Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 31 návštěvníků)

Zelenina z filcu - mrkev, rajče, paprika

0.0
Zelenina z filcu - mrkev, rajče, paprika

Postup

Rajče: podle vzoru vystřihneme hlavní díl (červený kruh), hvězdičku a obdélník (tmavě zelená). Hlavní díl nastehujeme po obvodu, vyplníme PES kuličkami nebo jinou alternativou a utáhneme. Zapošijeme nebo svážeme pevně začátek a konec bavlnky. Obdélník na šťopku přeložíme napůl a sešijeme po dvou stranách. Pokud nám to rozměr dovolí, nastrkáme dovnitř zbylou stranou (třeba špičkou nůžek) také pár PES kuliček. Šťopku přišijeme pevně k hvězdě. Nekonec našijeme hvězdu i se šťopkou na vršek rajčete (tam, kde jsme stahovali). Masité rajče je hotové :-)

Paprika: všechny díly vystřihneme podle vzoru - hlavní díl a kolečko a obdélník na vršek. Hlavní díl přeložíme napůl a sešijeme po stranách. Převrátíme naruby, naplníme PES kuličkami a vršek nastehujeme a utáhneme jako u rajčete. Vršek se šťopkou vyrobíme stejně jako u rajčete, jen šťopku našíváme na kolečko. Kolečko se šťopkou našijeme na vycpanou papriku. Tvar papriky záleží na tom, jak je filc poddajný a jak se trefíte do vedení vláken (a taky jak moc jí vycpete.

Mrkev: Vystřihneme rovnoramenný trojúhleník (hlavní díl) a delší obdélník (zelený). Obdélník nastříháme na několik proužků, ale nedostřihneme až ke konci. Nastřihnutý obdélník srolujeme a vznikne nám "ustřihnutá nať" pro mrkev. Hlavní díl přeložíme napůl a sešijeme po šikmé straně. Stejně jako papriku převrátíme, vycpeme a nahoře stáhneme. Při stahování vložíme doprostřed nať (tím koncem, kterým drží pohromadě). Po úplném stažení několikrát prošijeme tam a zpátky, aby nať pořádně držela.

Z kartónu jsem si vytvořila vzory na hlavní díl.

Obkreslila na filc příslušné barvy. Malé díly stříhám od oka. Používám lihovou fixu a čáru (která zbyde po obstžižení) dám vždy z rubu.

Takhle vypadají všechny díly nachystané k sešití. Všimněte si tvaru dílů na šťopky a nať.

Začneme s rajčetem. Nastehujeme...

Potom stáhneme, vycpeme a zavážeme.

Šťopku sešijeme, vycpeme (dělám otevřenýma nůžkama), našijeme na hvězdičku a nakonec hvězdičku našijeme na vrch rajčete.

A rajče je hotovo. (omlouvám se za nedoostření některých snímků)

Takhle vypadá detail vršku papriky.

A tohle jsou dvě papriky podle stejného střihu lišící se jen poddajností filcu.

Takhle vypadá hotová mrkev (pro větší věrohodnost je dobré ještě prošít kolmé čárky jako to má normální mrkev - někdy dodám)

K šití používám bavlnky a ostré vyšívací jehly. Obyčejná niť je moc ostrá a filc má tendenci se trhat.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

jirkakony 17. 5. 2014, 14:25
Liduško díky za návod doma i ve školce měla zeleninka obrovský úspěch http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4581906
Maxinka 14. 3. 2013, 14:53
Podle vzoru, podle vzoru... ale jakého :^)
quitek 14. 3. 2013, 16:41
@Maxinka Omlouvám se, ještě jsem nestihla doplnit podrobný postup i se vzory.
enkka 14. 3. 2013, 14:46
(Y) (Y) (Y)parádní, jako živé (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie