Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 721 návštěvníků)

PODZIMNÍ HÁČKOVANÁ ČEPIČKA

0.0
PODZIMNÍ HÁČKOVANÁ ČEPIČKA

Postup

Maminečky, pro kladné ohlasy vkládám návod hned :-))). Čepička je háčkovaná z příze Camilla a spotřeba je docela veliká - dvě klubíčka na jednu čepičku pro batole s obvodem hlavičky 49cm. Háčkovala jsem háčkem č.2. ( bílým háčkem, který je běžně k dostání ve většině galantérií ). Hloubka naší čepičky je 17,5cm. Kytičku najdete v mém návodu na háčkovanou kytičkovou šálku, akorát jsem přidala ještě jednu řadu lístečků navíc s tím, že jsem jich v poslední řadě udělala 10. !!!!!!!!!!!! POZOR !!!!!!!!!!! Zjistila jsem, že asi méně utahuji než většina z Vás, protože v hobby fotečkách píšete že čepička v této velikosti pro udávané obvody nesedí (nám sedí úplně perfektně ), takže jsem to trošku sepsala a níže uvádím, na kolik vzorečků je dle vás třeba začínat. Čepička v tomto základním návodu, který jsem kreslila na první fotografii tedy odpovídá obvodu 45cm ( podle některých maminek ), ale Terezce to sedlo na obvod 49cm ( tzn.že podle nás připadá na 1vzoreček 4cm z obvodu hlavičky u natažené čepičky ), tak nevím - musíte si to prostě udělat podle toho, jak utahujete a z jaké děláte příze a také podle velikosti háčku. Základní návod je dělaný z 12ti vzorečků, takže v druhé řadě jsem dělala 24 DS. Pokud počítám s tím, že háčkuji volněji a ostatní utahují, měly by být čepky háčkovány takto: obvod 35cm začněte na 10vzorečků, 39-40cm/11vzorečků, 45cm/12vzorečků, 48-49cm/13vzorečků, 51cm/14vzorečků, 54cm/15vzorečků. Na každý vzoreček počítejte se dvěma DS ve druhé řadě, takže 10vzorečků=20DS ve druhé řadě atd...... .Doufám, že už nebudete muset párat, protože to by mě opravdu upřímně mrzelo. Víc než si myslíte. Znám to sama. Takže teď už to snad bude OK a kdyby snad byla čepička trošku větší, doporučuji dát do rantlíčku nahoru a dolů silikonovou gumičku, kterou prodávají ve větších galanteriích ( cca 5,-Kč/m ). Mám to vyzkoušené a je to opravdu supeeeer. Tak hurá na háčkování a nezapomeňte se pochlubit.

1/ 8ŘO, spojíme pevným okem
2/ 3ŘO ( nahrazuji 1DS ), 23DS, spojíme pevným okem
3/ uděláme 1 reliéfní KS a potom 3ŘO ( nahrazuje 1reliéfní DS ), do dalšího očka z předch.řady uděláme 3DS, do následujícího očka z předch.řady uděláme reliéfní DS, a stále opakujeme na střídačku dokola. Potom spojíme pevným okem. POZOR, v této řadě to hodně maminkám nevychází, proto si zkontrolujte, zda všechny liché DS z druhé řady přecházejí v reliéfní DS ve třetí řadě, a zda všechny sudé DS přecházejí ve vějířky. Většinou je chyba na začátku a konci řady - vypustíte tam nějaký ten DS a potom to nevyjde podle návodu.
4/ uděláme 1 reliéfní KS a potom 4ŘO ( nahrazuje 1reliéfní DS+1ŘO ) a potom do stejného očka uděláme ještě jeden reliéfní DS, dále uděláme do prostředního DS z těch tří z předchozí řady: 3DS, 1ŘO, 3DS, dále uděláme 2 reliéfní DS do reliéfního DS z předchozí řady a stále opakujeme dokola. Zakončíme pevným okem.
5/ následující řady děláme podle níže uvedeného vzorečku s tím, že začínáme od řady, která je označena dvojkou. Pokračujeme jak se to jeví, předpokládám, že návaznost vzorečku je každému jasná. Reliéfní DS navazují na reliéfní, vějířky navazují na vějířky. Začátek jsem dělala vždycky tak, že jsem udělala reliéfní KS a potom 3x nebo 4x ŘO a šev takto není vůbec vidět. Nikdo nepozná, kde se začínalo ( pokud to vyloženě nezkoumá zblízka ).
Já jsem vzoreček háčkovala do výšky 14,5cm a potom jsem dělala rantlíček. Dělala jsem ho reliéfními polodlouhými sloupky - dva přední reliéfní a jeden zadní reliéfní ( jsou to takové ty DS, co se dělají na bekovce ). Udělala jsem celkem 7 řad. ČEPIČKA JE V REÁLU MNOHEM KRÁSNĚJŠÍ, NEŽ NA FOTCE.

Zde je vzoreček, ze kterého je čepulka dělaná :-))). Šipek u čísel si nevšímejte. Budete to samozřejmě háčkovat dokolečka dokola :-))).

toto je v předchozím popisu značka pro PŘEDNÍ RELIÉFNÍ DLOUHÝ SLOUPEK

PŘEDNÍ RELIÉFNÍ SLOUPEK. Takže pro maminky, které nevědí, jak na reliéfní sloupečky, jsem tady nafotila obrázek, kde je doufám dost jasné, kam pícháme háčkem. Nevedeme háček ani do očka, ani za přední nebo zadní nit, ale objedeme háčkem sloupeček zezadu dopředu, nabereme přízi a protáhneme ji za sloupečkem a potom klasicky pokračujeme. Dá se tak udělat jak krátký, tak polodlouhý i dlouhý sloupek.

PŘEDNÍ RELIÉFNÍ SLOUPEK

ZADNÍ RELIÉFNÍ SLOUPEK. Háček vedeme zezadu, objedeme bříško sloupečku a pokračujeme dozadu za pleteninu. Tam nabereme přízi, vytáhneme očko a doháčkujeme klasicky sloupeček. Rovněž se dá dělat KS, polodlouhý S, i DS.

RELIÉFNÍ SLOUPKY. Takhle to vypadá hotové - první ( zprava ) jsou dva přední reliéfní sloupky ( úplně první jsou 3 řetízková očka, kterými jsem začínala ) a druhé dva jsou zadní - podle barvičky je krásně vidět, kudy příze šla.
Maminky, které to doposud neuměly, a teď už je jim to jasné, si budou moci uháčkovat KRÁSNOU BEKOVKU, kterou má v návodech paní Iveta Švorcová, ID 120445 :-))).

Fotečku na modelince si nemůžu odpustit :-))).

A ještě jedna :-))). Čepička mě tak nadchla, že u jedné nezůstane. Určitě uděláme víc barviček. Je hodně univerzální, takže když si uděláte světlou, tmavou a růžovou, tak máte čepulky ke všemu a kočičky budou parádnice.

Pohled shora. Čepička se vlní. Není to klasická placka, na kterou jste zvyklé. Nebojte se toho. Je to tak v pořádku.

Pohled shora u oblečené čepičky. Lepší foto bez blesku jsem neulovila a s bleskem by to nebylo dobře vidět. Moc to osvítí.

Tip pro ty, kterým vadí dirky na vrcholu čepičky - já jsem to prostě zašila :-))) a dobrý :-)))

a tady je krásný výtvor paní Lucky pro její Terezku :-)

a další nádhera od Lucky

a ještě poslední od paní Lucky - jsou nádherné a ty barvičky wow

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

aqua33 11. 10. 2010, 8:06
Dobré ráno Hani (hello) tak hlásím také hotovo (radost) a tady je výsledek http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3194855 :-) Já teda světe div se neměla problém s počtem vzorečků...mě vyšly, ale bylo jich málo....naše 8 letá (X) má kebulku cca 55 cm 8-| , takže jsem musela celou čepuli vypárat 8o| ,-) ,-) ,-) Tak moc děkuji za úžasný vzoreček a ještě lepší návod (L) (L) (L)
marcela448 15. 10. 2010, 17:57
@aqua33 krásný (clamp) (clamp) (clamp)
holatko 11. 10. 2010, 21:04
@aqua33 (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) NÁDHERA |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
BRAMBURKA35 10. 10. 2010, 22:14
Dobrý večer Hani, mám úplně stejný problém jako Byzonka, já udělám 26DS(chci 13 vzorků) a vyjde mi 12, ale to mě tak netrápí, já mám potíž jak začít řadu, když začnu dělat pátou řadu dle schématu, tak ten začátek nechápu, čili sudé řady no a teď když na to koukám tak vlastně ani liché, tam vidím 4ŘO a do ŘO z předchozí řady DS a mě to vychází začínat tím jako ve 4. řadě tudíž relief KS+4ŘO a do stejného oka reliéf DS. Jo a ještě malá technická ve vašem i originálním schématu je mezi těma dvěma reliéf DS do jednoho oka ŘO. Děkuji za vysvětlení, čepka je úžasná a nutně ji potřebuju :-( :-(
holatko 10. 10. 2010, 23:00
@BRAMBURKA35 Dobrý večer Barborko, nejprve k tomu počtu vzorečků. Když uděláte v druhé řadě 26DS, tak každý lichý DS musí v následující řadě přecházet v reliéfní sloupek, takže logicky by jich mělo být 13 ( každý sudý přechází ve vějířek ). Pokud to tak není, zkuste si je prohlédnout, zřejmě jste někde DS vynechala. Nejčastější chyba bývá na konci řady, kde se to spojuje s pevným okem. Tam někde může být DS z předchozí řady vynechaný. Malá technická: ano, mezi dvěma reliéfními DS do jednoho oka je skutečně ŘO. Co se týče toho začátku u vzorečku, tak ten je ztažený z netu a je tedy uzpůsobený na háčkování zprava doleva a zpět, čili na svetry. Čepička se háčkuje dokola a vzoreček není třeba nikde půlit, takže se v každé řadě začíná tak, že uděláte reliéfní KS a potom uděláte ještě 2ŘO, což nahrazuje 1 reliéfní DS, potom uděláte ještě jedno ŘO a do dalšího reliéfního DS z předchozí řady uděláte také reliéfní DS ( takže máte dva reliéf.DS vedle sebe, mezi nimi ŘO a tyto reliéfní DS plynule navazují na rel.DS z předchozí ředy ), ****dále uděláte vějířek ze 3DS, 1ŘO a 3DS, a ten zapichujete do té mezery z řetízkového oka, která je ve vějířku v předchozí řadě, potom opět uděláte reliéf.DS do reliéf.DS z předchozí řady, 1ŘO a zas reliéfní DS do druhého rel.DS z předchozí řady **** VZOREČEK MEZI HVĚZDIČKAMI **** STÁLE DOKOLA OPAKUJETE |-) |-) |-). Musím už jít spát. Zítra to asi zkusím rozepsat do návodu, ale bude to fuška *-). Tak dobrou noc (hello)
BRAMBURKA35 10. 10. 2010, 23:50
@holatko Díky Hani, už tomu rozumím, dělala jsem to dobře, ten začátek řad, ale pravě v 5. řadě jsem si spočítala počet vzorečků a ouha o jeden méně, tak jsem to rozpárla a začnu znova, takže moc díky, pomohla jste mi, jsem ráda, že mám pocit, že mi to jde dobře. Dobrou, taky už jdu nebo ráno nevstanu. (hello)
holatko 11. 10. 2010, 21:02
@BRAMBURKA35 Dobrý večer Barborko, to jsem moc ráda, že už to jde (F) (F) (F). Tak ať se dílko podaří (Y) (Y) (Y) (Y) (Y).
byzonka 10. 10. 2010, 8:14
DOBRÝ DEN,HANKO...TAK VČERA JSEM ČEPKU ZAČALA A NĚKOLIKRÁT PÁRALA...NEVYCHÁZÍ MI NA 24 DS 12 VZOREČKŮ,ALE JEN 11 *-) *-) *-)I KDYŽ TO DĚLÁM PŘESNĚ DLE ROZPISU 8o| 8o| 8o| ,-)A PAK JE TO SAMO MALÉ NA TĚCH 48 CM....NETUŠÍM,CO DĚLÁM ŠPATNĚ :´( :´( (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
holatko 10. 10. 2010, 10:19
@byzonka Dobrý den Dášo, to mě moc mrzí :-( :-( :-( . Zakopaný pes bude zřejmě někde v tom začátku, nebo konci, kde jsou ta řetízková oka. Když uděláte ve druhé řadě podle rozpisu 3ŘO+23DS, tak by to prostě mělo vyjít, takže pokud v té další řadě máte pouze 11 vějířků, bude zřejmě na konci nějaký volný DS z předchozí řady. *-) *-) *-) Zkuste to ještě jednou a pořádně se na to podívejte a kdyby jste pořád chybičku nenašla, tak to zkuste vyfotit ( hlavně aby byl vidět ten začátek/konec druhé a třetí řady )a pošlete mi to na můj mail: hanahol@seznam.cz a já se na to podívám a písnu, co tam nesedí. (F) (F) (F) (F) (F) (hello)
byzonka 11. 10. 2010, 13:05
@holatko HANIČKO,MOOOC DĚKUJI,ALE UŽ JSEM SE S TÍM POPRALA SAMA-TÍM,ŽE JSEM UDĚLALA 26 DS MI VYŠLO 12 VZOREČKŮ A JE TO ,-) ,-)ALE JE TO TEDY FUŠKA (cinky) (cinky)TĚŠÍM SE,AŽ BUDE HOTOVO ,-)MĚJTE SE NÁDHERNĚ A DÍKY ZA KRÁSNÉ NÁVODY (L) (L) (L) (L) (L)
babi Irča 9. 10. 2010, 21:10
Vypadá nádherně a samozřejmě mi to nedá abych ji nevyskoušela. Při nejbližší příležitosti se na ni vrhnu. Jen bych potřebovala nafukovací den.
holatko 10. 10. 2010, 10:21
@babi Irča Jj, nafukovací dny by se mi také hodily (L)
Mazlik1609 9. 10. 2010, 21:04
Vzorek je úžasnýýýý, musela jsem hned vyzkoušet, i když jsem doposud háčkovala jen dlouhé a krátké sloupky a nikdy ne podle nějakého nákresu... Byl to oříšek, ale brzy jsem zjistila, že vzorek je opravdu relativně lehký a přitom tak krááásný.... Háčkovala jsem z Catanie, háčkem č. 2 a musela jsem na obvod 35 cm použít 10 vzorečků.... http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3192327 (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
marcela448 15. 10. 2010, 17:58
@Mazlik1609 krásnééééé |:o) |:o)
holatko 10. 10. 2010, 10:20
@Mazlik1609 Ivčo, čepulka je super |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
lvicata 9. 10. 2010, 19:36
Zdravím tak už jí máme taky :-) :-) :-) :-) :-). Byla pochválena od naší babi (clamp) (clamp) (clamp) (clamp). Děkuji mooooc za úžasný návod (Y) (Y) (Y) (Y) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3192077
holatko 10. 10. 2010, 10:21
@lvicata Krásná |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
stypka 9. 10. 2010, 14:10
Dobrý den Hani, už mám taky hotovo ,-) ,-) ,-). Návod je naprosto skvělý, jenom jsem změnila přízi a velikost háčku a udělala takového kulíška :-). http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3191567. Ještě jednou moooooooooooooooooooc děkuju |:o) |:o) |:o), určitě nezůstane u jedné ,-) ,-) ,-)
holatko 9. 10. 2010, 15:09
@stypka |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Mám z Vás všech moc velikou radost. Čepulka je krásná. (Y) (Y) (Y)
Danyla 8. 10. 2010, 21:26
čepička je náááádherná, až budu mít více času, určitě se taky do ní pustím. Jste moc šikovná. (Y) |:o) (clamp) |:o)
Olinka62 8. 10. 2010, 21:11
je naprosto božííí, [A] a modelka je jako (F)
kasika 8. 10. 2010, 14:52
Zdravim, vlni se to priserne - pridala jsem jeste 1 vzorek pro vetsi obvod, nicmene se to opravdu po nejakych 6 radach vlnit prestava a chyta to tvar. Jeste - nemam rada velke kolecko - dourku - nahore, takze taky lze do kolecka vhackovat napred 12 kratkych sloupku a ty az pak nasledne rozhackovat na 24 - dourka je mensi. Diky za navod, snad se pochlubim vytvorem.
LenHav 8. 10. 2010, 12:07
Já jsem se na ní hned taky vrhla ,-) ,-) ,-) fakt jsem neodolala, Hani ,-) taky se mi to vlní, mám větší háček a silnější přízi, ale to byl účel |:o) chci to posunout zase trošku jinam a maličko zaimprovizovat, uvidíme, co se mi z toho vyklube 8-| ,-)
holatko 8. 10. 2010, 12:16
@LenHav ,-) ,-) ,-) Jj, Leni, já si to umím úplně živě představit, jako kulíška s bambulkou na konci. A líc rantlíku udělat z rubu a udělat ho delší a potom to ohrnout ven. Wow, to budu muset taky vytvořit (Y) (Y) (Y). Jen nevím kdy :-D :-D :-D
florka 8. 10. 2010, 8:57
taky jsem se večer pustila do čepičky, je tak nádherná, že nemůžu odolat..ale mám stejný problém-taky se to hrozně vlní, ale mám pocit, že jak háčkuji dál tak už to není tak hrozné...jen mi nejde do hlavy-to mám pořád háčkovat podle rozpisu a nikde neubírat nebo tak něco? ono se to vytvaruje samo? asi se blbě ptám, ale jsem zvyklá udělat placku a pak nepřidávat ,-) tak proto se ptám :-D moc děkuji za radu (L) (L) dělám tyrkysově modrou s perlety tak snad se mi to podaří ,-) (L)
holatko 8. 10. 2010, 9:01
@florka Vendulko, tady jsem placku nedělala. Je to shora nařasené, jako kdybyste upletla rourku a nahoře ji stáhla provázkem. Na hlavičce to vypadá moc hezky. Nebojte se toho. Háčkujte pořád rovně a ono se to vytvaruje (Y) (Y) (Y). Přidala jsem teď fotečky pohledu shora, tak snad už to bude jasnější.
florka 8. 10. 2010, 22:16
@holatko tak už ji mám hotovou :) zítra vyfotím na modelce a pošlu foto (P) jsem nadšená-snad nejhezčí čepule co jsem zatím vytvořila ,-) (a že jich není málo :)) ještě jednou moc děkuji za návod (L) (L)
holatko 8. 10. 2010, 22:44
@florka Vendulko super (L) (L) (L). Mám velikou radost, že se Vám povedla. Mě se taky líbí víc než ty ostatní, které máme, ale možná je to tím, že je to zas něco jiného, než to, co tady frčí v různých obměnách (F) (F) (F). Na fotečku se už moc těším. (hello)
florka 9. 10. 2010, 13:42
@holatko tak tady je slibovaná (P) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3191520 jsem fakt nadšená :) i Adélce se líbí :) (L) (L) (hello)
holatko 9. 10. 2010, 14:01
@florka Vendulko, je supeeeeer |:o) |:o) |:o) |:o) |:o). Jsem ráda, že se takhle krásně podařila a že jste z ní nadšená. Mě se tenhle styl taky strašně zalíbil a budu přidělávat. I pro známé (Y) (Y) (Y). Hezký sluníčkový víkend. (hello)
florka 8. 10. 2010, 12:45
@holatko moc děkuji za radu (L) jdu pokračovat ,-) ,-)
Terinka4444 8. 10. 2010, 8:10
Jo a ještě jeden dotaz *-) v to rozpisu, jak se ve třetí řadě píchá do toho ŘO mezi těmi 6-ti dlouhými sloupky, tam je ten znak kratšá, to znamená, že tam dělám dva polodlouhé sloupky s jedním ŘO? *-) DĚKUJI
holatko 8. 10. 2010, 8:58
@Terinka4444 Šári ne, to jsem háčkovala normálně, jako DS. Ono je to tam zřejmě takhle kvůli tomu, že by se to tam do toho obrázku delší nevešlo. Myslím, že značka pro polodlouhý sloupek je stejná jako pro dlouhý ale bez přeškrtnutí uprostřed a tyhle přeškrtnuté jsou (F) (F) (F) (F) (F).
Terinka4444 8. 10. 2010, 9:49
@holatko Děkuju, jste moc hodná, jdu pokračovat (Y)
Latosa 8. 10. 2010, 7:28
Je krááásná,ale končím ve stejné místě jako váš popis. ,-)Já to z těch rozpisů prostě neumím.Mám to pořád takové zvlněné a vůbec to nedělá co má. ,-)
holatko 8. 10. 2010, 9:13
@Latosa Přidala jsem fotečky ( posl.dvě ), jak to vypadá shora. Není to klasická placka, tak se toho nebojte.
Terinka4444 8. 10. 2010, 8:06
@Latosa :-D :-D :-D :-D včera jsem se v jednu v noci dostala k řadám podle rozpisu a jsem na tom zrovna tak a taky to mám celé zvlněné :-D :-D :-D ale je z toho pěkná kytka ,-) ,-) už jsem chtěla jít pro radu, jestli to má být tak zvlněno :-o
holatko 8. 10. 2010, 9:12
@Terinka4444 Jj, vložila jsem fota pohledu shora. Jestli to máte stejné, je to OK.
Latosa 8. 10. 2010, 8:34
@Terinka4444 Jo to jo kytka je to pěkná,ale tu malé na hlavu asi nenarazím. :-DProstě jak to není napsaný tak neuháčkuju ani ň. ,-)
Terinka4444 (upraveno) 7. 10. 2010, 22:19
Pomooooooc, co je to reliéfní krátký sloupek a reliéfní dlouhý sloupek? nevím si s tím rady (6) (6) znamená to, že ze začátku dělám vlastně jen ten přední reliéfní sloupek? Takže mi vlastně jakoby zůstane za tím reliéfním sloupkem prázdné očko? díky
holatko 7. 10. 2010, 22:34
@Terinka4444 Bingoooo (Y) (Y) (Y). U reliéfních sloupečků jsou očka netknutá. Háčkují se jakoby okolo sloupku. Buď zpředu, nebo zezadu. Ty sloupečky zpředu jsou třeba na bekovkách a dělají takové ty krásné dělící pruhy ke středu. Sloupečky zezadu se taky používají na bekovkách a dělají takové ty krásné podélné proužkování po obvodu ( které vzniká právě díky těm prázdným očkům ) mezi těmi dělícími pruhy - viz. tento návod a obrázek: http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=4873
Terinka4444 7. 10. 2010, 22:47
@holatko (L) (L) (L) (L)tak jdu tedy na to, snad to půjde :-) :-) děkujiiiiiii (F)
holatko 7. 10. 2010, 22:55
@Terinka4444 Držím palečky (Y) (Y) (Y)
Monulinka79 7. 10. 2010, 21:12
(Y)Milá Haničko, (L) tahle čepička je prostě (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) úúúžasná.jsem levák,ale háčkovat zvládnu,tak se do ní co nejdříve pustím...Vy ji máte náááádhernou. :-$Monika
pro 7. 10. 2010, 21:12
je překrásná (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Zrušený účet 7. 10. 2010, 21:07
(L) (L) (L) (L) (L) (L) jste šikulka, moooc pěkné (L) (L) (L) (L) (L) (L)
BRAMBURKA35 7. 10. 2010, 20:49
Hani, ta je nádherná, vy mi dáváte už zase vím, že nudit se rozhodně nebudu, hned vyzkouším a ukládám. (clamp)
Linlin 7. 10. 2010, 20:45
Téda, já už fakt NESTÍHÁM!!!! POMOC!! 8o| Díky moc za další úžasnou inspiraci!!! (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie