Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 35 návštěvníků)

Pečený čaj - čaj bez umělých aromat a barviv pro labužníky

0.0
Pečený čaj - čaj bez umělých aromat a barviv pro labužníky

Potřebné ingredience

1litr rybízu /ten je nejlepší, ale když není nahradíme třeba švestkama/, 1 litr libovolného ovoce, 1kg cukru, 1 lžíce skořice, 5 rozdrcených hřebíčků, 1dcl rumu, několik citrónů.

Postup přípravy

Na hlubší pekáč smícháme na kostičky nakrájené ovoce, cukr, koření a pečeme při 200stupních cca 1/2 hodiny. Pak přidáme vymačkané citróny /dle chuti a dle sladkosti ovoce/ a rum. Promícháme a vlijeme do čistých sklenic. Podáváme cca 4 - 5 lžíček na dno hrnku přelít vařící vodou a máme super zimní pochoutku - pečený čaj. Možno vyrobit z jakéhokoliv ovoce (snad kromě banánů), i z mraženého.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

vendelínka 4. 1. 2008, 16:11
Úžasná mňamka - tenhle čaj je u nás prostě jednička. Výborný je i jednodruhový, třeba ostružinový nebo jen malinový. Jen na nás je toho cukru hodně, takže dávám jen 1/4 kg a kdo chce tak si ho přisladí. A citron nedávám vůbec a skořici i hřebíček vcelku
Bubalka 29. 8. 2007, 20:07
Všem doporučuji, dělám to tak už několik let.....
smiisek 29. 8. 2007, 20:20
@Bubalka Blani a že byste mi dala ten typ na kombinaci, to ne ;-) ;-) Dáváte i tu lžíci skořice?? a stačí péct tu půlhodinu??? Jsem nedočkavá, hlavně aby to klaplo (Y)
smiisek 29. 8. 2007, 20:02
Tak už mám připraveno na čajík, čekám až vyndám z trouby mandlové lupínky z bílků, také experiment odtud :-) Jen nemám nějak nápady, proto se ptám... Jaké různé kombinace jste již vytvořily??? Když nepočítám mražené ovoce.... Prosíííím, inspirujte mě!!! Natrhala jsem si ostružiny, ale než od slov došlo na čin, ostružiny si to rozmyslely a pošly :-) :-@ tak mám švestky a klasika jablíčka... Ale kombinaci jablek a skořice v pitném stavu moc nemusím :^) ;-) díky předem za inspirování!!! Zdenička
Freya 2. 6. 2007, 20:30
Tak jsme se tu shodli, že to bude prudce jedlé (či pitné) :-P (C) (D) (Y) Takže vyzkoušíme. Díky (L)
jíta406 6. 5. 2007, 22:15
Eriko tak čajíkse poved zrovna si dávám (C) (C) (C) a je výbornej,super recept,díky (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
jíta406 6. 5. 2007, 20:30
tak akorát sem dala čajík péct tak sem zvědavá jak to dopadne *-) :-o,no uvidíme pak napíšu :-$ :-$.Fakt zajímavej recept (Y)
Sussi7 8. 1. 2007, 21:30
Taky jsem si udělala čajík a je opravdu moc dobrý, ovoce jsem měla co mrazák dal a cukru jsem trochu ubrala. Vynikající (Y)
lase 5. 1. 2007, 15:19
I já jsem čajík vyzkoušela, akorát jsem neměla citrony, tak se chci zeptat, jestli tam jsou kvůli chuti nebo treba kvůli konzervaci a taky druhá věc- to ovoce se potom jí? A jak čajík skladujete, tedy jak dlouho vydrží? Děkuji za odpovědi, jinak je moc dobrý. :-D
legolka 5. 1. 2007, 23:19
@lase To ovoce je na tom docela dobrota, škoda nesníst. Citron bych řekla pro chuť, když je vše přehnané přes 200stupňů a sklenice jsou čisté a cukru je tam taky dost, ke konzervaci to stačí. Dobrou chuť Erika (C) ;-)
leni0323 5. 1. 2007, 16:02
@lase tak my sežerem i to ovoce, je moc fajn. jinak citrony tam udělají svou chuť, já tam dala jen 2 a stačilo. jinak holky, dneska "peču" znovu, čajíček měl úspěch u všech a já mám poslední 2 skleničky, za 2 dny to zmizlo :-)).
lase 5. 1. 2007, 16:55
@leni0323 No, já jsem to neudělala ani z celé dávky a je toho docela hodně (Y) a dětem to chutná, akorát cukru jsem mohla dát míň. Dala jsem tam i pomeranče a taky tam pěkně voní, citron zkusím příště. Dala jste je tam i s kůrou, že? ;-)
legolka 5. 1. 2007, 23:02
@lase Dobrý večer Lado, ten citron bych tam s kůrou nedávala. Nám tam nechutnal i jen tak oloupaný a nakrájený na kostičky, měly jsme zřejmě nějak moc té bílé slupky kolem dužiny a děti to nechtěli, že je to hořké. Zdravím a přeji dobrou chuť Erika (C)
leni0323 5. 1. 2007, 17:26
@lase jo, i s kůrou :-D :-D a jablka se slupkou (Y)
leni0323 3. 1. 2007, 15:51
takže jsem dneska "pekla" čaj :-D . do hlubokého plechu jsem vysypala mražený červený rybíz, sáček malin, sáček jahod, sáček ostružin, sáček borůvek, nakrájela jsem na drobno asi tak 6 jablek se slupkou, 2 celé citrony a "pekla" asi tak 1 hodinu na 200 st. jo a zasypala jsem to cca 3/4 kg cukrem (na 3 l ovoce) a je to tak akorát. nedávala jsem tam ani skořici ani rum, aby to mohli mí prcci a musím teda říct a poděkovat za skvělý recept, voní celý byt , hned jsem si čajíček uvařila a opravdu (Y) (Y) (Y) mňamka. kdo chce více dosladit, dosladí si přímo v hrníčku, kdo ne, stačí to takhle a není kyselý. (*) (*) (*)
kekina 28. 12. 2006, 16:47
Holky asi jsem tupa, ale jakej litr rybizu? Jako cerstve lisovanej, ze zahradky? Ten nemam a mit nebudu
legolka 5. 1. 2007, 23:15
@kekina ...Ilonko, ten rybíz (nebo jaké koliv ovoce, snad kromě banánů) nasypete do odměrky na pečení. Na jednu dávku celkem tedy 2 litry ovoce. Nic nelisujete. To ovoce na dně hrnku je pak mňamka. zdravím Erika :-P
leni0323 28. 12. 2006, 19:12
@kekina no já mám v mražáku místo masa "hafo" ovoce, od červeného rybízu, černý rybíz, ostružiny, borůvky, maliny, jahody, dokonce i angrešt, tak to může být z mraženého, ne? akorát mi není jasný ten citron a já bych ho chtěla taaaaaaaaaaaaaaaak už udělat, tak prosím písněte.
kekina 28. 12. 2006, 19:23
@leni0323 Takze cely zmrazeny ovoce? Treba maliny? *-) A do sklinek se to pak leje jen ten caj bez ovoce?
leni0323 28. 12. 2006, 19:26
@kekina no asi jo, tak jsem to pochopila, akorát mi není jasný ten citron, zda i s kůrou, nebo loupaný??? akorát jak se to bude péct. tak tam bude asi dost štávy na plechu, ne???? asi jsem taky mimo :-D :-D
leni0323 28. 12. 2006, 12:37
prosím pěkně, mám dotaz, chci dělat čajík, jelikož mám v mražáku "hafo" ovoce, ty citrony se krájí celé i s kůrou, nebo je třeba oloupat??? a tu citronovou štávu a rum, až je ovoce upečené nebo těsně před koncem?? díky za radu. :-D
legolka 5. 1. 2007, 23:12
@leni0323 Dobrý večer Leni, já bych citrony doporučila jenom vymačkat do již upečeného čaje. Ty dužiny bývají někdy dosti tuhé a hořké. Rum dám hned jak vytáhnu z trouby, alkohol se vlivem teploty okamžitě odpaří a zůstane jenom voňavé aroma. Zdravím a přeji dobrou chuť Erika (C)
Máťa a Vojtík 27. 12. 2006, 16:49
dobrý den tak jsem vyzkoušela čajík a je opravdu super.dělala jsem ho už asi 5x a každému komu jsem ho dala tak měl velký úspěch.Akorát jsem si receptík trošku upravila bylo to na nás moc sladké tak přidávám trochu vody a dávám méně cukru.Dávala jsem ho jako vánoční dárek a opravdu se to vyvedlo.Děkuji moc a všem doporučuji.Iva (Y) :

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie