(recept
si oblíbilo 91 návštěvníků)
Králík na smetaně a hořčici
Potřebné ingredience
1 králík (rozdělený na menší díly) nebo několik jiných dílů, 1 větší cibule, 1-2 stroužky česneku, několik plátků anglické slaniny bez kůže, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 vrchovatá lžíce petrželky (kudrnky), 2-3 lžíce hladké mouky, 100 ml sladké smetany, 1 hrnek kuřecího vývaru (nebo vody), máslo na smažení, mletý pepř, sůl
Postup přípravy
Příprava:
Cibuli a slaninu pokrájet na kostičky, česnek prolisovat, petrželovou nať pokrájet, mouku smíchat s pepřem.
Králičí díly obalit v mouce s pepřem a zbylou mouku rozšlehat ve smetaně.
V pánvi rozehřát tak 1 - 2 lžíce másla, přidat cibuli a opékat cca 5 minut. Poté přidat slaninu a česnek - opékat dalších 5 minut.
Obsah pánve přendat do hrnce, ve kterém pak budete maso dusit (já používám papiňák).
Na pánev dát znovu máslo a na něm opéct králičí díly ze všech stran do hněda. Opečené díly přendat do hrnce s cibulí a slaninou, trochu osolit, podlít vývarem (ten většinou nemám, tak dávám vodu a trochu bujónu nebo Solčanky), přidat hořčici a petrželku. Dusit na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
Měkké maso vyjmout, přidat smetanu s moukou - povařit ještě asi 3 minuty, popř. upravit hustotu omáčky vodou.
Je to výborné - nejlépe chutná s bramborem, vařeným ve slupce.
Cibuli a slaninu pokrájet na kostičky, česnek prolisovat, petrželovou nať pokrájet, mouku smíchat s pepřem.
Králičí díly obalit v mouce s pepřem a zbylou mouku rozšlehat ve smetaně.
V pánvi rozehřát tak 1 - 2 lžíce másla, přidat cibuli a opékat cca 5 minut. Poté přidat slaninu a česnek - opékat dalších 5 minut.
Obsah pánve přendat do hrnce, ve kterém pak budete maso dusit (já používám papiňák).
Na pánev dát znovu máslo a na něm opéct králičí díly ze všech stran do hněda. Opečené díly přendat do hrnce s cibulí a slaninou, trochu osolit, podlít vývarem (ten většinou nemám, tak dávám vodu a trochu bujónu nebo Solčanky), přidat hořčici a petrželku. Dusit na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
Měkké maso vyjmout, přidat smetanu s moukou - povařit ještě asi 3 minuty, popř. upravit hustotu omáčky vodou.
Je to výborné - nejlépe chutná s bramborem, vařeným ve slupce.
Příprava.
Králičí díly obalit v mouce s pepřem.
Opečenou cibuli, slaninu a česnek přendat do jiného hrnce.
A může se dusit.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
dagistonka
(upraveno)
25. 10. 2013, 16:37
Skvělý recept . Manžel konstatoval - výborné - plné chutí a těší se na příště.
Leeway3
(upraveno)
16. 12. 2012, 19:10
Jitko, já ještě nikdy neměla potřebu napsat komentář k vyzkoušenému receptu. Dnes ale ano! Je to skvělé ŽRÁDLO! Moc děkuji a rychle opisuji k oblíbeným receptům
Ayra
(upraveno)
16. 12. 2012, 21:56
@Leeway3
Jsem ráda, že vám chutnalo
heavy
(upraveno)
31. 8. 2011, 17:11
dnes jsem vyzkoušela , Váš receptík a dávám velkou 1* , ,opravdu VYNIKAJÍCÍ Můžu všem jen DOPORUČIT
omiomi
(upraveno)
8. 5. 2011, 15:08
BPřidáváme se k pochvalným komentářům - opravdu lahodné, jen jsme nedělalj v papiňáku - ač ho máme, na maso přliš nevyužíváme. Zdá se nám lepší z trouby. Každopádně díky za tip!
Eweli
(upraveno)
11. 12. 2010, 13:48
Dneska vyzkoušeno a takový králík se mi ještě nepovedl!!! Výborný oběd, všichni se dobře napapkali
BetyKaroliTeri
(upraveno)
24. 10. 2009, 16:02
Dobrý den Jitu, na radu kamarádky Radky (min. hodnoceníčko jsem dneska dělala Váš recept... Je výýýýýýborný, všichni jsme si moc moc moc pošmákli... Jsme hodně "máčkoví", tak jsem navíc přidala ještě jednu zakysanou smetanku, aby toho bylo víc... Děkuji moc za receptík a přejeme hezký den. Katka s rodinkou
kickinka
(upraveno)
12. 9. 2009, 21:17
dnes jsem dělal na oběd, a zařazuji mezi mé neeeeeeej recepty. vážně vynikající...
markit
(upraveno)
29. 8. 2009, 13:31
Dnes jsem zkoušela králíka podle vás a opravu mňamka s Klárkou jsme se nacpaly až se nám boule dělaly za ušima , opravdu výtečný , uvidíme jak manžel dorazí z práce , ale myslím že mu jedem talířek stačit nebude
zdee
(upraveno)
6. 5. 2009, 11:07
děkuji, bylo to opravdu dobré , určitě budu dělat znova, jen manžel opět zklamal, omáčku ani neochutnal zato baštila až se jí dělali boule za ušima
piliticek
(upraveno)
26. 3. 2009, 14:36
Dobrý den, děkuji za skvělý receptík, oběd se velice vydařil. Všichni se olizovali až za ušima včetně nejmladšího 14ti měsíčního a to to měl chudák okleštěné o česnek a hořčici . Moc děkuji a všem doporučuji. Rychlé a výtečné. Zuzka.
Ayra
(upraveno)
31. 3. 2009, 18:50
@piliticek
lienka26
(upraveno)
8. 3. 2009, 12:46
Fantastickej mnamka fakt
Ayra
(upraveno)
10. 3. 2009, 9:56
@lienka26
Kyzluska
(upraveno)
1. 2. 2009, 20:19
SUPER RECEPTÍK!!! Jak říká má sestra - přímo exlusivní!!!!! , řadím mezi oblíbené, manžel jen chválil a chválil...... Díky moc!!!
Ayra
(upraveno)
9. 2. 2009, 15:35
@Kyzluska
Cisinda
(upraveno)
17. 8. 2008, 9:34
Je to óbr mňamka A dělané v papiňáku je to rychlovka a masíčko je krásně měkké Udělala jsem k tomu rohlíkové knedlíky a syn málem vylízal talíř
Ayra
(upraveno)
21. 8. 2008, 15:07
@Cisinda
Jsem ráda, že Vám chutnalo
milamiky
(upraveno)
7. 8. 2008, 11:50
Tak...zrovna se vrhám na tento recept doufám že nic nezblbnu,s králíkem nemám zkušenosti Pak dám vědět jak jsem dopadla a jak chutnalo
EvDu
(upraveno)
7. 6. 2008, 12:31
Naprosto luxusní záležitos, všichni mí chlapi se jen oblizovali Dělala jsem to taky v papiňáku a maso se úplně rozpadalo. Chuťově také delikátní, jak říká můj 3,5 letý syn
Ayra
(upraveno)
15. 6. 2008, 21:48
@EvDu
JKpipule
(upraveno)
8. 10. 2007, 21:34
Tak zítra se dám do této dobroty , dám vědět jak dopadlo
renefer
(upraveno)
3. 8. 2007, 9:21
moc dobré , dělala jsem to asi před měsícem, všem to moc chutnalo + + a dneska se na to chystám znova
Kabu
(upraveno)
14. 4. 2007, 14:48
VYNIKAJÍCÍ !!! Dnes jsme tuto veledobrotu měli k obídku, mohu jen a jen doporučit Moc děkuji za receptík Je to fakt mňamka
Ayra
(upraveno)
16. 4. 2007, 16:58
@Kabu
Jsem ráda, že Vám chutná - u nás to má vždy úspěch. Ještě jsem do receptu zapomněla dodat, že hořčici nemusíte dávat jen plnotučnou (já jí dávám kvůli dětem, aby to na ně nebylo moc ostré), ale klidně i nějakou pikantnější.
skrhacka
(upraveno)
29. 3. 2007, 15:13
Už jsem to uvařila a je to úplně supr...všem doporučuji.....dělala jsem to jenom ve velké pánvičce takže nemám ani žádné nádobí. Manžel dostane s knedlíkem a mi s dcerou si dáme s těstovinama. Je to moc dobré a nenáročné na přípravu....za 40 minut hotovo i s přílohami. Díky moc. Míša
Dandulee
(upraveno)
15. 3. 2007, 20:25
Taky vyzkouším,vypadá to super