Zobrazit přihlášovací formulář

Co dohromady zmůžou česnek, jablečný ocet a med?

  • Publikováno:
Co dohromady zmůžou česnek, jablečný ocet a med?

Najdeme nepřeberné množství receptů na různé elixíry, tinktury, lektvary, kapky nebo odvary. Různé ingredience a postupy ale často naráží na jeden nešvar – mohou se navzájem nepříznivě ovlivňovat. Kombinace jablečného octa, česneku a medu naopak tvoří trio, kde vlastnosti jednotlivých složek se navzájem podporují, doplňují a výsledný efekt je synergický. Jak si připravit směs báječnou pro imunitu? Jak se vyvarovat česnekového dechu? A kdy bychom takovou směs užívat rozhodně neměli?

Ingredience

  • Jablečný ocet umí udělat zázraky pro naši krásu. Ale rozhodně dokáže taky mnohé pro naše zdraví, jak zevně, tak vnitřně. Zejména velmi příznivě ovlivňuje zažívání, vstřebávání užitečných látek z ostatních potravin, bojuje proti cholesterolu, obezitě a problémech spojených se špatným trávením.
  • Med je zase pokladnicí vitamínů, minerálů, polyfenolů a spousty antioxidantů a enzymů. Má protizánětlivé a antimikrobiální účinky na organismus, reguluje zažívání, podporuje imunitu, pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu i kardiovaskulární systém.
  • Česnek je jednou z potravin, která sice má obrovské množství pozitivních účinků na organismus, ale jen za předpokladu, že konzumujeme jeho kvalitní a plnohodnotné druhy. Pokud chceme udělat něco pro své zdraví, nejde nám o česnekovou chuť, ale o správné složení a výživové hodnoty česneku. Proto je ideální si česnek pěstovat doma, popřípadě kupovat od dobrých pěstitelů nebo se orientovat podle toho, jestli má česnek tendenci klíčit. Teprve takový česnek je plný látek, které potřebujeme. Různé odrůdy z cizích zemí, na které můžeme narazit například v supermarketech, jsou pěstovány především proto, aby měly požadovanou chuť, nikoliv obsah prospěšných látek. A i tu chuť je třeba podpořit velkým množstvím použitých stroužků.

Poctivý česnek obsahuje především alicin, který pro česnek plní funkci ochrany proti škůdcům, a pro člověka vlastně tak trochu taky. Je to velmi silný antioxidant a člověku pomáhá proti zánětům, vzniku krevních sraženin, vysokému tlaku nebo vysoké hladině cholesterolu, stejně tak je účinný proti bakteriím.

A když všechny tyto léčivé látky spojíme dohromady, získáme neuvěřitelně silný prostředek v boji proti kdejakým neduhům.

Postup

  • 200 ml medu
  • 200 ml jablečného octa
  • 10 stroužků česneku

Oloupané, očištěné a lehce promačkané stroužky česneku (můžete je klidně i prolisovat, v takovém případě jich ale vezměte minimálně 12) vložte do mixéru, přidejte med a ocet, a společně promixujte do hladké konzistence. Jenom si dejte pozor, aby se směs moc nezahřála.

Směs nechte jeden den uležet, ke konzumaci je následujících pět dní při skladování v lednici. Po pěti dnech začíná ztrácet na účinnosti.

Konzumujte ráno na lačný žaludek jednu polévkovou lžíci směsi.

  • Tip Mimibazaru: Určitě jste zaražení z konzumace česneku ráno nalačno – kvůli dechu. Nepříjemný česnekový zápach mírně tlumí jablečný ocet, ale i tak samozřejmě přetrvává. Proti tomu krásně pomůže žvýkat hřebíček! Ten kromě jiného taky velmi účinně tlumí případnou bolest zubů a působí jako balzám na dásně (je to velmi silné přírodní antibiotikum).

Ale pozor!

I když přírodní, jsou to přece jen ingredience, které mají vliv na naše zdraví. A to zejména česnek může dělat trošku neplechu. Tuto směs (ale ani hodně česneku obecně) raději nekonzumujte v následujících případech.

  • Česnek je přírodní antikolaguant, prostředek na ředění krve. Rozhodně byste ho neměli v hojné míře konzumovat, pokud máte potíže s krevní srážlivostí.
  • Pokud máte nízký nebo vysoký tlak, který léčíte léky na předpis, požívání česneku ve větších dávkách pro vás také není vhodné.
  • Jestliže užíváte léky na předpis, rozhodně se minimálně poraďte s lékařem, který vám je předepisuje, popřípadě v lékárně. Hrozí potenciál interakcí mezi účinnými látkami.
  • Pokud jste těhotná nebo kojíte.
  • V případě, že máte dráždivý „slabý“ žaludek, může nadměrná konzumace česneku způsobit pálení žáhy, zvracení nebo říhání.
  • Jestliže máte cukrovku – česnek snižuje hladinu cukru v krvi, proto vám může způsobit kolísání hladiny a horší účinnost předepsaných léků.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie