Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 131 návštěvníků)

odsávačka nosu na vysavač za pár kaček

0.0
odsávačka nosu na vysavač za pár kaček

Postup

Pro ty co nechtějí investovat do drahé BabyVac odsávačky mám tip. Poradila mi ho pediatrička hned u prvorozeného syna, na nějž jsem to v pohodě "aplikovala" celé kojenecké období. Když se narodil druhý syn, vrtalo mi hlavou po návštěvách různých kamarádek s mimči, jestli ten BabyVac není opravdu mnohem lepší. Že přeci nejsme až tak chudí, abych šetřila na zdraví dětí :-) Takže jsem jednoho dne za hříšných několik stovek zakoupila BabyVac2 (vylepšenou verzi roku 2009) a zjistila jsem, že mi vůbec nevyhovuje v porovnání s naší doma upravenou odsávačkou za 25 Kč. Nejvíc mi na BV2 vadí, že dítko a odsávačka musí být ve svislé poloze, jinak soplíky proletí tou pidinádržkou uvnitř rovnou do vysavače a nezůstanou pro kontrolu v odsávačce. Možná ten zlepšovák je obecně známý, ale třeba někoho inspiruje :-)

Takže potřebujete:
* hadičkovou "ústní" odsávačku dětských hlenů z nosu - prodává se kolem 25 Kč v papírové krabičce a výrobce je myslím Gama ,
* nějaký pevnější materiál, který nevcucne vysavač a má větší průměr než trubka vašeho vysavače(např. kovové víčko, dno jogurtového kelímku, některé maminky přišly na krabičku od kinofilmu, víčka od sprejů na vlasy, gelů na holení atd. - lepší je omyvatelný voděodolný materiál),
* nůžky, nůž,
* příp. izolepa.


Je potřeba na hadičku s modrou koncovkou, která se vkládá do úst odsávající osoby, nasadit "ZÁTKU", která se přikládá na trubku zapnutého vysavače. Ten si ji na trubku nacucne podobně jako třeba koberec při luxování. "Zátku" můžete udělat třeba ze dna kelímku od jogurtu, kovového víčka lahve atd. - nejlépe je vystřihnout kulatý tvar většího průměru než trubka vysavače a doprostřed propíchnout / proříznout dírku na provlečení té hadičky odsávačky. Protože modrá koncovka je širší než hadička, tak se po zapnutí vysavače může stát, že hadička bude vcucávána do trubky vysavače a odsávačka nebude mít ten největší tah. Pak stačí hadičku za zátkou oblepit izolepou. Po odsání se samotná odsávačka s kelímkem naplněným "hleny" jednoduše vymyje vodou.

Je to super účinné, má to tah a ze začátku jsem se také bála, jestli mi to nezavaří vysavač (na hadicích vysavačů bývají regulace tahu, tak je lepší vyzkoušet na slabším sání-výkonu). Na orig.BabyVacu píší, že je vhodný na výkon vysavače max. cca 1800W.


Úzká hadička oproti BV2 se může strčit dále do nosíku až ke kořeni a vytáhnout soplíky skutečně všechny až ze zadních dutin. Dobré je také ucpání druhé nosní díry a pak to má větší tah v té odsávané dírce. Když hadičku budete držet víc na kolmo (jakoby držet od nosu nahoru do vzduchu, ne naležato směrem k puse - ale neroztrhněte nosní dírku :-) !), vydržíte odsávat delší dobu a až u kořene nosu (to BabyVac nedokáže), tak uvidíte, co všechno pořád ještě jde z dutin vytáhnout i když už se zdá, že je všechno pryč ! Zásobní "kelímek" na odsávačce vždy visí svisle dolů - hadičkama nahoru, takže v něm zůstanou soplíky (vysavač je nevycucne pokud kelímek neobrátíte dnem vzhůru) - můžete zkontrolovat kolik jste toho odsály, jakou to má konzistenci a barvu.


Dle pediatričky se nemůsíte bát, když se objeví narůžovělá "krvavá" skvrnka ze škrábnutí sliznice - není to nic hrozného, je to prý pořád lepší než problémy třeba se zánětem ucha z ucpaného nosu.
Dobré je před odsáváním vystříkat nos sprejem VINCENTKOU (lahvička se stříkátkem je opakovaně plnitelná ! a má obdobné složení jako drahé spreje z mořské vody) na "zkapalnění" příp.sušší a tužší rýmy. Chvilku nechat zatéct do dutin, zatím si připravit nádobíčko a po "zákroku" zase vystříkat Vincentkou na sklidnění sliznice.

Mimčo jsem zvládala odsávat sama - mimčo leželo na zádech, já ho "zaklekla" (svýma kolenama fixovala ručičky a svým "pozadím" jeho nožičky), levou rukou držela za temeno hlavičky a pravou rukou strkala hadičku do nosíku (jedním prstem jsem ucpávala druhou nosní dírku). Bylo to sice utrpení a boj, ale lepší než neodsátý nos s hrozící otitidou a pícháním uší :-(

Tak snad to někomu pomůže a z fotky i popisu to pochopíte :-) Já najela zase na toto a BabyVac ležel nevyužitý :-( Přeji hodně zdraví a když dojde, tak úspěšné co nejrychlejší odsávání :-)

PS: K diskusi o závadnosti.
Sama vím, že v roce 2007 tuto odsávačku testovali na ftaláty. Výsledek je rozporuplný = nevyhověla normě na "výrobky pro děti" (předpokládá se že tyto věci mohou být DLOUHODOBĚ cucány apod.), ale jelikož je vyráběna jako "zdravotnická pomůcka" tak podle evropských norem chemické složení naprosto vyhovuje a dokonce takové musí být ! V televizi v té době vyvolali poprask a nakonec se zjistilo, že z naprosto stejného materiálu mají v nemocnicích veškeré hadičky apod. třeba i na novorozeneckých JIPkách (tam teda ta dlouhodobost užívání je!). Pár nemocnic v ČR hned vydalo prohlášení, že v budoucnu budou (snad) nakupovat jiné prý nezávadné materiály jako nadstandard. No a na krabičce tak vychvalované BabyVac2 jsem žádné prohlášení, že by neobsahovala ftaláty, PVC apod. nenašla - takže dokud to někdo neotestuje, bůhví co v ní je :-( A pokud na ní dopíšou, že vyhovuje normě na zdravotnické pomůcky, tak bude obsahovat ftaláty stejně jako ta česká levná odsávačka :-)

krabička levné české "ústní" odsávačky

nám nevyhovující odsávačka na vysavač BabyVac 2

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Šwabík 24. 1. 2010, 22:52
Mám 3 děti a rýmy kopec. Váš postup je hodně podobný mému. Já však ten druhý konec, co jsem dávala do vysavače, ucpávala polštářem. Ale pozor na ten vysavač. Je plno vysavačů, co nemají tepelnou pojistku, a tak jsem jeden zavařila(ale nemějte strach, ne hned po prvním odsávání, bylo jich mnoho). A tak mi manžel nakázal, že až skončím s odsáváním, nechám aspoň minutku běžet vysavač na minimum a tím se ochladí. Jinak dítě jsem měla vzajetí jako vy.
Ivicka 24. 1. 2010, 21:47
Říkala jsem si, že Vám musím napsat, jak moc mi Váš nápad pomohl |:o) |:o) |:o) Taky mám odsávačku na vysavač a musím říct, že s touhle Vaší jsem toho odsála zhruba 3x víc!!! Dcera má za 4 dny po rýmě-no prostě super (L) Jako redukci jsem použila starou savičku (dudlík z lahve). Hlavně se mi líbí to, že můžu odsávačku v případě hodně silného znečištění vyhodit a koupit novou, což není u té za 300,- Kč tak jednoduché +o( a navíc se mi zdálo, že ji nikdy nemůžu dostatečně vyčistit. Moc Vám děkuji za tak skvělý a přitom jednoduchý nápad (Y) I. + (Z) + (child6)
Dalmatinek 26. 1. 2010, 19:37
@Ivicka Ivanko díky za postřeh. Já s tou Babyvac taky nějak nebyla spokojená, ačkoli jsem se na ni moc těšila :-( No ale někoho skutečně nepřesvědčíme :-) Mějte se fajn a ať je rýmy co nejméně :-) Radka
Dalmatinek 13. 1. 2010, 20:30
@sofinka Díky za odkaz, zase mi to osvěžilo paměť na tehdejší hysterii. V diskusi už to bylo párkrát zmíněno. Písla jsem do PSky svůj komentář :-)
pilarovci 8. 1. 2010, 20:06
ďakujem za super nápad (Y) :-) (Y) (L)
ronymach 8. 1. 2010, 19:11
Dobrý večer (hello)Radko,právě jsem to na své 2leté (child9)vyzkoušela a SUPER (clamp) (clamp) (clamp)nejdříve se bála,ale pak se ji to skoro líbilo (Y) (Y) u balonku byl hrozný řev,ale toto (Y) Hrozně moc děkuji a doporučuji |:o) (radost) (hello)
Sweetty 3. 1. 2010, 1:11
Před 6 lety jsem používala u mého prvního syna, dokonce mu to jednou zachránilo život (to ještě Baby Vac nebyl), ale u druhého už jsem používala Baby Vac a je mnohem lepší - rychlejší, bezpečnější a malý si s ním dokáže nosík odsát i sám. Co si kdo vybere je na něm. Mějte se (hello) (hello) (hello)
@Pavla 28. 12. 2009, 14:52
SUPER NÁPAD (clamp) (clamp) (clamp) Děkuji, určitě nám mnohorkát pomůže. (Y) (Y) (Y)
seleenee 25. 12. 2009, 23:56
Dobrý večer, musím jedině potvrdit. Nedočetla jsem asi až do konce vše, tak to tu už možná je. Malý smrká jen když nemá rýmu a když jí má, tak odmítá smrkat. Také používáme tuto odsávačku ale v kombinaci s kapesníkem. Sundám průhledný kalíšek a používám jen tu modrou část s hadičkami, Na hrdlo vysavače položím dvakrát přeložený kapesník nebo kus látky, kterou pak můžete rovnou vyhodit, prstem vytvořím malý důlek, na to nasadím tu modrou část přidržím a zapnu vysavač, hrdlo té modré části se přicucne přímo na hadici, přidrží tkaninu a odsává, můžete si vybrat kterou hadičkou budete odsávat ( zdatné třeba oběma najednou) a všechen obsah nosíku zůstane v látce. Látka musí být větší než otvor a přesahovat aby se nevysála.
pavla123 23. 12. 2009, 22:58
Bezva nápad, vyzkoušíme. Děkuji. Pavla
ppavli 23. 12. 2009, 18:03
Ahoj, taky používáme toto, jako redukci na vysavač používám savičku od kojenecké lahvičky třeba takovou http://www.chiccoshop.cz/Catalog.aspx?ItemNo=71310&VarCode=%2E01&Act=Detail&Grp=5&SubGrp=15&SInPNo=y&SInName=y&SInDesc=y&SInPrm=y
Zrušený účet 23. 12. 2009, 17:56
Mě tohle taky kdysi doporučil doktor na naši malou dcerku. Tu modrou část jsem sundala z nádobky a jak jsem pustila vysavač, tak se přicucla na hadici a jednu z volných hadiček jsem používala na odsávání hlenu. Malá strašně řvala, bála se hluku z vysavače, ale bylo to lepší než to tahat ústy, hlen vůbec nešel z nosu ven. Všichni mi říkali, že to je praštěný nápad, a že by to svému dítěti neudělali jen skrz ten hluk z vysavače, že z toho musí mít šok. Zkoušela jsem to i na sobě, jestli to moc v nose netahá, ale vůbec to žádná hrůza nebyla. A ti, co to odsuzovali, to pak na svých dětech používali taky ;-)
zabori 23. 12. 2009, 15:52
(Y) (Y)to s tím víčkem máme taky ;-) ;-) ;-)
veronikaplus 23. 12. 2009, 11:22
Sakra,ten návod najdu,až když jsem tu osávku na vysavačč koupila +o(...
Ale jinak díky za tip (Y)
Madsin 23. 12. 2009, 11:14
Určitě dobrý nápad a hlavně levnější verze (Y) (Y) (Y) ale neni nad Originál odsávačku verze 2009 SUPER odsávačku používáme dost často jak v létě tak v zimě dcerka na rýmy dost trpí a když se odsavačka hned vyčistí po každém odsávání tak nudle do vysavače nevlítnou (tudledudle) Vladka
Amiska 23. 12. 2009, 11:09
ja jsem ji taky takto pouzivala, ale na tu delanou primo na vysavac opravdu nema. (F)
Midlajda (upraveno) 23. 12. 2009, 11:14
Já říkám,že na tuhle odsávačku nemá nic , praktikuju to už od syna (13) i ted u 9 měsícního a to je snad jediná co to vytáhne od kud to má (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)m prostě chvála chvala a vychytávka taky prostě bomba. ;-) ;-) ;-)
CHanel 22. 12. 2009, 21:42
Tak když se dcera před 5,5 lety narodila,byla jen tato,odsávali jsme s manželem jak o závod,a to na rýmu trpěla,dodnes jsem jí vděčná-nikdy píchané uši,neznám noční výjezdy na ušní.Já si na ní nemohu stěžovat (Y) (Y)ba naopak,moc pomohla. (F) (F)
bojar 22. 12. 2009, 21:19
nápad výborný (Y)

ale také jsem se dočetla že odsahuje ftaláty (N) (N) (N)
marfanov 25. 12. 2009, 14:18
@bojar taky jsme používali tuto ústní, ale na vysavač jsem byla moc líná to dávat, tak jsem radši naučila děti smrkat :-)) ale že obsahuje ftaláty, to je tedy informace... vy to necháváte dítě celý den cucat, že se bojíte? a za nás to někdo kontroloval? a ublížilo nám to? boože...
Dobra 23. 12. 2009, 14:36
@bojar Jenže tenkrát říkali, že se ftaláty uvolňují slinama, když to dítě cucá a odsávačku přece strkáte do nosíku.
levr75 22. 12. 2009, 20:43
Take pouzivame ... jen na trubku vysavace nasazuji ustrizeny palec z gumove rukavice. Propichnu, protahnu hadicku a drzi to super .... ;-)
Adélka+Terezka 22. 12. 2009, 18:06
používám klasickou na vysavač, tyto vyšli letos v testech dost špatně, takže jsem jí hned vyhodila do koše +o(

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie