Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší proti komárům? Svíčky a vodka

  • Publikováno:
Nejlepší proti komárům? Svíčky a vodka

Léto je v plném proudu a my už jsme si stihli vzpomenout, že i když jsme ho po zimě toužebně očekávali, není na něm všechno úplně skvělé. Mezi nepříjemné věci, které nám léto přináší, jsou bezpochyby komáři a jiný otravný hmyz. Když chceme krásné letní večery trávit venku, musíme se smířit s všudypřítomným pachem repelentu, při spaní s otevřenými okny mnoho z nás používá odpuzovače hmyzu do zásuvek. Ti citlivější z nás vědí, že to asi nebude nejzdravější. Jak tedy na to?

„Mám citlivé sliznice, nesnesu chemické osvěžovače vzduchu, pálí mě z nich v krku, štípou oči a dokonce i jazyk. Bohužel jsem zjistila, že stejný efekt na mě mají odpuzovače hmyzu, ať už repelenty ve spreji, nebo ty do zásuvek. Asi to nebude úplně nejpřírodnější...“

Jana, 58

Problém paní Jany není ojedinělý. Nicméně i ti z nás, kdo jej nemají, se vystavují působení mnohdy agresivních „komárovačů“, protože je to lepší, než pištivé bzučení a svědivé štípance, které nás nenechají spát.

Přírodní řešení

Hmyz nemusíme rovnou zabít, aby nás nechal na pokoji. Stačí ho jen odpudit pachem, který nesnáší. Máme pro vás řešení do interiérů i na ven!

  • Řešení na doma – svíčka. Místo elektrického odpuzovače hmyzu si můžete dům provonět éterickými oleji, které hmyz spolehlivě odpudí. Je to jednoduché, můžete zvolit několik způsobů. Tím nejjednodušším je lampa na éterické oleje, zvolte směs levandule, rozmarýnu, bazalky, cedrového dřeva, máty a citrónové trávy. Dalším řešením je bytelná svíčka, ideálně ze včelího vosku (ta při hoření produkuje ionty, kterými čistí vzduch). Nechte svíčku chvíli hořet, a pak do vzniklé loužičky vosku nakapejte pár kapek výše zmíněných olejů. Repelentní účinek vydrží okolo tří hodin. No a pak tady máme nejsložitější, ale také nejefektivnější variantu. Připravit si vlastní svíčku doma. Budete potřebovat vosk, éterické oleje, knot, plíček a špejli pro uchycení knotu nahoře. Návodů, jak svíčku vyrobit, je spousta, každý si vybere, jaký vyhovuje jeho umu a prostředkům. Hlavní je dodržet podíl – půl kila vosku na 30 ml olejů. Do svíčky můžete přidat také například plátky citrónu nebo rozmarýn na ozdobu.
  • Řešení na ven – vodka. Nebojte se, není třeba se jí prolévat zevnitř – vodka slouží perfektně nejen jako pohlcovač pachů, ale také jako repelent. Použijte čistou, neochucenou a bez přidaného cukru. Tu nalijte do rozprašovače a... to vlastně stačí. Rozprašte vodku místo repelentu na kůži i oděv a komáři i jiný hmyz se vám zdaleka vyhnou. Nevýhodou je, že možná nejen komáři. Pach vodky není zrovna reprezentativní, proto si můžete takovýto repelent jednoduše ovonět libovolným olejem, popřípadě přímo do vodky přidat lístky čerstvé bazalky, sušené květy levandule nebo rozmarýn.

Tip Mimibazaru: Pro čerpání všech účinků levandule a hmyz odpuzujícího efektu vodky si můžete připravit vynikající repelent, který bude zároveň zklidňovat unavenou nebo bolavou hlavu a mysl, ideální na horké večery! Uzavíratelné sklenice nasypte sušenou levanduli a zalijte ji po okraj vodkou. Utěsněte a nechte měsíc na světlém místě „louhovat“. Průběžně převracejte sklenici a po měsíci přeceďte tekutinu, kterou uschováte v rozprašovači ideálně v lednici (nebo na jiném tmavém a chladném místě). Používejte jako tradiční repelent a uvidíte, že to jde i bez chemie!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Jitule K. 27. 7. 2017, 20:43
taky konzumace česneku - to na vás pak nejdou ani klíšťata - vyzkoušeno! :-)

Kategorie