihlášovací formulář

Správná podprsenka vám změní život

  • Publikováno:
Správná podprsenka vám změní život

„…a přitom taková blbost.“ Legendární citát se dá použít na kde co, vždycky má svoji váhu. A pokud jste, dámy, doteď považovaly podprsenku jako obyčejnou součást oblečení, věřte, že se díky ní dají provádět hotová kouzla nejen s push-up efektem, ale také s celou postavou i zdravím. Jak byste se měly ve správné podprsence cítit a vypadat, abyste bezpečně poznaly, že je to ta pravá?

Obvod a objem…?

Jsou to sice dva stěžejní parametry, podle kterých podprsenky vybíráme, ale zdaleka nejsou jediné. Každopádně bychom od nich měly začínat.

Obvod:

  • Měříme ho kolem hrudníku pod prsy. Nicméně podprsenku bychom měly volit s obvodem menším, pokud si naměříte obvod hrudníku pod prsy 80 cm, je možné, že ta „vaše“ velikost bude 70 – 75. Čili – co naměříme, není dogma.
  • Podprsenku bychom měly mít zapnutou vodorovně, její pás by se vzadu neměl posouvat nahoru. Nikdy.
  • Nelíbí se vám, že podprsenka dělá na zádech „faldy“? Nevolte proto větší obvod. Většina žen nosí špatnou velikost podprsenky. A to proto, že si vybírají moc velký obvod. Pokud má podprsenka co držet, to znamená, že nemáte prsa úplně zanedbatelná, musí se o něco zapřít. Takže drobné zářezy nejsou jen tolerovatelné, ale dokonce žádoucí (samozřejmě všeho s mírou, podprsenka by vás neměla přeřezávat napůl).
  • S velikostí obvodu se zvětšuje i košíček. Takže košíček C pro obvod 70 je menší, než košíček C pro obvod 85.
  • Podprsenku zapínejte vždy na poslední háčky, podle nich je třeba určovat obvod! Každá podprsenka totiž časem, nošením a praním trošku povolí – a přesně proto si musíte nechat rezervu na to si ji utahovat.

Objem:

Objemem rozumíme velikost košíčku, tedy písmenka abecedy A až klidně O.

  • Nebojte se velkého košíčku. Pokud jste doteď nosila podprsenku 85 C a podle výše zmíněných rad nebo u odbornic zjistíte, že máte nosit obvod 70, poskočí vám logicky velikost košíčku klidně na E (záleží samozřejmě, z jaké značky podprsenku kupujete).
  • Při měření se odečte obvod hrudníku pod prsy od obvodu hrudníku na přes prsa a výsledek nám dá podle tabulek velikost košíčku. Nicméně tyto tabulky jsou pro každého výrobce jiné, je možné, že budete mít různé velikosti od různých značek!
  • Velikost košíčku určují kostice. Ty by měly přesně kopírovat ňadro, resp. měkkou tkáň. Při pohybu ani v poloze vsedě nebo jiné by se vám neměly zarývat do boků, měly by přesně doléhat na tělo a nikde neodstávat – klasickým nešvarem je případ, kdy podprsenka resp. kostice odstávají od těla mezi prsy, řádně nedoléhají.  

Střih, hloubka a ramínka:

Jako vaší postavě nesedí každé kalhoty, stejně tak vám nemusí sedět různé střihy podprsenek. Podprsenky mají například různou výšku, podle tvaru, velikosti a pevnosti prsou bychom měly volit takovou, ze které nám prsa například v předklonu nebudou „vypadávat“. Pokud se předkloníte a po narovnání si musíte prsa upravovat, je s podprsenkou něco špatně.

Velikost kostic není vše, ani jejich délka a poloměr. Záleží také na reálné hloubce celého košíčku, a to už je potom na vás, jak vyhodnotíte. Rozhodně by nemělo docházet k efektu „dvojitých prsou“, kdy jsou ňadra zboku jakoby přepůlená.

Ramínka by měla být utažená dost na to, aby nepadala, ale zároveň se vám nesnažila oddělit paže od těla. Příliš krátká ramínka zapříčiňují také vytahování zadního dílu nahoru, což je extrémně nežádoucí. Podprsenky pro větší prsa by měly mít automaticky ramínka širší, především kvůli pohodlí.

Co je to bra fitting?

Zkuste zapátrat na internetu, jestli nějaké obchody ve vašem okolí tuto službu nenabízí. Je to prostě vybírání podprsenek na míru. Zpravidla probíhá ve specializovaných prodejnách, kde mají na výběr z velkého počtu výrobců podprsenek a správným měřením a odhadem vám sdělí správnou velikost a doporučí ideální střihy. Tato služba většinou nic nestojí, ale ukáže vám možná černou díru na peníze – jakmile totiž objevíte, co a jak správná podprsenka zmůže vizuálně i co se pohodlí týče, nebudete chtít jinak. Bude totiž třeba obnovit celý arzenál.

Podprsenka a zdraví

Podprsenka může mít vliv na vaše zdraví, ta nesprávná může způsobovat od tukových bulek po pálení žáhy. Jak?

Kvůli nedostatečně pevné podprsence můžete zažívat problémy se zády, pokud máte prsa velká. Správná podprsenka rozloží váhu, pěkně prsa podepře a uleví od bolesti. Pokud vám ale lidově řečeno leží prsa na břiše, když sedíte (a v práci například sedíte hodně), můžou vám tlačit na žaludek a způsobovat pálení žáhy, ale i dlouhodobé problémy například v podobě gastroezofageálního reflexu. Úlevu poznáte se správnou podprsenkou, pokud si teď ťukáte na čelo.

Držení těla také hraje svou roli, ženy s většími prsy mají tendence je skrývat a nadměrně se hrbí (samozřejmě existují výjimky) a ty s malými se zase často až moc rovnají a přímí, aby prsa vypadala větší. Oběma případům může zamezit správná velikost podprsenky! Zařezávající se kostice zase můžou při dlouhodobém působení způsobovat různé bulky, většinou tukové, ale vyděsit umí doopravdy hodně. Stejně tak v extrémních případech může docházet k zánětům tkání v místech, kde nás kostice příliš tlačí do těla.

Jak bychom ve správné podprsence měly vypadat?

  • Když zvedneme ruce nad hlavu, prsa by neměla „vykouknou“ spodem zpod kostic.
  • Při pohledu zpříma by se prsa neměla roztékat do šířky, ideálně by neměla přesahovat linii hrudníku. Díky tomuto efektu uvidíte, že vám dobrá podprsenka instantně opticky shodí několik kilo!
  • Ramínka se nezařezávají, prsa nejsou přepůlená a nejsou ani pod bradou, ani na břiše.
  • Prsa zůstávají na svém místě i po předklonu.
  • Zadní díl podprsenky můžete od těla odtáhnout jen minimálně, po sundání podprsenky zůstává na těle mírný otlak (ano, to je správně).

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie