Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 166 návštěvníků)

Háčkovaná beruška

0.0
Háčkovaná beruška

Postup

Tento postup jsem si vymyslela sama, naprosto není dokonalý, ale snad některým z vás pomůže alespoň k základu a vypilujete si jej už sami.

Háčkovala jsem z červené příze Katka, černé části jsou z černé Camilly, a to háčkem č. 2.5.

TĚLÍČKO BERUŠKY
Uháčkujeme 5 řetízkových ok (ŘO). Vpíchneme zpět do 4. oka a uháčkujeme krátký sloupek (KS), stejně tak i do 3.-1. oka, vlastně se vracíme zpět. Do 1. oka uháčkujeme 3 KS a pokračujeme krátkými sloupky dále po obvodu původních ŘO, až dojdeme k vrcholovému oku (ve špičce), do kterého opět uháčkujeme 3 KS. Takto zopakujeme ještě jednou, tj. do vrcholovýchch ok uháčkujeme 2 x 3 KS. Máme nyní na každé straně 2 řady KS. Od vrcholového oka jedno oko vynecháme na každou stranu a do těchto budeme pro rovnoměrné rozšiřování placky (tělíčka berušky) vháčkovávat vždy 2 KS, totéž i do vrcholového oka (místo původních 3 KS) a to na obou stranách. Začne se nám tvořit krásný oválek. Takto pokračujeme až do požadované velikosti. Ukončíme pevných okem do vrcholového oka. Na obou stranách původního řetízku bychom měli mít stejný počet řad KS, jinak bude beruška šišatá.

HLAVIČKA BERUŠKY
Hlavičku budeme přiháčkovávat rovnou na tělíčko. Od vrcholového oka odpočítáme směrem do prava 2 oka a do 3. vpíchneme a uháčkujeme krátký sloupek. 2 oka vynecháme a do 3. oka vháčkujeme 6-8 dlouhých sloupků (DS), aby se nám hlavička krásně vytvarovala (počet závisí na tom, jak moc nebo málo při háčkování utahujete). Potom opět 2 oka vynecháme a do 3. vháčkujeme 1 KS. Do následujícího oka vháčkujeme 1 pevné oko (PO), práci otočíme a celou hlavičku obháčkujeme 1-2 řadami pevných sloupků (opět závisí na požadované velikosti). V poslední řadě vypracujeme tykadla: vyznačíme si středové oko poslední řady KS, kterými jsme obháčkovali hlavičku, od toho na každou stranu odečteme 1 oko (celkem tedy 3 volná oka), do 4. oka vpíchneme a uháčkujeme 5 ŘO, vpíchneme zpět do 4. oka a uháčkujeme 3 DS. Potom do 3-1. oka uháčkujeme po 1 KS (vracíme se opět zpátky k hlavičce), uháčkujeme 3 KS (to jsou ona 3 vynechaná oka) a uháčkujeme stejným způsobem druhé tykadlo. Dokončíme obháčkování hlavičky a končíme pevným okem do tělíčka berušky. Přežehlíme napařovací žehličkou, aby se nám tělíčko s hlavičkou krásně vyrovnalo.
Možná to takhle vypadá složitě, ale až to budete dělat, zjistíte, že je to úplně jednoduché.

DOKONČENÍ TĚLÍČKA
Řetízkovým stehem vyšijeme černou barvou středovou čáru tělíčka.
Tečky můžeme háčkovat buď jako malé placičky (uháčkujeme 4 ŘO, spojíme v kroužek, do kterého uháčkujeme 10 DS nebo dlouhých polosloupků a ukončíme pevným okem), nebo jako bambulky, tak jsem to dělala já.

BAMBULKY
Uděláme si stahovací počáteční oko, do kterého vháčkujeme 4 ŘO a 5 dvojitých DS, které ovšem nedokončíme, poslední oko si vždy necháme na háčku. Potom nahodíme přes všech 6 dvojitých DS 1 KS a pořádně utáhneme. Zároveň utáhneme i stahovací počáteční oko. Udělá se nám krásná bambulka. Konce příze svážeme. Pokud to někdo z mého popisu nepochopil, což docela chápu, najdete podrobný návod i s obrázky na www.hackovanecepicky.cz u paní Boženky, kde jsem se to naučila já. Doufám, že se nebude zlobit, že sem dávám odkaz na její stránky.

Bambulky našijeme na tělíčko podobně, jak tečky nosí opravdové berušky.

Berušku našpendlíme na čepičku či svetřík a přišijeme - tělíčko červenou, hlavičku černou přízí nebo nití. Řetízkovým stehem vyšijeme rovnou na zdobený podklad nožičky.

PŘEJU HODNĚ ÚSPĚCHŮ PŘI TVOŘENÍ A UVÍTÁM I FOTEČKY MÉNĚ I VÍCE ZDAŘILÝCH POKUSŮ!!!

Tady můžete vidět, jak hotová beruška vypadá přišitá např. na ušance. Modelka sice nechtěla vůbec postát a měla spoustu jiné práce, ale snad je to aspoň trošku vidět.

A ještě jednou, raději bez modelky...

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Kudla77 12. 2. 2011, 17:00
dobrý den,mohlabych seprosím zeptatjak se dělá ten pletací steh?děkuji zodpověď - jsme začátečnice
LenHav 13. 2. 2011, 11:58
@Kudla77 Já ani nevím, jestli se to tak správně jmenuje ,-) ale dělala jsem takto: vpíchnete jehlou z rubu a vytáhnete v lícu, uděláte si na výšivce z příze v jehle maličkou smyčku, vpíchnete do stejného místa, kterým jste vytáhla jehlu s přízí a jehlu vystrčíte o cca 0.5 cm dále s tím, že smyčku vedete pod jehlou a přízi táhnete ve směru smyčku. Udělá se Vám krásná kapička, stejným způsobem pokračujete dál. Pokusím se najít někde na netu nákres, nevím, jestli to z mého vysvětlování pochopíte. Kdyby Vám to nešlo, tak navlečte přízi do jehly dvojitě a vyšijte to jak umíte, nemusíte se mého návodu tak striktně držet :-$ Když o tom tak uvažuju, správný název asi bude řetízkový steh, protože výsledkem je opravdu řetízek. V návodu to opravím :-)
Viko 4. 6. 2010, 0:16
(Y) (Y) (Y) páni ta je (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (hello) (hello) (hello)
KristinaO 25. 11. 2009, 22:04
Leni, díky za komentář a hned jsem musela juknout na vaše návody a do berušky se hned pustím. Je úžasná (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) mějte se krásně (hello) (hello) kristina
LenHav 27. 11. 2009, 10:15
@KristinaO Dík (L) a pošlete fotečku... (hello)
dandiska22 10. 9. 2009, 18:55
Dobrý den,prosím prosím mám prosbičku,neposlala by jste mi návod na čepičku zimní tu co tady máte na meil?děkuji moc za odpověd s pozdravem Daniela máte to moc pěkné a beruška je nádherná (Y)
Broucek42 7. 9. 2009, 13:07
je moc pěkná (Y) (Y) (Y), určítě vyzkouším, protože Lucinka chodí ve školce do třídy Berušek, tak bude originální :-D :-D :-D
LenHav 7. 9. 2009, 14:04
@Broucek42 Díky (L), já věděla, že návod někomu pomůže (child2)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie