Zobrazit přihlášovací formulář

7 nejčastějších chyb, které alergici dělají. Vyvarujte se jich!

  • Publikováno:
7 nejčastějších chyb, které alergici dělají. Vyvarujte se jich!

Jsme přímo uprostřed největší sezóny alergenů, za jaro a léto se vystřídají všechny druhy pylů, a každý z nich má své obecenstvo postižených alergiků. Každý, kdo trpí alergií na pyly, ví, že se toto období roku musí prostě přečkat. Ale někdy si ho sami znepříjemňujeme tím, že jsme tak trochu lajdáci ve vyhýbání se alergenům. Podívejte se na nejčastější chyby, kterými sami sobě sabotujeme příjemné jaro.

Za naše alergie může genetika, vlivy prostředí, změny imunity, dokonce je na vině i globální oteplování. To všechno jsou věci, se kterými toho moc nezmůžeme (až na to globální oteplování). Často ale svůj stav zhoršujeme životním stylem a zvyky, které bychom měli alergii podřídit.

1. Nemyjeme si vlasy každý den

Byť bychom neměli každý den vlasy zatěžovat mytím a sušením, ve vlasech ulpívá mnoho alergenů. A tak je máme tak nějak pořád pod nosem. V nejvyšší sezóně bychom měli každý večer pořádně vydrhnout nejen obličej, ale spláchnout také vlasy – ať nejsme alergenům vystaveni i přes noc.

2. Přílič často větráme

Samozřejmě, že nemůžeme žít bez čerstvého vzduchu, ale přístup alergenům do našeho domu bychom měli významně omezit. A doma máme spoustu lapačů, na kterých pyly ulpí a my se ne a ne zbavit protivných projevů alergie. Zkuste větrání omezit, ideálně v období, kdy jsou vaše alergeny nejrozšířenější.

3. Neměníme filtry v klimatizaci

Je jedno, jestli doma, v autě nebo v kanceláři – nahromaděné pyly na filtru v klimatizaci je prostě začnou propouštět. Proto je nezapomeňte měnit, rozhodně alespoň po sezóně, abyste nebyli vystaveni svýma alergenům i po jejím skončení.

4. Nepřevlékáme se

Oblečení je třeba prát, prát a zase prát. Často a na co nejvyšší teploty je to možné. I na oblečení ulpívají pyly, proto bychom všechno, co jsme měli venku, měli hned po příchodu domů sundat a dát do pračky. Na doma bychom měli mít speciální oblečení, ve kterém prostě nechodíme ven.

5. Spoléháme na prášky

Většina alergiků užívá volně prodejné léky na zmírnění příznaků alergie, ale jak svou účinností, tak naší neorganizovaností, fungují jen tak napůl, občas a někdy spíš na spaní než proti alergii. Dobrou alternativou je pomoci nosu a sliznicím jinak – výplachy dutin mírně slanou vlažnou vodou každý večer jsou v sezóně k nezaplacení, a většinou ani nemusíte brát jiné léky.

6, Máme doma květiny

Většinou jsme alergičtí na skupinu alergenů, proto je možné, že i neškodná domácí rostlina může spouštět naše symptomy. A my si toho nevšimneme, protože si myslíme, že to máme „z venku“. Zkuste zapátrat a zjistit, jestli to, co vám zkrášluje domov, neničí vaše dýchání.

7. Chodíme do bazénů

I výpary na krytých plovárnách jsou pro alergika peklo. Chlór velmi dráždí sliznice, a to alergik v sezóně rozhodně nepotřebuje. Pokud chodíte pravidelně (nebo i jen občas) plavat a můžete přesedlat na venkovní bazény, udělejte to. Nebo si dejte pauzu a nahraďte aspoň v sezóně plavání jiným pohybem.

To všechno jsou faktory, které sice nijak zásadně neublíží, ale rozhodně nepomohou – a možná můžeme své alergie snášet o mnoho lépe, když trošku pozměníme jenom pár drobností.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Jitule K. 12. 6. 2021, 12:34
... a co takhle se alergie úplně zbavit? Jenže to by tito lidé museli, někteří až drasticky, změnit životosprávu a jídelníček... a to se málokomu chce.. a tak volí jednodušší cestu - antihistaminika od lékaře nebo z lékárny 8-| My ne... my jsme změnili jídelníček a můžeme si užívat vůni šeříků, černého bezu, akátu, ... a všech kvetnoucích stromů... posečené trávy i sena... můžeme mít domácí mazlíčky a můžeme větrat do alelujáááá a být zdraví a vychutnávat si život a krásy přírody tak jak jsou... můžu mít doma květiny a mohla bych i do bazénu, kdyby mi bazény nebyly odporné. :-| Doporučuji knihu: Jak se zbavit alergie od M.O. Bruker... tato knížka mě nakopla a hodně pomohla v začátcích a díky ní jsem někde úplně jinde. :-)
Libi79 16. 6. 2021, 10:28
@Jitule K. Děkuji za komentář , náhodou jsem narazila

Kategorie