Zobrazit přihlášovací formulář

Pár pravidel pro holení žiletkou

  • Publikováno:
Pár pravidel pro holení žiletkou

Je to tady, sezóna odhalené kůže, kraťásků, nátělníků a plavek. Možná jste se stihli dostat do formy, pravidelně jste cvičili a cvičíte, možná ne, jsou ale věci, které ještě pár bodů k celkovému dojmu přidají. Pečlivě oholená, hladká a jemná kůže bez zbytečných začervenání k nim jistě patří. Jak si ji dopřát?

Máme pro vás několik tipů, rad, triků a doporučení, která by dohromady měla vést k tomu, že se z vás stane naprostý holící mág. Ale především se vyhnete podráždění a pupínkům, které může holení žiletkou způsobovat!

Zvažte ostatní způsoby. Hladké tělesné partie vám nezajistí jenom žiletka. Laserové odstranění chloupků, vosk, cukrová pasta, domácí vytrhávání chloupků pomocí strojku… Je možné, že by vám i vaší kůži vyhovovalo něco jiného. Vyzkoušejte!

Zbavte se před holením staré kůže. Vezměte kartáč na tělo a proveďte očistu. Dostanete se pak „hlouběji“ ke kořínkům chloupků a pokožka bude déle hladká.

Ostrá žiletka. Netrapte se tupou žiletkou. Měňte břity často, pokud používáte jednorázová holítka, vyhazujte je maximálně po třech použitích. Nejen, že vaše pokožka nebude tupou žiletkou oholená dohladka, ale zvyšujete riziko vzniku podráždění a pupínků. Ale s novou žiletkou opatrně!

  • Nezapomeňte také používat plastový obal na žiletku v momentech, kdy ji zrovna nepoužíváte. Prodloužíte tak její životnost.

Kondicionér místo pěny na holení? Ano, je to vynikající nouzové řešení, ale pozor! Zbytky kondicionéru, ale i například mýdla nebo sprchového gelu, tupí žiletku. Pokud máte ještě k tomu doma tvrdou vodu, připravte se na to, že vaše žiletka zdaleka nevydrží tak dlouho, jako jinde.

Pozor na směr. Pokud si nechcete doopravdy bolestivě ublížit, nikdy nepřejíždějte žiletkou po kůži směrem do stran. Taková říznutí sice nejsou tolik hluboká, ale hodně krvácivá a bolestivá. Ideální je:

  • Nohy. Oholte nejdříve po směru růstu chloupků, potom proti. Oholení bude dokonalé.  
  • Třísla. Veškerou oblast intimních partií byste měli holit po směru růstu chloupků. Ty jsou tady mnohem méně jemné, proto holení proti směru jejich růstu může způsobit mnohem větší podráždění, zarůstání a vznik pupínků.
  • Podpaží. Tady je to obtížné, protože chloupky rostou doslova všemi směry. Ale holení proti směru nebývá problém, pokud nemáte vyloženě citlivou pokožku.

Nezanedbávejte péči po holení. Protože kůže je prostě vystavená více škodlivým vlivům a potřebuje hydrataci, zklidnění a ochranu. Vynikající služku udělají dětské olejíčky, kokosový olej, aloe vera… Není třeba vždy sáhnout po drahých kosmetických přípravcích.

Počkejte na prohřátí. Pokud se holíte ve sprše nebo vaně, holením nezačínejte. Dejte pokožce prostor se prohřát, otevřít póry a nechat chloupky zjemnět. Holení bude méně dráždivé, pokožka více připravená a chloupky odstraníte blíže kořínkům.

Napněte kůži. Pokud chcete extra hladké oholení (takové to spíš na dotek než na pohled), je dobré holenou oblast co nejvíce vypnout. Pokud se holíte ve vaně, například stehna nejlépe oholíte, když nohu ohnete v koleni a kůže na nich se více napne. Stejně tak na hůře přístupných místech, jako jsou třeba bikiny nebo intimní partie, je dobré napnout kůži druhou rukou.

Holení nasucho? Nikdy, nikdy, nikdy… nebo ne? Můžou nastat situace, kdy na celý rituál nebude dost času. Samozřejmě, není to ideální a pokožka vám za to nepoděkuje, ale dokud to nevyzkoušíte, nebudete vědět, jestli máte pokožku podrážděnou hodně, málo nebo třeba vůbec. Riskujete sice zarůstání chloupků, začervenání pokožky a možné pupínky, ale zase možná uvidíte, že to není takový strašák, jaký se zdá. Nezapomeňte ale pokožce při nejbližší příležitosti dopřát jako kompenzaci vyživující hydrataci!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

rizzoli 20. 6. 2016, 7:45
(Y)

Kategorie