Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 194 návštěvníků)

Malování na trika

0.0
Malování na trika

Postup

Tak konečně jsem se k tomu dostala. Už několika maminkám jsem psala podrobný postup jak maluju na trika. Takže teď to konečně dávám do svých návodů. Držím pěsti a při jakémkoliv dotazu či nejasnosti mi prosím napište a já vám odpovím :-)
Ještě mě napadlo, v souvislosti s jedním komentíkem. Nedoporučuju fix na textil, rozpíjí se a nedělá ostré a tenké konturky a pokud budete používat úplně nové triko je třeba jej nejprve vyprat a to bez aviváže, aby Vám barvičky dobře chytly.

Tak tady je vše co budete potřebovat:
tvrdou podložku, já používám velkém prkénko z plastu, pak budete potřebovat kolíčky, obrázek, který budete malovat, barvičky konturku, štětec, kalíšek s vodou na vyprání štětce a papírové ubrousky.

druhý krok je :
vložíme tvrdou podložku do trika, na ni položíme vybraný obrázek, umístíme tak jak budeme chtít a triko vypneme a uchytíme kolíčky k podložce. Nenapínejte ale moc, aby se Vám po sundání kolíčků obrázek nezdeformoval, ale ne málo, aby Vám konturka nebrnkala přes triko a nevynechávala čáru. Po obkreslení obrázku si vytáhněte spodní papír, jinak se Vám to bude rozpíjet.

a teď vezmeme konturku a začneme obtahovat. U bílého podkladu je to jednoduché, obrázek prosvítá skrz. Pokud je hůře vidět, nebo u tmavších trik stačí podsvítit lampičkou a vše bude dokonale vidět. Ty z vás, které umí kreslit to samozřejmě nepotřebují, ty si to nakreslí, ale já kreslit neumím, tak jsem si vymyslela tento postup. Pokud kreslím na úplně tmavé triko a ani lampa nepomůže, tak holt vystřihuju a obkresluju postupně. Já kreslím hned konturou, existují i tučžky na textil, které po několika dnech zmizí, nebo se dá použít obyčejná tužka. Pak je třeba hned obkreslit konturou, zažehlit a vyprat, jinak Vám ta tužka zůstane. Pokud kreslíte přímo konturou můžete hned pokračovat.

a hurá na vybarvování. Já používám nerchau nebo marabu, s českými nemám dobrou zkušenost většinou se mi po zaschnutí drolí a musím je seškrábat. Možná to byl jen jeden ěpatnej kus, ale zatím jsem neměla odvahu to znovu vyzkoušet. Kontury používám gelové pero, existuje v černé, modré a červené. Dá se sehnat ve výtvarných potřebách nebo na netu. Dá se malovat i tekutými, ale ty zasychají dlouho a postupným praním se můžou taky odrolit. Pokud použijete tekutou konturu doporučuju nechat den zaschnout a pak zažehlit.

kreslím postupně jednotlivé barvy. Štětec vždy dobře vyčisti než začnete používat další barvu a vysušit v ubrousku. Barvy se neředí vodou a štětec se do vody namáčáí jenom při změně barvy. Pouze bílá barva je někdy hustší a je lepší ji kapku naředit, ale opravdu jenom trochu. Pokud budete malovat na tmavé triko je lepší použít barvu na tmavý textil, jinak Vám to triko nepřemaluje.

No a tohle je už dokreslené. Musíte nechat 24 hodin zaschnout a potom přežehlit, na maximum a bez napařování. Já žehlím přes bavlněnou hadru, můžete použít i pečící papír. Doporučuju vložit něco i dovnitř, ať si obrázek nepřežehlíte i na záda. Žehlím cca 5 minut. Pak už jenom vyprat a předat šťastné majitelce či majiteli. Při dalším žehlení se dá už přejíždět i přes obrázek, ale ze začátku doporučuju žehlit přez záda a dlouho se nezdržovat.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Švecina 7. 2. 2010, 12:57
(Y) (Y) (Y) to nádhera,taky jsem zkoušela párkrát malovat na tričko,ale výsledek nic moc.,Vy to máte prostě dokonalé (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
RenčaG 7. 2. 2010, 19:36
@Švecina Neztrácejte kuráž, vše je o barvách a štětci. Použila jsem i levnější a musela jsem seškrábávat a nic moc. Hodně dělá i obkreslení originálního obrázku. Držím pěsti (Y) (Y) (Y)
Misafotbalistka 7. 2. 2010, 9:56
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)určitě vyzkouším (L) (L)
RenčaG 8. 2. 2010, 21:53
@Misafotbalistka je to úžasná relaxace (Y) (Y). Renata

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie