Zobrazit přihlášovací formulář

Každý táta by měl…

  • Publikováno:
Každý táta by měl…

…doplňte sami. Role otce je pro děti velmi významná, i když by se mohlo zdát, že oproti matkám méně intenzivní. Ale zavzpomínejte. V tradičním rodinném uspořádání je to tak, že maminka je tady od všeho, poradí, utěší, naučí, vysvětlí… a to vše tak nějak automaticky. Ale když přijde ke slovu otec, to ani nedutáme a hltáme každé slovo, každý čin se nám vryje do paměti a jen se třeseme na lekce, historky z mládí nebo třeba i společný výlet. Společnost to už tak zařídila, že tím, jak je otec pro děti vzácný, má nad nimi velkou moc. Jak s ní naložit?

V poslední době je role otce (stejně, jako role muže) vystavena velkým změnám. Dá se říct, že co pár, to jiná pravidla, jiná očekávání a jiná nastavení. Ať už muž přijímá jakkoliv aktivní roli v domácnosti a ve výchově dětí, bude ji mít vždy jinou, než ji má matka. A tak… jak hezky využít tu moc, kterou má tatínek nad dětmi? Jak být prostě ne jen dobrý, ale pořád lepší?

Dejte si společně jídlo. Je jedno, které. Jeden z hlubokých kořenů rodiny je, že společně sdílí kromě střechy nad hlavou také jídlo. I když se to může zdát banální, nic není lepší příležitost pro ladění rodinné komunikace, sdílení informací, novinek, dojmů a pocitů, jako jsou společné jídla. Často tatínek chybí, protože je v práci, na fotbale nebo kdekoliv jinde. Odteď dál by bylo hezké, kdyby společná jídla inicioval. Když už ne jednou denně, tak alespoň jednou týdně.

Táta vybavuje děti dlouhodobým vědomím vlastní ceny. Protože je to tak – každý rodič je zároveň také pro své děti modelovým člověkem. A jelikož role otce je velmi určující jak pro syny, tak pro dcery, je dobré si toho být vědomi. Dcerám ukazuje, jak by s nimi mělo být zacházeno, synům, jak by měli zacházet s ženami. Vzor muže nemusí zastávat samozřejmě jen otec, ale i svobodné, rozvedené nebo ovdovělé matky by měly mít na paměti, že v životech dětí by se muži vyskytovat měli. Dědeček, strejda nebo dobrý přítel může mít úplně stejnou zodpovědnost.

Poslouchejte. Kdykoliv vám děti budou chtít něco říct. Pro děti je obecně těžší přijít s jakýmkoliv problémem, ale i úspěchem, za otcem než za matkou. Je až s podivem, v kolika rodinách cítí děti vůči svým otcům jistý ostych. Proto – každý tatínek by si měl vyposlechnout všechno, co má jeho dítko na srdci. Protože představuje náročnější instanci ve svěřování, neměl by zklamat. Čím snáze se vám bude umět dítě otevřít, tím snáze mu to půjde s dalšími lidmi.

Mějte společnou zábavu. A to zdaleka není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Je jasné, že co jednou propásnete, uteče a už se nikdy nevrátí, je třeba obětovat ze svého času ve prospěch rodiny atd., atd. Co je ovšem další věc, kterou společným časem stráveným s dětmi rodině přinesete, je volný čas pro mámu, ženu, partnerku. Protože věřte, každá máma potřebuje oddech.

Je v pořádku projevit svou něžnou stránku. Že táta má být chlap a chlapi nejsou žádné bábovky? Kromě modelu pro děti to má i jinou stinnou stránku. Dětem je třeba dávat najevo, že jsou milovanou a chtěnou součástí rodiny, takže pusa na dobrou noc? Objetí? Držení kolem ramen? I když to jsou malá gesta, pro děti znamenají hodně. A i díky vám se učí, že jsou krásně přirozená.

Demonstrujte svou integritu. Toto samozřejmě neplatí jen pro tatínky, ale když už o nich mluvíme. Otec by měl být stejný jak doma, tak na veřejnosti. Když dá slib, dodrží ho. Pokud bude slibovat a slibovat a prostřednictvím slibů děti odbývat, a následně je nedodrží, děti přestanou brát jeho slova vážně. Tím ztrácí nejen důvěryhodnost, ale také autoritu.

Nenechte se ovládat vztekem. Je jasné, že děti potřebují v životě a do života disciplínu. A často zlobí. Velmi častá chyba (a ano, rodič je jenom člověk, takže i pochopitelná) je to, že se rodiče nechají ovládnout vztekem, který naprosto upozadí lekci, která by po nežádoucím chování měla následovat. Nezapomínejte, že každým pokáráním dáváte najevo to, že činy mají následky, a každou pochvalou především to, že správné chování vede k odměně. Děti vás primárně nechtějí naštvat, chtějí si ozkoušet, kde vlastně jsou hranice a co se stane, když se prolomí.

Nezapomeňte, že být otcem je práce na plný úvazek a po celý život. Spousta lidí si nepořizuje dítě, ale pořizuje si miminko. Ti prozřetelnější dohlédnou někam kolem první třídy, ale o svých dospělých dětech přemýšlí málokdo. Pro své děti budete vždy inspirativní osobou, zdrojem moudrosti a prvním nebo druhým člověkem, za kterým přijdou s žádostí o radu. Nezapomeňte, že vaše chování v mládí je rozhodujícím faktorem pro to, jací dospělí z vašich dětí vyrostou.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

monika444 16. 7. 2016, 19:45
(Y)

Kategorie