Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 78 návštěvníků)

Pletený vzoreček ze svetříku :-)

0.0
Pletený vzoreček ze svetříku :-)

Postup

Na přání:-)Pro názornost jsem použila 3 jehlice - každou v jiné barvě. Fialová a žlutá jsou hlavní, šedá je pomocná - vedlejší. Samotný vzoreček se skládá z neustálého křížení 2 + 2 oček.

Stručný popis: 1) Zkušební vzorek jsem začala na 28 ok.
2) Upletla jsem pružný lem - 2 oka hladce, 2 oka obrace.

Po upletení lemu jsem si práci rozdělila takto: 4 oka obrace, 8 ok hladce, 4 oka obrace, 8 ok hladce a 4 oka obrace. Upletla jsem první 4 řady pro názornost. (Na svetříku mám pouze 2 řady.)

5.řada - upleteme 4 oka obrace, 4oka hladce, 2 oka si dáme na pomocnou šedou jehlici před pleteninu.

Upleteme 2 oka hladce z fialové jehlice.

2 oka z pomocné šedé jehlice dáme na fialovou jehlici...

..a nakonec je také upleteme hladce.

Stále jsme u 5. řady - když jsme dokončily křížení, upleteme 4 oka obrace, 4 hladce, 2 + 2 oka hladce zkřížíme stejně jako v předešlém sloupku a řadu končíme 4 oky obrace.

6. rubovou řadu upleteme, jak se jeví oka.

7.řada - upleteme 4 oka obrace, 2 oka hladce, 2 oka dáme na pomocnou jehlici.

2 oka z fialové jehlice upleteme hladce.

2 oka z pomocné jehlice dáme na fialovou jehlici a upleteme 4 oka hladce, pak 4 obrace, a zase přichází sloupek s křížením: 2 oka hladce, 2 + 2 oka křížíme hladce, 2 hladce, řadu končíme 4 oky obrace.

Takto vypadá vzoreček z rubu.

Upleteme 4 obrace, (zase křížení - prakticky křížíme v každé lícové řadě, všechny rubové řady pleteme, jak se oka jeví), 2 první oka dáme na pomocnou jehlici, pak upleteme 2 hladce z fialové jehlice, 2 oka z pomocné dáme na fialovou jehlici a upleteme 6 ok hladce, 4 obrace, 2 + 2 křížíme hladce, 4 hladce, končíme 4 obrace.

Základní spirála - 6 křížení z lícové strany.

Základní spirála z rubové řady.

Upletené 4 základní spirály - každá spirála je ze šesti řad. Přeji hodně pletené pohody :-).

Pomocné jehlice určené k pletení copánků.

Svetřík, který mi byl inspirací

Originál copánkový vzor. Pokud budete mít zájem, vložím i tento:-)

Řešení bez kapucky se stojáčkem a zipem

Popis na stojáček z návodu časopisu.

2.část návodu

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

myspule 24. 1. 2012, 12:04
(clamp) (clamp) (clamp) to je nááádhera, moc děkuji za detailní návod |:o). Mám jen jednu otázečku ,-), ta pomocná jehlice - ta musí být ve stejné velikosti jako jehlice, na kterých se plete? Říkám si, že pokud se pak oka přendávají z pomocné jehlice zpět na tu "hlavní", tak by to stejná velikost být nemusela že :^), pomocná jehlice by mohla být i menší že :^) ,-)? A kdyby byla stejná, tak by se pak mohla oka rovnou uplést z ní a nemusela se přendávat zpět na hlavní jehlici *-)? Díky za odpověď, Míša (hello)
Atuni 25. 1. 2012, 5:20
@myspule Dobrý den, Míšo, nejprve poděkuji za pochvalu. K Vašemu dotazu: mohu jenom potvrdit, to, co Vám radí paní Petra H. - existuje speciální jehlice, která Vám pomůže při pletení copánků, nebo můžete použít spínací špendlík, jak už bylo napsáno. Já nepoužívám nic. Prostě oka spustím z jehlice, upletu ty další, a pak si volně spuštěná oka na jehlici zase nasunu. Vtip je v tom, že někdy dodržování návodů nestačí, musíte si najít ten svůj "návod", který Vám osobně bude vyhovovat a dělat si to po svém pokud bude ovšem výsledek správný. A co se týče speciální jehlice - pokud budete chtít, budu je mít v nabídce pro ty, kdo je používají, tak Vám ji mohu zaslat.
myspule 25. 1. 2012, 12:14
@Atuni (Y) díky moc , super (Y) (Y) (Y)
hovino 24. 1. 2012, 13:40
@myspule Dobrý den Míšo, dovolím si také písnout, pletu také a při přehazování oček si pomáhám obyčejnou "sychrlajskou".... spínacím špendlíkem (Y) (Y) (Y) (Y)... očka nespadnou a špendlík se dá popřípadě i zavřít...nebo se dá koupit v galanterii taková originální jehlice, která je v prostřed taková vyboulená, takže očka drží pěkně pohromadě... ale mě se osvědčila spíš tak sychrlajska ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-), pěkné tvoření, a pokud budete chtít poradit, písněte :o)
Atuni 25. 1. 2012, 5:24
@hovino Petro, děkuji, že jste mě zastoupila v odpovědi na dotaz - rada byla super
myspule 24. 1. 2012, 14:53
@hovino (dance) Petro, děkuji za info (Y), já jsem na pletení kopyto ,-) a co se týká copánků, z těch mám fakt respekt (H) ,-), ale asi se osmělím a vyzkouším to, jak bude příležitost :-). Mějte se fajn (hello).
Atuni 25. 1. 2012, 5:29
@myspule Míšo, jak říká Zdeňka, copánky opravdu nejsou složité. Nebude dlouho trvat a budete je zvládat se zavřenýma očima :-)
ZdeSta 24. 1. 2012, 18:40
@myspule Míšo, já jsem na pletení taky kopyto, ale ty copánky fakt nejsou tak složité, jak vypadají (L)
myspule 25. 1. 2012, 12:15
@ZdeSta (L) Zdeni, tak já se odhodlám ,-) (Y)
Veruka 24. 1. 2012, 11:59
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o)Zlatuško děkuji moc! (L)je krásný,uvidím jak se s tím poperu,háčkování mi jde líp jak křížení ok :-) (F) (L)
Atuni 25. 1. 2012, 5:50
@Veruka Janičko, rádo se stalo (F) (F)
Zrušený účet 24. 1. 2012, 11:53
holky prosím u pletení jsou OKA ne OČI :^) .................. 8 očí hladce, 4 oka obrace, 8 očí hladce a 4 oka obrace .................. 8 ok hladce, 4 oka obrace, 8 ok hladce a 4 oka obrace pletu více jak čtvrt století a ty očííí mne dostávají :-S to je jako kdyby měl hrnec UŠI né má UCHO, ucha
Atuni 25. 1. 2012, 5:36
@ Dobrý den, Zdenko, pletu od svých 4 let, tzn. 46let a ještě jsem se nesetkala mezi pletařkami s polemikou na téma " ubrat 2 oka nebo oči". V každém případě jde o nový poznatek a já Vám děkuji, že jste mě na něj upozornila. Chápu, že nesprávné vyjadřování může ranit něčí city. V budoucnu se budu snažit takových chyb vyvarovat. Zlatka
Zrušený účet 25. 1. 2012, 8:37
@Atuni není zač děkovat, ráda jsem pomohla a s city to nemá co dělat, jen bude fajn, když jako padesátiletá budete znát i správné popisy při pletení (Y)
Babička Jiřinka 24. 1. 2012, 12:12
@ No nestačím se divit o co tady jde,já pletu přes 40 let a nějaké oči,nebo uši mne netrápí,když Pražáci mají voči a vokurky tak my na Moravě upleteme klidně 5 očí a naše hrnce mají uši,nejsme zde na lekcích spisovné češtiny,ale na stránce různých nápadů a návodů,které si vytvoříme jak s očima či ušima hlavně,že jsme živí a zdraví a máme se rádi!!!!!! :-p :-$ :-) ,-)Zlatuško,já to zmáknu hravě podle popisu s očima!!!!!!
Atuni 25. 1. 2012, 5:50
@Babička Jiřinka Babičko, Jiřinko, z Vašich komentářů na mě dýchlo životní moudro (a není to, prosím, žádná fráze). Děkuji, děkuji, děkuji, (F) (F) (F) Zlatka
Zrušený účet 24. 1. 2012, 13:27
@Babička Jiřinka Babičko Jiřinko máme tady na výběr ještě více infantilních smajlíčků, ale vyplazený jazýček a mrkající přiblbblo, to mluví za vše. Mne tedy stačilo.
Babička Jiřinka 24. 1. 2012, 13:39
@ No vidím,že jsem opravdu trefila ten hřebíček na hlavičku a jak je to přísloví o té potrefené huse??????Jinak si stále myslím,že nejen mě,ale i dalším bude úplně jedno zda budou plést oka či oči,nebo snad i očička,pokud se dílko podaří bude to jistě jen a jen radost z výsledku a Vy Zdeni až budete plést přes 40 let jako já tak snad ty očííí strávite,nebo Vás to vytočííí!!!!!Jinak hodně zdraví a pěkný den. ,-) *-) :^)
Zrušený účet 24. 1. 2012, 13:53
@Babička Jiřinka mohu dotázeček ? v těch zdrobnělinách jedete i v reálné mluvě ?
Atuni 25. 1. 2012, 6:35
@ Zdenko, (pokud vám nevadí toto familierní oslovení), každý máme své chyby. Otázkou je, na co se zaměříme. Na chyby nebo přednosti? Jednou jsem četla o muži, který strávil delší dobu na samotce v čínském vězení. Velikost prostoru, ve kterém byl nucen trávit čas měl rozlohu 2m*2m. Aby, jak napsal nezešílel, nutil svou mysl zabývat se jen pozitivními myšlenkami a vzpomínat jen na to pěkné, co v životě prožil. A přišel na jednu věc: "Tam, kde porostou růže, neporoste trní" ! Otevřela jsem si Vaše albíčko, abych se podívala na "růže", které tam máte a našla jsem zvířecího miláčka, krásně ušitý patchwork, a myšku, která udělala Terezce určitě radost :-) Zlatka
Chrysanthema 24. 1. 2012, 19:18
@ Já zase souhlasím s Vámi...nevím,proč je z toho hned kauza,když jste na to upozornila..a správně upozornila.
Zrušený účet 25. 1. 2012, 8:34
@Chrysanthema beru to tak, že chytrý člověk si nechá rád poradit, a že se najdou ti , co radu nepřijmou a začnou s příběhy z čínského vězení , pokaženého krásného dníčku a hotového krásného dílka podle návodu s pletenýma očima ? to tak bývá, nespasíme svět, ale zase nám nikdo nezabrání na chyby upozornit, třeba ji neví a nechá se rád poučit i když mu není 10 let
Atuni 25. 1. 2012, 10:15
@ Tak všechny chybky opraveny. Na srozuměnou - rozhodně nejsem nepoučitelný hlupák, který na svou obranu zneužívá vyhrocené situace ze života jiných lidí, jak explicitně vyznívá z prvého atributu, který jste mi přisoudila, a implicitně ze druhého, (oba dva zmíněny ve Vašem výše uvedeném komentáři). Jak jsem již zmínila: "Kde rostou růže, neporoste trní". Upřímně přeji krásný den. Zlatka
Atuni (upraveno) 25. 1. 2012, 6:36
@Chrysanthema Dobrý den, Zdeňko, obrátím se na Lexikon spisovné češtiny a případné chyby opravím. Zlatka
Babička Jiřinka 24. 1. 2012, 16:52
@ Tak tedy ještě se vyjádřím a ráda,Zdenko není nějak divné,že jsem na Vaši stránce nenalezla ani jedno upletené,či uháčkované OKO????No hlavně,že víte jak správně je to spisovně!!!!!Je mi z Vás smutno,já na Vašem místě bych ihned ten pravopisný vzkaz smazala a raději bych Zlatušce pochválila ten krásný svetřík a poděkovala za návod přesně tak, jak to zde dělají ostatní,kterým je jistě tak jako mě úplně jedno zda upletou 4 oči,nebo uháčkují 2 očka a ne OKA,také tímto dík Petře za podporu v mém názoru a věřím,že nejsme jen já a ona. (clamp) ^o) (Y)
pett* 24. 1. 2012, 14:36
@ Milá Zdenko, je mi vás moc líto. Vážně nemáte nic lepšího na práci než buzerovat na hobby stránkách kvůli takový ptákovině jako oči nebo oka ?? není tu daleko důležitější výsledek ?? Když tak zdatně už několik let pletete oka a ne oči, co kdybyste se raději též pochlubila nějakým výtvorem a návodem a odpustila si ty lekce ??? Ty dávejte někde jinde, určitě k tomu naleznete vhodnější stránky (tudledudle)
Atuni 25. 1. 2012, 6:01
@pett* Petruško, je mi líto, že díky mým " očím a okám" jste se musela vložit do této debaty. Velice děkuji (F)
Babička Jiřinka 24. 1. 2012, 16:55
@pett* Petro díky moc za názor a podporu,už jsem myslela,že jsou zde jen samé spisovně tvořící maminky a babičky a já se svými očkami budu nějak vyjímečně vyčnívat!!!!!!! (Y) (clamp) ^o) :-)
monicka82 24. 1. 2012, 11:49
Moc krásný svetr,a perfektně nafocený návod. (Y)
Atuni 25. 1. 2012, 6:02
@monicka82 Moniko, moc děkuji (F) (F)
Babulka1 24. 1. 2012, 9:45
Jste šikulka. Konečně i já jsem se naučila copánky. Moc krásný svetřík... |:o) |:o)
Atuni 25. 1. 2012, 6:06
@Babulka1 Verunko, děkuji (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie