Zobrazit přihlášovací formulář

Dobře naložené chutě

  • Publikováno:
Dobře naložené chutě

Pochoutky z hospůdek, příjemní společníci k říznému pivu, drobné hříchy na malý hlad, ale i záruka uspokojení chuti na něco dobrého – to jsou atributy společné nakládaným pochutinám, které všichni dobře známe, často i v desítkách různých podob. Jak si doma připravit nakládaný hermelín, utopence nebo třeba domácí bylinkový olej? 

Nakládání je jeden z nejstarších způsobů uchovávání potravin, s jehož pomocí lidé prodlužují jejich životnost. Tato definice nejvýrazněji platila v dobách našich prababiček, kdy lidé žili převážně z toho, co si sami vypěstovali a sklidili. Metoda nakládání měla v těchto časech výhradně sezónní charakter. Jednoduše bylo třeba uchovat houby, česnek, byliny a jiné suroviny, které se toho roku urodily, a připravit se tak na dlouhou zimu, kdy během studených dnů, kdy příroda spala, často přišly vhod. Dnes už sice nemá nakládání potravin onen existenční podtext, protože česnek i bylinky najdeme v supermarketech téměř celoročně, neustoupilo ale do pozadí, naopak, získalo na oblíbenosti. V moderní gastronomii navíc dostalo zcela nový rozměr, jehož výsledkem jsou nekonečné kombinace chutí tradičního i exotického koření s přirozenými chutěmi potravin. Ať už nakládáme sýry, zeleninu, nebo bylinky, můžeme si být totiž jisti jedním – nálev v kombinaci s dobrým kořením udělá s obsahem sklenice hotové kouzlo – stačí si jen několik dní počkat.

Nakládat můžeme několika způsoby, nejčastěji do octa a oleje, alternativou je pak sádlo, anebo sladké varianty, nejčastěji v kombinaci s alkoholem a medem.

My se podíváme na tradiční slané recepty, které by měly být součástí snad každé domácí kuchařky, a na jejich exotičtější alternativy, které si můžete i vy během několika okamžiků připravit doma:

Domácí hermelín

Při nakládání sýrů saháme většinou právě po hermelínu. Osvědčil se totiž skvěle v kombinaci s rostlinným olejem. Jste-li ale příznivci pikantnějších chutí, nahraďte jej hermadurem, případně jiným sýrem s bílou plísní, klidně ochuceným.

Při nakládání hermelínu je skvělé, že do sklenice můžeme přidat prakticky cokoli, co máme rádi. Kromě klasické cibule a česneku tedy můžeme klidně doplnit o červené cibulky, barevné proužky papriky nebo malé feferonky.

Jako u každého nakládání potravin, i u sýru je důležité koření. Zaručenou a dobře fungující kombinací je v tomto případě černý pepř, pikantní paprika, nové koření, bobkový list a česnek.

Jak na to?

Rozpulte si hermelíny na dvě poloviny – budeme je k sobě lepit jako hamburger. Obě poloviny po vnitřní straně natřete lisovaným česnekem, posypte paprikou, opepřete a vložte mezi ně několik koleček cibulky. Slepte a střídavě vkládejte do sklenice spolu se zbývající zeleninou a kořením. Na závěr celou sýrovou mozaiku zalijte rostlinným, nejlépe slunečnicovým, olejem a dobře uzavřete. Pro sklenici zvolte studenější místo, ideálně spíž. Její teplota umožní surovinám pracovat lépe, než by tomu bylo ve studené lednici. Už po pár dnech můžete ochutnat... Ale gurmáni, pozor, ta pravá exploze chutí přijde cca po čtrnácti dnech.

  • Tip Mimibazaru:Nebaví vás klasika? Vyzkoušejte exotiku. Rozpůlená kolečka hermelínů jemně nasolte o poprašte kari kořením. Bez zeleniny je slepená k sobě vkládejte do sklenice a prosypávejte vlašskými ořechy. Jakmile sklenici naplníte, zalijte celý její obsah panenským olivovým olejem. Jakmile ji po čtrnácti dnech otevřete, jemnost sýra provoněného kořením a oříšky vás mile překvapí.

Staří dobří utopenci

Utopenci se na rozdíl od hermelínu nakládají do nálevu připravovaného z octa. A záleží jen na nás, zda si je připravíme na kyselo, nebo ocet šikovně zkombinujeme s cukrem pro sladkokyselou chuť. Ať už se přikloníte k první nebo ke druhé variantě, vězte, že vyrobit si domácí utopence je skutečná radost. Recept je nejen nesmírně rychlý a otevřený naší barevné i chuťové fantazii, ale také skutečně levný. Za malé peníze tak dostanete opravdu hodně muziky.

Domácí utopenci

Budete potřebovat asi 1 kg dobrých špekáčků (do 1,5 l zavařovací sklenice se jich vejde asi devět), ocet, cukr, feferonky, kapii, červenou cibuli, plnotučnou hořčici a nové koření.

Základním a nejdůležitějším krokem je oloupání špekáčků. Zůstanou-li ve střívku, chutě se nedostanou tam, kam mají, a to by byla velká škoda.

Oloupané špekáčky rozkrojte podélně (aby se daly otevřít jako kniha, ale nedokrojte – půlky musí držet jedna u druhé) a následně uvnitř potřete plnotučnou hořčicí a pepřem. Takto připravené je vkládejte do sklenice a prokládejte cibulí, kapií a kořením. Máte-li připravené feferonky, nebojte se je přidat, jen si pohlídejte jejich množství – budou stačit tři až čtyři.

Hotovou špekáčkovou skládanku zalijte lákem, který jste připravili svařením 600 ml vody, 300 ml octa, pár lžic cukru (podle chuti) a bobkového listu. Nemusíte se bát nalití teplého láku, špekáčky si s ním poradí. Sklenici s utopenci ale uzavřete až po jeho vychladnutí. A to je vše – jednoduché, že?

Doma naložené utopence oceníme nejen po protancovaných nocích, ale i jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu. Nakrájená kolečka špekáčků proskládaná zeleninou totiž na talířku vypadají skvěle. Stačí přidat čerstvý chléb a malý gastronomický zázrak je na světě.

  • Tip Mimibazaru:Nebojíte-li se experimentů, vyměňte vodu na přípravu láku za černé pivo. Špekáčky v něm krásně uzrají a prolnutí kyselé a hořkosladké chuti vás ohromí.

Bylinkový olej

Abychom nezůstali jen u klasických a notoricky známých receptů, představíme vám ještě jeden, paradoxně nejjednodušší, přitom nejuniverzálnější. Vlastnoručně vyrobený bylinkový olej totiž oceníte prakticky denně, napříč svými kulinářskými experimenty. Orestujete na něm rybu nebo kuřecí prsíčko, stejně dobře jím zakápnete listový salát nebo hutnou krémovou polévku. A co teprve namáčet si v něm olivy, slané pečivo a vše zapíjet dobrým vínem? Už tu hru chutí cítíme na jazyku.

Sáhněte po svých milovaných bylinkách a koření a nasypte je do cca 0,5 l vymyté a suché lahve. Doporučujeme například kombinaci několika stroužků česneku, nového koření, tří chilli papriček, citronové trávy a několika snítek rozmarýnu. Nyní vše zalijte panenským olivovým olejem. Postavte sklenici na temné místo a dejte bylinkám a koření čas, aby se jejich silice v oleji prolnuly.

  • Tip Mimibazaru:Bylinkami provoněný olej nejen výborně chutná, ale také krásně vypadá. Pořiďte si pro jeho výrobu designové lahve, například v retro stylu, s dřevěným víčkem nebo korkem, a využijte je v kuchyni i jako dekoraci. Stejnou službu vám prokáží coby milý dárek pro některého gurmána z kolektivu vašich přátel.

Nakládání je skutečná zábava. Jakmile jednou vyzkoušíte, nápadů na kombinaci chutí a surovin se už nezbavíte. Tak hurá do toho.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie