Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 9 návštěvníků)

Šaty na barbie

0.0
Šaty na barbie

Postup

K těmto šatům mě inspiroval místní návod na háčkovanou velikonoční ovečku - obal na vajíčko.
Tento návod jsem si jen upravila na velikost Barbie. Sukně krásně drží tento naducaný tvar bez jakéhokoliv škrobení. Použila jsem silnější vlnu, které jsem zrovna na podobné pokusy měla doma hodně a neplánovala jsem ji na nic jiného využít - co kdyby se pokus třeba nepovedl :) Ale myslím, že sukně bude dobře držet i ze středně silné příze.

Začneme na 20 řetízkových ok. Raději poměřte na své Barbie, těch 20 ok by mělo odpovídat obvodu jejího pasu. Oka zatím nespojíme do kruhu, aby se sukně dala přetahovat přes boky panenky.

1. řada: Uháčkujeme 4 dl. sl. do prvních 4 ř.ok. Do dalších 3 řet. ok vháčkujeme do každého jednu pecičku z 5 dlouhých sloupků a mezi jednotlivými pecičkami uděláme 1 ř. oko. (Pecička = nahodíme, vpíchneme do ř.o., protáhneme dvěma oky, dl. sloupek takto nedokončený necháme na háčku, na háčku tedy máme dvě oka, opět nahodíme druhý dl. sl. vpíchneme do téhož ř.o., protáhneme dvěma smyčkami a zůstanou nám na háčku nahozená tři oka, totéž se třetím, čtvrtým i pátým sloupkem, ale pátý sloupek pak dokončíme a provlékneme přízi všemi oky na háčku).
Dále pokračujeme 4 dl sl, 3 pecičky s jedním ř. o. mezi nimi., 4 dl. sl, 3 pecičky vždy s jedním ř. o. mezi nimi.

2. řada: Do každého dl. sl i do každého ř.o. mezi pecičkami, uháčkujeme jednu pecičku z 5 dl. sl. a 1 ř.o. Jen do prvního a posledního uděláme 2 pecičky do jednoho místa. Na konci řady bychom měli mít 22 peciček.

3. řada: Do každého ř. o. mezi pecičkami předchozí řady uděláme jednu pecičku, každou třetí však zdvojíme - tedy uděláme dvě pecičky do jednoho místa. Na konci řady máme 29 peciček.

4. řada: Do každého ř. o. uděláme jednu pecičku, každou čtvrtou zdvojíme. Na konci řady máme 36 peciček a teď už jsem práci spojila do kruhu, - za poslední pecičkou jsem udělala 1 ř. o. a přpojila k první pecičce této řady. Předtím však zkuste, zda už je vaše práce tak velká, aby se spojená dala přetáhnout panence přes boky. Pokud ne, přidávejte v dalších řadách pecičky tak dlouho, až práce půjde přes boky přetáhnout a potom teprve spojte práci do kruhu.

V dalších řadách už jsem háčkovala stále dokola 36 peciček v každé řadě. Tedy bez přidávání, do každého ř. o. předchozí řady jednu pecičku. a to tak dlouho, až byla sukně dlouhá dle mého přání, v tomto případě, aby ji měla Barbie jako správná princezna až na zem ,)

Práci ukončíme a vrhneme se na živůtek.
Ten si samozřejmě může každý přiháčkovat podle své fantazie, pro milovníky návodů přidám ten svůj, který jsem dělala jen od oka a určitě není dokonalý.
1. řada: Připojím pevným okem přízi k pasu sukně a na pas jsem uháčkovala rovnoměrně 26 dl. sl.
2. řada: Do každého dl. sl. předchozí řady 1 dl. sl.
3. řada: 26 dl. sl. jako v předchozí řadě.
4. řada: 5 sl. sl, 2 dl sl. do jednoho, 4 dl. sl, 2 dl. sl. do jednoho, 3 dl. sl, 2 dl. sl. do jednoho, 4 dl. sl., 2 dl. sl. do jednoho, 5 dl. sl.
5. řada: buď pomocí pevných ok - uděláme jich pět do každého dl. sl předchozí řady se dostaneme k šestému dl. sl. předchocí řady. Nebo také můžeme práci ukončit a přízi navázat na šestý dl. sl. od kraje.
V šestém dl. sl. předchozí řady uděláme 1 ř.o. jako náhradu za krátký sloupek a do stejného místa ještě jeden dl. sl., 2 dl. sl., 2 dl sl. do jednoho, 9 dl. sl, 2 dl. sl. do jednoho, 1 dl. sl. a 1 kr. sl do stejného dl. sl. předchozí řady.
6. řada: 2 ř. o. , 2 dl. sl, 1 sloupek předch. ř. vynechat, 3 dl. sl, 1 vynechat, 3 dl sl., 1 vynechat, 2 dl. sl. 1 kr. sl.
7. řada: 2 ř.o., 3 dl. sl, 1 vynechat, 3 dl. sl, 1 kr. sl
8. řada: 2 ř. o., 1 vynechat, 3 dl, sl, 1 vynechat,, 1 kr. sl. - v těchto nemusí být návod přímo dodržen, každý musí vyzkoušet, jak sedí práce na panence a háčkovat tak nějak přibližně, jak se mu to jeví, nebojte se toho, poznáte to samy ,)
Tímto je hotov základ živůtku. Mně se však jeho zužující se vrchol nelíbil, byl takový neupravený tím ubíráním ok a tak jsem celý vršek živůtku na závěr obroubila kolem dokola krátkými sloupky, práce se tím "zahladila".
Potom zbývá uháčkovat řetízek z ř. ok, připevnit na zadní straně, v polovině ho přichytit k vrcholu živůtku a jeho konec na druhé zadní straně, tím se vytvoří vlastně jakési ramínkové rukávy.
V případě, že je živůtek příliš úzký a nevychází vám na něm přesah pro přišití suchého zipu a uzavření šatů, přiháčkujte z boku zadního dílu 2-3 řady krátkých sloupků.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie