Zobrazit přihlášovací formulář

Wakame – opatrně, ale přece

  • Publikováno:
Wakame – opatrně, ale přece

Milovníci asijské kuchyně (a to konkrétně japonské) už možná do styku s touto sytě zelenou, lehce křupavou a pikantní řasou přišli. Ale zatímco například wakame salát známe jako takovou malou chuťovku před tím, než si dáme v restauraci sushi, má řasa wakame mnohé další využití a co víc – při rozumné konzumaci může velmi pozitivně ovlivňovat náš zdravotní stav. Jak konkrétně? A co přesně znamená „rozumná konzumace“?

Mořské řasy obecně můžeme vnímat jako druh zeleniny. Jenomže na rozdíl od té pozemské obsahují extrémní množství minerálních látek, dále pak i vitamínů a dobře stravitelných a zpracovatelných bílkovin. Obecně mořské řasy pomáhají:

  • Neutralizovat negativní působení kyselin na organismus.
  • Rozpouštět tuky.
  • Bojovat proti různým civilizačním chorobám.
  • Zvyšovat imunitu.  
  • …a samozřejmě další věci závislé na konkrétním složení.

Wakame – mořská řasa pro začátečníky

Ne každému vyhovuje typická „rybí“ pachuť, kterou mořské řasy prostě mají. Wakame je jedna z mála, která má velmi neutrální chuť a takovou tu typicky mořskou v ní neucítíte.

Wakame neboli Undaria pinnatifida je druh mořské řasy, která roste kolem japonského ostrova Hokkaidó, ale její obrovské porosty jsou k nalezení také u pobřeží Kalifornie nebo Nového Zélandu. Jelikož je to rostlina velmi invazivní, většinou jsou snahy takové porosty vymýtit dříve, než se rozšíří.

Má jednu velmi dobrou vlastnost – tam, kde je moře znečištěné, přestává růst, takže do sebe nikdy neabsorbuje případné škodlivé látky. Pouze zdraví prospěšné minerály. Z toho nejdůležitějšího, co řasa wakame obsahuje, je třeba jmenovat:

  • Vápník, jód, železo, draslík, fosfor
  • Vitamíny A, C, thiamin (B1) a niacin (B3)
  • Bílkoviny, vlákninu
  • Omega 3 mastné kyseliny
  • Fukoxanthin – barvivo, které podporuje spalování tuků
  • Eikosapentaenová kyselina – EPA – snižuje hladinu cholesterolu

Toto extrémně bohaté složení vede k tomu, že řasy wakame mají vynikající účinky na naše zdraví. A to především při prevenci rakoviny, čistí krevní oběh, pomáhá snižovat tlak, tuk i hladinu cholesterolu, má pozitivní účinky na ženské reprodukční orgány, pomáhá na úpravu cyklu, ale také regeneraci po porodu.

…ale opatrně   

Řasa wakame je v orientální medicíně tradičním jídlem těhotných a kojících žen, jak kvůli svému složení, tak pro svůj symbolický význam štěstí pro novorozence. Ovšem zní hlasy o tom, že kultury, jejich jsou mořské řasy běžnou součástí stravování, mají za generace a generace vyvinuté trávicí enzymy lehce jinak, než například my, Evropané. V našem prostředí se mořské řasy nikdy běžně nevyskytovaly a součástí našich jídelníčků jsou velmi krátkou dobu. A tak, i přes pozitivní účinky na trávicí trakt, bychom je neměli konzumovat ve velkém. Stačí častěji a po malých dávkách, ať má tělo dostatek prostředků na to, využít z mořských řas všechno to dobré, co nám mohou dát.

Jak se wakame připravuje?

Řasu wakame můžeme konzumovat syrovou, což je asi nejznámější případ. Do salátu připravíme řasu tak, že ji necháme cca 10 minut namočenou v teplé vodě, tu pak slijeme, a řasu zalijeme vodou vroucí. Necháme pár minut, a řasu můžeme podávat (dochucuje se sójovou omáčkou, rýžovým octem, sezamem, chilli a solí. Ale samozřejmě podle chuti čímkoliv jiným!).

Pokud řasu wakame vaříme, používáme ji především jako koření – pro zvýraznění chuti některých jídel. Můžeme ji vařit například s luštěninami, u nich zkracuje dobu přípravy, protože látky v ní obsažené narušují strukturu jejich slupky. Zároveň jsou tak pak luštěniny stravitelnější. Můžeme ji přidat také do různých polévek nebo omáček, vždy je ji ale třeba předem namočit (a vodu z ní klidně do vařených jídel použít).

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

18. 9. 2016, 15:56
[A] :-$
Danča 2 18. 9. 2016, 12:26
já je miluju ,-) na sushi se jich nemlžu nabažit ,-)

Kategorie