Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 70 návštěvníků)

Letní šaty

0.0
Letní šaty

Postup

Jednoduché letní šaty.
Spotřeba - záleží na zvolené délce šatů - mně to vychází na jednu délku šíře 140 cm. (Také záleží na tom, zda na šatech chcete volán, nebo ne - s volánem cca 2 metry látky.)
Látka by měla být lehoučká, kupovala jsem polyester - gramáž cca od 70 g do 145 g. Pokud koupíte průsvitnou, tak musíte počítat ještě s podšitím sukňové části šatů, aby nebyly průhledné. Je to ale chvilka a není tovůbec těžké.
Dále potřebujeme nit v barvě látky a jemnou gumičku na špulce ( neznám odborný název - vypadá jako nit, akorát je to slaboučká gumička - k dostání ve všech švadlenkách - cena cca 20kč - vyšla mi na dvoje šaty ).
Šaty se skládají ze tří dílů - horní, sukně a volán ( záleží na Vás, zda ho chcete, jedny šaty jsem šila kratší a bez volánu ).
Šila jsem velikost 40, pokud chcete, velikost upravíte. Upravujete pouze velikost sukně. Horní díl je univerzální.

Horní díl - celý pruh 140 cm, široký cca 25 cm.
Horní díl šijeme takto: horní nit je normální klasická nit, spodní nit je právě ta gumička. Takže se vám látka, když šijete, pěkně nařasí a bude pružit. Podle mě je tento postup lepší než pracné smokování.
Postup spočívá v tom, že tento díl musíte celý prošít v řadách od sebe vzdálených cca 1,5 cm. Na jedněch šatech jsem dělala asi 15 řad, na druhých cca 13. Buď si můžete vše nalátku narýsovat krejčovskou křídou, nebo můžete šít od oka. Drobné nerovnosti se stejně v tom nařasení ztratí. Já šila od oka.
Nejdříve jsem začistila jednu stranu horního dílu a prošila - zeshora nití, spodní nit gumička. A tak postupně prošijete celý díl. Záleží také na velikosti poprsí, takže od 12. řady měřte, samy přijdete na to, jak široký pás potřebujete. Je to nudná práce, ale výsledek stojí za to. Pokud máte starý stroj jako já, tak kontrolujte teplotu šlapky, abyste ho neuvařily. Po 10. řadě jsem ho vždy nechala trochu odpočinout.
Horní díl - viz foto.
Pak si nastřihněte sukni a sešijte boční švy - klasickou nití. Já stříhala sukni cca o 20 cm delší než je na střihu. Délku si musíte upravit podle sebe. Tyto šaty mám až po zem, měřím 178 cm.
Sukni a horní díl sešijte - zeshora klasickou nití, zespoda gumička, aby to pružilo. ( Dělá se to špatně, ale nakonec mi to vyšlo. Rada - obě části navlékněte na žehlicí prkno a špendlete na něm.)
Nakonec nastřihněte volán, záleží na vás, jak ho chcete mít nařasený - jeho délka by měla být cca o min. 50% delší než spodní obvod sukně. Můj volán je dlouhý asi 2metry. Volán můžete klasicky nastehovat a pak stehovku stáhnout na požadovanou šířku spodního dílu sukně, nebo - to jsem dělala já - volán v horní části prošijte nití a zespoda gumičlou - samo se to nařasí. Pak už jenom nastehujte na spodní díl sukně a díly sešijte.
Nakonec spodek volánu založte na požadovanou délku šatů.
Na šaty jsem chtěla našít ještě ramínka - to už záleží na vkusu každé z Vás.
Tyto šaty jsem šila dvoje, první látka byla lehčí - průsvitná - musela se podšívat, a s tou se mi pracovalo o něco lépe - gumička lépe pružila. Rozhodně na šaty nepoužívejte žádný těžký materiál. To by nepružilo - musela by se použít technika smokování.
Tento návod jsem vymýšlela, nejsem žádná švadlena, takže určitě bude mít i své mouchy. Šaty jsem stihla ušít za dvě spaní malé. Budu ráda, když se pochlubíte svými výtvory.

Sukňový díl, stříháme dvakrát

Horní díl - vyfocen z rubové strany

Horní díl - lícová strana

Volán - prošitý gumkou

Střih na sukňovou část - vel. 40

Toto je ta gumička, řekla bych průměr 1mm

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Zrušený účet 8. 6. 2011, 2:24
Evi,děkuji za návod. Kdysi dávno jsem namotala obyčejnou kloboukovou gumu do člunku,ale chvíli trvalo,než se zregulovalo napětí nití a muselo se řasit úzkým entlem.Váš nápad je geniální,láká mě to zase zkusit .PARÁDA! (Y) (F)
Pechča 8. 6. 2011, 7:26
@ Děkuji za pochvalu. No toto je asi obdoba kloboukové gumičky, jen tomu ve švadlence říkají jinak, název jsem zapomněla....Nápad jsem okoukala v prodejnách HM, kdemají podobné šaty. Když jsem to namotávalad o člunku poprvé, tak jsem si říkala, že je to blbost, že se to bude trhat, no a ono to šlo. Tak hezký den. Eva
ZuzkaJ 7. 6. 2011, 22:20
Děkuji prima nápad, o té gumičce jsem už četla, snad ji u nás budou mít ,-) ,-) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Pechča 8. 6. 2011, 7:28
@ZuzkaJ Zuzko, myslím, že by ji měli míts nad ve všech švadlenkách. Tak šití zdar. Eva

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie