Zobrazit přihlášovací formulář

Kdy rozhodně nepít vodu

  • Publikováno:
Kdy rozhodně nepít vodu

Voda je dobrá. Potřebujeme ji k životu vlastně úplně nejvíc ze všeho. Udržuje naše tělo hydratované (samozřejmě), tím zajišťuje správnou funkci orgánů i tělesných procesů. Pomáhá nám se nepřejídat, dokonce umí stimulovat metabolismus. Teoreticky – čím více, tím lépe, ale i vody může být moc. Jako s každým zdravým návykem, i s pitím vody to můžeme přehnat. Kdy, jak a proč je lepší se nenapít?

Když už jste vypili hodně

Začneme extrémně vzácným případem. Zřídka, ale stává se to – když vypijeme doopravdy velké množství vody (je to extrémně individuální, ale řekněme deset litrů), může se stát, že si dramaticky změníme poměr látek v těle, lidově řečeno – naředíme si krev. Rozkolísá se nám hladina solí, extrémně klesne hladina sodíku a dojde ke stavu známému jako hyponatrémie (natrium – sodík). Zejména vytrvalostní sportovci, například maratonci, mohou být v pokušení doplňovat tekutiny pořád a průběžně během celého výkonu – tak můžou vypít litry a litry vody. To může vést až k otokům na buněčné úrovni a způsobit nevolnost, zvracení, záchvaty různého typu a ve vzácných případech dokonce i smrt.

Hyponatrémii, tedy extrémně nízkou hladinu sodíku, ale můžou způsobovat také problémy s ledvinami, játry, srdcem nebo podvěskem mozkovým, stejně tak například některé léky, jako diuretika, antidepresiva nebo silné léky na bolest. O všech potížích se rozhodně zmiňte lékaři!

Když máme nezabarvenou moč

Někdy stačí se pro zjištění kvality našeho pitného režimu podívat do záchodové mísy. Protože dva litry vody denně nejsou zdaleka pravidlo univerzální, každý potřebujeme pitný režim přizpůsobit našemu tělesnému stavu. A nejlepší indikátor? Barva moči. Pokud je příliš světlá, téměř až nezabarvená, pijeme vody moc a ta v našem těle neplní svou funkci. Prochází námi v nevyužité podobě a jen zatěžuje naše ledviny. A naopak – tmavá moč je zase znamením, že je třeba otevřít kohoutky!

Když máme na talíři velké jídlo

Znáte tu radu, že máme před jídlem vypít sklenici vody, ať toho tolik nesníme? To funguje jenom do doby, než náš hlad přesáhne zdravou míru. Jakmile se dostaneme do stádia, kdy bychom snědli půl prasete, protože od rána jaksi nebyl čas a už je pomalu večer, bohužel, v takovém případě nám sklenice vody před jídlem spíš uškodí. Je totiž pravděpodobné, že budeme jíst rychle a informace o tom, že je v žaludku už plno, stejně nedorazí na místo určení včas, takže si vodou zaděláváme na ještě nepříjemnější pocit plného břicha a provinilosti po jídle.

Pokud intenzivně a dlouho cvičíme

Při intenzivním tréninku ztrácíme nejen vodu z těla, ale potíme také elektrolyty (sodík, draslík, hořčík). Proto potřebujeme ke správné hydrataci nutně doplnit také tyto nezbytné živiny. Voda samotná už nebude stačit na to, aby se dostala až do buněk, je třeba jí dopomoct prvky, které tuto funkci zajišťují a my jsme si je odplavili. Můžeme sáhnout po sportovních iontových nápojích, ale pozor, je třeba vybrat kvalitní a rozhodně se nebát cukru, naopak – je mnohem lepší než umělá sladidla. Nebo si můžeme dopřát kokosovou vodu, která díky obsahu živiny hydratuje lépe než voda a je se sportovními nápoji srovnatelná. Jenom... přírodní. A to je vždycky dobře.

Pokud má voda ne zas až tak sladké tajemství

Mnoho z nás má takový nepříjemný zvyk – místo vody z kohoutku se necháváme zlákat vodami ochucenými. Ať už ve své perlivé nebo neperlivé formě, často sáhneme po variantách, které jsou bez cukru – protože přece nebudeme přijímat zbytečné kalorie. Bohužel, umělá sladidla jsou pro naše tělo ještě větší zlo, než příležitostná dávka rafinovaného cukru. Způsobují totiž paradoxně přejídání, zvyšují chuť k jídlu i hlad. Pokud vás voda nudí (a nebylo by divu), zkuste si ji vylepšit sami!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie