Zobrazit přihlášovací formulář

Kombucha, vitaminová bomba?

  • Publikováno:
Kombucha, vitaminová bomba?

Zázračná houba, která vlastně žádnou houbou není, slabounce perlivý, alkoholický sladký čaj, který může a zároveň nemusí mít vliv na naše zdraví. Jak se to vlastně má s nápojem tolik oblíbeným mezi komunitou zdravě se stravujících? Jak a proč si ho pěstovat doma, jaká to má rizika a co byste měli před konzumací kombuchy vědět?

Kombuchu si můžete koupit už zdaleka ne jen v obchodech se zdravou výživou, ale už také v kdejakém supermarketu. Můžete si ji dokonce začít vyrábět doma, ale k tomu se teprve dostaneme. Kombucha je nápoj známý už z téměř třetího století před naším letopočtem, vyráběli ho (kde jinde než) v Číně a odtud se rozšířil takřka do celého světa. Má údajné velmi pozitivní účinky na imunitu a naše celkové zdraví, nicméně každému udělat dobře nemusí.

Co to kombucha je a co obsahuje?

Kombucha je nápoj vyrobený z černého, zeleného nebo bylinkového čaje, bílého cukru a speciálních bakterií a kvasinek. Vezměme to popořadě. Ideální je na výrobu používat čaj černý, obsahuje nejvíce látek, které podporují působení bakterií a kvasinek, a zároveň nejméně těch, které jejich působení znemožňují. Ostatní čaje (zejména ty bylinkové), ale i některá sladidla, jako je například med, působí antibakteriálně – a nevybírají si, hubí i ty bakterie, o které stojíme. Proto je pro domácí výrobu ideální obyčejný bílý cukr bez jakýchkoliv příměsí, nedoporučuje se ani třtinový cukr nebo med či jiná sladidla. A teď to nejdůležitější. Samotná fermentace nápoje probíhá za pomoci shluku bakterií a kvasinek, které dohromady vypadají doopravdy jako slizká houba.

Jak to funguje?

Jak bude kombucha vypadat a chutnat, to záleží především na tom, jak dlouho necháte kultury působit, respektive tedy nápoj fermentovat. Během procesu se v nápoji tvoří oxid uhličitý a alkohol, cukr se přeměňuje na celulózu a roste tak plocha „houby“.

Výsledný nápoj pak obsahuje:

  • Živé enzymy
  • Vitamíny (především skupiny B a C)
  • Aminokyseliny
  • Organické kyseliny – kyselinu listovou (B4), citrónovou, mléčnou, glukuronová a další.

Díky tomuto svému složení by kombucha měla pomáhat s krvetvorbou, vstřebáváním železa, imunitou, při hormonálních problémech a potížích s nervovou soustavou, při migrénách, žaludečních obtížích a obecně těch s trávením (podporuje střevní mikroflóru), odvodňuje tělo, detoxikuje.

Nicméně…

…když pomineme to, že léčivé účinky kombuchy jsou údajné, je třeba zmínit, že může interagovat s některými léky, vyvolávat alergické reakce a obsahuje kofein a alkohol, což z ní nedělá zrovna pití pro každou příležitost. Její zastánci ovšem na blahodárné účinky přísahají a její složení napovídá, že nějaké doopravdy budou.

Co je dobré vědět

  • Kombucha je probiotikum, stejně jako třeba jogurt nebo kefír.
  • Obsahuje cukr, musí, jinak by bakterie a kvasinky neměly jak působit. Pokud si kombuchu kupujete, zkontrolujte, že neobsahuje cukru moc. Někteří výrobci se jím totiž snaží zakrýt ne všem vyhovující kyselou chuť.
  • Existuje maximum, které můžete vypít. Především obsah kyseliny mléčné může být ohrožující, pokud si jí do těla dodáváme velké množství.
  • Může obsahovat více kofeinu než káva, záleží na druhu použitého čaje.
  • Obsahuje alkohol, ta doma připravovaná ho obsahuje většinou o něco více než ta koupená.
  • Připravovat si ji doma může být riskantní. Přece jen, nakládáte s „živým organismem“, tak je sem tam nějaká chyba ve skladování nebo užití celkem nasnadě.
  • Jak ji vyrobit doma? Najdete určitě spoustu návodů, základem je ovšem kvalitní černý čaj (dva sáčky na jeden litr vody), cca 100 g cukru, skleněnou nebo keramickou nádobu, husté plátno a gumičku na jeho přichycení. Čaj necháme vylouhovat a počkáme, až vychladne zhruba na 30 stupňů a méně. Přelijeme do nádoby ze skla nebo keramiky, přilijeme speciální zákvas (hotový kombuchový nápoj) vložíme kombuchovou kulturu, přikryjeme plátnem, zagumičkujeme (aby nám do nápoje nenapadaly nečistoty) a necháme týden až deset dní na teplém místě. Čím déle necháváme působit, tím bude nápoj kyselejší. Průběžně ochutnáváme, ať jsme s výsledkem co nejspokojenější. Poté slijeme (scedíme), odebereme starou i novou kulturu a máme hotovo.

Máte zkušenosti s výrobou domácí kombuchy? Kupujete si ji? A jaké pozorujete její účinky na zdraví? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!    

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie