Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 255 návštěvníků)

Háčkovaná čepice velikost na dámskou hlavinku

0.0
Háčkovaná čepice velikost na dámskou hlavinku

Postup

Toto je můj první háčkovací návod, tedy omluvte kvalitu výkladu.... první zkoušky háčkování proběhly asi tak v 7-8 letech, v průběhu času asi 25 let háčkování opouštím a zase se k němu vracím.... před pár dny se mi dostal do ruky návod na čepici, která dělá originální efekt diagonálních pruhů, musela jsem ho zkusit.

Protože jsem malinko tvrdohlavá a ráda si dělám věci po svém, zachovala jsem princip háčkování čepice do lichoběžníku, ale vzorek si vybrala svůj. A tady se tedy dělím o svůj návod:

Co budeme potřebovat:

Čepice je háčkovaná háčkem č. 7 a přízí FIONA - příze sama nádherně vzoruje, tak není nutno měnit barvy.

- na dámskou čepici nám bude stačit jedno klubíčko, ale spotřebujeme jej do poslední nitky :-D pokud chcete objemnější a větší bambuli kupte raději 2 klubíčka.

Stručně : Na jedné straně očka sháčkováváme dohromady a na druhé straně sloupky přidáváme, tvoří se nám úplet ve tvaru lichoběžníku. Níže fotonávod řádek za řádkem.

V původním návodu stálo - uháčkujete řetízková oka ŘO - v délce o 1/3 delší než je hloubka čepice

- 1 řada - začala jsem na 30ŘO + 2 na obrátku - jestli to tak mohu nazývat

-2 řada - je tvořena 30 polodlouhými sloupky PDS a na konci 2 ŘO na obrátku

- 3. řada je tvořena reliéfními polodlouhými sloupky (nepícháme do dírky, ale podebereme sloupek předchozí řady) přičemž první dva sloupky sháčkujeme v jeden sloupek
Máme -li sháčkovné první 2 reliéfní sloupky - pokračujeme dále po 1 RPDS až na konec řady a na konci řady rozháčkujeme poslední sloupek na 2 RPDS +2ŘO na obrátku

-4 tá řada - čtvrtá řada je tvořena polodlouhými sloupky (ne reliefními), tedy píchanými pouze do očka předchozího řádku, přičemž do prvního očka rozháčkujeme 2 polodlouhé sloupky a pak pokračujeme zase po jednom PDS až na konec řady.
- na konci 4 té řady opět sháčkujeme 2 sloupky v jeden a zakončíme 2 ŘO na obrátku

- otočíme a pokračjeme 5. řadu ta je tvořena opět reliéfními PDS - na začátku 5. řady sháčkujeme první dva reliéfní polodlouhé sloupky v 1 a dále pokračujeme po 1 RPDS až na konec řady, přičemž na konci řady opět poslední sloupek rozháčkujeme na 2 PDS + 2 ŘO na obrátku

-6.řada - PDS píchané do oček - první sloupek rozháčkujeme ve 2 PDS a dále pokračujeme po jednom PDS až na konec řady přičemž posledná 2 sloupky sháčkujeme + 2 ŘO na obrátku, otočíme

-7. řada - první sloupek podbereme- sháčkujeme 2PDS v 1 a dále pokračujeme až na konec řady, na konci 7. řady poslední sloupek rozháčkujeme na 2 a tak pokračujeme stále dokola.

Na jedné straně očka sháčkovávám dohromady a na druhé straně sloupky přidáváme.





Uháčkujeme potřebnou délku na obvod hlavy, úplet nám musí stále rovnoměrně ubíhat jedním směrem a pak úplet sešijeme ....horní část (tu "ubíranou" stáhneme jehlou a přízí pevně k sobě a čepice je hotová. Už stačí vyrobit jen bambuli.


Zde je odkaz i s fotografiemi pro začátečníky
http://www.tosauer.cz/tosauer/5-RADY-A-NAVODY/6-NAVODY-NA-PLETENI

háčkovaný díl vám bude ubíhat na jednu stranu

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

panenkářka 27. 12. 2013, 11:07
Z téhle vlny je opravdu efektní. Tuhle čepku (jen pletenou ) jsem měla jako puberťačka asi tak před 27-ti lety. Modro-bílý proužek s obří bambulí. :-)
Auča 28. 12. 2013, 9:33
@panenkářka ,-) ,-) ,-) Já fialovo růžovo bílou ,-) (hello)
Makafa 27. 12. 2013, 10:21
Volba barev je úplně úžasná a v kombinaci s malým sympaťákem nemá chybu!!! (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (koule) |:o)
Berusenkam 27. 12. 2013, 9:59
(Y) (Y) (Y)
Mon74 27. 12. 2013, 9:34
moc pěkná (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Dáňula 27. 12. 2013, 9:22
(Y) (Y) (Y) Tak ta je nádherná, škoda že neumím háčkovat :-( asi budu muset poprosit babičku, tato čepka mě úúúplně učarovala (Y) (Y) (Y)
koala28 27. 12. 2013, 9:10
Parádní, určitě vyzkouším (Y) díky za návod (L)
Yfča64 27. 12. 2013, 9:07
Krásná ! Určitě ji vyzkouším. Díky za návod (Y)
žabada 27. 12. 2013, 8:33
:-o joj, ta je krásnáááá (Y) (Y) (Y) barvy se mi moc líbí :-)
Michellinka 27. 12. 2013, 16:39
@žabada Mají i decentnější barvy pro "dámy" ,-) http://www.prizevlnika.cz/kategorie/fiona/ Určitě bych si vybrala. ^o)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie