(recept
si oblíbilo 59 návštěvníků)
Makový nákyp s tvarohem a citronem
Potřebné ingredience
250 - 300 g máku (klidně celý, nemusí být mletý, ale i ten se dá koupit a myslím, že ho pak stačí míň) * 6 vajec * 1 tvaroh ve vaničce * 6 lžic dětské krupičky * 1 citron * 1 vanilkový cukr * 50 g másla * celkem 300 g cukru
Postup přípravy
Viděla jsem v Prostřeno a hledala tak dlouho, až našla recept - vzpomněla jsem si, že byl kdysi v časopise ona dnes:-))) a je výýborný, už mám upečeno.
Foto jsem si vypůjčila z pův. receptu na onadnes.cz, neb ten můj tak výstavní rozhodně není:-))
a pozoor - je to vápníková bomba - ovšem asi pouze v případě, že mák bude mletý nebo ho dokonale pokoušete, jinak se z něj toho vápníku asi moc neupotřebí...
Nachystáme si tři nádoby.
Do první dáme všechny bílky a cca 50 g cukru (aby byl sníh tužší)
Do druhé nádoby dáme čtyři žloutky, 200 g cukru, kúru a šťávu z půlky citronu
Do třetí 50 g cukru, 50 g másla, 2 žloutky, poté tvaroh, vanilkový cukr a kůru z půlky citronu
Postupně ručním šlehačem ušleháme (to jsem si vylepšila postup, abych nemusela umývat metly:-)), nejdřív sníh z bílků, potom do pěny žloutky s cukrem a nakonec ušlehat do pěny cukr s máslem a žloutky v poslední misce a pak zašlehat tvaroh, cukr a kůru.
Do žloutkové hmoty zamícháme mák.
Sníh rozdělíme do dvou ostatních nádob tak, že do tvarohu dáme cca třetinu a zbytek do žloutkové směsi. Do tvarohu přimícháme ještě 2 lžíce dětské krupičky.
Do makové žloutkové směsi se sněhem přidáme čtyři zbylé lžíce krupičky a opatrně promícháme.
nachystáme formu - vysteleme pečicím papírem (nebo vymazané a vysypané strouhankou) - měla jsem formu 20x30 cm, 5 cm vysokou, a je to tak akorát.
a vrstvíme - půlku tvarohové směsi, půlku makové směsi, na to zas tvarohovou a nakonec zas makovou směs. Pokud by forma byla menší a vyšší, jde udělat i šest vrstev jako na obrázku:-)
Pečeme cca 30 minut na 150 stupňů v horkovzdušné troubě (nebo na 170 v normální) - prostě až ta horní vrstva ztuhne, někdy je potřeba trochu dýl.
paní v tom Prostřeno to pekla pod alobalem (prý patří lesklou stranou dovnitř, lesklá odráží teplo a nelepí se, matná teplo vodí), já bez, a udělalo to nahoře takovou krustu, která chutná jako rakvičky:-)
kdo má rád pikantnější moučníky, je to výýýborné!! chutnalo to i manželovi, a mým dvěma vybíravým dcerkám.
Tvarohy jsem podruhé dala dva a přidala lžíci krupice a cukru, ať ten množstevní poměr mezi mákem a tvarohem je trochu vyrovnanější jako na hlavním obrázku. V tomto případě rozdělíme bílky na polovinu (ne v poměru 1/3 do tvarohu a 2/3 do maku).
Foto jsem si vypůjčila z pův. receptu na onadnes.cz, neb ten můj tak výstavní rozhodně není:-))
a pozoor - je to vápníková bomba - ovšem asi pouze v případě, že mák bude mletý nebo ho dokonale pokoušete, jinak se z něj toho vápníku asi moc neupotřebí...
Nachystáme si tři nádoby.
Do první dáme všechny bílky a cca 50 g cukru (aby byl sníh tužší)
Do druhé nádoby dáme čtyři žloutky, 200 g cukru, kúru a šťávu z půlky citronu
Do třetí 50 g cukru, 50 g másla, 2 žloutky, poté tvaroh, vanilkový cukr a kůru z půlky citronu
Postupně ručním šlehačem ušleháme (to jsem si vylepšila postup, abych nemusela umývat metly:-)), nejdřív sníh z bílků, potom do pěny žloutky s cukrem a nakonec ušlehat do pěny cukr s máslem a žloutky v poslední misce a pak zašlehat tvaroh, cukr a kůru.
Do žloutkové hmoty zamícháme mák.
Sníh rozdělíme do dvou ostatních nádob tak, že do tvarohu dáme cca třetinu a zbytek do žloutkové směsi. Do tvarohu přimícháme ještě 2 lžíce dětské krupičky.
Do makové žloutkové směsi se sněhem přidáme čtyři zbylé lžíce krupičky a opatrně promícháme.
nachystáme formu - vysteleme pečicím papírem (nebo vymazané a vysypané strouhankou) - měla jsem formu 20x30 cm, 5 cm vysokou, a je to tak akorát.
a vrstvíme - půlku tvarohové směsi, půlku makové směsi, na to zas tvarohovou a nakonec zas makovou směs. Pokud by forma byla menší a vyšší, jde udělat i šest vrstev jako na obrázku:-)
Pečeme cca 30 minut na 150 stupňů v horkovzdušné troubě (nebo na 170 v normální) - prostě až ta horní vrstva ztuhne, někdy je potřeba trochu dýl.
paní v tom Prostřeno to pekla pod alobalem (prý patří lesklou stranou dovnitř, lesklá odráží teplo a nelepí se, matná teplo vodí), já bez, a udělalo to nahoře takovou krustu, která chutná jako rakvičky:-)
kdo má rád pikantnější moučníky, je to výýýborné!! chutnalo to i manželovi, a mým dvěma vybíravým dcerkám.
Tvarohy jsem podruhé dala dva a přidala lžíci krupice a cukru, ať ten množstevní poměr mezi mákem a tvarohem je trochu vyrovnanější jako na hlavním obrázku. V tomto případě rozdělíme bílky na polovinu (ne v poměru 1/3 do tvarohu a 2/3 do maku).
a takto vypadal ten můj:-) nic moc, ale na chuti to neubralo:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
danca60
(upraveno)
28. 11. 2017, 19:12
Tak tohle musím zkusit
zuzan
(upraveno)
27. 11. 2017, 20:26
Vyzkoušeno a je to opravdu neskutečná dobrota . Mák miluju, do tvarohu jsem ještě přidala rozinky a bylo to teda skvostné . Zařadím do stálého jídelníčku . Vůbec by mne takový receptík nenapadl . MOc děkuji!!!
Aluch
(upraveno)
24. 2. 2016, 18:38
Vypadá krásně..........děkuji za recept vyzkoušíme
laskonka333
(upraveno)
24. 2. 2016, 12:58
Zuzana.V
(upraveno)
21. 2. 2016, 18:33
Mák není moje oblíbená surovina, ale tento nákyp mě nadchnul . Doma se po něm jen zapráší a rozhodně ho můžu všem doporučit . A dávám 2 tvarohy a pak je ještě lepší .
Ledura
(upraveno)
1. 10. 2010, 22:05
solvi
(upraveno)
24. 9. 2010, 13:32
Děkuji za recept, hledala jsem ho marně a našla u Vás Dnes jsme měli k obědu, je to mňamka a celkem dost sytá.
juhana
(upraveno)
24. 9. 2010, 12:14
Já ho dělala s mletým mákem a jen 180g a i tak tam bylo toho máku dost ale každopádně kdo má rád mák, tak si pošmákne Vynikající je tam ten citron, dodá to tomu zvláštní chuť Děkuji za recept
žabada
(upraveno)
16. 9. 2010, 7:40
hlavně, že se nemusí mlít mák to mě nebaví ale makové věci mám moooc ráda
Bylinka1
(upraveno)
15. 9. 2010, 21:17
taky mě to zaujalo-makový nákyp .Ani si nedovedu představit tu chuť,ale zkusím -aspoň něco nového!
zdenka54
(upraveno)
15. 9. 2010, 21:16
Paní ale s celým mákem moc neuspěla a taky ,že prý je ho tam moc,ale mě to láká k vyzkoušení
marfanov
(upraveno)
16. 9. 2010, 7:53
@zdenka54
no já jsem sehnala mák jen v 250g balení, patří ho tam totiž 300 g, ale myslím, že těch 250 g je až až... a že je celý - mně zas vadí mletý, protože mezi zuby se usazuje podstatně víc
backa
(upraveno)
15. 9. 2010, 17:52
Vypadá to moc pěkně, já se dívám na prostřeno a taky mě to včera zaujalo. V 6 večer to můj čas a koukám na to.Někdy je to velice zajímavé.- Určitě vyzkouším
Vanusak
(upraveno)
15. 9. 2010, 16:00
Na Prostřeno nekoukám, ale ta chuť může být zajímavá To někdy vyzkouším.
marfanov
(upraveno)
15. 9. 2010, 16:06
@Vanusak
já jsem na to dřív taky nekoukala, ale zpestřuju si poslední dny mateřské před nástupem do práce
Vanusak
(upraveno)
15. 9. 2010, 16:14
@marfanov
Tak tfuj tfuj, ať se nástup zadaří
marfanov
(upraveno)
15. 9. 2010, 16:23
@Vanusak
díky díky, no bude to krušné...
agar
(upraveno)
15. 9. 2010, 16:08
@marfanov
na prostřeno čučí můj chlap ale tohle vypadá fakt dobře