(recept
si oblíbilo 35 návštěvníků)
Pečený čaj - čaj bez umělých aromat a barviv pro labužníky
Potřebné ingredience
1litr rybízu /ten je nejlepší, ale když není nahradíme třeba švestkama/, 1 litr libovolného ovoce, 1kg cukru, 1 lžíce skořice, 5 rozdrcených hřebíčků, 1dcl rumu, několik citrónů.
Postup přípravy
Na hlubší pekáč smícháme na kostičky nakrájené ovoce, cukr, koření a pečeme při 200stupních cca 1/2 hodiny. Pak přidáme vymačkané citróny /dle chuti a dle sladkosti ovoce/ a rum. Promícháme a vlijeme do čistých sklenic. Podáváme cca 4 - 5 lžíček na dno hrnku přelít vařící vodou a máme super zimní pochoutku - pečený čaj. Možno vyrobit z jakéhokoliv ovoce (snad kromě banánů), i z mraženého.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

vendelínka
(upraveno)
4. 1. 2008, 16:11
Úžasná mňamka - tenhle čaj je u nás prostě jednička. Výborný je i jednodruhový, třeba ostružinový nebo jen malinový. Jen na nás je toho cukru hodně, takže dávám jen 1/4 kg a kdo chce tak si ho přisladí. A citron nedávám vůbec a skořici i hřebíček vcelku
nahlásit

Bubalka
(upraveno)
29. 8. 2007, 20:07
Všem doporučuji, dělám to tak už několik let.....
nahlásit

smiisek
(upraveno)
29. 8. 2007, 20:20
@Bubalka
Blani a že byste mi dala ten typ na kombinaci, to ne
Dáváte i tu lžíci skořice?? a stačí péct tu půlhodinu??? Jsem nedočkavá, hlavně aby to klaplo



nahlásit

smiisek
(upraveno)
29. 8. 2007, 20:02
Tak už mám připraveno na čajík, čekám až vyndám z trouby mandlové lupínky z bílků, také experiment odtud
Jen nemám nějak nápady, proto se ptám... Jaké různé kombinace jste již vytvořily??? Když nepočítám mražené ovoce.... Prosíííím, inspirujte mě!!! Natrhala jsem si ostružiny, ale než od slov došlo na čin, ostružiny si to rozmyslely a pošly
tak mám švestky a klasika jablíčka... Ale kombinaci jablek a skořice v pitném stavu moc nemusím
díky předem za inspirování!!! Zdenička





nahlásit

Freya
(upraveno)
2. 6. 2007, 20:30
Tak jsme se tu shodli, že to bude prudce jedlé (či pitné)
Takže vyzkoušíme. Díky





nahlásit

jíta406
(upraveno)
6. 5. 2007, 22:15
Eriko tak čajíkse poved zrovna si dávám
a je výbornej,super recept,díky








nahlásit

jíta406
(upraveno)
6. 5. 2007, 20:30
tak akorát sem dala čajík péct tak sem zvědavá jak to dopadne
,no uvidíme pak napíšu
.Fakt zajímavej recept





nahlásit

Sussi7
(upraveno)
8. 1. 2007, 21:30
Taky jsem si udělala čajík a je opravdu moc dobrý, ovoce jsem měla co mrazák dal a cukru jsem trochu ubrala. Vynikající

nahlásit

lase
(upraveno)
5. 1. 2007, 15:19
I já jsem čajík vyzkoušela, akorát jsem neměla citrony, tak se chci zeptat, jestli tam jsou kvůli chuti nebo treba kvůli konzervaci a taky druhá věc- to ovoce se potom jí? A jak čajík skladujete, tedy jak dlouho vydrží? Děkuji za odpovědi, jinak je moc dobrý.

nahlásit

legolka
(upraveno)
5. 1. 2007, 23:19
@lase
To ovoce je na tom docela dobrota, škoda nesníst. Citron bych řekla pro chuť, když je vše přehnané přes 200stupňů a sklenice jsou čisté a cukru je tam taky dost, ke konzervaci to stačí. Dobrou chuť Erika


nahlásit

leni0323
(upraveno)
5. 1. 2007, 16:02
@lase
tak my sežerem i to ovoce, je moc fajn. jinak citrony tam udělají svou chuť, já tam dala jen 2 a stačilo. jinak holky, dneska "peču" znovu, čajíček měl úspěch u všech a já mám poslední 2 skleničky, za 2 dny to zmizlo
).

nahlásit

lase
(upraveno)
5. 1. 2007, 16:55
@leni0323
No, já jsem to neudělala ani z celé dávky a je toho docela hodně
a dětem to chutná, akorát cukru jsem mohla dát míň. Dala jsem tam i pomeranče a taky tam pěkně voní, citron zkusím příště. Dala jste je tam i s kůrou, že?


nahlásit

legolka
(upraveno)
5. 1. 2007, 23:02
@lase
Dobrý večer Lado, ten citron bych tam s kůrou nedávala. Nám tam nechutnal i jen tak oloupaný a nakrájený na kostičky, měly jsme zřejmě nějak moc té bílé slupky kolem dužiny a děti to nechtěli, že je to hořké. Zdravím a přeji dobrou chuť Erika

nahlásit

leni0323
(upraveno)
5. 1. 2007, 17:26
@lase
jo, i s kůrou
a jablka se slupkou



nahlásit

leni0323
(upraveno)
3. 1. 2007, 15:51
takže jsem dneska "pekla" čaj
. do hlubokého plechu jsem vysypala mražený červený rybíz, sáček malin, sáček jahod, sáček ostružin, sáček borůvek, nakrájela jsem na drobno asi tak 6 jablek se slupkou, 2 celé citrony a "pekla" asi tak 1 hodinu na 200 st. jo a zasypala jsem to cca 3/4 kg cukrem (na 3 l ovoce) a je to tak akorát. nedávala jsem tam ani skořici ani rum, aby to mohli mí prcci a musím teda říct a poděkovat za skvělý recept, voní celý byt , hned jsem si čajíček uvařila a opravdu
mňamka. kdo chce více dosladit, dosladí si přímo v hrníčku, kdo ne, stačí to takhle a není kyselý.







nahlásit

kekina
(upraveno)
28. 12. 2006, 16:47
Holky asi jsem tupa, ale jakej litr rybizu? Jako cerstve lisovanej, ze zahradky? Ten nemam a mit nebudu
nahlásit

legolka
(upraveno)
5. 1. 2007, 23:15
@kekina
...Ilonko, ten rybíz (nebo jaké koliv ovoce, snad kromě banánů) nasypete do odměrky na pečení. Na jednu dávku celkem tedy 2 litry ovoce. Nic nelisujete. To ovoce na dně hrnku je pak mňamka. zdravím Erika

nahlásit

leni0323
(upraveno)
28. 12. 2006, 19:12
@kekina
no já mám v mražáku místo masa "hafo" ovoce, od červeného rybízu, černý rybíz, ostružiny, borůvky, maliny, jahody, dokonce i angrešt, tak to může být z mraženého, ne? akorát mi není jasný ten citron a já bych ho chtěla taaaaaaaaaaaaaaaak už udělat, tak prosím písněte.
nahlásit

kekina
(upraveno)
28. 12. 2006, 19:23
@leni0323
Takze cely zmrazeny ovoce? Treba maliny?
A do sklinek se to pak leje jen ten caj bez ovoce?

nahlásit

leni0323
(upraveno)
28. 12. 2006, 19:26
@kekina
no asi jo, tak jsem to pochopila, akorát mi není jasný ten citron, zda i s kůrou, nebo loupaný??? akorát jak se to bude péct. tak tam bude asi dost štávy na plechu, ne???? asi jsem taky mimo


nahlásit

leni0323
(upraveno)
28. 12. 2006, 12:37
prosím pěkně, mám dotaz, chci dělat čajík, jelikož mám v mražáku "hafo" ovoce, ty citrony se krájí celé i s kůrou, nebo je třeba oloupat??? a tu citronovou štávu a rum, až je ovoce upečené nebo těsně před koncem?? díky za radu.

nahlásit

legolka
(upraveno)
5. 1. 2007, 23:12
@leni0323
Dobrý večer Leni, já bych citrony doporučila jenom vymačkat do již upečeného čaje. Ty dužiny bývají někdy dosti tuhé a hořké. Rum dám hned jak vytáhnu z trouby, alkohol se vlivem teploty okamžitě odpaří a zůstane jenom voňavé aroma. Zdravím a přeji dobrou chuť Erika

nahlásit

Máťa a Vojtík
(upraveno)
27. 12. 2006, 16:49
dobrý den tak jsem vyzkoušela čajík a je opravdu super.dělala jsem ho už asi 5x a každému komu jsem ho dala tak měl velký úspěch.Akorát jsem si receptík trošku upravila bylo to na nás moc sladké tak přidávám trochu vody a dávám méně cukru.Dávala jsem ho jako vánoční dárek a opravdu se to vyvedlo.Děkuji moc a všem doporučuji.Iva
:

nahlásit