Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 311 návštěvníků)

Jak natírat nábytek jako profesionál - aneb ať to vypadá a drží :-) (malování nábytku, natírání, nátěr, recyklace)

0.0
Jak natírat nábytek jako profesionál - aneb ať to vypadá a drží :-) (malování nábytku, natírání, nátěr, recyklace)

Postup

Co budete potřebovat:
- nějaký klidně starý kus nábytku (dřevo, dýha, ale i lamino - všechno jde),
- teplou vodu s kapkou jaru + hadr,
- jemný brusný papír (já používám např. na dřevo P240 nebo na kov, ten je odolnější),
- tmel, pokud jsou v nábytku nějaké výraznější rýhy, díry, nedostatky,
- podložku (může být fólie, velký karton od něčeho nebo staré povlečení - to se dá používat opakovaně),
- rukavice,
- štětce vhodné velikosti (na to se mne neptejte, případně se poraďte v prodejně),
- základovou barvu (vodou ředitelnou),
- hlavní barvu - vodou ředitelnou (např. Balakryl, Denas, Eternit),
- tónovací barvy, pokud neseženete vysněný odstín :)
- bezbarvý vrchní lak (např. Polyurex)

POSTUP:
1) Nábytek omyjeme teplou jarovou vodou. Nechte uschnout.
2) Přebruste jemně všechny plochy. Nebojte se toho, ale nevěnujte tomu příliš velkou pozornost, stačí pár minut. Teď je případně čas tmelit a zase brousit, ale s tím si poradíte dle návodu. Dávejte tmel po slabších vrstvách. Já tmelím jen v nejnutnějším případě.
3) Znovu umyjte jarovou vodou, ať se smyje prach. Nechte uschnout.
4) Natřete základovou barvou. Může být klidně bílá, i když budete mít jako finální barvu jiný pastelový odstín. Obzvláště u původně tmavého nábytku to pak lépe kryje. Používá se hlavně kvůli přilnavosti. Doporučuji tenhle krok nepřeskakovat. Pokud chcete "ušetřit" plechovku barvy, můžete použít i třeba i Balakryl lehce naředěný vodou, ale to jsem neřekla :-) Já používám poctivě základovku a vyplatilo se. Nechte uschnout.
5) Natřete hlavní barvou. Podle potřeby 2-3 nátěry. Pokud je moc hustá, nařeďte vodou. Mezi vrstvami nechte uschnout, ale jestli natíráte velký kus, než dojedete na konec, dáte kávu, tak už je to celé suché :)
6) NEJDŮLEŽITĚJŠÍ KROK: Přetřete celou plochu vrchním bezbarvým lakem. Já používám (podle svého uvážení) POLYUREX určený na podlahy. Z logiky věci mi to vyplynulo a vyplatilo se. Pozor na zatékání barvy, klidně si ji trochu nařeďte, ať nemáte žluté čmouhy (je trošku nažloutlá).

RATAN:
U košíků a podobných ratanových výrobků je proces natírání mnohem jednodušší. Danou věc jen omyju horkou sprchou a kartáčkem (občas z toho tečou neskutečné věci, co se drží v záhybech), nechám řádně uschnout a přetřu pouze 2x balakrylem. Hotovo.

Nebojte se toho a napište mi do komentů odkazy na Vaše natřené výtvory. Jakákoli zpětná vazba je vítána.
Recyklaci zdar!

Barvy, které používám.
Minule jsem zkusila DENAS (na ty knihovny) a velká spokojenost, myslím, že ještě lépe a rychleji schne.

Tónovací barvy - používám cokoli, co je po ruce. Jsou to barvy na míchání s vodou ředitelným základem, takže to funguje výborně. Míchejte opatrně (přidávat po kapkách), pokud máte malý kus nábytku, tak lépe v malém kelímku.

Tady jeden z případů před - malý botníček

Natřené - kuchyňka

Skla pokud nejdou vyndat, musí se řádně oblepit malířskou páskou

A tady už hotovka

Ukázka natírání ratanu. A drží to. V koupelně mám takto natřený koš na prádlo 4 roky :)

Neuniknou mi ani staré rámy od obrazů :) Tady ještě provizorní výplň.

Tak jedna patina... snad nikoho nenaštvu :) Ale na starou otlučenou poličku se hodila.

A další starý rám. Původně zlatý. Nechala jsem u sklenáře říznout zrcadlo a něco výraznějšího do předsíně je na světě :)

Ještě tahle kuchyňská - natřená před 4 lety. Původně ležela na chalupě léta bez užitku, chudinka dřevěná.

A poslední ukázka je mini toaletní stoleček pro děti v koupelně (podkroví - zkosené). Zrcadlo je zhruba nad dospělými koleny. Určeno pro naše trpaslíčky.

Box na kapesníčky (dřevěný z chráněných dílen) natřený zbytkem barvy od knihoven, aby se mu v obýváku líbilo. Ten svícen byl tmavě hnědý ze starého bytu, tak dostal stříbrný kabátek. Lampička je původní :-)

Tady je naše koupelna. Skříňka byla z dýhy, náš truhlář trochu sejčkoval, když mě viděl to natírat, ale dopadlo to dobře. Ta chtěla hodně vrstev, jak byla tmavá. Drží 4 roky, jen občas trochu patina, ale ta mí nevadí. Až budu chtít novou, zbrousím ji a přetřu. VĚŠÁK vlastní výroby! A box na kapesníčky... ty mám všude bílé, jen v obýváku šedý.

Koupelnová skříňka po 4 letech od nátěru v detailu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

novackova 30. 7. 2015, 18:40
(Y) (Y) (Y) (F)
Hlavačka J. 22. 6. 2015, 10:45
Prohlížím si vaše fotky a tiše závidím, protože po takových věcech toužím léta, a pořád nemám čas se do toho pustit. U babičky mám celou šopu starého nábytku, který čeká na renovaci. No, snad to časem vyjde.... Vaše kousky jsou krásné. Ale chci se zeptat - kdysi jsem si natřela starší komodu obyčejným Balakrylem, který bych teď chtěla odstranit, ale jsou tam hodně záhyby, apod, takže se mi to nechce opalovat Nevíte o nějaké rychlejší variantě? Co třeba odstraňovače starých nátěrů - máte s tím zkušenost? Díky.
luciannka 28. 6. 2015, 17:31
@Hlavačka J. Dobrý den Jano, děkuji za kompliment. Pokud máte dostatek starého nábytku, jistě si svůj sen splníte. Stačí se do toho pustit a pak už pojedete jedno po druhém. Co se týká odstranění starého nátěru, tak odstraňovač starých nátěrů i opalování se netýká balakrylu, ale syntetických barev (ředitelných ředidlem). Balakryl se musí obrousit. Ale u dříve natřených věcí stačí obrousit jen vrchní vrstvu, pokud by někde barva odpadla, tak dokytovat a přetřít znovu. Já jsem tak už 2x natírala noční stolky (po 5 letech z původní slonové kosti na bílou lesk) a vypadá to dobře. Dál je postup stejný jako popisuji. Přeji hodně štěstí a těším se na Vaše výtvory. Pošlete pak foto. Hezký den (L) Lucie
mtmc 10. 6. 2015, 20:27
dobrý večer,chystám se renovovat také starý rám obrazu,a chci se zeptat na tu stříbrnou akrylovou barvu,jak píšete níže,ktera to konkrétně je děkuji (F)
atytek 4. 6. 2015, 9:09
(Y)jako profík..skvělé!!!! |:o) (clamp)
luciannka 5. 6. 2015, 12:55
@atytek Díky (L)
janavevi 2. 6. 2015, 17:34
Dobrý den,nedávno jsem objevila úžasný blog U nás na kopečku a inspirovala se natřením lednice načerno černým eternalem. Je to barva ředitelná vodou, něco asi jako balakryl, paní má lednici natřenou už více jak rok a pořád super... a natřela dcerám i skříně v pokojíku, a ty měly skleněné dveře,nebo takové to slabé sklo nalepené na dveřích...no každopádně její kočandy po tom píší a malují a vše je v poho.... já natírala venkovní lednici, starou, máme ji v altánu, šlo to naprosto skvěle, výsledek úžasný...uvidím, co to udělá, když na ni z jedné strany svítí sluníčko a občas na ni i zaprší při velikém slejváku...každopádně stejně se zapíná vyjímečně a byla už hnusná, teď na ni píšeme vzkazy sousedům :-) a půjčené děti jsou nadšené
luciannka 5. 6. 2015, 12:55
@janavevi (Y) (Y) (Y) SUPER :-)
a74 4. 6. 2015, 21:58
@janavevi (Y)
nikajed 2. 6. 2015, 13:27
S tím laminem to asi opravdu půjde hůř. Přetírala jsem komodu z ikea - brousit to samozřejmě nešlo, tak jsem jen odmastila jarovou vodou. Přetírala sem vodou ředitelnou barvou, pomalu, v tenoučkých vrstvách pěnovým válečem. Důkladně nechávala proschnout. Vypadá to pěkně, ale nesmím na ni nic těžkého pokládat, na pár místech se mi při nárazu barva odloupla a kdybych to v tom místě zkusila škrábnout nehtem, šlo by to pěkně sloupnout. Nepoužila jsem základovku, možná by to bylo o něco lepší. Držet to drží ale bacha na oděrky. Nedělala bych to na nějakém frekfentovaném kusu nábytku
luciannka 5. 6. 2015, 12:56
@nikajed Díky za názor a souhlasím, natřít to jde, ale samozřejmě z toho rázem nebude super nábytek jako z masivu... I když někdy než vyhodit, tak natření stojí za to a doba použití se alespoň prodlouží (Y)
Oluska113 30. 5. 2015, 22:09
Jste veliká šikula (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (hello)
luciannka 31. 5. 2015, 18:23
@Oluska113 Děkuji, Olgo, to je milé (F)
a74 30. 5. 2015, 20:19
Lucko, jeste dotaz - mate zkusenost i s laminem? Dcera ma pokojik v borovici, coz se ji uz nelibi a ja bych radeji recyklovala, nez vyhazovala a kupovala dalsi. Kdyby se to mirne zdrsnilo.... *-)
inka 1. 6. 2015, 19:44
@a74 .. na lamino vám barva nechytne .. paní dole píše, že dýha je podobná, ale to není pravda ... dýha je přírodní, tenký list dřeva, lamino je umělá hmota ... papír impregnovaný melamínformaldehydovou pryskyřicí .... takže raději ne .. byla by to zbytečná práce s nevalným výsledkem :-|
luciannka 2. 6. 2015, 9:50
@inka Natřít jde všechno, jen je potřeba zvolit vhodný přístup (F) Takže lamino, protože to není dřevo, se nebrousí, ale pouze odmastí (např. technickým lihem) a natírá se syntetickou barvou. S tou se hůř pracuje, ředí se ředidlem (takže už to není vhodné třeba na hračky) a dlouho schne. Osobně bych se raději poohlédla po něčem starém dřevěném a vdechla tomu nový život :-) Krásný den (L)
inka (upraveno) 2. 6. 2015, 13:12
@luciannka .. díky za poučení (H) .. ale něco málo o tom vím. Určitě bych do syntetiky na lamino nešla, ono to sice chytne, ale po čase se oloupe. Takže namáhavá práce s nevalným výsledkem. Hezký den (H)
luciannka 5. 6. 2015, 12:59
@inka Jak jsem psala, kdo chce, zkusí, kdo nechce, nemusí :) Výsledek není na věčnost, ale někdy se to dá. Sama jsem už výše doporučovala raději masiv nebo dýhu, tam je výsledek zaručen (Y) Krásný den Ingrid (L)
luciannka 31. 5. 2015, 18:22
@a74 Aleno, s laminem zkušenost nemám, protože ho nemám doma. Ale mám zkušenost s dýhou a to je dost podobné. Dýhovaná byla ta komoda i skříňka v koupelně. Tak bych to určitě zkusila (Y)
*Denny* 13. 8. 2015, 6:02
@luciannka Já výhradně přetírala také jen dřevo, ale v garáži stála skříňka z lamina podobná vyššímu baru v barvě "buku" - bylo mi ji líto a vzhledem k tomu ,že měl manžel významné |:o) ,-) [A] narozeniny dostal spoustu lahví, které jsem musela někam uložit (Y) takže jsem ji natřela tím co bylo po ruce-eternalem. Nejdřív omýt, pak válečkem 4 vrstvy na dvířka a boky. Horní lištu jsem dokonce vzala mořidlem ořech-vždy nechala pořádně zaschnout. Přidělala jsem mušlové úchyty z ikea místo plastových ,-) co byli původně a každý bar chválí- není poznat, že to není dřevo. Takže nebát se toho, buďto zkazíte starý kus nábytku, který by stejnak někde ležel, nebo byl vyhozen :-p nebo budete pyšná (clamp) co jste dokázala . :-)
Elunáč 30. 5. 2015, 12:24
Super návod, děkuji. Bude se hodit. Často kupuji nábytek na aukru, hledám bazar v okolí. Dětský nábytek trpí, tak určitě bude potřebovat nový nátěr. Moc děkuji a ukládám do oblíbených (L) (Y) (Y) (Y)
luciannka 31. 5. 2015, 18:23
@Elunáč Výborně, to jsem ráda, že se hodí (F)
a74 30. 5. 2015, 9:36
Licie, krasne jste to popsala, delam to vse take tak, jen nenatiram finalnim lakem. Zatim nevidim, ze by nabytek nejak trpel, ale zamyslim se nad tim (Y)
pivi67 29. 5. 2015, 9:21
Moc díky za návod.Jste šikulka.V září začínám rekonstrukci a tohle se hodí! (Y)
luciannka 29. 5. 2015, 13:30
@pivi67 Marcelo, to jsem ráda, že se bude hodit (F) Držím palce, ať rekonstrukce proběhne podle Vašich přestav (Y)
arjad 28. 5. 2015, 23:44
Skvělý návod, chystám se natírat, takže díky (Y) (Y)
luciannka 29. 5. 2015, 8:47
@arjad Držím palce, ať to dopadne co nejlépe (Y) Hezký den, Darjo (L)
puncoska 28. 5. 2015, 14:58
Bezvadný dokonalý návod, díky!!! (L)
luciannka 28. 5. 2015, 17:11
@puncoska Děkuji za pochvalu. To moc potěší (F) Jsem ráda, že někomu pomůže (F)
novackova 28. 5. 2015, 13:54
(Y) (Y) (Y) (F)
luciannka 28. 5. 2015, 17:11
@novackova (F)
kkaattkk 28. 5. 2015, 12:52
Super návod, díky za něj, už Vás nebudu muset otravovat mailem
luciannka 28. 5. 2015, 13:24
@kkaattkk ,-) ,-) ,-)
Michaela.cz 28. 5. 2015, 6:50
NÁDHERA.....
luciannka 28. 5. 2015, 10:18
@Michaela.cz Díky (F)
mobydick 27. 5. 2015, 20:42
(Y) (Y) (Y)
luciannka 28. 5. 2015, 18:20
@mobydick Díky (L)
žižule 27. 5. 2015, 19:12
Je to paráda, klobouk dolů, jste fakt šikovná |:o) |:o) |:o)...jen se chci zeptat, když natíráte štětcem, nezůstávají po něm stopy na natíraném nábytku, víte co myslím, takové rýhování, mám v plánu natírat židle a právě tohoto se bojím, vždy jsem musela natřenou plochu přejet ještě válečkem :-|
luciannka 27. 5. 2015, 21:04
@žižule Vím, co myslíte za rýhy. Nedělají se mi, protože dělám více tenkých vrstev relativně řídkou barvou a měkkým štětcem. Koukal na to i náš dvorní truhlář a byl nadšený, říkal, že by nevěřil, že to není stříkané ,-)
žižule 28. 5. 2015, 19:56
@luciannka Lucko a ještě jeden dotaz, jaké máte štětce, píšete měkký, je to nějaký spešl, jen ať nakoupím nějaký šmejd, ty co mám doma moc měkké opravdu nejsou ,-)
luciannka 29. 5. 2015, 13:59
@žižule Šárko, já vybírám štětce podle citu, musí být dostatečně hustý, ať se s ním dobře natírá. Ten co mám na té fotce nahoře to tady odřel všechno ,-) Je to koukám vel. 70, v řezu měří těch 7 cm x 1,5 cm, myslím, že je to ta známá česká firma, která se jmenuje zkratkou SPOjených KARtáčoven nebo tak něco :-) Jestli máte doma nějaké staré zatvrdliny, tak ty nechte raději na venkovní práce a pořiďte nový. Nemám ráda ta tlustá umělá vlákna, ale zároveň nekupuji nic extra drahého. Takový průměr. Držím palce (F)
luciannka 29. 5. 2015, 14:02
@luciannka Jo a zapomněla jsem, že když máte nějaké drobné lišty nebo něco podobného, potřebujete ještě jeden menší štěteček, ten já fasuju doma, koupila jsem si je v sadě a taky jsem dřív malovala nějaké obrazy olejem, tak štětců mám asi sto :-) Ten klasický temperový si můžete půjčit od dětí (F)
žižule 29. 5. 2015, 19:29
@luciannka Luci, moc dííííky za tip, teď se do toho ještě pustit a doufat, že se dílko podaří aspoň z části jako Vám, Vy jste opravdu šikula |:o) |:o)
luciannka 29. 5. 2015, 19:59
@žižule Držím palce, Šárko (Y)
jazina 27. 5. 2015, 18:09
Tedy, já jen zírám jaká jste šikulka. Potřebuji natřít židle, tak se do toho asi také pustím. Dodala jste mi sílu se do toho pustit. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
luciannka 28. 5. 2015, 18:21
@jazina Skvělé, s chutí do toho, Jani (Y) Jsem ráda, že jsem Vám byla alespoň trochu inspierací (L)
(Petruše) 27. 5. 2015, 15:14
to zrcadlo je úžasný (clamp) (clamp) (clamp)máme ho doma ve zlaté barvě, hnusné, 100 let staré, ale to vaše je 1* (Y) (Y) (Y) a nikdy by mě ho nenapadlo dát naležato (Y) (Y) (Y) (Y)super, díííky

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie