Zobrazit přihlášovací formulář

5 (nejen) psychických znamení, že je třeba změnit jídelníček

  • Publikováno:
5 (nejen) psychických znamení, že je třeba změnit jídelníček

Alarm, který rozezvučí některé špatné nebo nedostatečné stravovací návyky, zdaleka nemusí být jen a pouze fyzického rázu. Víme, že jídlo extrémně ovlivňuje skrz tělo i naši psychiku, produkce všech možných hormonů a jiných látek je do značné míry závislá na tom, co jíme. Tělo si často řekne nezvladatelnou chutí na nějakou potravinu o to, co mu chybí, ale často si neumíme příznaky špatného stravování správně dešifrovat.

Nebo si vůbec naše potíže na psychické úrovni spojit s potížemi na té fyzické. Co tedy může stát za potížemi a jak příčiny odstranit?

Jsme neustále extrémně unavení. Možná příčina: Nedostatek železa. Železo je esenciální minerál, který drží hladinu naší energie pěkně nahoře. Pomáhá v krvi rozvádět kyslík po těle, zásobovat jím orgány i svaly, a tedy jim dodávat energii pro běžný i nadstandardní chod. Kyslík nás nabíjí, když ho nemáme dost, jsme spaví a unavení. Řešení: Pokud se neustále cítíte jak živí mrtví a víte, že v jídelníčku se moc červeného masa, tmavě zelené zeleniny, kuřecího nebo třeba luštěnin nevyskytuje, tak je tam zařaďte. Pokud máte podezření na nedostatek železa, můžete si nechat udělat jednoduchý krevní test u lékaře, který vám případně doporučí další postup (včetně případných doplňků stravy).

Jsme supernáladoví. Možná příčina: Málo přijímaných kalorií. Ke správné náladě potřebujeme (na úrovni jídelníčku) dostatek energie a stabilní hladinu krevního cukru. Pokud jíme méně než zhruba 1500 kcal denně (ať už z jakéhokoliv důvodu), musíme se připravit na kolísání nálad a spoustu dalších překážek. Optimální příjem kalorií samozřejmě záleží na našem metabolismu, váze a výdeji, ale když je jich málo, nedá se nic dělat, tělo nemá energii na nic – natož nás udržovat v psychické rovnováze. Řešení: Sáhněte si do svědomí. Jestli máme radost z toho, že se nám daří jíst málo, je třeba vědět, že se nám to vrátí jako bumerang. Kalorií je potřeba dost, stejně tak jako vyvážené nutriční hodnoty stravy.

Máme stres a zácpu. Možná příčina: Nedostatek vlákniny. Vláknina rozhodně není nejvíc sexy složka potravin, ale rozhodně jedna z nejdůležitějších (ne-li úplně nejdůležitější), jde-li o vyprazdňování. Díky vláknině prochází potravina naším trávicím traktem snadněji, navíc si díky ní pěstujeme zdravé bakterie a upravujeme trávení a tím i vstřebávání živin z potravy. Řešení: Přidávejte vlákninu, ale pomaličku. Tělo se s nenadálým přísunem vlákniny vyrovnává… no, asi tak, jak bychom čekali. Křeče, nadýmání, průjem… tomu se chceme rozhodně vyhnout, proto potraviny jako fazole, vločky, citrusy, jablka, bobule, hrušky, brokolici, hrášek… apod. zařazujeme na jídelníček pomalinku.

Cítíte se pod psa a máte strach, že by to mohl být příznak deprese. Možná příčina: Nedostatek cukrů. S takovouto situací se setkáváme často, když chceme shodit nějaké to kilo. Je obecně rozšířený mýtus, že když ze svého jídelníčku vyškrtneme cukry, zhubneme. Ale ouha, naše tělo je doopravdy potřebuje, ne nadarmo patří společně s tuky, bílkovinami a nukleovými kyselinami k tomu, co tělu prostě dodávat musíme. Špatná nálada způsobená nedostatkem cukru nás ale k pravé depresi může dovést! Řešení: Pokud jste na dietě, kvůli které nepřijímáte nebo přijímáte minimálně cukry (většinou škroby, polysacharidy, karbohydráty), měli byste je pomalinku do jídelníčku zase zařazovat. A nemusí jít o nic dramatického, celozrnný chléb, hnědá rýže, brambory… to nejsou žádné hříchy, pokud si jich nedáme pár kilo denně.

Připadá vám, že vlasy přestaly růst. A vypadávají. Možná příčina: Nutriční příjem není dostatečný. Nemusíte pociťovat hlad, abyste byli podvyživení. Podvýživa je důsledkem nesprávného složení stravy, zdaleka ne jen jejího malého množství. Vypadávání vlasů a pocit, že se jejich kvalita a hustota zhoršily, jsou znamením nedostatku základních živin a minerálů, jako jsou bílkoviny, železo, vitamin E, hořčík, selen nebo měď. Řešení: Stravu lze samozřejmě doplnit o různé preparáty, ale ideálnější je do ní zařadit potraviny, kde se to vše přirozeně vyskytuje. Kromě ovoce a zeleniny jsou to také potraviny bohaté na bílkoviny, vajíčka, maso, ryby, luštěniny, řecký jogurt. Dále je třeba železo, takže dýňová semínka, luštěniny, špenát. Vypadávání vlasů ale může značit hormonální potíže, nadmíru stresu nebo jiné stavy, proto tak jako tak je dobré nepodceňovat!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Ester.ka 3. 12. 2016, 12:43
Ha , ha, tak to mě pobavilo- při zácpě máme jíst vložky?No já nepopírám, že nějaká ta celulóza by se tam našla, takže v podstatě co se týče příjmu vlákniny to není zase až tak od věci, ale přece jen, já osobně si na vložkách moc nepochutnám... ,-) ,-) ,-) ,-) (H)

Kategorie