Zobrazit přihlášovací formulář

10 věcí, které vám o hubnutí nikdo neřekl

  • Publikováno:
10 věcí, které vám o hubnutí nikdo neřekl

Při ubírání na váze se můžete vydat dvěma směry. Ten jeden je nezdravý, s jojo efektem, ale rychlý, ten druhý zdravý, pomalý a s permanentními výsledky. Pokud to s hubnutím myslíte vážně, chcete ztrácet tělesný tuk, nezpomalovat si metabolismus a udržet nebo dále budovat svalovou hmotu. A to vše s dostatečnou výživou. Je jasné, že to není nic lehkého. Vyžaduje to změnu životního stylu, přístupu ke svému tělu i mysli. A ještě k tomu jsou věci, na které vás dopředu málokdo upozorní.

Naše cíle jsou – ztratit tuk, zachovat a v lepším případě ještě i vybudovat svalovou hmotu, ideálně zrychlit, ale rozhodně nezpomalovat metabolismus, ochránit se před psychickou nepohodou. CO vám na této doopravdy náročné cestě pomůže?

Nesmíte hladovět. Začneme zlehka, toto pravděpodobně všichni víme. Co je ale podstatné – abychom hubli, musíme mít příjem kalorií nižší, než je výdej. Ale ne zase moc, protože drastický úbytek přijímaných kalorií vede k zajímavému paradoxu – tělo se zbavuje svalové hmoty a nechává si tuk (má to logické vysvětlení. Tělo je v panice z potenciálního nedostatku příjmu energie. Svaly energii berou, tuk ji poskytuje. Proto se tělo snaží eliminovat hmotu, která by ji odčerpávala a naopak zachovat tu, která ji dodává. Protože má strach, aby přežilo. Takovým mechanismům nevysvětlíte, že hladovíte, protože jdete za tři měsíce na svatbu kamarádce. Ony se bojí o život!). Počítejte, nechte si poradit, zjistěte, jaký kalorický příjem máte v současné době a jaký byste mít měli. A nezapomínejte, že kalorie nejsou všechno, podstatné jsou i ostatní živiny v jídle!

Opatrně s kardiem. Kardio cvičení, spalování, prostě aerobní aktivita vede k jednorázovému spálení různě významného počtu kalorií. Ale pozor na to, pokud se do kardio cvičení položíte moc, může ve vašem těle docházet ke katabolickým procesům, podobně, jako při hladovění, tělo v panice z výdeje upřednostní tuk před svaly… a vy ztrácíte svalovou hmotu. Paradoxní? Ano, opět. Prostě všeho moc škodí, jak hladovění, tak aerobního cvičení.

Začněte posilovat. Nebojte se, nepřiberete. Je to populární omyl, že posilování vede k nabírání váhy – zdaleka to nemusí být pravda, naopak, udržováním současné svalové hmoty v aktivitě si zároveň udržujete v chodu metabolismus a cvičení celého těla umí spálit poměrně velké množství kalorií. Jaký je tedy rozdíl v kardio cvičení a posilování? U kardia svaly využíváte, teoreticky z nich odčerpáváte energii, využíváte jejich sílu, spalujete energii. U posilování spalujete energii, kterou využíváte na budování svalové hmoty, její posílení. Stejný výdej, jiný výsledek. Ovšem se správným tréninkem vám musí poradit specialista!

S posilováním ale opatrně. Posilování je dvojsečná zbraň. Umí ochránit svaly před jejich ochabováním, ale pokud to přeženete, můžete si ublížit. Nezvedejte příliš těžké váhy, nechoďte na trénink častěji než třikrát týdně       a hlavně – nechte si poradit od kvalifikovaného trenéra.

Hlídejte si cukry. Alias sacharidy. A to zdaleka nejsou jen sladké věci. Mezi složité cukry, které jsou pro mnohé zdrojem velkých problémů s váhou, patří především ty obsažené v pečivu. Ale úplně je vynechat je také chyba! Bez polysacharidů je tělo v energetickém útlumu, ony jsou ty, které mu dodávají dlouhodobou energii, kterou nevynahradíte ani zvýšeným příjmem bílkovin (který byste měli zařadit také). Polysacharidy konzumujte hlavně před a po tréninku, zvýšíte si tak výdrž a zajistíte lepší svalovou regeneraci.

Dopřejte si čas. Na každou změnu je třeba čas, mějte pouze realistická očekávání. Pokud si nastavíte drastické cíle, povede to k drastickému chování k vašemu tělu. Minimální čas, který je potřebný pro viditelnou a zdravou změnu, jsou tři měsíce. Samozřejmě v závislosti na tom, kolik tuku chcete nebo potřebujete shodit, ale rozhodně ne méně.

Spalujte, když spíte. Problém s látkami, které podporují spalování tuků, je ten, že zároveň stimulují organismus k větší aktivitě. Takže vám rozhodně nepomáhají spát. Ale existuje jedna potravina, která umí podpořit metabolismus tuků, aniž byste do čtyř do rána koukali do stropu. Je jí grepfruit.Ten sice může mít různé nežádoucí účinky a je kontraindikací pro některé z léků, ale mnoha lidem neškodí. Zvlášť na večer, kdy je žaludek ještě vystlaný zbytky jídla, nemusí grep ani jeho šťáva způsobovat žádné potíže.

Cítíte hlad? To je dobře. A ne, nijak to nekoliduje s tím, že nemáte hladovět. Je jasné, že snížení počtu kalorií v denním příjmu prostě pocítíte. Jakmile si „odtrhnete od pusy“ 500 – 800 kcal denně, bylo by divné, kdybyste sem tam hlad neměli. A pokud ho nemáte, zpozorněte. Je to totiž známka, že se vám zpomaluje metabolismus! A to rozhodně nechceme. Hlad je v pořádku ráno a mezi jídly. Nezapomeňte na alespoň jedno „cheat“ jídlo týdně, tedy jídlo, kdy si dopřejete, co chcete (knedlíky, čokoláda, tlačenka…). Takové jídlo umí metabolismus pěkně znovu nastartovat.

Je třeba pořádný odpočinek. Dieta může nepříznivě ovlivnit spánek. Mnoha lidem se špatně usíná, pociťují-li trošku hlad, je lákavé večer porušit jídelníček. Přesto je nezbytné dodržovat kvalitní spánek, ideálně o něco delší než za běžného stavu. 8 – 10 hodin spánku vám pomůže dostatečně zregenerovat organismus, ale taky vás udržet poměrně dlouhou dobu od jídla. Pokud máte potíže s usínáním a zkusili jste všechny možné rady, tipy a triky, vyzkoušejte doplňky stravy s obsahem melatoninu.

Pijte přírodní nakopávače metabolismu. Co vám pomůže?

  • Káva. Startuje metabolismus a „probudí“ vás.
  • Zelený čaj. Krom těchto účinků obsahuje také silné antioxidanty, které podporují spalování tuků.
  • Voda. Pro správné fungování těla je naprosto esenciální. Čím víc, tím líp.              

Abyste měli přehled, jak funguje vaše tělo, respektive metabolismus, který je alfou a omegou správného spalování, přečtěte si jeden z našich minulých článkůVše, co je třeba vědět o metabolismu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie