Zobrazit přihlášovací formulář

Záhadný vesmír - Albi

Záhadný vesmír - Albi

Balíček je doma! 
Dorazila nám krabička, spíše krabice plná vesmírného překvapení!

To je paráda mami, podívej, co všechno se tam vešlo? Je tam měsíční kráter, gravitace, světelný projektor, galaxie, černá díra, sluneční soustava. Volá na mě osmiletá dcera, která už teď ví, že bude pracovat pro NASA a zkoumat celý vesmír.

Takových pokusů! Rodiče si berou návod. Taťka se usmívá a říká, tak tohle bude bavit i mě. Tak čím začneme? Já chci taky dělat pokusy! Volá na nás čtyřletý brácha a už běží za námi.

Začneme pozvolna a sestavujeme světelný projektor. Zatemníme celý pokojíček a už se na zdi objevuje Země, Jupiter, Uran, Neptun, Mars. My jsme ve vesmíru!

Teď bych ráda vytvořila kráter. Všechno na něj potřebujeme je uvnitř krabice, jediné co nám chybí je miska. Běžím k mamce do kuchyně a beru mističku, že v ní budeme míchat sádru ji raději říkat nebudu. Ještě potřebujeme džbánek s vodou, volá na mě bráška. Máme všechno, můžeme začít. Naliju vodu do mističky a bráška sype sádru. Hlavně to pořádně zamíchejte, říká taťka. A podává nám formu na kráter. Teď musíme počkat než to ztvrdne, to čekání je nuda. Jdu zkontrolovat jestli je sádra už tvrdá, ale ona ne a ne zvrdnout. Taťka se směje a říká, že mi chybí trpělivost, ať tomu dám alespoň hodinu. Konečně! Můžeme to jít vyklopit. Povedlo se, máme měsíční kráter. Jen tomu něco chybí, už vím, potřebuji šedou temperku a dovybarvím si ho. Vždyť měsíční kráter je našedlý.

Další na řadě je spirální galaxie. Zase nám něco málo chybí, tentokrát na pokus beru z ledničky mlíko. Do gravitační jámy lejeme s taťkou na střídačku mlíko s vodou a to pak celé zamíchám lžičkou. Brácha kape barvivo a já dál míchám. Ejhle, jako spirála to teda moc nevypadá, máme z toho šmoulí mlíko. No, ne každý pokus se na poprvé povede. Jdeme to zkusit znova a lépe. Druhý pokus nám vyšel podstatně lépe a spirálu máme.

Moc se těším na další pokusy!

Z pohledu rodiče se jedná o dobře zpracované téma, které je podané naučnou formou. Zaujme to nejen starší děti, ale hodně pokusů bavilo i našeho čtyřleťáka. Určitě vyzkoušíme i jiné sady.

0.0
Publikováno , přečteno 550x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie