Zobrazit přihlášovací formulář

Chcete si zachovat krásu co nejdéle? Tak s tímto přestaňte.

  • Publikováno:
Chcete si zachovat krásu co nejdéle? Tak s tímto přestaňte.

Všichni si přejeme vypadat hezky a stylově, co nejdéle mladistvě, chceme mít hezkou pleť, hebké a husté vlasy, chceme být zdravé a prostě se cítit dobře. Spoustou každodenních činností si ale tuto snahu sabotujeme, aniž bychom o tom věděli. I když to jsou v malé míře neškodné záležitosti, když to přeženeme, vyloženě si škodíme. A o co vlastně jde?

SPF všude! Už jsme si možná zvykli nanášet si na obličej opalovací krém, než vyjdeme z domu. Je to rozhodně jedna z nejlepších ochran před předčasným stárnutím kůže. Jenomže – opalovací krém bychom měli nanášet na veškerou pokožku vystavenou slunci, ne jen obličej. Takže bychom měli mazat taky uši, krk, dekolt, ruce a paže, popřípadě nohy.

  • A co takhle pěšinka ve vlasech? Pokud jdeme ven s rozpuštěnými vlasy, může se nám spálit. Ano, je to nepříjemné, ale prč by z toho měl být takový problém? Protože melanomy vzniklé na hlavě patří k těm nejnebezpečnějším. Takže se nebojte a trošku krému si vetřete i do pěšinky, nebo si vlasy sčešte dozadu.

Noha přes nohu. To by mělo být naprosto zakázáno. Ne kvůli etiketě (i když to je taky důvod), ale kvůli cirkulaci naší krve. Více času stráveného s nohou přes nohu může vést k rozvoji křečových žil a vzniku popraskání metličkových žilek.

Češeme si mokré vlasy. Říkáte si, co je na tom špatného? Vlastně úplně všechno. Rozčesávání mokrých vlasů oslabuje vlasové kořínky a narušuje strukturu vlasu. Vlasy bychom si měli nejdříve šetrně vysušit, rozčesávat až potom.

  • Tip Mimibazaru: Ideální je vzít si hřeben s většími rozestupy mezi zuby a vlasy si rozčesat ve chvíli, kdy smýváme kondicionér – pod tekoucí vodou.

Culíky taky nejsou nic moc. Byť jsou velice, velice, velice praktické, neměli bychom to s nimi přehánět. Ale vlastně neustále povytahují vlas z jeho kořínku, vedou tedy k vypadávání vlasů a jejich celkovému oslabení.

Pozor na make-up po vytrhávání chloupků. Pokud si vytrháváme chloupky v obočí nebo jinde na obličeji, měli bychom tak činit s vyčištěnou pletí a potom ji nechat volně dýchat. Jakmile podrážděnou pleť zamažeme make-upem, póry se nám zanesou a s největší pravděpodobností také zanítí.

Pozor na mléko. Pokud patříte mezi jeho milovníky, opatrně. Laktóza je totiž cukr. A ovlivňuje kvalitu naší pleti – pleť je při nadbytečné konzumaci mléka mastnější a náchylnější k akné.

Nepudrujte! Pokud se zapotíme nebo zamastíme, neměl by pudr být první volba, zvlášť ne ten kompaktní. Ideální je vzít si savý papírový kapesníček a nechat přebytečný maz vysát jím. Pokud přece jen chcete volit pudr, volte ten transparentní. Více o všech druzích, výhodách a nevýhodách pudrů se můžete dozvědět tady.

Vrstvy jsou pro oblečení, ne pro naši tvář. V současné době se to různými produkty na konturování tváří, na zvýrazňování nebo potlačování rysů a tak dále v obchodech, časopisech i na internetu jenom hemží. Když si jich ale na tváře dáme moc, nebo v moc silných vrstvách, rozhodně to nebude vypadat dobře. A neprodyšnost pleti rozhodně nepřidává na zdraví.

Mnutí očí. Pokud se vás tento zlozvyk týká, měli byste zpozornět – oslabujeme si tak řasy, které budou mnohem více vypadávat. Oči také po každém promnutí na chvíli otečou, protože se budou snažit vyrovnat nerovnoměrný tlak.

Pozor na ruce. Děláme to všichni, téměř neustále si saháme na obličej a vlasy. A to není dobře, protože obličej potřebujeme udržovat v co největší čistotě, k čemuž naše ruce rozhodně nepřispívají. Zanesením nečistot se bude naše pleť náchylnější na akné a ucpávání pórů. Vlasy kolem obličeje jsou zase ty nejslabší a nejnáchylnější k poškození, které na hlavě máme. A kolikrát denně je vystavíme tomu, že si je prohrábneme? Pravděpodobně víckrát než jednou.

Pozor na ovocné šťávy. I když jsou plné vitamínů, antioxidantů a třeba i vlákniny, jsou také plné cukrů a někdy velmi agresivních enzymů. Pokud to s nimi přeháníme, zaděláváme si na rychlejší ztenčování pleti a vznik vrásek.

Ukliďte si kabelku! A to hned z několika důvodů. Pořádek kolem nás nám dělá pořádek v hlavě. O tom jsme psali v jednom z dřívějších článků. Ale to, že bychom se svojí kabelkou přežili týden v divočině, protože v ní najdeme doopravdy téměř všechno, není dobré. Kolik věcí se nám vysypalo, vylilo nebo jinak uniklo z obalu – a my do kabelky saháme pořád, pak na obličej... a už je to tady. A pokud neustále nosíme zbytečně těžkou kabelku, může to dlouhodobě ovlivňovat naše držení těla. Mimochodem, věděli jste, že kabelka patří k bakteriemi nejvíce zamořeným věcem, které denně používáme? Proč, a jaké jsou ty ostatní, si zase můžete přečíst zde.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

vycky333 31. 7. 2018, 22:49
To je ale informací, to by člověk potřeboval dlouhý manuál co všechno dělat a co ne :) Některé věci děláme tak automaticky, že je těžké je přestat dělat. Tohle všechno je určitě dobré vědět a možná stačí se jen více na určité návyky soustředit a přemýšlet o nich :)

Kategorie