Zobrazit přihlášovací formulář

Matcha, král mezi zelenými čaji

  • Publikováno:
Matcha, král mezi zelenými čaji

Možná už jste o něm slyšeli. Matcha zelený čaj se přidává jako ingredience do káv, zmrzlin, smootihies, ale samozřejmě se také bambusovou metličkou rozmíchává s vodou a pije se jako nejvyšší sorta zeleného čaje. Čím jsou tyto čajové lístky rostlin pěstovaných v přísném stínu tak výjimečné? Jak umí nahradit kávu, extrémně účinně detoxikovat tělo a dokonce pomoct spalovat tuky?

Historie a tradice

Historie čaje matcha sahá kam jinam, než do starověkého Japonska (kam se ovšem čaj dostal z Číny). Původně se používal jako léčivé tonikum, posléze si vydobyl své místo v zklidňujících a blahodárných rituálech zeleného čaje. Dost ale o původu, zajímavý je také způsob jeho pěstování.

Matcha, respektive tencha (jak se nazývají speciálně zpracované čajové lístky) patří mezi tzv. zastiňované čaje. Měsíc před tím, než se čaj sklidí, se celé plantáže zakryjí světlo téměř nepropouštějící plachtou. Jakmile nemají rostliny přístup k světlu, musí to málo, co mají, maximálně využít – začnou produkovat enormní množství chlorofylu a dalších látek. Laicky řečeno zvýší lístky koncentraci svých účinných látek. Lístky se pak ručně sbírají, ořezávají se stonky i žilky (žebrování v listech), usuší. Skladování probíhá v mrazu, aby čaj nepřišel o své bohaté složení. Lístky se nadrtí na jemný prášek na žulových kamenech a jsou distribuovány do celého světa.

Největší výhodou čaje matcha („mača“) je to, že lístky nelouhujeme a nevyhazujeme, ale vlastně je v podobě nadrceného prášku konzumujeme celé. Proto se nám do těla dostane nebývalé množství prospěšných látek.

  • Čaj matcha obsahuje především:
  • Teofylin – látka podobná kofeinu, ale bez negativních vedlejších účinků
  • L-theaniny – přírodní aminokyseliny
  • Vitamíny (A, C)
  • Minerály (železo, draslík, vápník)
  • Vlákninu

…a další. Má proto nezanedbatelné účinky na naše zdraví. Jako silný antioxidant působí proti předčasnému stárnutí buněk, podráždění, infekcím, pomáhá udržovat v rovnováze hladinu hormonů, podporuje metabolismus a spalování tuků, je vhodný pro energii a výdrž, ovlivňuje produkci serotoninu a dopaminu – zlepšuje nám tedy náladu, pomáhá s trávením, drží na uzdě cholesterol i krevní cukr.

Díky teofylinu má podobné účinky jako káva, jenom o trošku lepší. Nevzniká na něm závislost a netrápíte se rychlým nástupem a odezněním vlivu kofeinu, nezpůsobuje problémy v ústní dutině – zuby po něm nemají skvrny. Díky matcha se lépe soustředíte a dokonce se, na rozdíl od kávy, po něm zlepšuje pleť.

Jak ho připravit

Klasický matcha čaj poznáte na první pohled. Je to sytě zelený prášek, ze kterého můžete připravit studené i teplé nápoje, přidat ho do pečení, do smoothies, do pudingů, zmrzlin… receptů najdete spoustu. Matcha se ovšem nezalévá vroucí vodou, je třeba nechat vodu zavařit a asi deset minut chladnout.

Pro přípravu klasického čaje matcha budete potřebovat speciální misku, lžičku i metličku, protože matcha prášek by neměl přijít do styku s kovem.

Jak chutná?

Matcha čaj má jemnou příchuť, lehce nasládlou a v dozvucích mírně trpkou. Trpkosti se zbavíme jednoduše – čaj můžeme dosladit (třtinovým cukrem, medem, agávovým sirupem…). Chuť matcha je sice jemná, ale dostatečně výrazná, s matcha práškem nemusíme úplně hýřit, stačí ho špetka.

Nevýhody a upozornění

Matcha má jednu velkou nevýhodu – tím, že čajové lístky rovnou konzumujeme, mají některé odrůdy, dodavatelé a pěstitelé problémy s obsahem olova, které v některých oblastech obsahuje půda, ve které je čaj pěstován. I proto by čaj neměly konzumovat děti a dospělí ne častěji než jednou denně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

notburga 26. 10. 2016, 12:52
Když se voda zavaří, přijde o většinu kyslíku, který má dobrý vliv na výslednou chuť čaje - je to stejné, jako když ochutnáváte víno zároveň s trochou vzduchu. lepší je vodu vypnout dříve (H)
amandapalm 29. 10. 2016, 17:12
@notburga jako že varem se voda rozloží na vodík a kyslík? To asi ne. A ne - žádný volný kyslík ve vodě není obsažen, pokud není proměněná na aerosol... Zelený čaj, zejména najemno mletá mačča (jak se to správně píše česky, máme vlastní transliteraci, není třeba používat anglikanismy) se rozmíchává s vodou při teplotě 70°C ale ne kvůli nějakému kyslíku, ale kvůli tomu, že při vyšší teplotě se více uvolňují taniny - svíravé látky a čaj přijde o svou delikátní chuť.
notburga 2. 11. 2016, 7:44
@amandapalm nu, hádat se s vámi nebudu. Možná to neříkám moc odborně, ale naservírovat klukům z čajovny čaj z převařené vody - to by mě hnali. A chuťově to vážně poznat je. Výjimku mají někteří japonci, u kterých se to doporučuje.

Kategorie