Zobrazit přihlášovací formulář

Co když potřebujeme shodit desítky kil?

  • Publikováno:
Co když potřebujeme shodit desítky kil?

Zdravý životní styl je jedna věc, dáváme své tělo do pořádku, dvě kila tuků ubereme, kilo svalů nabereme, za měsíc hotovo a teď už jen udržovat. Jenomže... co když je naše startovací pozice drasticky odlišná? Co když potřebujeme shodit dvacet, třicet kilo, jenom abychom se vešli do konfekční velikosti? Jak se odhodlat a připravit na takovou cestu?

Pokud je naše váha taková, že počítáme cíle shozených kil na desítky, asi nějakou dobu žijeme s vědomím, že s tím „musíme začít něco dělat“. A roky plynou, my si pomalu zvykáme a často se zacyklíme v mluvení o tom, jak je to třeba, místo abychom mentální energii soustředili na to se pořádně připravit.

Krok číslo jedna.

Čekali byste něco jako jít do posilovny, najmout si trenéra a výživového poradce? Ne, toto všechno je zbytečné, pokud nebudeme skutečně odhodlaní a přesvědčení. Je naprosto nezbytné uvědomit si, že abychom takové množství kil shodili zdravě, bude to trvat dlouho. Klidně i rok. Budeme muset udělat změny, které nejsou dočasné, ale permanentní. V jídle, v pohybu, v životním stylu. Otevřou se nám nové obzory toho, co je možné dělat nejen se svým tělem, ale i s tím, jak nakládáme se svým časem. Další důležitou věcí je motivace. Nemá cenu se ptát – proč teď, odpověď bude vždycky – proč ne teď? Ale spíše vědět, proč a čeho chceme dosáhnout. Může nám jít o vzhled, zdraví, rodinu, vztah, dobrý pocit, cokoliv. Naše motivace jsou jen a jen na nás.

Začátek

Všechno je lepší než nic. Ale někdy je něco o trošku horší, než něco jiného. Nevyděste se přemírou nároků, které na sebe naložíte. Mnoho lidí nezačne, protože má niterný pocit, že nemůže zvládnout všechna ta pravidla, která „musí“ při hubnutí dodržovat. Jenomže to je stěžejní, nemusí. Jako první krok bychom mohli vzít ovládnutí například jednoho zvyku, na kterém si ukážeme, že to nebude tak těžké. Třeba – jít poslední zastávku tramvaje pěšky. Nebo – přestat jíst majonézu. Méně sladit kávu (nebo nesladit vůbec). Oťukejte si a vytipujte oblasti, kde máte rezervy, a pomalinku na nich začněte pracovat. V začátcích se vyhněte odborníkům. Ti vám v dobré víře většinou naloží spoustu pravidel a zákazů a doporučení a vy skončíte stejně paralyzovaní jako na začátku. Přesvědčte nejdříve sami sebe o své vlastní vůli.

Proces

  • Upravit porce jídel. Většinou toho totiž jíme moc na kalorie, ale málo na živiny. Než bychom se ale pouštěli do analýzy svého stravování, můžeme začít pomalu tím, že prostě jenom zmenšíme porce.
  • Upravit nutriční hodnoty. Samozřejmě, časem se bez toho neobejdeme. Budeme potřebovat zvýšit příjem bílkovin, upravit příjem sacharidů a tuků, vitamínů a minerálů. Ale nebojte se, ono to tak nějak přijde samo.
  • Omezit zlozvyky. Fast foody (ty zejména), sladkosti, alkohol... však víte, kam sáhnout. Jako první se nabízí fast foody – skoro vždy máme k dispozici zdravou alternativu, i když spěcháme.
  • Spánek, stres. Společně s naší váhou to jsou spojené nádoby. Když budeme ignorovat své problémy, vyskočí na nás v podobě rozhození hormonů. A my budeme špatně spát přibírat a pořád se cítit unavení.
  • Voda, voda, voda. O pitném režimu toho není moc co povídat. Všichni víme, jak je důležitý. A při hubnutí obzvlášť. Díky ní lépe vstřebáme živiny, budeme se lépe regenerovat, zlepší se nám metabolismus.
  • Začít se hýbat. Chodit, ne běhat. Kardio trošku, s mírou a ohledem na klouby. Co potřebujeme na začátek? Silový trénink. Ale ne s vlastní váhou, ta na nás může být moc. Stroje, činky, volné váhy, gumy... a tady už je na místě trenér.
  • Zapomeňte na zkratky. Pilulky na hubnutí, zázračné nápoje, zázraky v krabičce. Kdyby existoval nějaký zázrak na hubnutí, chodili bychom všichni jako laňky. Zabere to čas, možná i více, než budeme na začátku očekávat. Nesmíme se nechat odradit tím, že progres nebude tak rychlý, jak jsme chtěli a čekali.
  • Budou i špatné dny. Budete se cítit skvěle, že jste na správné cestě, že se vám daří. A najednou přijde den, kdy se neuhlídáte a sníte i to, co jste vlastně nechtěli, v posilovně vám to nepůjde a dolehne na vás zmar. Ano, to se stane. Každý den je jiný, každý den má jinou energii – jako my. Na všechno se musíme dívat z větší perspektivy a nenechat jedno škobrtnutí odvolat celou misi.

Konec? Neexistuje.

Na dlouhé cestě za cílem je dobré především to, že budete mít déle času si zvyky doopravdy osvojit a přijmout je za své. Jenomže taky poznáte, že dostat se do formy je jednodušší než si ji udržet. Proto jsme na začátku mluvili o tom, že musíme provést změny trvalé, ne jen dočasné. O tom, jaké to je, když už jsme zhubli a... nestalo se zdaleka to, co jsme očekávali, si můžete přečíst tady. A dozvíte se, že věci mohou být hodně jinak, než jak si je představujeme.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie