Zobrazit přihlášovací formulář

Takzvaně zdravé potraviny

  • Publikováno:
Takzvaně zdravé potraviny

Máme čisté svědomí, děláme pro sebe to nejlepší, nejíme prokazatelně nezdravá jídla, kupujeme jen ta, která se tváří, že když už neprospívají, tak aspoň neškodí. Vzdali jsme se barevných sladkostí, jídel, která vypadají (a někdy i chutnají… a možná částečně i jsou) jako z umělé hmoty, někdo z nás se vzdal velkých radostí jenom proto, abychom do sebe jídlem nedostávali nezdravé potraviny. Ale zrada – někdy i takzvaně zdravé potraviny můžou do našeho těla pumpovat přesně to, čemu jsme se chtěli vyhnout.

Jíst musíme, ale zdaleka ne jen proto, že máme hlad. Někdy si dáme, abychom neurazili babičku, protože se nudíme, jsme smutní nebo ve stresu, odměňujeme se nebo prostě si chceme udělat něčím dobrým radost. Ale zároveň nás všudypřítomný strašák zdravého životního stylu neustále varuje, aby všechno, co jíme, bylo zdravé. Neznalost sice neomlouvá, ale existuje, proto si velmi často kupujeme potraviny, které se zdravě tváří, ale nejsou.

Tip Mimibazaru: Pokud se chcete stravovat doopravdy zdravě, nevyhnete se v obchodech jedné věci – čtení etiket. A také samozřejmě porozumění tomu, co na nich stojí. Ale stojí to za to, jakmile si mezi potravinami, které máte rádi, najdete ty, které jsou nejzdravější, stačí už pak jen sem tam zkontrolovat, jestli se náhodou ve složení něco nezměnilo. Následující výčet potravin je obecný, samozřejmě mezi kategoriemi najdeme i zdravé varianty, ale měly by to být oblasti naší zvýšené pozornosti.

Nízkotučné nebo netučné varianty všeho. Když je něco „bez tuku“, u mnoha lidí to automaticky vyvolává reakci – ano, tohle je lepší varianta, protože tuk je fuj! Chyba. Sice trvá dlouho, ale pomalu bychom měli válku s tuky končit – jsou důležité pro naše zdraví. Tuk je to, co spalujeme, tuk je to, co nám dává energii, je to prostě součást stravování. Problémy dělají především jogurty. Netučné varianty jsou většinou, aby si zachovaly alespoň nějakou chuť, k prasknutí nacpané cukrem! Nebo náhradními sladidly, barvivy… Dopřávejte si normální jogurty, ideálně bílé, bez cukru, do kterých si přidáte podle vlastní chuti ovoce, med, domácí džem.

Kupovaná smoothies (a některé džusy). Zlákaly vás nápisy na lahvičkách – až ze tří kil ovoce, žádný přidaný cukr apod.? No, je to na zvážení. Jak se můžou tři kila ovoce smrsknout do třídecové lahvičky? Odpovědí je vysoká koncentrace. Někdy můžou dvě deci kupovaného smoothie obsahovat až 60 g cukru! A to je doopravdy hodně, rozhodně víc, než bychom do sebe měli na posezení dostat. Procesování šťáv také často vezme ovoci veškerou vlákninu, takže to, co ve skutečnosti pijeme, je cukr s příchutí směsi ovoce. Odšťavte si vlastní ovoce, rozmixujte si vlastní smoothies, ale nejlépe! Jezte celé ovoce. Jenom tak z něj dostanete maximum.

Ochucená „mléka“. Lidé s alergií na laktózu to mají těžké, o tom žádná. Ale nikdo jiný by neměl trávit tolik čas zkoumáním složení, protože náhrady kravského mléka sice jsou, ale je mezi nimi obrovský rozdíl. Hlavní, na co si dávejte pozor, je přidaný cukr. A také deklarovaný obsah náhražkové suroviny (mandle, kokos, sója) je dost variabilní.

Sportovní nápoje. Různá „karba“, „ionťáky“ a jiné suplementární nápoje jsou plné elektrolytů a draslíku, ostatních minerálů a vitamínů, ale… taky hodně, hodně cukru. A ty bez cukru zase mají umělá sladidla. No prostě… zkuste raději sáhnout po kokosové vodě (nebo jednom pivu, ale to není oficiální doporučení).

Energetické tyčinky, flap jacky, müsli. Co se nutričních hodnot týče, jsou zhruba na úrovni tabulky čokolády. Trocha tuku, spousta cukru a prospěšného vlastně nic, ani ta vláknina (která vezme za své při procesu výroby). Aby taková tyčinka byla co k čemu, je vhodné, aby obsahovala méně než 15 g cukru na 100 g výrovbu, stejně tak méně než 2 g nasycených tuků. A co nejvíce vlákniny a bílkovin. Takže hurá do čtení složení.

Předpřipravené saláty. Zelenina? Dobrá, listové saláty taktéž. Co je na nich ale špatně? Dressingy, smažené krutony, maso nebo sýry, zálivky, sůl, slaninka… a tak dále. Salát je zdravý pouze v případě, když na něj použijeme maximálně zálivku, a ne tunu dalších ingrediencí, které nám mají pomoct přežít konzumaci zeleniny. Takhle to se saláty nefunguje. A jelikož jsou dressingy asi to největší salátové zlo, když si objednáváte v restauraci – objednejte si ho v mističce bokem, abyste alespoň měli představu, kolik ho zkonzumujete.

Máslo a margaríny. Můžete si vybrat, buď nasycené mastné kyseliny a ztužený rostlinný tuk. Ani jedno není úplně výhra – ať už máslo, nebo (nekvalitní) margarín, čím méně jich zkonzumujeme, tím lépe. Nahradit se dají v mnoha případech mnoha způsoby – olivovým olejem, ořechovými „másly“ (tedy spíše pomazánkami), avokádem…

„Zdravé“ chipsy. Znáte je? Řepové, celerové, mrkvové… prostě zeleninové? Nenechte se oklamat, je to skoro to samé, jako chroupat obyčejné chipsy nebo křupky. Vždyť brambory jsou taky zelenina, no ne? A proces výroby je velmi podobný. Nadto nemáte absolutně kontrolu nad přidaným množstvém ochucovadel, soli a oleje. Pokud sháníte mlsání křupavého typu, doporučujeme udělat si své vlastní, popřípadě si kupovat snacky z celozrnné mouky. A k nim třeba avokádový nebo jogurtový dip? Samozřejmě ale z tučného jogurtu!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie